zdravim mozte poradit aku mam zakupit bateriu do fabie combi 1,4 TDi , r.v.2003 , vdaka
Aku autobateriu ?
Začít od whiscool, 04. únor 2012 - 15:06
10 reakcí v tomto tématu
Publikováno 04. únor 2012 - 15:06
Publikováno 05. únor 2012 - 08:48
změř si jaká se ti tam vleze velikostně. vybral bych s co největší kapacitou a startovacím proudem.
koukni třeba na cc-autodily.cz - mají akci na vartu.
koukni třeba na cc-autodily.cz - mají akci na vartu.
Publikováno 05. únor 2012 - 10:08
to je blbost, dej tam pouze takovou, co předepisuje výrobce, tím, že tam dáš podstatně silnější nic nezískáš, bude se míň dobíjet a výsledný efekt je stejný....
Publikováno 05. únor 2012 - 10:14
to jsou mi ale věci. pro zajímavost mi popiš, jak se bude míň dobíjet a jak nic nezískáš tím, že budeš mít v mrazu vyšší startovací proud a baterka vydrží delší dobu schopná natočit motor.
pominu i fakt, že v dané velikosti, která se tam vleze, není nabídka podle kapacity moc široká.
pominu i fakt, že v dané velikosti, která se tam vleze, není nabídka podle kapacity moc široká.
Publikováno 05. únor 2012 - 11:40
Ja bych poridil tuhle, mam ji taky a naprosta spokojenost: http://www.cekl-esho...e-dynamic-72-ah
Mimochodem jsem ji mel puvodne v Octavii TDI, a ted ji pouzivam ve fabii 1,4Mpi a s dobijenim nemam problem. Je sice fakt, ze mam led denni sviceni, takze pri jizde mam vic volnych Amper. Ale baterie je porad plne nabita, a to jezdim ocas jen kratke trasy s mnoha starty.
Mimochodem jsem ji mel puvodne v Octavii TDI, a ted ji pouzivam ve fabii 1,4Mpi a s dobijenim nemam problem. Je sice fakt, ze mam led denni sviceni, takze pri jizde mam vic volnych Amper. Ale baterie je porad plne nabita, a to jezdim ocas jen kratke trasy s mnoha starty.
Publikováno 05. únor 2012 - 12:19
karel.lpg, na 05. únor 2012 - 10:08, řekl:
to je blbost, dej tam pouze takovou, co předepisuje výrobce, tím, že tam dáš podstatně silnější nic nezískáš, bude se míň dobíjet a výsledný efekt je stejný....
Publikováno 05. únor 2012 - 12:57
Koukám že nejen tady na fóru, ale ani jinde v tom není jasno. Autoelektrikáři i prodejci baterií tvrdí každý něco jiného. Kupuju v prodejně Akumy. Když jsem kupoval baterii tak mi jednou řeknou že předepsaná výrobcem stačí, že je zbytečný dávat silnější. Na podzim jsem tam byl kupovat opět a tvrdili že mám dát co nejsilnější. Měl jsem od výrobce 45 Ah, teď mi radili ať si tam dám 60 Ah. Tak jsem zvolil zlatou střední cestu a koupil Vartu Silver Dynamic 52 Ah 520A. Tak snad bude stačit. Mám 1,2 47kw.
Tak teď babo raď...
Tak teď babo raď...
Publikováno 05. únor 2012 - 13:36
Je to jako s tím bazénem na zalívání - baterka s větší kapacitou pokud je do auta daná nabitá a není příliš vybíjená při vypnutém motoru bude vždycky mít větší rezervu pro natočení motoru, stejně tak baterka s vyšším "startovacím" proudem bude schopná líp natočit motor v chladnějším prostředí = bude mít vyšší výkon a menší pokles napětí než baterka s údajem o "startovacím" proudu nižším. Zvěsti o tom že "silnější" baterka bude víc zatěžovat alternátor jsou doslova šířením poplašných zpráv, protože přetížit altík jednoduše při dobře pracujícím regulátoru nejde - dá jen tolik, na kolik je zkonstruovaný a dost. Takže každýmu kdo se MNE ptá na doporučenou velikost baterky říkám KUP SI CO NEJVĚTŠÍ SE DO AUTA VEJDE - KAŽDÁ AMPÉRHODINA KAPACITY A DESÍTKA AMPÉR MAXIMÁLNÍHO ZKRATOVÉHO PROUDU JE PŘÍNOS... Bohužel výrobci aut musejí z ohledu na svou kapsu prodávat co nejlacinější příslušenství - montují proto baterku co nejmenší a nejméně výkonnou to jde = co nejlevnější s jakou je možno ještě auto bezpečně v běžných podmínkách nastartovat. Proto se liší kapacita baterie sériově montované do auta, kapacita baterky doporučované pro takovou motorizaci samotným výrobcem auta - a baterky doporučované výrobcem baterií. Koncern VW montuje (například) do motorizace 1,4 16V baterku 44Ah, ovšem samotný značkový servis doporučuje minimálně 55Ah a třeba baterkový konfigurátor Varty mi na prodejnách několikrát "vyhodil" doporučení k tomuto motoru koupit baterku 62 nebo 66Ah.
Publikováno 05. únor 2012 - 13:52
Ještě všem co hledají r.v. autobaterie. U Varty je to vyraženo zespodu.
Publikováno 05. únor 2012 - 15:11
přesně jak píšou kluci, osobně bych do diesela napral přez 70 Ah a startovací proud alespoň 640A....jinak značky u kterých se nespálíš Exide, Varta, Baner
Publikováno 05. únor 2012 - 15:28
Mám Fabiu 1,2 HTP 47 kW a na jeseň som kúpil akumulátor Akuma 60Ah. A nič sa nedeje, stíha dobíjať, v mrazoch točí štartér v pohode. Na služobnej mám 44 Ah a pri -20 už cítiť, že točí ťažšie. Treba si pozrieť graf kapacity akumulátora voči vonkajšej teplote a tam zistíte,ako je na tom akumulátor s kapacitou plne nabitý pri -20.