Přejít na obsah

Alternátor je slyšet z repráků


Doporučené příspěvky

Zdravim,nechtěl jsem zakládat nové téma,ale nenašel jsem nikde odpověď.Mám už několik let v autě (fabie I ,74kw) vlastnoručně namontované dva čtyřkanály(jeden na všechny repra,druhý na sw) a vše bylo bez problémů a najednou začaly repráky pískat podle alternátoru.Kabeláž jsem zkontroloval,ukostření taktéž.Mám podezření na alternátor,respektive kondenzátor.Jde to nějak zjistit,případně levně opravit?Jenom ten kondenzátor(respektive celý regulátor napětí) stojí kolem dvou tisíc... :kol-32: Dobíjení funguje normálně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chtělo by to změřit střídavou složku napětí na přívodu k těm zesilovačům - tohle vypadá buď na proraženou jednu z alternátorových diod (a následně do rozvodu "prolejzající střídavinu"), nebo na zhoršenou filtraci napájecího napětí buď vinou přechodových odporů na spojích alternátor - baterka - kostra - zesilovače, nebo přímo vinou špatných filtračních kapacit v zesilovačích - A TAKY V PŘEHRÁVAČI. Ten hvízdot totiž do signálu půže lézt nejen v zesilovačích, ale taky (a někdy HLAVNĚ TAM) ve zdroji nf signálu = autorádiu... Čeká tě prostě víkend v autě s měřákem v ruce a prolejzání jednotlivých svorkovnic. Pokud tomu nehovíš, musíš s tím problémem k elektrikáři.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

No jo,díky za odpověď.Já jsem ještě natáh 20mm kabel od baterky na mínus zesilovačů(byla to docela fuška :kol-27: ) a zádná změna :kol-32: .Naopak,když jsem odpojil ten kostřící od šroubu v kufru-bylo to ještě horší.Zkusim kouknout na to rádio.Nevím,jak(čím)bych změřil tu střídavou složku-šlo by to obyčejným multimetrem?Jestli je v pr...něco v altiku(dioda,kondenzátor...),tak to je docela pecka,jedině to sehnat na vrakáči... :kol-26:.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud přepneš multimetr na měření střídavýho napětí, měl by ukázat po připojení k výstupu z altíku kolik tý střídaviny tam je. Bohužel laciný číňanský měřáky za 150kaček umějí střídavý napětí až od 200V, takže umějí indikovat až tak od 1V - pokud tam té střídaviny bude míň, neukážou to. Na to už by byl potřeba složitější = dražší servisní přístroj. Ve zvuku se přitom projeví už když je té střídaviny 0,1V a mnohdy ještě míň.

Myslím že jednodušší je nechat altík změřit a případně opravit specializovanou firmou, výměna diod nestojí majlant - segment se 3 diodama stojí pár stovek.

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud přepneš multimetr na měření střídavýho napětí, měl by ukázat po připojení k výstupu z altíku kolik tý střídaviny tam je. Bohužel laciný číňanský měřáky za 150kaček umějí střídavý napětí až od 200V, takže umějí indikovat až tak od 1V - pokud tam té střídaviny bude míň, neukážou to. Na to už by byl potřeba složitější = dražší servisní přístroj. Ve zvuku se přitom projeví už když je té střídaviny 0,1V a mnohdy ještě míň. Myslím že jednodušší je nechat altík změřit a případně opravit specializovanou firmou, výměna diod nestojí majlant - segment se 3 diodama stojí pár stovek.
Segment s diodama je bohužel součástí alternátoru a jednolitý celek se stabilizátorem a to stojí právě kolem dvou litrů.Ale,jak píši výše,tim to snad neni.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To sem zkoušel a nic.Ale:prozkratoval sem kostru cinchů s kostrou rádia a ejhle-hraje to čistě.Udělal jsem to "šetrně",pouze malinké očko na šroubek co drží cinche jsem s jedním zkratoval.Vím,není to odstranění závady,jenom jejích důsledků,ale funguje to...Jako malou přidanou hodnotu jsem po cca 5 letech s tím rádiem přišel na to,že má zezadu jack na připojení ext.zdroje,tak jsem natáh kabel a můžu připojit mp3 nebo mobil :kol-31:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo,to přesně sem si myslel(a myslim doteď) a chtěl jsem rádio rozebrat a zkontrolovat to,jenomže jsem narazil na malej,ale nepřekonatelnej problém:jeden za šroubků co držej mechaniku se mi prostě nepodařilo povolit(to se mi snad ještě nestalo!).Tak jsem to vzdal a jenom "prokostřil" :horse:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...
  • o 4 týdny později...

Takže moje doměnka se potvrdila-dělá to rádio.Koupil jsem jiný(DEH-P7000BT) a je po pískotu! :kol-23: To je sice skvělá zpráva,ale abych to starý mohl prodat,musim ho nechat opravit(cca 500,-) :kol-25: .Stalo se to (krátkodobým) nechtěným odpojením kostry od zesilovačů - takže na to pozor!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 roky později...
  • o 1 měsíc později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...