Přejít na obsah

TDI neohřeje se motor - běží ventilátory chladiče


BHMarten

Doporučené příspěvky

Zdravím zkušené, prosím o konzultaci. Zhruba před měsícem jsem si měnil termostat u mé 01 74Kw. Na volnoběh hodně padala teplota, tak jsem koupil WAHLERa a vyměnil. Zlepšení bylo, ale ne až takové jaké jsem očekával. V porovnání s O2 TDI to topilo míň, což může být určitými rozdíly (nemám přídavné předehřívání v okruhu). Každopádně nový WAHLER byl lepší a držel teplotu motoru lépe. Dnes jsem byl na 40km vyjížďce a zjistil jsem že - teplota při jízdě lehká noha 50-55 °C. Do kopce tak 70 ale hned to zase padne. Auto netopí, takže skutečně ten motor je studenej, je to vidět i na spotřebě (cca + 2l).. co mě zarazilo... když jsem sahal na hadice vedoucí do chladiče... horní do chladiče tepla, ale ne moc.. spodní studená... že ventilátory chladiče běžely. Je to normální ? Ventilátory běžej stále nebo se zapínají podle potřeba ? Přijde mi nelogický, že motor je studenej, voda v chladiči také a ještě ventilátory chladiče běžej.

Nevím zda termostat odešel, nebo se jen zasekl, každopádně asi vyměnit že ? Neriskovat že se zasekne zas. Divný je že teda vydržel měsíc.. Pak jestli mi teda někdo napíšete jestli ty ventilátory mají běžet i když motor není natopený. Díky za příspěvky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

téma jsem pročetl ale moudrý z toho moc nejsem.... myslím že kdyby motor byl skutečně ohřátý, tak mi topení jede na plný pecky, ale mě topení topí právě málo, takže motor bude asi studenej.. a pumpa nevim, před rokem se dělaly rozvody a pumpa se měnila.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ahoj, koukni se sem: http://forum.skodaho...__fromsearch__1 . vypadá to na vodní pumpu..... pokud auto netopí - voda se v okruhu nehýbe. některé vodní pumpy stojí za .... pokud jsou lopatky plastové, tak budou asi K.O. Pokud to bude tou pumpou - dej si tam jen litinovou a budeš mít pokoj.

re: každopádně potom napiš jak to dopadlo. držím palce ať to ta pumpa neni - je to docela pracné

Editováno: , autor: beny250
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no me to topi, ale malo, intenzita topeni kopiruje teplotu ukazatele.... takze jak je rucka na 50°C topi min, kdyz pojedu do kopce a vytahnu tam teplotu s pedalem na podlaze 70°C tak to topi vic, ale ta teplota pada dolu na 50°C pri bezne jizde, pokud vypnu zcela topeni malinko se ta teplota zlepsi ale takhle to fungovat nema. tohle je ma druha octavia a je pravda ze ta prvni lepe topila ale nemela climatronic a mela pridavne zhaveni do vody, to jsem pozoroval hned ze tohle auto min topi ale tohle je ted nejaka zavada.. budu doufat ze odesel ten termostat.... a pak teda jeste mrknu na ty ventilatory.. proc to fouka na chladic kde je to studeny.. jestli neni zapeceny relatko.

Editováno: , autor: Wojnar
Necituj poslední příspěvek!!
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vrtula sa nesmie tocit pokial nie je motor zohriaty. :kol-31:

To neplatí vždy. Pokud je zapnutá klima, ventilátory se točí vždy.

... vypadá to na vodní pumpu..... pokud auto netopí - voda se v okruhu nehýbe....

A protože se voda nehýbe tak se přehřívá. Takže by se mu to přehřívalo a teploměr by šel za roh.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyřešeno - rozdělal jsem to že tam hodím zpýtky ten starý termostat a vyzkouším.... zjistil jsem že při poslední montáži se mi termostat pootočil a nesedl správně do hrdla a ulomila se v hrdle ta jedna plastová pacička, tak se dostala do termostatu a zašprajcovalo se to tam a termostat nemohl dovřít a zůstával otevřený. Co se týče ventilátorů , po startu se točí asi minutu dvě a vypnou... napadlo mě když jsem kontroloval ventilátory po zastavení, jestli se vlastně nemohli točit setrvačností když se roztočili náporem vzduchu při jízdě. Díky všem za reakce.

Editováno: , autor: BHMarten
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, ne každá má klimu, ale každá která klimu má, má ventilátory dva.

A BHMarten napsal:

... že ventilátory chladiče běžely. Je to normální ? Ventilátory běžej stále nebo se zapínají podle potřeba ? Přijde mi nelogický, že motor je studenej, voda v chladiči také a ještě ventilátory chladiče běžej....

Ventilátory běžely - to znamená, že jsou DVA!

To dále znamená, že klimu má.

PS:

Jsi moderátor.

Prosím, dodržuj pravidla aspoň ty.

Nauč se používat citace a edituj příspěvky.

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...