Přejít na obsah

Sporadické vibrace při pouštění spojky


MASH

Doporučené příspěvky

Ahoj všem!

 

Tak po delší době se obracím s prosbou o pomoc. Při rozjezdu, když pouštím spojku (odhaduji tak kolem poloviny záběru), tak se mi občas ozvou velmi jemné, ale nepříjemné vibrace. Jsou slyšet (zvuk podobný, jako když se udělá jazykem "drrrrrrrr" :kol-138: ), cítím je jak v pedálu, tak i ve volantu. To samé, ale v mnohem menším měřítku se občas projeví i při podřazení (bez plynu). Vibrace trvají max. asi 2 sekundy. Zjistil jsem, že nejčastěji se vibrace ozývají, když má motor lehce nad 2000 tis. otáček. Pokud při rozjezdu motor víc vytočím, vibrace většinou nezaznamenám. Také se mi zdá, že o něco silnější projevy jsou spíše při studeném motoru. Naopak, pokud ujedu např. 30km (nejlépe po dálnici, tedy téměř bez řazení a s konst. otáčkama), auto nechám hodinu, dvě vychladnout a pak nastartuji a jedu, vibrace se neprojeví téměř nikdy a spojka i motor šlapou doslova naprosto skvěle!!!

Pročetl jsem zdejší fórum a došel jsem k laickému odhadu, že problém by mohl být nejspíš v samotné spojce - resp. ve zvlněném přítlačáku. Spojku jsem měl měněnou (lamely, přítlačák, ložisko) u Garnyho cca před 20 tis. km, (podotýkám, že jezdím normálně - spíše ekonomicky, žádné hvízdání kol...). Přesto jsem nechal spojku v servisu zkontrolovat. A výsledek: Spojka je prý v pořádku. Bohužel klasickej pech byl v tom, že když technik auto projížděl, zrovna se vibrace neprojevovaly. Po kontrole spojky mi ale připadá, že se vibrace ozývají mnohem častěji - téměř při každém druhém rozjezdu.

Má někdo nějaký nápad a nebo zkušenost? Ještě přemýšlím nad:

  • Setrvačník - ale mám zřejmě jen jednohmotový. Může se i ten nějak porouchat? Není to jen "kus železa"?
  • Silentbloky? Přecijenom, můj motor není úplně nejlehčí, auto má už svůj věk a silentbloky jsem nikdy neměnil.
  • A nebo ta spojka? Ale co v ní? A může technik pohledově vůbec poznat, jestli je spojka OK a vyloučit příčinu vibrací?
  • Motor (palivo/elektrika). Jelikož se ale vibrace občas ozvou i při podřazování, když dobržďuji motorem - bez plynu, zdá se mi to nejméně pravděpodobné. Díky!

 

Každopádně, velmi děkuji za případné tipy, nápady a rady. Tyhle závady, které se projevují jen občas a nejdou jednoznačně určit a nasimulovat jsou opravdu k uzoufání.

 

Moje auto: Octavia I, benzín, obsah 2.0 (85kW), motor AQY, r.v. 2001, najeto 180 tis.

Editováno: , autor: MASH
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ahoj,

 

no mám naprosto ten samý problém. Nejvíc je to znát při rozjedu do kopce. Zaklepe se celý auto a dělá to ten divnej zvuk. Při řazení ale nic. Do toho mi dneska začala ještě podivnější věc a to ta, že když pustím při jízdě plyn, tak se ozve takový zacvakání a mírný škubnutí a pak to chvilku cvaká dál. Ale pokud přidávam plyn, nebo řadím, tak nic takového. A teď babo raď :-)

 

Doufám, že brzo přijdeš na to, co s tím :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Bohužel stále tápu. Vzhledem k tomu, že teď v létě auto potřebuju, tak podrobnější bádání a nechám asi až na podzim. Sic mi v servisu údajně spojku kontrolovali a prý je vše v pořádku... tak přesto právě spojka (např. přítlačák) je stále můj nejsilnější tip. To "zavrnění" se občas (málokdy) velmi slabě ozve i při podřazení bez plynu, když pouštím spojku.

Servis, kde jsem měl auto a kterému jsem doposavad dost důvěřoval (dřív opravoval sám majitel, kterej se ve Škodovkách opravdu vyzná) mi bohužel auto nevrátil v úplně ideálním stavu, co se dalších menších oprav týče. Asi jsem měl smůlu na horšího technika, proto i to info o spojce v pořádku neberu na 100%. 

Takže zatím pořád platí: KAŽDÁ RADA DOBRÁ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...