Přejít na obsah

5V po klíčku


voki6

Doporučené příspěvky

Vykuchat nějakou nabíječku určenou pro mobil nebo navigaci do auta - jsou v nich spínaný regulátory s výstupem až 2A, většinou založený na obvodu MC34063 a jeho klonech. BEZPODMÍNEČNĚ se skoro každá taková nabíječka musí doplnit odrušovacíma tlumivkama na vstupu i na výstupu (výrobci v rámci ojebání ceny ty tlumivky vynechávají), aby nerušila další elektroniku v autě - hlavně rádio. Vstupní napětí se dá najít pod palubovkou nebo na pojistkový liště, vzhledem ke spínanýmu regulátoru je odběr z 12V baterie i při výstupním proudu na 5V výstupu až ty 2A nižší, řádově jen kolem 1A.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Využil jsem napájení k rádiu, to s tou nabíječkou jsem také zkusil, ale! zapojil jsem ji do zásuvky, normálně šlapala, pak jsem ji napojil na oranžový + a černý - z napájení rádia a vůbec nereagovala. Tak jsem vzal jinou, v zásuvce fachala, přepojím na dráty a jen jsem slyšel prasknutí a bylo po ní. Do třetice všeho dobrého jsem vzal třetí a ta se chovala stejně, jako ta první, všiml jsem si, že se rychle zahřívala. Napětí je na zásuvce a na "drátech" stejný, v čem je problém?

Nebo si mám sehnat něco takového?
435-sada-pro-skryte-napajeni-kamery-g80g

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Polaritu jsi dodržel?

Podle toho co jsi napsal asi ne, protože v případě:

1. je na vstupu zapojena ochranná dioda a proto nabíječka "nefungovala". Možná pomůže zapojit správně.

2. ochrana proti přepólování není a proto to prasknutí a šmitec. Zde už nepomůže nic.

3. ochrana na vstupu není, ale elektronika, která je uvnitř je napájená "opačně", něco jde do zkratu a proto to zahřívání. Ale ani zde už asi nic nepomůže :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pravděpodobně ten oranžovej drát k rádiu není napájenej přímo od baterky nejvejš přes mechanickej kontakt ve spínačce nebo relátku a pojistku - ale tipoval bych to na nějakej polovodičovej spínač v ŘJ komfortu a podobně - prostě ten zdrojík v nabíječce vyžaduje napojení na místo s co nejmenší impedancí a to polovodičovej spínač není.

 

A to co je na obrázku - ten "zdroj utajenýho napájení pro kameru", to není v principu nic jinýho, než co je v tý nabíječce, jen to je jinak "zakarosovaný" = krabička má packy pro skrytý upevnění někam pod palubní desku na šroubky a nemá tvar umožňující zastrčení do normalizovaný autozásuvky. Vnitřní zapojení je ale zase jen a jen miniturní spínanej zdrojík (step-down DC/DC converter), nejspíš založenej na stejným integráči MC34063A jako drtivá většina těch nabíječek.

 

Řešením je jedině pomocný relé, který se sepne tím napětím z ovládanýho +12V klidně i od rádia a který svýma kontaktama natvrdo připojí 12V přitaženejch přímo někde od pojistky anebo ještě líp přes samostatnou pojistku přímo od baterky na ten zdroj pro kameru. Já a další elektroniky znalejší bychom to napojili ještě jinak, ale řešení s pomocným relátkem je pro (skoro)laiky nejschůdnější a nejvíc blbovzdorný.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Voki nenapsal, že nabíječka se sčudla - napsal že něco luplo - to mohla klidně lupnout i jen pojistka. A ještě ani ne ta v nabíječce. Prostě pokud jsem X kiláků daleko od takovýhohle problému, můžu jen používat svoji křišťálovou kouli a modlit se ke všem galskejm bohům, aby se jí moc brzo nevybily baterky a já dokázal vyvěštit, co se s tím vlastně stalo...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nee je po ní, ani v ní nebyla žádná pojistka.

 

EDIT: Jak kdybych tomu dal moc šťávy, ale multimetr mi naměřil stejné napětí, jako v zásuvce, kde tato nabíječka jela bez problému.

Editováno: , autor: voki6
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To se tak někdy s polovodičema stane - někdo tomu říká "vyšší moc", obvykle to je ale jen následek destrukce mikroskopický části přechodu některýho důležitýho tranzistoru vinou zásahu krystalový mřížky vysokoenergetickou částicí pocházející z kosmickýho záření. Statisticky je to málo pravděpodobný, ale z praxe je to potvrzený - když metodicky otestuješ balík polovodičovejch součástek a 1000 z nich určíš jako naprosto bezvadný, na rok nebo na dva je uskladníš a pak jen ty vybraný otestuješ stejnou metodou znovu, dám ruku do ohně za to, že z nich i bez používání vybereš statisticky nezanedbatelnej počet nefungujících - prostě samy od sebe z ničehož nic nebudou fungovat. Je to ověřeno, počítají s tím výrobci, obchodníci i servisáci. A celej efekt je tím výraznější, čím je technologie výroby čipů pokročilejší a schopnější vyrábět tenčí a tenčí struktury - v dostatečně silný vrstvě polovodiče je možnost poškození kosmickým zářením i o několik řádů nižší, než u vrstev tenčích. Svoje o tom vědí konstruktéři kosmický techniky, která "žije" nad atmosférickým a často i nad magnetickým "štítem" naší kouličky...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...