Přejít na obsah

Drnčí řazení při rozjezdu - hlučná převodovka


Joppien

Doporučené příspěvky

Zdravím lidičky,

 

mám Feldu combi 1.3 MPi (50 kW), r.v. 1999, skoro 250 000 km a mám prosím dotaz.

 

Poslední rok mi při rozjezdu drnčilo a slabě hrkalo řazení, že jsem si nechal vyměnit táhlo řazení od řazení po převodovku a při tom byl zjištěn urvaný silentblok převodovky, ten také vyměnili. Avšak auto bylo nádherně tiché po opravě jen asi prvních 15 km a zase to stejně drnčí.

Auto je poslední rok čím dál víc hlučnější. Může se vůbec něco uvolnit v převodovce, popřípadě ohnout? Další poznatek za ten poslední rok je, že když překračuji rychlost mezi 90-95 km/h a pak mezi 120-125 km/h, tak se vždy ozve hlasitější drnčení, vždy jen v tomhle rozmezí km/h. Je pracný sundat převodovku a rozebrat ji? Řazení jde jinak hladce, výjimečně po ránu se těžce zařadí jednička, nevěřím tomu, že by tu veškerou neplechu dělal synchron na jedničce. Někdy jsem měl dojem, že je něco ohnutého v převodovce.

 

Má na to vliv spojka, která mi byla dělaná před dvěma lety při 215 000 km, popřípadě rozvody dělané při 220 000 km?

 

Když vyřadím, tak je auto při neutrálu hezky tiché, jen velmi lehce tam cosi hučí, asi ložisko spojky, neboť při sešlápnutí spojky hučení utichne. Za jízdy to není slyšet.

 

Předem díky za odpovědi a přeji hezký den :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 2 týdny později...

Při tomto nájezdu se nediv drnčení, zavěšení motoru a převodovky musí být dost unavené, drnčení se na řadící páku přenáší i přes její kloub na táhle. Netuším co by jako v převodovce mělo být ohlé, hučení ložisek je běžná věc už od favorita, max bych vyměnil olej. Větší investice zvaž, já právě sedím ve feldě combi 1.3/50kw/1997 s abs, 2xbag, klima, centrál, tažné ap. a mám ji jako 2.auto dělníka bez náročných oprav jen aby prošlo stk už příští týden....ale 125km/h bych z ní už nedlábil. Zdrojem drnčení by mohly být i klouby poloosy, to by se ale mělo postupně rapidně zhoršit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Nedávno jsem byl po pravidelné prohlídce každých 15 000 km. Byl tam vypuštěn starý převodový olej, prý tam byla už jen polovina. Byl tam dán nový převodový olej na plnou a od té doby už to vůbec nedrnčí a už je to hodně méně hlučný, je to znát, paráda a auto jede vesele dál :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...