Přejít na obsah

Climatronic - rýchlosť ventilátora


Iron_Eddie

Doporučené příspěvky

Zdravím chlapi,

 

obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom toho ako moc Vám fúka climatronic v režime auto. Pred 3 mesiacmi sme kúpili manželke novú Fabiu, všetko funguje ako má, ale nejako sa mi nepozdáva rýchlosť ventilátora. Nakoľko mám bohatú skúsenosť so Škodovkami /jazdím už asi 11tu/, ale posledné 4 boli Octavie, tak neviem, či je to normal alebo nie. Jedná sa mi o to, že v mojom služobáku /Okta/ v bežnej prevádzke nepočujem ventilátor, ide na nižšie otáčky /samozrejme hovorím o tom, keď je už auto vyhriate, resp. vyklímované - po počiatočnom rýchlejšom fúkaní, automaticky zníži intenzitu/. Avšak v manželkinej Fabči ten ventilátor počujem stále. Otáčky snáď pod 4ku rýchlosť nikdy neklesnú.

Máte tento jav aj vy, alebo treba hľadať dôvod?

 

Dik

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Předpokládejme, že klima funguje správně, není na ní porucha a je nastavena v režimu AUTO. Je mnoho faktorů, které ovlivňují chod klimatizace. Například v tomto období otáčky ventilátoru nikdy nízko neklesnou, protože by se mohlo zamlžit čelní sklo a zároveň je třeba neustále vytápět interiér, protože v autě dochází k výměně tepla s venkovním prostředím. Pokud bude venkovní teplota a vlhkost odpovídat teplotě a vlhkosti v autě otáčky se v tu chvílí sníží na minimum potřebné pro recirkulaci vzduchu. Vyzkoušet se to dá v temperované garáži s dobrým přísunem vzduchu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mne je jasné, že pri terajších teplotách sa to moc pozorovať nedá, ale robí to od novoty. Najnižší stupeň som tam mal tuším 3, nižšie nikdy ani náznakom, takmer stále na 4ke. A to bola vonku príjemná jeseň. Ale aj v terajšom služobáku, naštartujem pri -14, prejdem pár metrov a ventilátor sa pustí na plné gule. Prejdem pár km, motor zohriaty a počujem, že otáčky ventilátora sa znížili a akustický hluk nie je počuť.

 

Tu je to stále na 4ke a fučí a fučí. Ale dik, asi to nebude v poriadku a pôjdem kuknúť servis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď v zimě mi to jede prakticky na plno. Tedy nastaruju a dam plne foukani na okna s odmlženim. Pak po chvili dam auto a otačky klesnou na 4 a už je prakticky ticho. Když ale dam foukani nahoru tak se otačky nezvýší ale hluk stoupne. Na kolečko ventilatoru nešahám. V teple otačky neklesnou pod 2.  Ale v poloze auto nikdy není fukar. Tak nějak to fouka tak nenápadně a velmi příjemně. No ono to teď v těch mrazech co pamatuju naposled před 10 lety ,nutime vytopit rozdil 30 až 40 stupňů. To je makačka a to se musí projevit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Iron_Eddie Tak dnes vyzkoušeno, ráno trasa cca 40 km, otáčky Climatronicu mi nešly pod 5 dílků ze 7 a to jsem měl už v autě dávno teplo, nastaveno AUTO, A/C, 22,0°C, venku -18,0°C. Neřeším, Climatronic nechávám žít svým vlastním životem, přesně k tomuto je určen.

Editováno: , autor: los pakos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes som to pozrel aj ja, po 22 min jazdy v mestskej premávke pri vonkajšej teplote -8°C a na Climatronicu nastavenej teplote na 18°C sa ventilátor točil na tri paličky.. keď som znížil teplotu Climatronicu na 16°C, ventilátor sa znížil na dve paličky..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Rád bych používal "full auto auto" režim, ale taky mi nikdy ventilátor neklesnul pod stupeň 3. Mám auto od konce listopadu a chápu, že rozdíl ve venkovní teplotě a té požadované bývá velký, stejně tak co se týče vlhkosti. Při ventilátoru na 3 mi je ale foukání občas nepříjemné až z toho studí oči, na straně spolujezdce si na to přítelkyně nezávisle na mě stěžuje taky. Nejčastěji tak jezdím s větrákem v manuálu a na rychlost 2, bez preference výdechu a 21°C a je to o hodně lepší. Nevíte někdo jestli jde nakódovat "síla" auto režimu? Našel jsem na nějakém VW fóru, že to nastavují přímo v infotainmentu - SWING to samozřejmě nemá, ale v řídící jednotce by to možná mohlo být. Na screenu vidíte to VW nastavení.  Bylo by super moct nastavit pozvolnější regulaci kdyby větrák jezdil rychlosti třeba mezi 1-4 místo nynějších 3-6.

climatronic.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...
  • o 6 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...