Přejít na obsah

Aux pro Symphony


Doporučené příspěvky

Provozuju v me Octave jeste kazetove Symphony s pripojenym CD menicem JVC a jednoho dne mne zkratka zacalo vadit, ze muj empetroskovy CD menic mam pripojen pres FM transmitter, coz samozrejme neni idealni reseni i kdyz s kvalitou jsem kupodivu celkem spokojen. Asi patri k jednem z tech lepsich. No a vysledkem bylo, ze jsem si zkonstruoval jednoduchy obvod, ktere lze pouzit i jako aux vstup pro Symphony.

Pravdepodobne jedinou moznosti jak k Symphony v rozumne kvalite pripojit externi vstup signalu je pres modry mini ISO konektor, kde jsou dva linkove vstupy pro tovarni CD menic. Ovsem tyto dva linkove vstupy jsou za normalnich okolnosti deaktivovany a lze je pouzit pouze pri pripojenem tovarnim CD menici (ktery samozrejme nemam). Cilem je tedy zkonstruovat obvod, ktere bude se Symphony komunikovat tak, aby si myslelo, ze ma CD menic pripojen (anglictina pouziva krasny a trefny vyraz 'Symphony fooling' :-) Jinou moznost jsem nenasel a myslim ze ani neexistuje. Nebo je mozne ze ano, ale ve vnitrnim zapojeni Symphony se odmitam hrabat. Kdo ma Symphony ktere pripojeni CD menice neumoznuje (existuji takove) ma holt smulu. Linkove vstupy pro CD menic se pri pripojenem opravdovem CD menici nebo obvodu ktery ho emuluje pak aktivuji zmacnutim tlacitka C/D na prednim panelu a je mozno poslouchat externi zdroj signalu.

Vzhledem k tomu, ze zapojeni nepochazi z me hlavy a program uz vubec ne tak budu uvadet pouze linky na internet. Jako zaklad jsem pouzil VWCDPIC (http://www.k9spud.com/vwcdpic). Pro prumerne zdatneho kontruktera by tento link mel byt naprosto dostacujici, ale zkusim napsat i neco vice.

Pro konstrukci emulatoru CD menice je bezpodminecne nutne pouzit mikroprocesor, protoze komunikace mezi Symphony a tovarnim CD menicem neni nic pro par externich pasivnich soucastek, alespon jak jsem se na to velmi letecky dival (nejake info napriklad tady http://www.mictronics.de/?page=cdc_proto). Velmi vhodny je jednocip PIC 12F629 pouzity pro VWCDPIC, konstrukce je pak opravdu velice jednoducha a cena mikrocipu velice prizniva (v GME do 30 Kc). Tim jak PIC naprogramovat se vubec nebudu zabyvat, predpokladam, ze kdo se do neceho takoveho pusti vi o cem mluvim a programator PIC si zkonstruuje nebo ho uz pripadne ma. A pokud ne, tak na internetu je navodu na stavbu i hotovych programatoru cela rada. Programovacich programu jsem vyzkousel hodne, nejlepsi zkusenosti mam s WinPIC (dle meho nazoru uplne nejlepsi) a ICProg. Samozrejme nekdo jiny muze mit jiny nazor.

Program: na strankach VWCDPIC v Developer's Area je mnoho verzi programu, je treba jednu z nich vybrat (samozrejme pro procesor 12F629) a nasledne do PICu vypalit. Ja pouzil verzi VWCDPIC 3.x a program verze 2.7d (soubor vwcdpic-3.x-2.7d-pic12f629.hex). Pri programovani je treba dat opravdu velky pozor na jednu vec, o ktere se navic nikde moc nepise, a tou je kalibracni hodnotu oscilatoru procesoru (Oscillator Callibration Value). Tato kalibracni hodnota ulozena na adrese 03FF je pro kazdy kus 12F629 jedinecna a v procesoru ulozena primo z vyroby. Cili je nutne si ji pred programovanim z PICu precist a nekam poznamenat. Pokud tuto hodnotu prepiseme VWCDPIC nebude fungovat diky spatnemu timingu komunikace mezi Symphony a procesorem a procesor je uz pak mozne pouzit pouze pro jine aplikace kde neni vyzadovan tak presny timing. Dobry napad jak si kalibracni hodnotu oscilatoru poznacit je tady http://www.petesworld.demon.co.uk/homebrew/PIC/piccal.htm, pouzivam. Je to holt dan za to, ze v zapojeni neni pouzit krystal nebo jiny zdroj presnych hodin oscilatoru a je treba na to pamatovat. Cili: program musi byt do PICu vypalen s presnou kalibracni hodnotou oscilatoru na adrese 03FF, jinak obvod nebude fungovat (vyzkouseno a popravde zabralo to nejvic casu).

Zapojeni: po naprogramovani PICu je velice jednoduche. Pripojime napajeni PICu na piny 1 a 8 (5 Voltu na pin 1 a zem na pin 8). Z konektoru mini ISO na zadni strane Symphony lze vytahnout 12V a zem, toto napeti se da lehce treba 7805 nebo jinym zpusobem upravit na 5V. Zapojeni dalsich tri dratu nutnych pro komunikaci se lisi podle pouzite verze softwaru, jine zapojeni je pro verzi VWCDPIC 2.x a jine pro verzi 3.x, tak pozor na to. Popisu zapojeni pro verzi 3.x: pin 5 12F629 (GP2) spojime pres rezistor 2k7 s Data-Out na Symphony (pin 14 na modrem konektoru mini ISO), pin 6 12F629 (GP1) spojime opet pres 2k7 se signalem Data-In (pin 13 na konektoru mini ISO) a pin 7 12F629 (GP0) spojime pres 2k7 se signalem Clock (pin 15 na konektoru mini ISO). Piny 2, 3 a 4 12F629 jsou nezapojeny. Hodnota rezistoru 2k7 samozrejme neni vubec kriticka.

Po naprogramovani a pripojeni tohoto jednoducheho obvodu se po zapnuti Symphony a zmacnuti tlacitka C/D musi objevit na displeji zprava 'Play CD1 TR1' jako by byl pripojen CD menic. Muzeme pak pouzit linkove vstupy modreho mini ISO, ktere aktivujeme stisknutim tlacitka C/D. Pin 18 modreho mini ISO je signalova zem, pin 19 je levy kanal a pin 20 pravy kanal. Je vhodne pouzit predzesilovac signalu protoze Symphony chce uroven signalu na techto linkovych vstupech docela vysokou a uroven ze slabeho zdroje signalu nestaci. Ale doplnit emulator nejakym predzesilovacem treba s dvojitym OZ NE5532 je uz celkem hracka.

Takze pokud se nekdo do konstrukce tehle blbustky pusti, tak at se dari. Na pripadne dotazy tykajici se konstrukce a treba i programovani v pripade ze budu znat odpoved odpovim rad, ale rozhodne zde ani nikde jinde nebudu odpovidat na dotazy typu 'Jak mam naprogramovat PIC?' ci 'Koupil jsem si 12F629, co mam delat dal?'.

Preju mnoho stesti.

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Provozuju v me Octave jeste kazetove Symphony s pripojenym CD menicem JVC a jednoho dne mne zkratka zacalo vadit, ze muj empetroskovy CD menic mam pripojen pres FM transmitter, coz samozrejme neni idealni reseni i kdyz s kvalitou jsem kupodivu celkem spokojen. Asi patri k jednem z tech lepsich. No a vysledkem bylo, ze jsem si zkonstruoval jednoduchy obvod, ktere lze pouzit i jako aux vstup pro Symphony.......

Super popis!

Nedavno jsem do sekce pro Fabiatiky upozornoval prave na ty linky, ktere tu uvadis. Nicmene tvuj popis je myslim dokonaly a nyni uz nestoji nic v ceste, abych si udelal radost...

Moc diky

PB

PS: Nahodou navrh plosneho spoje bys nemel?

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vsiml sem si ze to u Fabiatiku je. A neni zac. Osobne sem mel take velkou radost, ze to funguje.

Navrh plosneho spoje zatim nemam a ani nevim jestli nekdy mit budu protoze vysledne zapojeni je strasne jednoduche a nevidim moc smysl v tom abych neco presneho navrhoval. Asi jen vezmu kus cuprexitu a nejak to na neho rukou nakreslim. Ale mam v planu sem dat foto jak bude vypadat vysledek, samozrejme az to dodelam. Coz snad bude vyrazne lepsi nez to hejno soucastek co tady zatim je nafocene.

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:palec2:

Paráda, stahl jsem si program a pozorně vše přečetl, mám vše potřebné (soft) takže stačí jen nakoupit součástky, naprogr....

Nechcete to někdo udělat a nabídnout cenu? Já bych to koupil.

Asi bych to uměl i sestrojit, ale mám proplém při programování PICu, (nemám jak; a vlastně ani nevím čím to propojit s pc - mám jen usb) a ty zbylé součástky... No prostě já jsem muzikant a mám sice sestrojené nějaké blikající hvězdy a štěnici a... Tohle je složitost která mě zabere tolik času kolik nemám...

Tak pokud je někdo nadšenec do pájek, tak tu hoďte cenu a domluvíme se...

Tohle moc chci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty jo.Né že bych byl úúplně chromej,ale v tomto případě bych dal taky přednost o hodně šikovnějším a taky to radši koupil než abych odpálil radio nebo cosi jiného.Takže pokud se toho kdosi chopí tak ať nabídne cenu a se domluvíme :palec2: .Fakt by to bylo super. Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To PetrC, Diesel:

Sam za sebe reknu, ze osobne bych jakykoliv prodej at uz naprogramovanych 12F629 nebo celych emulatoru opravdu nerad delal. Pokud pominu to, ze se to financne moc nevyplati, tak mym hlavnim duvodem je predevsim uz ted velky nedostatek casu a takova cinnost je casove opravdu velmi narocna. Pokud sve rozhodnuti zmenim dam vedet, ale nemyslim si to.

Doufam, ze to bude pochopeno a nikdo mne to nebude mit za zle. Diky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O tomto sam nevim co so myslet.

Vsude sem se docetl, ze kalibracni hodnota je na adrese 3FF jak pises. Ale staci si PIC nacist a vysledek vidis. Nebo se podivat sem http://www.petesworld.demon.co.uk/homebrew/PIC/piccal.htm a tam je na zacatku clanku napsano, ze Calibration Value je na adrese 0x3FF a o dva radky niz je obrazek kde uz tomu tak neni.

Popravde, je mi to celkem fuc.

Jen upozorneni - hodnota oscilatoru je na adrese 3FF.

post-2080-1191151234_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dodam jeste schema i s predzesilovacem. Na power control obvod jsem se vykaslal, mam to pripojene na 12V trvale. Spotreba je minimalni.

Je to kreslene rukou a prekreslovat to do pocitace se mi nechce, tak snad to bude omluveno a bude to citelne.

Zadnou jinou dokumentaci nemam, desku jsem nakreslil na kus cuprexitu od ruky.

post-2080-1191708692_thumb.jpg

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A tohle foto muze treba nekomu napovedet jak nakreslit jednu moznych z verzi plosneho spoje.

Naprosta vetsina teto desky je predzesilovac, pro emulaci CD menice je zde celkem pouhych 6 soucastek. Ovsem predzesilovac je nutny, Symphony chce uroven signalu opravdu docela vysokou.

post-2080-1191709087_thumb.jpg

Editováno: , autor: tucnak01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bude fungovat i na NAVI DX?

Pochopil jsem to spravne, že když se zmačkne C/D tak to přepne zvuk z MP3 přehravače na Radio, takže ovladaní hudby je pak na MP3???

Jde mi prave jen o to, že za pomocí tejto konstrukce by se dal plně nahradit CD changer za MP3 přehravač, či něco jinýho... S ovládáním uplně stejným jako je CD Changer, kdyby se zbylé 3 vývody naprogramovali pro ovladání tlačítek, PLAY, REW, FF, myslíte si že je to reálné..........?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bude fungovat i na NAVI DX?

Pochopil jsem to spravne, že když se zmačkne C/D tak to přepne zvuk z MP3 přehravače na Radio, takže ovladaní hudby je pak na MP3???

Jde mi prave jen o to, že za pomocí tejto konstrukce by se dal plně nahradit CD changer za MP3 přehravač, či něco jinýho... S ovládáním uplně stejným jako je CD Changer, kdyby se zbylé 3 vývody naprogramovali pro ovladání tlačítek, PLAY, REW, FF, myslíte si že je to reálné..........?

Reálné to je, pokud pročteš materiály k VWCDPIC - někteří lidé tam s tím laborovali.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skvělej článek, už se mi podařilo naprogramovat PIC (ICSP dle jejich schémata nefungovalo). Napájené to mám rovnou přes spínané +, vývod "řídící signál" na konektoru cd-changeru.

Jinak díky tucnak01 za schéma předzesilovače - funguje perfektně, i nastavení je přesný :palec2:

Takže potvrzuji funkčnost na Rhapsody.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...