Přejít na obsah

Záznam odopravní nehodě


perníkář

Doporučené příspěvky

Ahoj,

tak Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Nyní my jako řidiči musíme nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Po vyplnění je odeslán viníkem nehody pojišťovně, která se pak řídí při likvidaci zapsanými údaji. Potom ale si pokládáme některé otázky a vznikají nejasnosti jako např. Co když nikdo není zraněn, ale při nehodě jste zničili sloup veřejného osvětlení? Je nutné volat policisty vždycky, když nabouráte služební auto? A jak postupovat, když sice nedošlo k velké škodě, ale druhý řidič je zjevně opilý?

Vyšší limit pro vzniklou škodu

Limit pro výši škody se zvýšil z padesáti na sto tisíc korun.

Špatný odhad škody.....

Nebudeme muset hradit výjezd policistů. Nicméně nemělo by se to stávat ve zcela jasných případech, kdy musí být rozdíl patrný i laikovi.

post-26184-1231786031_thumb.jpg

špatný odhad škody

Když škodu odhadnu jako nižší než 100 000 korun, a ona se pak ukáže vyšší neměl bych mít problém s pojišťovnou, ale to v případně pokud půjde o menší odchylku. To by mohla pojišťovna brát jako pojistný podvod.

Limit 100 000 korun

Neznamená jako součet škod na obou vozidlech. Uvedená škoda musí nastat alespoň na jednom vozidle (včetně přepravovaných věcí).

Kdy volat policii

Nezávisle na výši škody je nadále nutné volat policisty:

- při úmrtí či zranění osoby

- při jakékoliv škodě na majetku třetí osoby (s výjimkou škody na vozidle, jehož řidič má účast na dopravní nehodě, nebo škody na věci přepravované v tomto vozidle)

- jestliže účastníci nehody nemohou sami „bez vynaložení nepřiměřeného úsilí" zabezpečit obnovení plynulosti provozu na komunikacích

- při poškození komunikace, životního prostředí nebo jiného obecně prospěšného zařízení, typicky veřejného osvětlení

Alkohol, drogy

V případě podezření na alkohol či drogy policie volána být nemusí, ale určitě může, což také odborníci doporučují. Policii je dobré zavolat i proto, že bude šetřit podezření ze spáchání trestného činu (například ohrožení pod vlivem návykové látky) nebo přestupku (porušení silničních pravidel).

post-26184-1231786924_thumb.jpg post-26184-1231786943_thumb.jpg post-26184-1231786971_thumb.jpg

V zákoně není uvedeno, že v takovém případě musím volat policisty tudíž to není naše povinnost, ale je doporučeno v takovém případě policii zavolat. Nehrozí, že bychom v takovém případě platili nějakou pokutu za zbytečné přivolání policie. Pokud policisty nepřivoláme, nemusíme se s druhým řidičem dohodnout. Každý prostě popišme do formuláře svou verzi zavinění. Velice vhodné je pořízení fotodokumentace a oslovení svědků (pro začátek postačí jejich identifikace). Z těchto i dalších údajů pak pojišťovna zkusí sama určit viníka.

Policii nevoláme, zda-li nehodu zaviníme služebním vozem v takových případech postupujemejakuž bylo výše zmíněno

Při nehodě a sepisování vypisujeme pouze jeden formulář

Formulář nevypisujeme pokud je škoda vyšší jak 100 000 korun a je zavolána policie

Jestliže podepíši formulář, přestože nesouhlasím s tvrzeními druhého řidiče, znamená to přiznání viny?

Ne. Podpis neznamená uznání odpovědnosti. Samotný formulář slouží především ke zjištění identity účastníků a okolností nehody. Nicméně pokud máte odlišný názor, nezapomeňte jej také zapsat do formuláře. Mohou tam tedy být dva různé názory vedle sebe, není potřeba shodnout se na jediné verzi zavinění.

Komu máme poslat formulář, jestliže se nedohodneme na zavinění a nepřivolali jsme policii?

Pošlete formulář oběma pojišťovnám. Ty pak budou při její likvidaci spolupracovat.

Co když je škoda sice nižší než 100 000 korun, ale viník z místa nehody ujel? Co má dělat poškozený? Vyplnit formulář sám, nebo zavolat policii?

Je třeba zavolat policii a rovněž vyplnit formulář. Pokud zná poškozený registrační číslo vozidla (SPZ), pak si podle něho může snadno zjistit - například na webu České kanceláře pojistitelů - s jakou pojišťovnou má viník nehody uzavřené povinné ručení. Té pak poškozený pošle vyplněný formulář.

ZDROJ: google.com, aktualne.cz

post-26184-1231787914_thumb.jpg post-26184-1231787997_thumb.jpg

Co si o tom všem myslíte vy? :)

formulář pro záznam o nehodě 232172m_euroformular_dopravni_nehoda.pdf

Editováno: , autor: perníkář
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já jsem to sem dal proto aby jste to okomentovali co si o tom myslíte, to jsou právě ty situace které podle mě jsou nejasné nedomyšlené. to co tu je není z mé hlavy čerpal jsem na internetu......Podle mě udělali a schválili úplně něco nesmyslného a v ČR strašně těžce proveditelného. Podle mě..... je to celé sračka kterou bych hodil do koše

A JINAK pokud se oba řidiči nedohodnou prostě a jednoduše (tak bych postupoval já) zavolal bych policii!! A podle mě, to tak stejně bude u každé nehody že se jako první stejně volat policie bude!! jak říkám tenhle systém je úplně na .......

Editováno: , autor: perníkář
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vy to berete z špatné strany. Berte to spíš tak. Že i v případech kdy se lidé dohodli, ale škoda byla vyšší policii volat museli. A to bylo zbytečné, když bylo vše jasné. Tak teď sepíší protokol a volat jí nemusí a ušetří se peníze.

Každopádně já budu policii volat vždy ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

já se spíše bojím toho že to bude vše komplikovanější a pracnější s komunikací s pojišťovnou a vyřízení té dané záležitosti. to přibudou další formuláře... Určitě bude fajn když to nebude nic vážnějšího řidiči se dohodnou tak se to jen sepíše na ten papír a během cca 30 min. oba řidiči jedou dál a kolony se tvořit nebudou to je asi jediné plus :smich:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Romariooo: V současné době neexistuje žádný závazně platný právní předpis, který by nařizoval povinnost vozit předlohu záznamu o dopravní nehodě ve vozidle a forma této předlohy rovněž v současné době není stanovena právním předpisem. Přesto lze doporučit tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, který současně doporučujeme všem řidičům vozit v autě s sebou, to jsem našel na internetu, kamarádi, kolegové zas tvrdí že to povinnost je!!!!! KDE JE TEDY PRAVDA. TAK KDYŽ SE NĚCO SCHÁLÍ ZVLÁŠTĚ TAKOVÁ VĚC. MÁ TO BÝT UVEŘEJNĚNO V MÉDIÍCH MÁ TO BÝT NA BIGBOARDECH PAK VZNIKAJÍ DOHADY!! VÁŽNĚ TO JE BORDEL!! PROSTĚ TO NIKDE NEMŮŽU NAJÍT KDE JE PRAVDA! JEŠTĚ JEDNOU PROČESÁM GOOGLE!. Takže je na každém jak se k tomu postaví, ale já osobně to beru jako povinnost!!!!. To nikomu neublíží podle mě ten kousek papírů vozit v kaslíku

kaja 1.9tdi: Také doufám že honebudu potřebovat

JEŠTĚ JE TU PAK DALŠÍ ŘEŠENÍ VOZME S SEBOU KATALOG S NÁHRADNÍMI DÍLY NA VŠECHNY VOZY A BUDEM V POHODĚ :smich:

Editováno: , autor: perníkář
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pernikář: Česká republika - Od Nového roku přestala policie jezdit k dopravním nehodám, při nichž vznikla škoda nižší než sto tisíc korun. Řidiči s sebou musí nově vozit formulář pro záznam o nehodě. Obsahuje všechny důležité dotazy na údaje, ze kterých pak pojišťovna bude vycházet při likvidaci případu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Romariooo: http://www.zakruta.cz/magazin/clanek.php?cl=1616

V současné době neexistuje žádný závazně platný právní předpis, který by nařizoval povinnost vozit předlohu záznamu o dopravní nehodě ve vozidle a forma této předlohy rovněž v současné době není stanovena právním předpisem. Přesto lze doporučit tzv. Evropský záznam o dopravní nehodě, který současně doporučujeme všem řidičům vozit v autě s sebou.

HMM??????

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Romariooo: http://www.mdcr.cz/cs/Silnicni_doprava/zaz...znam_nehody.htm stránky ministerstva vnitra....... čti :)

Pravda je na obou stranách bleh.gif smile.gif ale je to fajn že dokážeš tak rychle a kvalitně zareagovat post-23-1156182784.gif, ale tak to z nás dělaj debili v tom případě!!!!!

Editováno: , autor: perníkář
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...