Přejít na obsah

Odhlučnění Fabia II - pokusy a výsledky


wece

Doporučené příspěvky

Fabie II o které chci psát patří mé ženě, koupila si ji dříve jako úplně novou. Osobně sedlám jiný vůz, více snad na www.renaultclub.cz, uživatel wc.

Jedná se o 1.2 HTP 51kW ve verzi kombi, výbava tuším AMBIENTE.

Nejprve napíšu své dojmy z vozu, abyste pochopili proč to všechno... :-)

První podnět, kterým asi prošli všichni, byl samozřejmě o výško / šířkové disproporci rozměrů, zprvu a dodnes nepochopitelné. Po svezení jsem oproti F1 musel ocenit výrazný posun odladění podvozku, prostornější interiér, lepší zpracování interiéru a v neposlední řadě taky silnější a živější motor. Ostatní jsou kraviny.

Co jsem autu nemohl odpustit, byla enormní hlučnost při cca 2600-3000 ot. Rovněž hluk od kol a tlumení nerovností nejsou to pravé ořechové.

Po vypršení záruky jsem se rozhodl pro ukončení dotací autorizovaným servisům. První garanční opravu mi ani na moji výslovnou žádost a informaci o kolísajícím volnoběhu nepřehráli SW ECU. Auto nehodláme prodávat dříve, než za cca 10 let, protože jezdí poměrně málo a nemá smysl každý rok zapsat do servisky razítko za cca 4000 CZK. V rámci servisu jsem si vyměnil olej za plnou syntetiku, filtry a vynuloval palubní PC.

Současně s provedením garančky (práce na 20 minut) jsem připravil radikální řešení odstanění hlučnosti ve formě doplňkových odhlučňovacích prací. Už při začátku prací jsem zjistil, že to bude trochu bitva s větrnými mlýny, protože množství odhlučňovacího materiálu, který je ve voze použit odpovídá spíše turbodieselu vyšší střední třídy. Bylo vidět, že v MB se s hlučností hodně prali a ani ve finále ji bohužel zcela nezvládli.

Pokračoval jsem v jejich snaze asi takto:

A/ Vyplnění prostoru předních sloupků PUR pěnou. Je nutné demontovat obložení sloupků, díry zalepit kvalitní páskou, zakrýt celý interiér okolo a dávkovat patřičné množství pěny. Pro plnění jsme trubku na tubě prodloužili asi metrovou hadicí. Je nutno nechat zaschnout min 12 hod, nejlépe 24 hod.

Nutná maximální opatrnost, co ušpiníte, dá se umýt acetonem, ale ihned. Pokud pěna zaschne, je to v pr...li. Aceton se ale zase nemá rád s různými plasty, takže je lepší nic neumazat.

B/ vyplnění prostoru nad tapicerií tlumící výplní - postačí demontovat panel ve střešní výplni za světlem, přední část, kde se výplň snižuje jsem vyplnil filcovou instalatérskou páskou (kotouč ca 15 CZK), spotřebovány 2,5 kotouče.

C/ vypěnění horních předních nosníků PUR pěnou - zde bylo nutné demontovat plastové kryty blatníků, nosníky ve přední části doplnit o zátky, vyrobené z molitanu. V horní části je potřeba silikonovým tmelem zaplnit 2 kruhové díry o pr. cca 8 mm, pozor na otvor pro misku zajištění kapoty, tuto je nutno demontovat a otvor zalepit. Později vyřezat, vymazat silikonem a misku vtlačit dovnitř.

D/ vyplnění dolních nosníků PUR pěnou - obdoba horních nosníků, nutno řešit všechna místa, kde pěna může ven . pozor hlavně na kapsu, ze které ústí přívody paliva.

Po zkušenostech (dělám to už na několikátém voze) tyto práce absolutně nedoporučuju někomu, kdo se bojí do auta sáhnout, aby nedej Bože něco nepoškrábal. Pěna spolehlivě vyplní prostor nosníků, není se třeba obávat koroze či zadržení vody, existuje ale velmi pravděpodobné nebezpečí, že neodhadnete množství, někde to vyleze a něco ušpiní, což se mi naštěstí stalo jen v jednom místě, kde to navíc není vidět.

E/ odhlučňovací deka na kapotu - použil jsem tohle:

http://www.auto-doplnky.com/protihlukovy-tepelne-izolacni-material-adc400113.html

můžu vřele doporučit, parádně se s tím dělá... 1 ks (1m2) materiál s rezervou vyšel i na přepážku motorového prostoru

deka je samolepící, místo je nutno umýt a odmastit, lepidlo drží velmi dobře. V prostřední části na 3 úchytech jsem použil plastové pásky. Než to budete stříhat načisto, udělejte si šablonu ze starého kartonu, vyplatí se...

F/ odhlučňovací deka na přepážku motorového prostoru

Drží na vrutech, které trčí z přepážky, na 3 místech přitlačována matkami z mosazného plíšku. Deka kryje přepážku odshora až pod úroveň hadic od topení.

G/ Těsnění nasazené pod plastový kryt před předním sklem - obyčejná měkká bublina do okna - toto , myslím si, nemá valného významu. Měl jsem kryt dole, tak jen pro pořádek...

H/ těsnění po stranách kapoty - použita kaučuková (černá, která se používá na solár nebo klimatizaci) izolace 18-9, rozřezaná a nasazená na hrany plechu.

I/ povolení a opětovné utáhnutí horního silentblocku motoru

Výsledky odhlučnění jsou rozpačité, protože vyřešily něco jiného, než co jsem tím sledoval.

Kňučivý zvuk alternátoru či ozubeného soukolí vyvažovací hřídele se jen mírně utlumil, bylo mi jasné, že toto nevyřeším a ani jsem to řešit nechtěl. Je to charakteristické pro HTP, možná trochu škoda, ale je to tak.

Zvuk, který mi nejvíce vadil kolem 2600-3000rpm se ale skoro nezměnil, případně jen mírně.

Kde jsem ale zaznamenal zcela fatální úspěch, je odhlučnění od kol při jízdě na poškozeném povrchu. Auto je k nerozeznání od originálu, působí kompaktněji, tlumeněji a je podvozkově výrazně kultivovanější.

Celkové základy nepřesáhly 800 CZK, takže prakticky nic. Množství odvedené práce (8 hod/2 prac) ale není úměrné dosaženým výsledkům...

Dále jsem vypozoroval, že onen hrkavý zvuk provází motor při běžném provozu, až se 100%ně po cca půl hodině až hodině provozu prohřeje, zvuk zcela zmizí. !!!???!!! Zmizí ale většinou, když motor vypnete, necháte odstát a natočíte znovu... divné...

Sahal jsem na silentbloky a jiné prvky, které by mohly zvuk přenášet do karoserie - bezvýsledně - vše studené.

Výfuk nepodezřívám, visí na gumách, filtrbox má rovněž pryžová lůžka.

Pokus z odpojením sání přehlušil onen hrčivý hluk příšerným hukotem. Další testy budou později pokračovat demontáží filtrboxu a jeho pokusným zabalením do tlumícího materiálu.

Spíše zamýšlím provést UPG SW ECU, což jsem chtěl udělat od začátku... jen musím zjistit, kdo a kde mi to je ochotný udělat, myslím, že ten motor není doladěný. 47kW HTP v F1 . kterou si občas beru jako služební je výrazně ale výrazně tišší...

tolik k jednomu šílenství :-)

wecka

PS: jestli nějak pokročím, napíšu...

Editováno: , autor: wece
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Po 14 dnech musím doplnit příspěvek a přehodnotit svůj názor.

Pěna v nosnících tuhne zřejmě pomaleji, než jsem čekal a i po týdnu jsem našel v motorovém prostoru ztuhlou housenku, trčící z nosníku.

Ale světe div se, po 14 dnech se auto dále ztišilo na úroveň aut běžné evropské produkce.

Nyní jsem s vozem i výsledky úprav zcela spokojen.

PS: ....po brzdách jsem musel skákat půl hodiny a zhoblovat milimetr pneumatik, než si to sedlao a z auta dostal alespoň průměrné výsledky brzdění. Bubny jsou holt bubny....

wecka

Editováno: , autor: wece
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

Díky za návod, fakt dobré.

Docela mě zaujalo, teda jestli to chápu dobře, že se Fabia opravdu znatelně uvnitř ztišila, aniž by se musela nějak tlumit podlaha, dvěře, zadní podběhy, kufr apod.

Píšeš v druhém příspěvku i o brždění, souvisí to nějak s tím odhlučněním?

Editováno: , autor: fabolam2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...
  • o 4 týdny později...
  • o 6 let později...
Spoiler

 

Pořídili jsme na pojížďky po městě a do práce Fabii II, HTP 1.2, 44kw, 6V. Je to s holou výbavou Social edition (dokonce nemá ani zavírací schránku spolujezdce), takže asi nepřekvapí, že ani na kapotě není žádné odhlučnění. Protože se mi podle zvuku zdá jako bych jezdil s dieslem a hluk do kabiny celkem proniká, chtěl bych se zeptat někoho zkušeného - má vůbec nějaký význam koupit podobné odhlučnění kapoty jako je zde: https://www.automaxhk.cz/pod-kapotou/odhlucneni-kapoty-/Odhlucneni-kapoty-Skoda-Fabia-II---Roomster-kryt-do-kapoty-proti-hluku-11271.html , nebo je třeba to řešit komplexněji na více místech?

Editováno: , autor: Scottie
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem deku instaloval dodatečně do O1 1.6mpi a nějaký efekt to má a kuny mi ji zatím nerozebrali ani za 10 let stání venku. I to, že v zimě motor tak rychle při pojížďkách a stání tak rychle nevychladne, nevím jak je na tom F2 i s kryty pod motorem. Jistě příčkou jde nejvíce hluku. Na F1 Junior nemám nic a Rapid je zakrytovaný komplet i na podvozku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...
  • o 2 roky později...

Ahoj, teď jsem našel tvůj příspěvek o tvém projektu odhlučnění Fabie a zaujal mě. Vím, že už je to spousta let, ale pokud tě to téma ještě zajímá, rád si nechám poradit a popřípadě pomoci (samo za nějakou tu odměnu). Já uz taky něco podnikl, tedy spíš nechal podniknout a u ahifi.CZ nechal kompletně zatlumit moji Octavii combi III. Výsledek je super, ale bohužel jen ve středním frekvenčním pásmu. Dunění na hrubším povrchu nebo při příčných nerovnostech naopak tímto subjektivně ještě víc vyniklo. Pořídil jsem už i speciální pěnu právě na vyplnění dutin u auta z důvodu zatlumení, ale na samotnou realizaci si nějak netroufám.

Musím uznat, že obdivuji tvoji urputnost se zatlumováním a hlavně to, že bylo úspěšné!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 11 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...