Přejít na obsah

Johny.z

Uživatel
  • Počet příspěvků

    159
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem Johny.z

  1. @gekk: podle mých informací se od pozicování upustilo, protože se ukázalo, že nemá valný vliv. Ale zdroj je JPP, jak jsem koupil, tak dávám dál.
  2. @alistaaarr: Teoreticky si dokážu představit i situaci, kdy jedna vadná lambda sonda (nikoli diagnostikovaná jako vadná, ale dávající zkreslené hodnoty) dokáže ovlivnit výfukové plyny tak, že odejde i druhá. Takže jestliže je vše jinak OK a auto je ještě v záruce, tak bych zajel na měření emisí, aby zkontrolovali stav kalayzátoru a pokud i ten bude bez problémů, tak bych to asi dál už neřešil.
  3. @alistaaarr: není předepsaný interval výměny lambda sondy. Tj. měla by mít životnost srovnatelnou se zbytkem vozu. Pokud by odešla jedna, je možné, že se jednalo o vadný kus. Pokud zdechly obě najednou, měl bych obavu, že máš jiný, daleko závažnější, problém. Např. pronikání oleje do spalovacího prostoru.
  4. Tohle je zcela určitě skrz. A díky vibracím se ta trhlina bude rozšiřovat a zhoršovat. Na funkci to úplně mít vliv nebude, tohle totiž není nárazník (to je ocelová traverza schovaná pod ním), ale plastový kryt nárazníku. I když si dokážu představit, že po plné manifestaci za dva, tři roky by nějakej jouda na technické s tím mohl mít problém. Na druhou stranu, pokud chceš auto pět let ujezdit a pak poslat dál, tak to asi nemá cenu řešit v tuhle chvíli. Pokud chceš mít leštěnku, tak to vyřeš výměnou za nový díl. A pokud jsi aspoň trochu šikovný a chceš šetřit, tak sežeň za tři litry na vrakovišti a vyměň si ho. Aspoň budeš mít představu, jestli třeba není poškozený ten vlastní nárazník schovaný pod plastem, a můžeš pořešit i tenhle problém.
  5. Náš 1.2 TSI kombík to nedělá po x-hodinovém stání, ale pokud ho nechám stát déle než týden. Pak první start je jak stará singerovka, cca dvě vteřiny, pak se uklidní a běží zcela tiše a pravidelně. Myslím si, že se jedná o zvihátka ventilů, která se odtlakují a poklesnou. Olej měním 1x ročně, cca 13k km 10w40. Pokud používáš řidší, vysvětlovalo by to, proč klepe po kratší době stání.
  6. Podle toho, jak se indikace řazení chová ve naší Fabii i Citigu, tak funguje na principu porovnání otáček kol a motoru. Za určitých podmínek při zařazeném neutrálu a volnoběhu motoru totiž ukazuje zařazený stupeň. Pokud při záběru navíc kolísají otáčky motoru, tak bych si na 99% tipnul prokluzující lamelu spojky.
  7. Zdravím všechny, trochu se nudím, a tak přemýšlím, jak dobastlit přídavná dálková světla (homologovaná LED) na FIII s klasickými H4kami. Můj nápad je: obsadit nepoužitou pozici pojistky na odlehčovacím relé X kontaktu (dosatečné jištění v pojistkové skříni A a zároveň v případě přepálení první úrovně pojistek auto nepřijde o žádnou důležitou funkci - zadní stěrač nebo vyhřívání sedadel mě fakt nepálí), od ní vyvést kabel k DC/DC SSR relé a odtud napájet přídavný(é) světlomet(y). SSR relé spínat za použití jednoho vývodu BCM jednotky pro dálková světla, použití SSR relé je z důvodu eliminace indukčnosti cívky obyčejného magnetického relé. Může mi nějaký zkušenější autoelektrikář říct, jestli je má úvaha správná, případně mě opravit? Děkuju.
  8. Normální chování. Topení je poměrně výkonný chladič a když je teplo kam odvádět (plechová vymrzlá kabina), tak je to přirozené, že motor na volnoběh nevyprodukuje dost tepla, aby se udržel na provozní teplotě . Úplně stejnou věc jsem pozoroval na FI 1.2HTP, FI 1.4 16V, Citigo 1.0, FIII 1.2TSI.
  9. N98 je typ paliva dle normy, které má OČ minimálně 98. A schová se do něj např. i ta Verva nebo MaxxMotion. Obávám se, že v současném legislativním čurbesu budou paliva s pouhými 5% biosračky brzo velice nedostupná. Jo a ještě poznámka: mám za to, že ETBE je cca z poloviny syntetizováno z biolihu a z poloviny z ropných produktů. A E10 znamená, že palivo obsahuje až 10% biosložky, t.j. až 20% ETBE. Nicméně do F1.2TSI i Cíga (motor CHY) leju Vervu (kvůli čistícím schopnostem a předcházení LSPI u turbomotoru) a nemám s nepravidelným volnoběhem problém.
  10. Odvětrání kliky? Ale patří to do jiné sekce.
  11. Ať se dívám, jak se dívám, na schémata všech manuálních převodovek pro FIII do dílenské příručky, tak mi přijde, že mají soukolí pro zpětný chod s přímým ozubením a zpátečka je řazena přesunem vloženého kola... To, že přesuvná objímka pro první a druhý stupeň má navíc po obvodu přímé ozubení pro zpátečku (a synchronizuje 1 a 2), je jiná pohádka. Protože zpátečka je na ni řazená, když se tato objímka nachází v mezipoloze, její boční zubové spojky jsou na obě strany rozpojené a nedochází tudíž k žádné interakci se synchrony. Ale třeba se pletu.
  12. Spojka mi při vyřazení taky cvaká. V podstatě od nového auta a to dokonce i u stojícího s vypnutým motorem. Řekl bych, že je to vlastnost. Co se týká řazení R: zpátečka je u FIII nesynchronizovaná, takže čím teplejší (a tudíž řidší) olej, tak se delší dobu dotáčí hnací hřídel, pokud nebylo zastaveno se zařazenou rychlostí a rozepnutou spojkou. Co by mohlo teoreticky pomoct, je výměna oleje v převodovce, ale osobně bych řekl, že to na tyto zvuky z převodovky nebude mít kýžený efekt..
  13. Článek, který začíná argumentačním faulem typu: "Podmořské vulkány vypustí 66 až 97 milionů tun CO2 za rok. Avšak toto množství je vyváženo uhlíkem navázaným v nově vytvořeném dnu oceánu." Se pro mě automaticky stává nedůvěryhodným. Smysl by to dávalo právě v okamžiku, kdy se do mořského dna váže přesně ten uhlík, který vypustí podmořské vulkány, bez ohledu na jeho množství. V opačném případě se jedná o demagogii jako prase.
  14. Zatím se bavím jen o mechanické stránce věci. Především jestli motory CHY a CJZ (samozřejmě včetně převodovky) by byly prostorově záměnné bez nutnosti zásahu do karoserie (ve Fabii to tak snad je, ne?). Jakmile by se řezala kastle, už je to vyšší dívčí, to je mi jasné. Co se týká legislativy, je mi jasné, že bez posvěcení od Škodawerke (které vím, že nedostanu) úřední šiml v ČR bude řehtat, hýkat, kousat, slintat a vzpouzet se. Ale dejme tomu, že by se to dalo zlegalizovat přes jiný evropský stát, kde nejsou tolik prudérní. Případně jako závodní speciál a to možná i u nás.
  15. Zdravím všechny, okolnosti mě donutily koupit druhé auto do rodiny - mírně jetý Městochod. Celkově jsem s ním spokojený, ale napadla mě myšlenka, co by po mechanické a elektrické stránce obnášela přestavba na kultivovanější a obecně příjemnější motor 1.2 TSI (CJZ). Máte někdo, prosím, bližší představu? Nejde mi o legislativní stránku, tam se umím celkem dobře zorientovat, skutečně mi jde jen o přizpůsobení auta a motoru k sobě. Díky.
  16. Ad 4) pokud je vyšláplá spojka, tak o sebe zuby ťuknou a spotřebuje se kinetická energie spojkové lamely a hnacího hřídele. To není žádná tragédie - zuby se neulomí. Jen kdyby se to dělo extrémně často, tak se bude trochu víc svinit olejová náplň otěrem. @bouchy: to, že se mění smysl otáčení není zase takový problém - jedná se o stejnou situaci, jako když zařadíš jedničku při stále couvajícím autě. Synchron dorovná otáčky a energie opačně se pohybujícího auta se spálí na spojce. Dokonce některá "lepší" auta maji synchronizovanou zpátečku. Nicméně si matně vzpomínám, že díky tomu, že zpátečka mívá přímé ozubení, nejsou její kola v trvalém záběru a synchronizace se pak řeší jinak, než běžným synchrokroužkem - je to drahé, komplikované a přínos je minimální. Při pohybu zpět se stejně musí zastavit, pálit energii na spojce není nejlepší nápad, pokud o sebe drbnou zuby při rozepnuté spojce, nic se neděje, jak jsem psal výše. A hlavně zpátečka bez synchronu je blbuvzdorná v tom ohledu, že nedovolí jednoduše zařadit v okamžiku, kdy by energie pohybu vpřed mohla přetočit motor. Ne, že by toho nešlo dosáhnout, ale musí to člověk udělat cíleně.
  17. Otázkou je, proč jsi neprošel emisní kontrolou. Kvůli nějakých chybám v ŘJ? Nebo kvůli tomu, že byl špatný volnoběh, nebo špatné parametry naměřené ve výfukových plynech? Osobně se mi nezdá, že by byly špatné obě lambda sondy zároveň na zánovním autě. Tedy samozřejmě, pokud jsi nejezdil na technickej benzin s olovnatým aditivem... Samozřejmě stát se to může, ale tohle spíš zavání nekompetentností technika na EK.
  18. Protože minerální olej je takový nějaký standard a v podstatě ho téměř každý (až na výjimky) dnešní olej ve větší nebo menší míře obsahuje (= směs základových olejů ve složení). A podle všeho je "deklarovaným složením" (= uhlovodíky) chemicky nejbližší produktům Fischer-Tropschovy syntézy. Pokud, samozřejmě, budeš mít olej vyrobený z různých esterů a podobně, tak je to jiná liga a nedají se srovnávat. Abys mě nepochopil špatně, nechci porovnávat obsah lahví, co dostaneš v mototechně, ale vyloženě onu surovinu, ze které tento výrobek vychází.
  19. Díky, o Fischer-Tropschově syntéze vím. Nicméně ji mám spojenou se svítiplynem z černého uhlí. Docela by mě zajímalo srovnání čistoty, jak chemické, tak mechanické, tohohle "plynového oleje" a normálního minerálního. Jestli má cenu za něj platit nebo se jedna jen o marketingové kecy a opičí kapky.
  20. Co to je olej získaný z plynu? Není tím myšlen "plynový olej"? Což je frakce ropy = minerální olej.
  21. Johny.z

    spojka

    Díky za reakce. Metodu prokluzu na nejvyšší stupeň do kopce znám, k té je ještě analogická: vytočit za jízdy motor se zařazenou pětkou a prudce pustit spojku - otáčky musí jít okamžitě dolů na hodnotu odpovídající rychlosti. Ale měl jsem na mysli, jestli existuje nějaké "exaktnější" měření jako třeba poloha samostavu nebo tak... EDIT: Na trojku jsem se z mírného kopce rozjel kdysi dávno i na starém klumpru v autoškole. Tam sice spojka byla zcela jistě načatá, ale rozhodně nešla během pár týdnů na výměnu...
  22. Johny.z

    spojka

    I když to není úplně v duchu tématu, tak téma vyhovuje. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné u 1.2/66kW nějak změřit míru opotřebování spojky bez její demontáže. Občas řídí manželka, která se k ní moc ohleduplně nechová. Tak bych rád věděl, kdy přijde čas na výměnu, než zůstata někde viset v křižovatce nebo ještě hůř na přejezdu...
  23. Já používám tohle: https://www.colorshop.cz/ochrana-karoserie-c243/dinitrol-protect-super-447-sedy-1ltr-i1033/ jako podklad a pak přestříknout tímhle: https://www.colorshop.cz/ochrana-karoserie-c243/dinitrol-drohnex-440-sedy-spray-500ml-i5783/ . Ten sprej je totiž po vyzrání tvrdší. A to i po každé servisni prohlídce - také auto zvedaji za prahy.
  24. @sk0d@: Perfektní, díky moc. Dneska jsem si při čekání na manželku před obchodem ověřil, že na mé 1.2 má vliv na volnoběžné otáčky dokonce i to, jestli je zapnutý ventilátor nebo ne - topení ztlumené na minimum, klima vypnutá.
  25. @Martab: nastavit upozornění na překročení rychlosti, myslím, umí všechny FIII s palubním počítačem. Zcela určitě moje Fresh (s PP, bez maxidotu) ano.
×
×
  • Vytvořit nový...