Přejít na obsah

janos666

Uživatel
  • Počet příspěvků

    27
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem janos666

  1. Prostě a jednoznačně by mělo být dodrženo to co je v TP, bez jakýchkoliv rozdílů a myslím, že i ta konkrétní kombinace ráfek + pneu se správným zátěžovým a rychlostním indexem. Takže bych jim to vrátil a osobně chtěl přesně disky co psal kolega o pár příspěvků výše. a to: 6J x 16 ET50 v kombinaci s pneumatikami 205/55 R16 94H M+S. Myslím že u většiny případů se každý koukne první na pneumatiky, ale může se najít třeba pojišťovák který bude hledat každý detail a v momentě když to nebude dodrženo, je auto technicky nezpůsobilé k provozu a může nastat problém, nehledě na to že auto neprojde STK, pokud bude kontrolní technik trvat na svém.
  2. Mám takový pocit, že ty R15 disky nepůjdou nasadit ani fyzicky přes brzdy, tvůj superb bude mít tuším 312mm kotouče, 3,6 má asi 345mm a tam jdou minimálně třeba R17, nehledě na to, že to není schválený rozměr. Navíc v dnešní době už bych si to nedovolil už jen vzhledem k případným problémům s pojišťovnou v případě plnění škody při nehodě. Takže pokud bych chtěl jiný než standartní rozměr tak jedině nechat dopsat do TP. Tak jsem si třeba nechal dopsat na Imprezu různé rozměry od R15 do R18 o různých šířkách a profilech... Jen je zajímavé, že nikdo neřešil celkem výraznou změnu výsledného průměru kol (např. 205/40 R17 a 225/45 R17), ale jakmile je to jednou v TP tak pohoda.
  3. tak zrovna na dálniční provoz bych to neviděl jako velkou výhodu... Spíš jak zaznělo o příspěvek výše , spíše do města bych to viděl jako velký přínos co se týče do pohodlí jízdy. A přesně, názor člověka, že automat je jen pro lidi co neumí řadit, neví o čem mluví... Jen bohužel konkrétně s DSG jsme nebyli moc spokojení co se týče do citlivosti rozjezdu především při najíždění na kouli přívěsu to bylo někdy o nervy, cuknout s tím plynule třeba jen o 2cm byl někdy problém a hlavně proti kopci. Soused například po těchto zkušenostech po roce prodal nového Multivana právě s DSG, velké zklamání co se týče citlivosti ale to je dáno hlavně konstrukčně. V tomhle klasický automat s hydrem je zatím asi nejlepší volbou i co se týče odolnosti a hlavně citlivosti na rozjezd, ale zase je dosti pomalejší při řazení.
  4. Superb 3,6 není ani tak o jeho max. výkonu, je to především společník na dlouhé cesty, kde se chová velmi kultivovaně (o hodně tišší než traktorové TDI) a i relativně úsporně vzhledem ke svému potenciálu. V dané cenové kategorii dnešních ojetin nemá téměř konkurenci, co se týče kombinace vlastností, je jasné kdo bude čekat nějaké sportovní chování bude rychle zklamán, možná tak zrychlení v přímce je zajímavé avšak po vjezdu do první zatáčky veškeré počáteční nadšení opadne, prostě to není na okreskové blbnutí, na to si to nikdo nekupuje, na to jsou jiné stroje. Každopádně to pro spoustu lidí význam má, ne každý snese TDI a jiný benzínový motor do superba smysl nemá, 1.8tsi prd jede a 2.0 tsi je se spotřebou srovnatelná, z vlastní zkušenosti, také jsme ho vlastnily, avšak byla potřeba většího vozu, proto šel už do světa, jinak velká spokojenost.
  5. @Pitris.KOsobně jsem to řešil cestou druhovýroby, a přesně jak už tu zaznělo je to otázka cca 1/3 oproti originálu. Ptal jsem se i na škoda dílech a tam mi říkali že s nimi není problém, takže ta větší spojka u Haldexu vyšla cca na 3500,- a ta přední 1600,- Nechal jsem to vyměnit u našeho známého mechanika, kterému jsem osobně asistoval, přeci jen na tu přední spojku u převodovky je špatný přístup takže jsme to řešili sundáním přední nápravy, abychom se dostali na povolení šroubů ze strany od převodovky. I tak to celé zabralo i s přestávkou na kávu cca 3 hodiny práce, nikam se nepospíchalo, všechny šrouby jsme pro jistotu zajistily lepidlem na šroubové spoje a bylo hotovo. Pokud by vůle stále přetrvávala, tak bych také radil ještě zkontrolovat středové uložení kardanu, ale věřím že výměna pouze těch pružných spojek pomůže a problém vyřeší. @hrabickyMohu se jen zeptat kolik si tedy vzali pouze za práci? Výměna hardy spojky + gufero u diferáku? Jinak řečeno kolik vykázali hodin práce ?
  6. @CentriFUGA Šumava... ano to je pravda že sněhové podmínky jsou za poslední roky bídné, ale stále ten sníh na silnicích i tento rok byl, jelikož se na spoustě úseků nesmí solit, takže celkem vydrží.
  7. @bouchyPekně napsané... to si myslím že je také kámen úrazu, že se neshodneme, ale o tom ta diskuze také je. Zřejmě každý z nás jezdí za jiných podmínek a v jiných oblastech. Někdo tu píše o občasném výletu na hory (alpy atd.), já na horách bydlím, příjezdová cesta se protahuje sporadicky. Proto hodnotím převážně jízdu na sněhu, pokud bych se pohyboval většinu kilometrů na suchém či mokrém asfaltu, pravděpodobně bych změnil názor a šel do jiných pneu a přihlédl bych i na možný max. kilometrový nájezd. Na druhou stranu patřím pravděpodobně mezi menšinu řidičů kteří si jízdu na sněhu vyloženě užívají a těší se z každé sněhové nadílky, patřím mezi ty blázny co se jedou jen tak v noci projet na horské silničky a vydržím tam dokud nevyjezdím klidně celou nádrž. Proto i můj pohled na zimu a obzvlášť na zimní gumy se může hodně lišit od běžně smýšlejícího řidiče. Jinak Nokian se aktuálně vyrábí v Rusku, kde mají velkou novou továrnu, co se týče testů na prvních příčkách se moc neobjevují v celkovém hodnocení, samotná jízda na sněhu je ve většině případů hodnocena velmi kladně...
  8. @CentriFUGA Tím hodnocením jsem spíše reagoval na zprávu od raracha89, kde píše o 95% nájezdu po Praze, tam se asi zimní gumy na sněhu moc nevyzkouší :-D každopádně vaší zkušenost akceptuji, ale je mi to hodně zvláštní, právě na sněhu jsem s nimi problém nikdy neměl, hodnotím také WR D4, ty hakkapelliity mam na subaru a tam je to samo o sobě co se týče jízdních vlastností samotného vozu úplně jiný vesmír oproti Superbu... Dále ani na břečce, která se pravidelně tvoří po zimě u nás na příjezdové cestě, kde je klidně 15-20cm vrstva uježděného sněhu se rázem mění v břečku a ani tam není problém, spíše světlá výška :-D Také další roli může hrát samotný rozměr, jak už jsem o tom jednou psal, jezdím 205/50 R17 vy máte 225/40 R18, to se taky pak těžko srovnává, ne jednou se potvrdilo že daný dezén se může chováním lišit v různých rozměrech. Dále bych nesoudil jen podle jednoho výletu do Alp, to že jste tam vyjel s Barumkama neznamená že by se to nevyjelo za stejných podmínek i s Nokiany, stačí vyrazit o týden později a podmínky se můžou rázem změnit a poté by mohl být problém i na těch Barumkám
  9. Tak pokud hodnotíte kvalitu zimních gum jen podle nájezdu tak chápu vaše rozhodnutí. U nás naopak většinu kilometrů najezdíme na sněhu tudíž máme jiné zkušenosti, ale to bychom se mohli dohadovat do nekonečna, tudíž každý ať vybírá dle svého nejlepšího uvážení. O prémiovosti Nokianu bych zas moc nespekuloval, je to severská značka, zaměřeno především na jízdu na sněhu, proto mají i měkčí směs a tím pádem se můžou rychleji sjíždět na suchém asfaltu. Pokud tedy tvrdítě že si na prémii pouze hrají, poradtě mi prosím srovnatelnou zimní gumu například s modelem Hakkapeliitta? Žádný z tradičních výrobců takovou alternativu ani nenabízí, ale to už zacházím do extrémních jízdních vlastností, kam se běžný řidič ani z dálky nepodívá. @bouchy myslím že psal že doporučí Dunlopy a vyhnout se Nokianu, ne že se vyhnout Dunlopu...
  10. Jeden z důvodů proč jsem po několika zkušenostech zavrhl autorizovaný servis. Jezdím na servis ke známému, olej měníme po každých 15000km a vždy vizuálně projde celý spodek auta, případně upozorní na co si dát pozor , či co je zralé na výměnu, takto bych si to představoval právě v autorizáku, přesně jak popisujete, ještě když si za to účtují takové sumy. Jako řidič jsem pozoroval také jen škubání a vibrace, na zvýšený hluk mě upozornil především všímavý pasažér na zadních sedadlech :-D
  11. Zdravím, myslím že na tyto díly se nevztahuje pravidelný interval výměn, stejně jako na různé čepy, silentbloky, ložiska atd. Někomu to může vydržet více či méně kilometrů, stejně například jako spojka. Jen se zeptám měnil jste i tu spojku u převodovky nebo jen tu větší u haldexu? My jsme pro jistotu měnili i tu u převodovky, ale už jak jsem psal na tu byl horší přístup, takže celá oprava se protáhla něco lehce přes 2 hodiny, jelikož jsme museli sundat celou přední nápravu abychom se dostali na povolení šroubů směrem od převodovky. Každopádně těď je ticho a škubání naštěstí zmizelo.
  12. Je vidět že člověk to názor. Já mám zatím s nokianem dobré zkušenosti... Co se týče opotřebení je možné že se mohou o něco rychleji sjíždět na suchém asfaltu oproti konkurenci. Dle mého je to vykoupené měkčí směsí, která má naopak zase lepší záběr na sněhu. Hodnotím, z našich zkušeností Barum vs. continental vs dunlop a Nokian, vycházím opět z většiny kilometrů na sněhu. Naopak vámi chválené letní barumky už mi na auto nikdy nesmí, především na mokru za mě nebezpečné a nečitelné na limitu, nájezd nehodnotím, po několika zkušenostech na mokru, jsem se jich raději předem zbavil, ale jak už tu zaznělo, celkový dojem bude opět zkreslovat rozdílný řidičský styl. Řidič pohodář je ocení, především nízkou cenou a vysokým nájezdem dle vašich referencí , kdo od pneu čeká něco víc, bude hledat u prémiovek, ale bohužel za znatelně vyšší cenu. Na duhou stranu Superb není žádný závoďák, je to především rodinný parník na dlouhé cesty, na rychlou jízdu vyloženě nevhodné auto, takže sám vím že se musí člověk občas krotit a nechtít od toho zázraky, od toho se odvíjí i výběr vhodných gum jak zimních tak především letních, kde potenciál špičkových gum bude limitován především podvozkem a brzdami.
  13. Je to zajímavé, zatím mám s nokiany zkušenost jen na čtyrech autech o různých rozměrech a kombinací pohonu a výkonu, a nikterak výraznější opotřebení oproti konkurenci jsem zatím nepozoroval. Je pravda, že třeba ty barumky vydrželi o něco déle, ale záběr na sněhu mě nikterak neoslnil. Na druhou stranu například na matky Dustery byli Nokiany na celé sadě dražší o cca 1000 kc, takže rozdíl téměř zanedbatelný, ale věřím že v R18 ten rozdíl už bude výraznější, jak popisujete, což může vést k rozhodnutí. Každopádně tím nechci propagovat pouze Nokian, a ani hanit Barumky. Předtím jsem na Superbu vozil Continental TS830 a také parádní gumy, v některých vlastnostěch i převyšující Nokian. Hodně také záleží na konkrétním vzorku v kombinaci s rozměrem, už jsem vyzkoušel hromadu různých gum a znát je každý parametr, od sériových letních zimních až po sportovní pneu. Každopádně mohu poradit, že do sněhu je obecně lepší užší guma například 205 oproti 225, ale jasné že také záleží kdo a jak často to využije. Na občasný výlet na hory bych o tom moc neuvažoval a raději šel také například do R18 225/40, už i kvůli vzhledu, ale pokud se jezdí přes zimu denně na sněhu , tak raději vyberu funkčnější rozměr. Naopak řetězy jsem nikdy v životě nepoužil ani nepotřeboval, superba mám v manuálu a je pravda že oproti DSG se s tím dá více pohrát, takže vracečky jezdím spíše hodně pod plynem a bez kontroly trakce :-D
  14. Jen něco z osobní zkušenosti.... V zimě vozím R17 o rozměru 205/50, je to pro mě takový kompromis mezi komfortem a funkčností, menší šířka pro lepší vedení v hlubším sněhu oproti 225/45 a né tak vysokém profilu jako třeba u R16 (205/55), tam už je to opravdu jízda jak na člunu, znát je to dost. Co se týče preferované značky, postupně v rodině přecházíme právě na nokian, jak na superbu tak i například na matky Dusteru kde právě Barumky byli naprostým propadákem. Konkrétně vozím model pneu WRD4, takový ideální poměr mezi cenou a funkčností. Bydlíme v horské oblasti, mimo asfaltové cesty kde se nesolí a jen občas protahuje, takže zkušenosti jsou převážně ze zasněžených cest. Opravdu do extrémních podmínek mohu potom doporučit z vlastní zkušenosti Nokian Hakkapellitta, bohužel u nás gumy těžko k sehnání a cenově už trochu mimo, naopak schopnosti na sněhu jsou zatím pro mně nepřekonané, pokud nepočítám jízdu na hrotových pneu. Ježděno na Subaru Impreza ?
  15. Nyní jsem také řešil, pro jistotu jsme vyměnili i tu spojku u převodovky, bohužel na tu je horší přístup. Po výměně ticho a hlavně bez vibrací.
×
×
  • Vytvořit nový...