Přejít na obsah

lojzik76

Uživatel
  • Počet příspěvků

    73
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem lojzik76

  1. pocítí to minimálně každý, kdo má nějaké úspory. Mzdy nestíhaj inflaci ani dnes, takže když všechno zdraží desetkrát, tak mzdy desetkrát nevyrostou a úspory půjdou na desetinu reálné hodnoty.
  2. odporuješ sám sobě. Pokud to podle tvého vlastního tvrzení bude na úkor osobní mobility, tak jinými slovy sám tvrdíš, že pro spoustu lidí elektromobilita žádnou budoucnost nemá a že jde pro ně jen o likvidaci současné mobility bez náhrady a pak jsou jejich výhrady naprosto relevantní a není to žadné plivání.
  3. ne, ty si nemůžeš koupit auto jaké chceš, ty si můžeš koupit jenom auto které ti někdo nabídne a zároveň auto na které máš. A kvůli aktivitám EU se ten prostor ze kterého můžeš nakupovat neustále zmenšuje. A pro značnou část lidí je primární parametr koupě cena a přesně ví, proč si ho kupují, protože na vhodnější a dražší nemají. A když si budou moci dovolit jen městské auto, tak si koupí městské auto bez ohledu na jeho praktickou použitelnost. To že už dnes jede rodina dálku nabouchaná v krátký deset let starý fabii neni tim, že by to byli fanoušci fabie, ale že na větší a novější auto nemaj. Je velká pravděpodobnost, že za dvanáct let bude i u spalováků problém s cenovou dostupností, zejména pokud se nevyřeší současné praktické problémy EV, protože vyschne zdroj nových vozů, stát je určitě bude chtít podojit a dostupnější budou jenom tyhle dnešní elektrické plečky.
  4. V zimě na dálnici raději nejezdit. Půl mega bude pro spoustu maximální rozpočet na auto a místo dostupného použitelného spalováku jim nutit tenhle blbej vtip... Navíc tohle už pomalu začínaj bejt ty auta který si jako ojetiny budou v roce 2035 kupovat lidi co budou mít hluboko do kapsy. Jedničková fabie je dneska pořád v pohodě auto, ale podobně staré tohle...
  5. nesmyslné nejsou elektromobily, ale způsob jejich prosazování.. Pro koho je elektromobil provozně a ekonomicky výhodný, ať si ho používá jak chce. Ale nutit elektromobily někomu, pro koho není ekonomicky ani provozně použitelný neni v pořádku, zejména když globální pozitivní dopady tohoto vynucování se v poměru k vynuceným nákladům limitně blíží nule.
  6. No, tak jsem začal přemýšlet, že bych se stal ekologickým a pořídil EV. Otevřel jsem stránky autobazaru, našel EV za cenu, kterou jsem ochoten za auto zaplatit a za kterou bych pořídil ojetý praktický spalovací vůz použitelný pro celou rodinu, zadal nalezené EV do plánovače pro elektromobily a zjistil, že s těmi EV za rozumnou cenu bych k třiapůlhodinové cestě do Beskyd za příbuznými přihodil ještě několik nabíjecích zastávek s celkovou dobou nabíjení víc než hodinu. A protože nemám možnost levného nabíjení ani na začátek cesty, protože panelák, tak by mě ta elektřina na cestu stála víc než nafta. Takže místo diskuze o tom, jestli 500l na rok stačí by se mělo spíš řešit, kdy bude elektromobilita reálně použitelná a dostupná i pro většinovou populaci bez vlastní nabíjecí infrastruktury
  7. jenže podobné sekty maj působit někde na odlehlé farmě mimo civilizaci a ne ve vedení EU.
  8. jsou k té úspoře nějaké zdroje, které budou brát v úvahu i další vlivy jako teploty přes zimu atd?
  9. ten nedostatek energie je v současnosti vytvářen uměle... A protože bude elektřiny málo a nikdy nebudeme vědět, kdy ta elektřina bude, tak bude všechno povinně na elektřinu, zakážeme žárovky, nařídíme EV, to dává smysl.
  10. Jenže tahle opatření na tvorbu infrastruktury měla být třeba součástí zákazu spalovacích automobilů. Něco zakazovat je strašně jednoduchý. Součástí zákazu měl být i návrh řešení, jinak to dopadne jako zrušení střídání času, kdy na základě referenda o které skoro nikdo nevěděl a které obsahovalo nesmyslné otázky zrušila EU střídání času, ale nikdo neví jak to udělat, protože se nikdo neshodne na jednom z možných řešení, které by bylo globálně lepší než to střídání. Jenže to že k solání elektrárně potřebujete další zdroj energie když je tma je taky náklad solární energie, ono to vypadá hezky, že sluníčko svítí zadarmo, jenže to že k tomu musíte mít bateriové úložiště a plynovou elekrárnu, které platíte jen za to, že stojí, by se do toho taky mělo započítat. A JE by se neměla stavět jako nějaká záloha pro občasné zdroje energie, ale jako stabilní zdroj pro nějaký základní stabilní odběr, který běží ve dne v noci v zimě v létě.
  11. no, případná demagogie autofóra je v zásadě neškodná a nikoho nepoškozuje, zatímco demagogie v jejímž důsledku se EV vynucuje je pro spoustu lidí zásadní problém. Pokud se třeba bavíme o infrastruktuře, tak silnice tvoří jen polovinu potřebné infrastruktury, druhá polovina je zajištění krmení pro auta. A zatímco pro zákaz prodeje spalováků je jasná vize a termíny, pro zajištění potřebné nabíjecí infrastruktury nic takového nevidím. Maximálně se dozvíme, že je přece normální nabíjet EV z vlastní FVE jak to dnes dělá průměrný vlastník EV, což je pro většinu vlastníků spalovacích vozidel informace k prdu, protože bydlej buď na sídlišti, nebo na vybudování FVE nemaj prachy. btw tady si mysli, že souběh zavádění OZE v elektroenergetice a zavádění EV způsobí kumulaci problémů, kdy na jedné straně vzrůstá spotřeba elektřiny a na druhé nemáme do budoucna zajištěné stabilní zdroje a když už, tak to mělo být řešeno postupně.
  12. holinky jako hodinky, oboje se natahuje. Jediná paralela je v tom zákazu a to je poněkud málo. V případě žárovek došlo k zákazu v okamžiku, kdy existovala běžně používaná plnohodnotná náhrada dostupná a využitelná pro každého (kromě naprosté minority těch co žárovkou vyhřívali terárium) a nic takového v případě elektromobility neexistuje a ty zákazy stojí z velké části na víře v zázrak, že to za těch X let bude fungovat. Jo a zákaz žárovek nikdo nepovažoval za způsob, jak lidem znemožnit individuální svícení a donutit je k tomu, aby si v noci četli pod lampama veřejného osvětlení.
  13. no to nejsou. V době zákazu klasických žárovek už byly úsporné žárovky běžně k dispozici a úsporné/led osvětlení je kompatibilní s infrastrukturou pro klasické žárovky, takže ten přechod moc nebolel, protože jste si koupil jenom jinou žárovku se stejnou paticí. Pokud by měly být spalováky něco jako klasické žárovky, tak by uzákonili povinný prodej třeba LED osvětlení na 12V rozvodech a všichni by museli překopat elektroinstalaci v bytech a po protestech by povolili úsporné žárovky s cenou 1000Kč za kus. Navíc změna osvětlení stála každého jednorázově maximálně nízké tisícovky (pokud se někdo rozhodl aktivně všechno vyměnit), které se ve zvýšené životnosti LED a nižší spotřebě mohly vrátit poměrně rychle, aniž by bylo nutné klasické žárovky zdražovat, zatímco zákazy a příkazy v mobilitě stojí každého statisíce, to je poněkud rozdíl.
  14. co jsem se laicky díval na burzové ceny, tak po špičkách v roce 2022 jsou komodity jako plyn, ropa, pšenice a další na cenách roku 2021
  15. To si nejsem jistej, Na hybridy se začíná nahlížet spíš jako na spalováky a tak v sobě budou spojovat nevýhody obojího pro většinu řidičů spalováků co nemaj ani vlastní FVE ani možnost její realizace je TCO srovnatelného elektromobilu naprosto mimo mísu.
  16. a vysoké emise jsou tu podle místa vzniku nebo podle koncového spotřebitele? Protože jestli tu provozujem třeba uhelné elektrárny, abychom elektřinu vyvezli do států, které si díku tomu mohou hrát na zelené, protože ty elektrárny nejsou u nich, tak to nejsou tak úplně naše emise.
  17. jestli ono to nebude tim, že pro většinu lidí je to v první řadě o penězích a na nový auto nemaj, natož na EV a to ani kdyby na to byly dotace. To že je tu průměrné stáří aut skoro 16 let neni tim, že by tu bylo tolik fanoušků veteránů.
  18. ne, to se nerozhodl svět, ale jedinci, kteří se myslí, že za pětadvacet let změní fungování společnosti na celém světě, které se utvářelo stovky let
  19. CO2 neutrální člověk vůbec nepije kafe, ale sedí nahatej před jeskyní, pije vodu z louže, snaží se moc nedýchat a přemýšlí, jak ekologicky zkrátit svojí zbytečnou CO2 emitující existenci na téhle planetě
  20. se mi zdá, že pokaždý reaguješ v jinym kontextu než co píšu
  21. před deseti lety se za ekologické auto s nízkými CO2 považoval nafťák nebo auta na plyn. Nikdo nemohl tušit, jaká infrastruktura bude potřeba. EV byl považován za jednu z alternativ a někteří to považovali za stejný nesmysl, jak dnes považují někteří zastánci BEV za nesmysl auta na vodík. Třeba bychom dnes místo nabíječek měli začít stavět vodíkové stanice, nebo nějaké výměnné baterie či buhví co. Problém je v tom, že místo evoluce je snaha to protlačit revolucí a ta revoluce je založena na víře, že se v neřešených aspektech stane zázrak.
  22. jenomže tohle mělo být vyřešeno ještě dřív než se začalo něco zakazovat, místo toho neustále posloucháme plácání o tom, že přece normální je EV nabíjet doma z vlastní solární elektrárny a jak je to super. Jo, tohle je možná super a normální, ale pro naprostou minoritu budoucích nucených uživatelů EV. Jinak to množství vozidel na sídlištích je problém bez ohledu na elektromobilitu a ani tak to nikdo není schopen rozumně vyřešit. Ona dnešní společnost se vyvíjela i na základě lehce dostupné IAD a VHD nebude schopná jí srovnatelně nahradit, protože to prostě nikdo nezaplatí a mělo by to velké dopady na dostupnost služeb, zaměstnání,..
  23. Pořád přehlížíte, že mnoha lidem nezbyde z finančních důvodů kupovat nic jiného než to nejhorší, budoucnost elektromobility fakt není Tesla u vlastní FVE. Teda možná jo, ale pak lidi nebudou mít žádná auta a budem muset překopat fungování většiny společnosti. Taky je rozdíl "několik kusů" a několik kusů, na těch grafech životnosti baterky to mělo docela velký rozptyl, takže pravděpodobnost že dostanete blbou baterku může být větší než pravděpodobnost, že dostanete blbý motor. A pak je to otázka, jestli se méně kvalitní kus baterky/motoru projeví spíš na začátku životnosti ještě v záruce a jak moc je to reklamovatelné nebo až po záruce a jaká je pak cena opravy. Řešíme současnost a hlavně budoucnost, argumentovat tím, že se před 40 lety dělala GO po 100kkm mi přijde spíš úsměvné než jako smysluplný argument, myslel jsem, že už jsme trochu jinde.
  24. Opakuju, stáří vozidel v ČR je výrazně vyšší než nějakých 6 let a s nástupem EURO7 a EV se dá čekat spíš zvyšování stáří i předpokládaný nájezd. A když tam vidim, že slabší baterka může mít 85% už po 64kKm a sám mám na autě najeto skoro čtyřnásobek, tak mě vyhlídky na to že bych mohl mít i jen dvoutřetinový dojezd moc neuspokojují, ono totiž nejde jen o průměry, ale i o nejhorší případy. To že to nějak vychází průměrně neznamená, že nebudete mít smůlu na blbou baterku a vzhledem k těm limitům v EURO7 se moc nedovoláte. Navíc většina vozidel bude nakonec provozována dávno poté co jakákoliv garance kapacity vypršela.
  25. Vy pořád zapomínáte, že jednou budou donuceni k nákupu EV i lidi co nemaj na Teslu a můžou si dovolit leda ten Spring, ta nízká cena je jaksi něco za něco. A ty parametry životnosti baterie jsou nastaveny tak, že u téhle cenové kategorie nebudou výrobci životnost akumulátoru muset vůbec řešit. Navíc z důvodu nízkých kapacit baterií levných EV a tím že je začnou provozovat lidi co nemaj pro provoz optimální podmínky budou ty baterky trpět víc než v Tesle.
×
×
  • Vytvořit nový...