Přejít na obsah

informator

Uživatel
  • Počet příspěvků

    255
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem informator

  1. informator

    Tlumiče

    Taky záleží na jaké auto se to kupuje. Dával jsem to na Suzuki kde to fungovalo minimálně stejně dobře jak originál. Dával jsem 50mm přední tlumiče na ovci kde to bylo jak trakař a taky jsem měl možnost porovnat montáž na ovci kde byla zesílená náprava a 55mm tlumiče a kyb světe div se lepší než původní originál... Bude to tak asi jako se vším. Už jsem viděl nekvalitní kotouče ATE a vyteklé sachs tlumiče po 15K km. Značka a cena už dnes bohužel neznamená kvalitu.
  2. 2000 euro za skoro nový motor je podle mého názoru hodně dobré.... Pokud je auto po karosářské stránce v dobrém stavu, tak nevidím důvod do GO motoru za tyto peníze nejít. Ten motor dá dalších 100K bez problémů. Když koupíš ojeté auto nevíš čím si reálně prošlo a v jakém je stavu. Na druhou stranu si motor musel něčím špatným projít. Tyto motory najezdí běžně přes 200K km aniž by se do takového stavu dostali.
  3. Hydrolůžka možná fajn vypadají ale to bude tak všechno. Jestli jsou původní tak už musí být po smrti. Kaput jsou nejpozdějí po 150K km nebo 6/7 letech provozu. Víc to vydržet nemůže. Když jsou lůžka ok tak jakékoli vibrace odstíní.
  4. Obrázek je ilustrativní, tady máš např. 5 kabelů: https://www.motora.cz/vika/99061784001.html?KTypNr=17395 Vyměnit konektor samozřejmě lze, ale to sis měl rovnou objednat univerzální sondu bez konektoru. Pokud je sonda i s konektorem, tak bych to nedělal, pochybuji že bude fungovat dobře.
  5. Objednal sis špatnou sondu. Potřebuješ tuto: https://www.motora.cz/hella/6PA-009-166-851.html?KTypNr=17395
  6. informator

    Brzdy

    Nabízí se otázka proč dávat auto do autorizovaného servisu a osazovat originální díly, když nevydrží o nic víc než nejlevnější náhrada z Číny za zlomek ceny. Neřežou si tak trochu sami pod sebou větev?
  7. Nerozumím, 50 % se ti zdá být málo? A vůbec pro mě i pro tuto diskuzi je zcela lhostejné, kam přesně ty peníze směřují. To podstatné je, že opouštějí naše peněženky a tečou do byrokratického nevěrohodného kolosu, kde jsou tyto peníze nevratně pohlceny obchody s uměle vytvořenou zelenou agendou, hned potom co jich polovinu požere byrokratický proces a jako bonus se na tom ještě přiživí spekulanti při obchodování s povolenkami. Nepíšu o žádných divokých teoriích, je to bohužel realita. Vše co požere stát i z větší části EU, neskončí tam kde má z toho důvodu není vůbec podstatné jestli si stát může reálně nakládat s penězi nebo s částí peněz jak chce, podstatné je že s nimi nemůžu nakládat já a rozhodovat o tom co se s nimi stane. Téma diskuse je cena benzínu, a podle dat, která jsem prezentoval a která vycházejí z reality, nikoli z teorií, jasně vyplývá, že cena benzínu zásadně poroste. Proto úplně nerozumím, proč se tu vyjadřuješ tak emotivně o tom, že stát nemůže s penězi nakládat libovolně, když to pro můj příspěvek ani pro téma diskuse nemá žádný význam. Jen ses potřeboval vyjádřit nebo co tím chtěl básník vlastně říct?
  8. informator

    Tlumiče

    Rozhodně bych originál nekupoval. Vyndal jsem ven originální tlumiče ve 120K když vytekli, tlumič z fabriky vyrobil sachs. Dal jsem zase sachs a jsem spokojen za čtvrtinu ceny o proti originálu a sedí/tlumí lépe než vyteklé originály. Komfort horší než u originálu taky není.
  9. Do cen paliv se za méně než tři roky promítne i cena emisních povolenek, takže je dobré se na vyšší ceny psychicky připravit. Vypočítal jsem, o kolik by se teoreticky mohla zvýšit cena benzínu. Pokud je současná cena Natural 95 38 Kč, zavedení povolenek po zdanění by při současné optimistické, nejnižší průměrné hodnotě ceny povolenek mohlo cenu zvýšit z 38 Kč na 43 Kč po zdanění (zhruba 4 Kč za povolenku, ale povolenka se také zdaňuje, proto 43 Kč). Historicky víme, že cena povolenek může dosáhnout dlouhodobě až 100 eur za tunu ve scénáři kdy emisním povolenkám nepodléhají PHM ani plynové kotle v domácnostech atd. V takovém případě by cena litru Natural 95 nebyla 43 Kč, ale 47 Kč. Pesimistický scénář je ještě méně optimistický a do roku 2030 by, kvůli snižování počtu dostupných povolenek na trhu a rozšíření jejich účinnosti i na další komodity (zmíněné kotle atd), mohla cena povolenek dosáhnout minimálně 150eu ale klidně i 500 eur za tunu. Při takovém vývoji by náklady na emisní povolenky v pohonných hmotách překročily spotřební daň uvalenou na tyto hmoty. pro zajímavost při ceně N95 38 KČ a ceny povolenky 250 euro za tunu by litr N95 stál 58 KČ. Je to ironické, protože emisní povolenky jsou v podstatě druhou daní (po spotřební dani), která má kompenzovat náklady na znečištění atd. To znamená, že z paliv budou státy EU efektivně vybírány tři daně, pánové když vidíte spotřebu u nás ptám se kde ty daně z PHM končí, protože to podle mého skromného názoru bude tvořit víc jak čtvrtinu státního příjmu. A tak si vlastně můžeme i odpovědět proč se celé emisní povolenkové šílenství zavádí. Ono to s Emisemi nemá nic společného ale je třeba nějak zpomalit zadlužování státu eurozóny a co si budeme příjem z povolenek rozhodně na řešení globálního oteplování nepůjde, ale stát ho prožere právě v nákladech na svůj vlastní provoz, ostatně jako to postupně udělal se všemi novými daněmi, které přinesli prachy do státního rozpočtu... prožrali se na platech na zbytečné státní pozice pro kamarády a nebo na předražené kšeftíky.... úsměv prosím
  10. To podle mě vůbec nehraje roli, pokud řešíš rozdíl ceny prémiového a klasického paliva tak nejsi člověk na kterého čerpací stanice ten to produkt cílí. Průměrný pracující s průměrným nebo podprůměrným platem stejně obvykle nebude tankovat prémiová paliva ty prachy v 99 ze 100 případu utratí na něco potřebnějšího. Prémiová paliva jsou cílena čerpacími stanicemi na majitele luxusních nebo sportovních vozů (ne octavia s 2.0 TSi není sportovní vůz), pro které není podstatné, zda cena za litr paliva je 39 nebo 45 Kč. Většinou toto palivo účtují na firmu prostřednictvím CCS karet, takže cena paliva je vlastně vůbec nezajímá. Znám člověka, který přestal kupovat prémiové sportovní pneumatiky (za cca 40 tisíc Kč za kus) po tom, co výrobce snížil jejich cenu na polovinu. Kupující byl přesvědčen, že za sníženou cenu nemůže výrobce udržet kvalitu a určitě přešel na méně kvalitní výrobní proces. Cena prémiového produktu často nehraje roli, protože zákazníci očekávají určitou úroveň kvality a prestiže. @Dodi 15 Samozřejmě bych neměl nic proti, kdyby litr pohonných hmot stál korunu, ale chci poukázat na to, že většina lidí si nemyslí, že by cena byla přehnaně vysoká. Pokud by to tak bylo, omezili by svůj nepotřebný provoz. Přestože lidé nad cenami občas brblají, od poslední ekonomické krize v letech 2008 a 2009 se provoz na silnicích každoročně zvyšuje, a to zejména o svátcích a víkendech, kdy je zřejmé, že jde o cestování za účelem volnočasových aktivit. Samozřejmě to nikomu nevyčítám; každý má právo dělat, co chce. Ale je zřejmé, že i když cena pohonných hmot dosáhla 50 Kč, na provozu to nebylo poznat, možná s výjimkou zvýšeného počtu hlemýždích řidičů. Osobně si myslím, že cena pohonných hmot, která by řidiče skutečně donutila omezit nepotřebné cestování, by se pohybovala okolo 80 Kč (to je hranice kde bych začal jezdit víc na spotřebu. Hranice kde bych začal omezovat volnočasové cesty je asi překonání 100 Kč.
  11. Samozřejmě pokud máš motor z výroby nastavený na N95 tak nepoznáš rozdíl pokud do toho dáš cokoli lepšího. Nepoznáš to vůbec na ničem ani na karbonování, vše je to jen placebo. Pokud je motor konfigurovaný pro N98 tak samozřejmě s N95 nemusí jet tak dobře.
  12. Když se dívám na silnice o víkendu, tak si nemyslím že je to problém, aspoň se "nenásilně" naplní státní pokladna. Ten kdo utrácí peníze za benzín ve volný čas určitě netrpí finanční nouzí.
  13. Taky jsem psal že není dostupné. Ty jsi tedy kupoval tu Německou prvovýrobu za 3500 tisíce? To bude nějaký šunt, i na motora.cz kde jsou díly obvykle o polovinu levnější o proti skoda díly vychází originální Hitachi nebo Pierburg na skoro 7 tisíc. https://www.motora.cz/hitachi/2503082.html?KTypNr=115158 https://www.motora.cz/pierburg/7.06032.20.0.html?KTypNr=115158 Pokud máš CJZD tak bys tam měl mít z fabriky jednoho z těch dvou výrobců co jsem poslal.
  14. Podle mého názoru to opravdu hodně cvaká. Cvrlikání čerpadla, zejména při mrazech a na studený motor, je známý jev u motorů EA211, ale v tvém případě to spíše zní jako bušení než cvakání... Možná nahrávka zkresluje, ale ten zvuk tvého motoru, který jsi sem nahrál, bych nepovažoval za normální. Pokud máš motor o výkonu 81 kW, kód motoru by měl být CYVx, takže podle odkazu na čerpadlo, které jsi uvedl, se zdá, že se jedná o nesprávné čerpadlo. Mělo by být použito modifikované čerpadlo, které by ale zpětně mělo být kompatibilní i s předchozí řadou motorů CJZx. https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/04e127026af-cerpadlo-paliva-skoda-44944.html Nicméně koupit ho lze pravděpodobně pouze v autorizovaném servisu. Vzhledem k tomu, že toto čerpadlo je kompatibilní i se starší řadou EA211, lze očekávat, že starší čerpadlo bude možné osadit do motoru CYVx a pravděpodobně bude fungovat. Nicméně to že starší čerpadla jsou dostupná a dost levná na všech eshopech a nová verze ne, bude mít nějaký důvod...
  15. No ale to není pěkný zvuk.... Cvrkot problémového čerpadla zní totiž úplně jinak... Kontroloval jsi nastavovače vačkového hřídele?
  16. Možná je to trochu mimo téma, ale zajímá mě to. Jak jsi přišel na to, že lisované spoje jsou při vibracích odolnější než pájené? Máš vlastní zkušenosti nebo jsi se o tom učil? Já se specializuji na slaboproud a datové komunikace, kde se obvykle považuje pájení za nejlepší z hlediska přechodového odporu. Nejefektivnější metodou pro měděný kabel je kroucení, namočení do tavidla a pájení, zatímco u hliníku je potřeba použít leptadlo. V datových komunikacích se často z časových důvodů používají lisované spoje s vodoodpudivou hmotou. Vím, že hliník a cín se těžko spojují bez leptání, takže v tomto případě může být lepší dát přednost lisovaným spojům. V autě se ovšem většinou používá měď, která se s tavidlem spojí perfektně, a správně provedené letování by vibracemi nemělo být narušeno, navíc auto používá lankové kabely, kde lisované spoje nejsou tak efektivní. Děkuji za sdílení tvých zkušeností.
  17. informator

    Velikost brzd

    Na předek můžeš výměnou držáku třmenu dostat 312mm kotouče (teď tam máš 288) destičky jsou stejné. Cokoli většího vyžaduje zásadnější úpravy.
  18. SII už jsou docela staré vraky, možná bys mohl zkusit vyměnit všechny hydrolůžka než začneš řešit motor.
  19. Mě docela fascinuje že ještě vůbec auto v takové třídě nabízí bez loketní opěrky, to je docela ostuda. Pochybuji že Golf v takové variantě existuje.
  20. Uhlíkoví má samozřejmě životnost jen jednu letní sezonu, musíš ho na jaře vždy vyměnit. Pokud to neděláš, tak je samozřejmě lepší klasický papírový, nicméně bude tě častěji trápit zánět mandlí při používání klimatizace... no i když pokud tam necháš po zimě původní uhlíkoví, tak je to možná horší.
  21. no nevím... když už si to chceš zkusit udělat doma, tak bych použil destilovanou vodu, bude lépe rozpouštět bordel.
  22. Skoro bych řekl že cena materiálu (kotoučů) je nižší než cena práce v tom to případě a tudíž nemá význam vůbec přemýšlet, jestli kotouče měnit nebo ne.. Navíc takový relativně levný zimmermann má mnohem vyšší kvalitu kotoučů než originální kotouč z fabriky, hlavně na zadní nápravě mi nerezivý a drží mnohem víc než kotouče z výroby.
  23. To s tou váhou mě také velmi zaujalo, avšak je třeba si uvědomit, že jde o už o starší zářez ze strany EU. Právě kvůli rostoucí hmotnosti vozidel se zvyšuje jejich spotřeba, opotřebení a v podstatě všechny provozní náklady, což vedlo k rozvoji vozidel s vyšší spotřebou – tedy paradoxně i k většímu environmentálnímu dopadu. Jak poznamenává @Pawouk , hledání logiky v této situaci může být marné. Vypadá to, že s ekologií nemá zmíněné nařízení EU nic společného, což je důvod, proč skupina VW ukončila výrobu modelů Citigo a Up! Tyto modely už nebylo možné vyrábět bez rizika sankcí. Jen pro zajímavost co se týká Mazdy a Toyoty, ty testují spalovací motor schopný absorbovat více CO2, než kolik motor emituje. I když mají již funkční prototyp, potýkají se s problémem kapacity filtrů. Je to slibný směr, který by mohl přispět k čistšímu ovzduší, zejména když se vezme v úvahu, že moderní motory s DPF a OPF mohou významně snížit množství pevných částic ve vzduchu, a to hlavně v situacích, kdy jsou úrovně smogu vysoké. Takový doplněk jako CO2 filtr by vlastně vyřešil celý problém. Jediný problém vidím v tom že by nemalé procento lidí asi odmítali takový systém "živit" navíc a pravděpodobně by došlo brzy k jeho vyřazení z provozu, stejně jako je to u DPF filtru. Jedním z problémů je také nedostatečná informovanost veřejnosti o důvodech, proč jsou tyto technologie zavedeny. Osobně bych považoval záměrný provoz moderního common-rail (CR) dieselového motoru bez dieselového partiklového filtru (DPF) za trestný čin a ohrožení veřejnosti. A to z toho důvodu, že tomu tak v reálu opravdu je.
  24. Pokud neměníš olej každých 5K km tak bych určitě šel do 5W30:
  25. Nevěř na zázračnou vodu... Takové lektvary to je jak Kolumbova manželka.
×
×
  • Vytvořit nový...