Přejít na obsah

CzechDave

Uživatel
  • Počet příspěvků

    82
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Návštěvy profilu

2 185 zobrazení profilu

Oznámení CzechDave

  1. Ono se toho nesmí :). Sletovaná lambda sonda, o které jsem se zmínil výše, stále funguje. Ono to původně bylo jako oprava rychlovka, aby se s autem dalo jezdit a následně sondu ve vhodnou chvíli vyměnit (horní je naštěstí celkem dobře přístupná, takže fyzickou výměnu bych zvládl sám doma v garáži a legální VAG diagnostiku pro kontrolu stavu sondy mám také). Jenže jak už to bývá u rychlovek, nějak pořád nebyl čas to nahradit trvalým řešením a auto už takhle jezdí skoro šestým rokem, prošlo dvěma STK, emise byly OK, řídicí jednotka je stále spokojená...
  2. @Mdka123 Měl jsem O1 s motorem AKL (1.6 benzín 74kW). Ten se mi začal chovat podobně. Nechcípal za jízdy, ale baterie se chovala jako vybitá, stačilo ji odpojit a připojit a vše zase na pár dnů fungovalo. Jako první jsem šel po alternátoru a zjistil jsem, že na komutátoru byly vyběhané drážky od uhlíků, hluboké několik milimetrů. Každá drážka byla jinak hluboká a oba uhlíky byly opotřebované každý jinak, z toho jeden už byl téměř celý pryč. Ten zřejmě odskakoval od komutátoru, alternátor dodával nestabilní napětí do usměrňovače a celé se to chovalo jinak, než jak očekávala řídicí jednotka. Vyměnil jsem alternátor a bylo po problému. Pokud bude alternátor v pořádku, zkontroloval bych kabeláž k senzoru polohy klikovky i vačky. Když motor nečekaně chcípne za jízdy, bývá za tím právě senzor na klice (který dává signál pro časování vstřikovací sekvence a bez kterého se motor ani nenastartuje) nebo kabeláž k němu. Senzor polohy vačky je schovaný za rozvodovým kolem a dostat se k němu znamená udělat následně nastavení rozvodů. Ale nejsem si jistý,, zda to ta slabší 1.6 má s tím senzorem vačky stejně.
  3. Follow-up update: intercooler vyměnil škodovácký servis, dostal jsem slevu na práci i originální díly, takže ve výsledku to nebyla taková darda. Kapalina je už v pohodě. Oddechování opravdu souviselo s klapkou, po výměně intercooleru už to nedělá. Jakou to má souvislost netuším. Auto je nyní zase OK :).
  4. Ještě jsem to blíž nezkoumal, ale tuhle možnost zatím nevylučuju. On se ten zvuk při volnoběhu houpe, ale otáčky motoru jsou stabilní, takže jednou z možností může být z nějakého důvodu rozhozená regulace klapky, která cyklicky přivírá a otevírá třeba právě kvůli úniku vzduchu, aby udržela konstantní otáčky motoru. Uvidím, až to rozeberu :). Při akceleraci jsem to neposlouchal (mám na prd sluch, takže bych stejně nic neslyšel) a moje "diagnostické ucho" - kamarád s výborným sluchem, kterého při opravách občas používám jako živoucí stetoskop - je do konce týdne v zahraničí. Diagnostika žádný problém v sání zatím nehlásí. O víkendu stejně budu měnit svíčky, takže na tu klapku mrknu aspoň takhle, jestli jsou všechna těsnění OK a jestli je čistá.
  5. Přidávám update. "Oddechování" má souvislost se škrticí klapkou, syčí kolem ní vzduch nasávaný do motoru. Na klapku se budu muset blíž podívat, nikdy jsem neslyšel u jiných mých aut, že by to takhle syčelo. Myslím, že to neuškodí, možná bude i zakarbonovaná a aspoň ji v takovém případě vyčistím. Mizení chladicí kapaliny - domluvil jsem se se škodováckým servisem, aby auto natlakovali a okoukli. Zjistili, že se rosí intercooler, takže můj tip na něj výše byl správný. Čili bude nutné jej vyměnit, nalít novou kapalinu a odvzdušnit... Mám z toho trochu obavy kvůli komplikovanému chlazení s více okruhy, servis na to má přístroj. Možná to přenechám servisu...
  6. Zdravím, řeším teď zajímavou záhadu na svém Rapidovi. Při volnoběhu slyším zvuk, který bych popsal jako pravidelné pomalé oddechování zhruba z míst, kde jsou rozvody. V rytmu tohoto zvuku kolísá mírně tlak v hadici, která jde od vyrovnávací nádržky směrem k čerpadlu chlazení plnicího vzduchu / vodnímu čerpadlu, je to jako pomalé pulsování tepny. Když tu hadici stisknu, připadá mi, jako by v ní bublalo. Jednou skokově klesla hladina chladicí kapaliny ve vyrovnávací nádržce pod rysku Min - ale to s tím může, ale taky nemusí nijak souviset. Mám podezření, že by mohlo být něco s čerpadlem chlazení plnicího vzduchu (může být odrbaná vrtulka, takže kapalina se s čerpadlem přetlačuje a proto ten zvuk a pulsování) nebo přímo s chladičem plnicího vzduchu (voda by tudy mohla mizet do sání, to by ale nevysvětlovalo ten puls). Motor se nepřehřívá, běží tiše a naprosto pravidelně, VAG diagnostika nic nehlásí, na víčku olejového hrdla není žádný šlem, kapalina je čistá, z výfuku jde bílá mlžka jen několik sekund po nastartování a jen v mrazech u studeného motoru, takže bych neřekl, že by kapalina mizela do oleje nebo do spalovacího prostoru. Systém se netlakuje víc, než je normální u zahřátého motoru. Je moje podezření správné? Díky za tipy!
  7. @miklisek Přesně tak, osvětlení nástupního prostoru. Měl jsem to u dvojkové oktávky a tohle byla jedna z těch velmi příjemných funkcí. Ta kontrolka blinkrů a hlídání mrtvého úhlu je také příjemná věc, přestože ji nutně mít nemusím. Zrovna k tomu čidlu mrtvého úhlu má výborné povídání @wirer, myslím, že postupem času některé jeho vychytávky také zrealizuju na svém rapidovi.
  8. Já se s dovolením přilepím s dotazem - lze zaměnit vnější zrcátka na Rapida MR2017 se zrcátky ze Škody Octavia 3? Vypadají podobně a zdají se mít i stejnou velikost skel, otázkou je, jak je to s montážními otvory a kompatibilitou elektroinstalace.
  9. Přesně stejný problém jsem řešil u našeho Rapida, jen ten kabel v téměř přesně v tom samém místě nahlodaly kun(d)y. Já to vyřešil tak, že jsem kabel rozstřihl, navlékl bužírky na jednotlivé žíly, sletoval to a pak zabužírkoval a zaizoloval páskou. Vím, že než letovat je lepší lisovat, ale drží to takhle skoro tři roky bez problémů. Práce na půl hodiny.
  10. Můýe být vadný kontakt v konektoru čidla klikové hřídele nebo nějaký problém v kabeláži k tomuto čidlu. Zkusil bych vytáhnout a zkontrolovat konektor a kabel a prostříknout to kontaktolem. Zkontroloval bych stejným způsobem i čidlo vačky (je dost blbě přístupné, protože je schované za rozvodovým kolem vačky). 80% problémů se startováním AKL se točí právě kolem těchto dvou čidel, protože bez nich (zejména čidla kliky) motor nenastartuje.
  11. Koukám, že ten svůj příspěvek jsem sem dával před třemi lety. Za ty tři roky už Rapid najel skoro 70 000 km a za celou dobu jsme řešili jen cvrlikání z klimakompresoru, které odstranila reklamace. Auto jezdí bez nějakých potíží, žádné výrazné pazvuky nevydává, jen trochu vrže přední stabilizátor. Motoricky je to bezvadné auto, dlouhodobý průměr spotřeby kolem 6 litrů, servis obnáší výměna oleje a filtrů každých 15 000 km a co 30 000 km garanční prohlídka (kde měnili po 60 000 km svíčky a další spotřební drobnosti). Jo, kun(d)a překousala kabel k přední lambda sondě, musel jsem to sletovat. Zatím tenhle bastl drží už nějakých 20 000 km pohromadě, takže jsem odvedl asi dobrou práci. Vše funguje, jak má. Kéž bych mohl totéž říci o své oktávce :). Čili po těch třech letech s Rapidem za mne ano, do Rapida bych šel znovu, pokud by měl slušnou výbavu a aspoň čtyřválec 1.2 nebo 1.4 TSi.
  12. Jak už se stalo celkem zvykem na těchto stránkách, odpovím si zase sám. Vyměnil jsem vstřik na čtvrtém válci za továrně repasovaný. BIP je stále vysoké, což značí problém s těsnicími kroužky, resp. vymačkanou hlavou v místě styku s kroužky, ale jinak se spolehlivost startování studeného i teplého motoru výrazně zlepšila (i když zatím je to příliš krátká doba na posouzení). Motor se mnohem rychleji zahřeje na provozní teplotu, spotřeba klesla o cca půl litru a zvýšil se výkon v nízkých a středních otáčkách, což je znát hlavně tady v kopcích, kudy jezdím denně do práce. Postupně tedy vyměním i zbývající vstřiky, přinejmenším tím ničemu neuškodím.
  13. Já řeším podobný problém. Zadní stěrač nefunguje, pokud je auto vymrzlé. Jakmile se interiér po nějaké době ohřeje (topení během jízdy), stěrač začne fungovat bez problémů. Zkusím rozebrat a prostříkat konektorky na řídící jednotce, motorku stěrače a tak, třeba to pomůže... Má ještě někdo prosím nějaký tip?
  14. Tak já tohle vlákno po letech zase oživím. V poslední době mám náhodné potíže se startem motoru (103kW BKD). Motor normálně startuje za studena i za tepla v pohodě. Ale někdy se stane, že chytne, okamžitě chcípne a pak už jen slibuje na jeden - dva válce při startování, ale nenaskočí (v naprosté většina zahřátý motor, ale udělal to už několikrát i úplně studený). Když mu pomůžu éterem, naskočí okamžitě a potom zase nějakou dobu seká latinu. Motor jinak neškube, pracuje krásně hladce, spotřeba se pohybuje kolem 5,5 l/100 km. Měnil jsem baterku, tou to nebylo (ona ale stejně potřebovala vyměnit). Měřil jsem elektrolištu ke vstčikům a žhavičkám, ta je v pořádku. Vstřiky se pohybují kolem + / - 0,3, BIPy kolem -20 / -30, pouze na čtvrtém válci je BIP stabilně kolem -80 a odchylka množství paliva kolem 0.7. Sedla vstřiků přebroušena frézkou, těsnící kroužky a šrouby vstřikovačů nové, motor při záběru neškube, takže nemyslím, že by podfukovaly vstřiky. Diagnostika nic nehlásí. Že by ten čtvrtý vstřik měl nějaký vliv na stary motoru? Nebo kde by mohl být zakopaný hund?
×
×
  • Vytvořit nový...