Přejít na obsah

Bubaq

Uživatel
  • Počet příspěvků

    856
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Dny vítězství

    14

Vše zveřejněné uživatelem Bubaq

  1. Pruh je na videu velmi zřetelný. Na Oktávce IV je předěl mezi potkávacími a dálkovými světly taky patrný, i když tmavý pruh není až takhle moc výrazný, přestože stále jasně patrný. Z toho usuzuju, že je to vlastnost, ne chyba :-D. Pro klid duše ale můžeš nechat světla zkrontrolovat.
  2. @Honza112233 Můj názor asi bude těžce nepopulární, ale já vůbec nerozumím tvojí snaze se z toho nějakýma umělýma kličkama vykroutit. Neber si to osobně, neznám tě a nepíšu to jako útok, ale vnímám to tak, že když jsi dost frajer jet po ČR 190 km/h, měl bys být i dost frajer nést za to důsledky, pokud tě chytí. Nemoralizuju, jestli je 190 km/h ok nebo ne. Jestli jezdíš hodně a dlouho, nejspíš umíš vyhodnotit riziko. A D3 bývá hodně prázdná. Ale jsem rád, že tentokrát vyhrála prostá férovost nad vychcaností. Jel jsi těžce nad limit, chytili tě, zaplatils. To je prostě cajk bez výhrad. Taky občas jezdívám nad limit, ale počítám při tom s tím, že když mě chytí, prostě zaplatím a pojedu dál. Že mě ještě nezměřili, je vizitkou špatný práce Policie 😄 (a rozeznatelnosti těch jejich "civilních" aut na sto honů). A možná pomáhá, že nikdy na dálnici nejedu nad 160 km/h (kvůli výšce pokuty, bodům a ŘR) a neprasím. A ještě osobní uvědomění: kdysi jsem si spočetl, kolik času ušetřím, když třeba Praha - Brno jedu běžných 140 km/h nebo 180 km/h. Subjektivně se těch 180 zdá o strašně moc rychleji. Ale ve skutečnosti, je to se všema zpomaleníma za kamionama, kvůli provozu atd. tak málo, že fakt nemá žádný smysl jezdit až takhle extrémně. Dost mi to tehdy otevřelo oči, jak je v reále ten rozdíl malej. Viz tvá cesta po D3. I kdybys ji úplně celou od Miličína po konec před ČB frčel bez zpomalení 160 km/h (za které teď hrozí max 3500 Kč a 4 body bez ztráty ŘP) namísto 190 km/h, ušetřil bys necelé 4 minuty... V reále to bylo ještě mnohem míň, protože jsi nepochybně nejel celou dobu těch 190... Máš draze zaplacenou zkušenost, "veselou" historku k vyprávění, ale dohromady se vlastně nic nestalo. Díky za sdílení tvojí zkušenosti.
  3. Bubaq

    Octavia IV FL

    Je mi líto, že sis do toho vložil tenhle význam. Píšu to čistě fakticky.
  4. Bubaq

    Octavia IV FL

    Nelze. Max intenzitu ofuku lze i každého výdechu nastavit jen na jednu stranu. Na druhou stranu je výdech zavřený. Tzn. např. u středových výdechů nelze nastavit levý z nich tak, aby foukal doprava - tam je zavřený.
  5. Možná to naladění podvozku změnili. Já mám auto z dubna 2023 a oproti OIII FL je to jasně patrný rozdíl (zhoršení). Hodnocení vizuální podoby interiéru je samozřejmě individuální záležitost. U někoho doma je to taky přehršel materiálů, barev, stylů, textur a líbí se mu to. Jiný má radši barvy sladěné a materiály sjednocené do pár skupin. Já patřím spíš k té druhé skupině. Ale poukazoval jsem spíš na downgrade interiéru ohledně funkčnosti a ovládání. Nepodsvětlená lišta v zadních dveřích je sice drobnost, ale je to ve faktické rovině zhoršení stavu. A srovnání pro zajímavost. OIV, ač tvarově zajímavější a modernější (o tom žádná), působí jakoby pejsek a kočička pekli dort. Jen na tomhle malém kousku interiéru je dvojnásobek materiálů a textur než v OIII. Za mě ee.
  6. Bubaq

    Octavia IV FL

    Patříš k menšině, které vyhovuje patlání po displeji kvůli každičké banalitě, titěrná tlačítka pro ovládání teploty/vyhřívání sedaček atd., nízko umístěné středové výdechy, nemožnost nastavit nezávisle sílu a směr ofuku, nevnímá šílený nesoulad mnoha různých materiálů a textur... Za což můžeš být jedině rád.
  7. Bubaq

    Octavia IV FL

    @Jan R. Je to strasne subjektivni. Mne se FL ctyrky taky nelibi, bez mlhovek vypada jak verze social. Ale treba FL trojkovy Oktavky (ctyrocko) se mi libil moc. FL ctyrky bohuzel neodstranuje nejvetsi prusvih - interier.
  8. Je zajímavý, jak různorodý jsou názory na téměř shodné auto. Dovolím si k tvým bodům dát komentář postavený na své zkušenosti s 220 tis. km v OIII FL (2.0 TDI 110kW 7°DSG) a 40 tis. km v OIV (2.0 TDI 110kW 7°DSG). Pro mě je ta měkkost jednoznačně mínus. Stačí trocha a přední tlumiče jdou nadoraz. Nejpatrnější je to při ostřejší jízdě po klikatý okrasce s dobrým asfaltem. Auto se oproti OIII FL výrazně víc houpe, jízda je taková neurovnaná, každé ostřejší přibrždění a následná prudší zatáčka auto nepříjemně rozhoupe. Jakoby tam byl o 100 kg těžší motor. Přitom nárůst komfortu nepozoruju. OIII byla v tomhle naladěná pro mě dokonale (v rámci kategorie). Pohodlná při pomalé jízdě a přiměřeně tuhá při ostřejší. OIV si zachovala stejnou pohodlnost při pomalé jízdě a přišla o nehoupavost při ostré jízdě. OIV i hůř reaguje na prudší zatáčky ve vyšších rychlostech, myslím vedení směru jízdy. A to na OIII byly 17'', na OIV mám 18''. Souhlas, i když rány od zadní nápravy na příčných nerovnostech zůstaly, stejně jako šplouchání nafty při téměř plné nádrži 🙂 . Jasný přínos mají i akustická skla, která jsem v OIII neměl. Za mne nesrovnatelný posun zpět. Jak vizuálně (do očí bijící nehomogenita vnitřních materiálů a textur resp. jejich velký počet. OIII byla uvnitř příkladně homogenní, haroničtější, lépe promyšlená - prostě Kabaň), tak funkčně (vše na displeji, otřesně umístěné prostřední výdechy klimy, nemožnost nezávisle nastavovat směr a intenzitu ofuku u výdechů, odstranění ambientního osvětlení ze zadních dveří, horší materiály na zadních dveřích oproti předním...). I zde zhoršení oproti OIII. Zmizela má nejoblíbenější obrazovka a rozčiluje mě, že na různých obrazovkách jsou různě umístěné totožné kontrolky (dálková světla, mlhovky, čas dojezdu do cíle atd.). Na dlouhých cestách mi chybí noční režim, kdy zhasly boční čárkaté ukazatele teploty a stavu paliva. Souhlas. LA mám trvale vypnutý, v téhle podobě je pro mne zcela nepoužitelný až nebezpečný. Souhlas. Fluktuace teploty je v OIV mnohem větší než tomu bylo u OIII. Zvlášť na delších cestách je to opravdu nepříjemný, jak se auto najednou probere a zatopí / zachladí. Já tohle měl s předešlou OIII. Za 220 tis. km jsem o tom autě nemohl říct křivýho slova. Z mého pohledu to bylo po všech stránkách vyladěný homogenní auto. Špičkově uživatelsky přívětivý uvnitř. OIV je trochu za trest. V celkovém součtu je pro mě OIV horší auto než OIII (ve výbavách a s motory, se kterými jsem auta měl/mám). Jediný, v čem u mě OIV vede na celý čáře, je design z vnejšu. V tom je to pro mě velmi pozitivní skok dopředu.
  9. Hm, sterace standardne menim 2x rocne: pred zimou a po zime (coz je u me cca kazdych 25 tis. km).
  10. Bubaq

    Octavia IV FL

    Souvisí to se změnou FL, ale ok, ty jsi tu šéf 🙂 .
  11. Bubaq

    Octavia IV FL

    Smysl a účel mlhovek tkví v jejich umístění nízko u země, kde efektivně podsvítí mlhu a člověk před sebou pak nemá jen bílou tmu. Díky tomu, že svítí nízko, taky zvyšují kontrast (zvýrazní stíny) u nerovností a případná překážka je pak vidět líp / dřív. Mlhovky svítí i mnohem víc do stran, takže je v husté mlze výrazně líp vidět krajnice silnice, zvlášť pokud tam není bílá čára. Nic z toho žádná hlavní světla z podstaty věci nejsou schopná nahradit. A je ještě jedno velmi přínosné použití mlhovek: tím, jak svítí hodně do stran, jsou mnohem dřív vidět oči zvířat u silnice a mlhovky "rozsvítí" oči zvířat, která stojí dál od silnice, než běžná či dálková světla. Tohle využívám opravdu často. Moje poslední auto bez mlhovek byla Škoda 130 GL před 25 lety a neplánuji na tom nic měnit 🙂 .
  12. Zcela bez problémů. Mám Thule Motion XT XL (délka 215 mm) a je to úplně ok. Musím se hodně naklonit dopředu, abych ho vůbec z místa řidiče viděl.
  13. Obecně to není problematický motor. Ale jako vždycky je ZÁSADNÍ, co má za sebou. Kdo s ním jezdil, JAK s ním jezdil, jaký byl servis... V OIII FL jsem s tímhle motorem najezdil 230 tis. km (od novoty) a byl v naprosto špičkovém stavu - čistý suchý výfuk, žádné úniky nikde, bezproblémový chod, komprese jak má být, nezanesený DPF. ALE: motor málokdy po nastartování ujel míň než 70 km, drtivou většinu kilometrů najel po evropských dálnicích, měl pravidelný autorizovaný servis... Pokud tedy znáš historii a ta je ok, není se za mě čeho bát.
  14. Jednoznačně vadný displej, i podle té posterizace.
  15. Viz @OpelInsi vyse. Ze je SW pod patronatem Audi vubec nic nerika, koho si na kodovani outsourcuji. Indie je SW velmoc a asi by ses divil, jake obri zapadni firmy si nechavaji SW nebo jeho casti vyvijet tam. Vse je o kontrole a spravnych procesech. IT v Indii muze znamenat spickovou kvalitu a spolehlivost, stejne jako megaprusvih typu infotainmentu Octavie. Nelze pausalizovat.
  16. Me by uprimne zajimalo, co je skutecnou pricinou takhle absurdniho diletantstvi. SW infotainmentu auta je z obecneho pohledu toho, co dnes IT systemy dokazi, velmi jednoduchy ciste deterministicky system. Odladit neco takoveho je mnohem vic zalezitost na max par mesicu nez na 4+ roky.
  17. Bubaq

    Škoda Superb 4

    Bohužel, naprostá pravda...
  18. Bubaq

    Škoda Superb 4

    No vždyť taky třeba interiér nový pětky (2024) je naprostá plasťácká příšernost oproti tomu předchozímu (2022).
  19. Bubaq

    Škoda Superb 4

    @Jan R.Díky za fotky. Ještě jsem neměl možnost vidět naživo, což může udělat docela odlišný pohled než fotky, ale za mne: - semiš vypadá efektně, ale peklo na údržbu - už vidím, jak se peru s vysavačem v záhybech palubky... Taky bude zajímavé to vidět po 150 tis. km. - kvalita zpracování zadní části kožených sedaček působí dojmem, že je to špatně nasazený potah z Tesca za 500 Kč - přístrojový displej trčící z malého štítu je pro mne totální fail - ohromně kvituju navrácení ovládáná klimy na kolečka / tlačítka. Matlání po displeji OIV je nefungující příšernost. - bohužel pokračuje nesourodý festival mnoha různých materiálů, vzorů, textur. Doufal jsem, že v OIV to byl jen dočasný úlet. - pozitivní je, že se centrální displej zbavil toho otřesnýho a směšně působícího megarámečku, který má OIV. Chápu, že každá automobilka se nějak vyvíjí. Směr, kterým jde Škoda, se od mýho vkusu vzdaluje podstatným způsobem.
  20. Uvidím, jak nebo jestli se tohle chování změní po výměně čelního skla a nové kalibraci. Kéž by, je to dost otravný. Tohle místo na D1 je jen příklad, děje se to kdekoliv nastanou podobný okolnosti. Třeba takový obchvat Budapešti je doslova festival oslňování 🙂 . Na okreskách vykrývání funguje jakž takž dobře, i když reakce třeba na auto, které se vynoří na horizontu je dost pomalá - ruka je rozhodně rychlejší.
  21. Souhlasím, že je lepší žádná reakce než tohle plané teoretizování a plkání, při kterém ztrácíš kontext mezi bezprostředně následujícícmi příspěvky. Psals o tom, že si myslíš, že kamera světla nemůže v tomhle místě vidět přes svodidla. Proto jsem se následně ptal, jak by je mohla nevidět, když je vidím já. Že je nerozezná, přestože je má v zorném poli, je věc úplně jiná... Víc vědět, míň teoretizovat a relativizovat.
  22. Ježíš, to je zase nesmyslný plkání. Když světla nad svodidly vidím já, jak by je mohla nevidět kamera, která je ještě výš než moje oči 😆 ? Blik! Podle mě ani tady je nemůže vidět přes svodidla. je ona teorie (neplatná). A znovu, že je vystínuje tvé auto neznamená, že je vystínují všechny OIV. Protože rozdílná kalibrace.
  23. Teorie vs praxe. Důvodem může být rozdílná kalibrace u různých aut. Budou ma za dva týdny měnit přední sklo, tak snad se napodruhé povede Matrixy nakalibrovat u mého auta líp.
  24. Tohle nemůžu potvrdit. Typicky v situacích jako tady, kdy je pravotočivá zatáčka a gradující stoupání. Matrix to pálí do protisměru i když světla protijedoucích aut vidí. Samozřejmě, to je pochopitelné. Typicky kabiny kamionů bez světel na střeše. To se musí Matrixy vypínat.
  25. Pozoruju stejný problém - na hrubém asfaltu něco cvaká / drnčí o oblasti lampiček, schránky na brýle, SOS tlačítka. Přidržení nebo zmáčknutí čehokoliv v daný oblasti nepomáhá. Za 2 týdny jedu na garančku, tak uvidím, jestli s tím něco udělají. Děkuju za tipy, na co se zaměřit.
×
×
  • Vytvořit nový...