Přejít na obsah

Rada007

Uživatel
  • Počet příspěvků

    72
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

Oznámení Rada007

Nováček

Nováček (1/14)

2

Popularita

  1. Naštěstí jsem měl možnost vyměnit Fabii za Scalu. Zažil jsem nevídaný nárůst komfortu. Žádné poskakování na nerovnostech a v zatáčkách mnohem větší jistota. Fabka se při rychlejším průjezdu zatáčkou kroutila, skoro bych řekl přetáčela (přestože má přední pohon). I s dalšími zlepšeními jsem velmi spokojený, dokonce mám dojem, že se výrazně nešetřilo ani na interiéru (dokonce je velká část z měkkého plastu). Kola jsou tam 16", šířka 205 (Fabie měla R15/185), profil 55. Fabie modelový rok 2022 by už mohla být na nové platformě, tak třeba Scalu trochu dožene i co se týká podvozku.
  2. @fandax17 Vyřešil jsem to tak, že jezdím do práce zase starým autem (14 let). To sice také není extra komfortní, koupil jsem ho ale před 7 lety za necelých 100 tis., takže jsem mu ochoten leccos prominout. Staré auto je navíc na LPG, takže i ušetřím. Když jedeme mimo město na výlet, tak tam jsou silnice většinou v lepším stavu, takže je to celkem v pohodě. S Fabií II ji bohužel porovnat nemohu, tu nikdo v okolí nemá. Od té doby, co jezdíme s Fabií výrazně méně po městě výrazně klesla spotřeba (o víc než litr). Konečně také nějaké pozitivum. Celkově mě ale nové auto docela zklamalo. Přijde mi, že dříve dělali auta fortelnější. U nového stačí k poškození málo a to jak zvenku tak v interiéru.
  3. Dnes jsem na náplavce mluvil s prodejcem Škodovky a podle něj není 81 kW verze dostupná. Prý kvůli nějakým problémům ve výrobě. Kdy bude dostupná nevěděl. Jediná Fabie, kterou tam měli, byl hatchback 70 kW ve výbavě Monte Carlo. Z webu Škoda Auto: "FABIA MONTE CARLO je určena všem vyznavačům sportovní jízdy." S motorem 70 kW to budou skutečně ohromující sportovní zážitky.
  4. 1.2 TSI jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet. Mám 1.0 s DSG a bohužel to není moc vyladěné spojení. Převodovka drží motor většinou mezi 1 a 2 tis. otáčkami a občas je mi toho motoru líto. Když to situace dovoluje, tak dávám režim sport a trochu víc na to šlápnu, motor se pak nedusí. Když je někdo přede mnou, tak naopak zrychluji hodně zlehka a většinou se nepěkným zvukům z motoru také vyhnu. Do města je podle mě turbomotor celkově nevhodný (i kvůli vysoké spotřebě), na dálnici a okreskách jsem s ním spokojený. Manuál půjde víc vytáčet, takže to s ním třeba nebude tak hrozné ani ve městě.
  5. Pro (skoro)důchodce je volba asi celkem snadná a nemá daleko k ideálu. Tedy snadná u HB nebo u ojetiny. U nového kombi už MPI není k dispozici. Pro rodinu je to horší. Uznávám, že ten motor jede lépe, než jsem čekal, ovšem také víc papá. DSG řadí plynuleji, než jsem čekal, také ale v určitých situacích dusí motor. To jsem ale víceméně čekal, protože na automaty laděné na spotřebu a emise jsem tuto kritiku již četl.
  6. Tak to je síla☹️ Myslel jsem si, že to bude článek o nadupaných V12 a podobných supermotorech a ono je to o obyčejných motorech v obyčejných ojetinách. Nesouhlasím s tím, že zákazníci nechtějí hybridy. Ja bych si ho klidně koupil. Cesta do práce s Toyotou Yaris - průměrná spotřeba 4,3 litru. Cesta do práce s Fabií 81 kW - 6,5 litru. A to jedu půlku po jižní spojce a celkem brzy ráno. Pokud bych poskakoval někde po centru, tak by byl rozdíl určitě ještě větší. Doplnění: dnes jsem jel později, chvíli jsem tedy popojížděl v koloně a spotřeba šla nad 7 litrů. Do města bych tedy takzvaně moderní turbomotor nedoporučoval. V mém případě je ve městě o to horší, že mám DSGčko a to ve standardním režimu motor trápí v nízkých otáčkách. Režim sport považuji za povedený a k motoru šetrnější. Zkusím jet příště na sport s uvidím, co to udělá se spotřebou. Doma máme ještě staré a malé auto s atmosférou. Známí se mě ptali, jestli ho prodám. Říkal jsem, že ne a stále víc se toto rozhodnutí ukazuje jako správné. Kdybych neměl tak omezený rozpočet, tak bych pravděpodobně šel do Mazdy s 2,5 litrem. Bohužel si ale mohu dovolit jen Fabii s tříhrnkem.
  7. https://m.autorevue.cz/nejsilnejsi-fabia-s-manualem-se-do-prodeje-nevrati-sef-skody-uvedl-duvody Tato verze byla první, kterou odstranili v rámci "redukce komplexity". Z několika zdrojů jsem měl informaci, že se nabídka motorů pro MR2019 a MR2020 rozšiřovat nebude. Navíc z ceníku naopak 81 kW verzi odstranili. Není to tedy spíš chyba konfigurátoru?
  8. Před FL byla za 36 000 Kč. Po FL za 30 000 Kč, ale jen krátce. Nepamatuji si na slevu čehokoliv jiného, než právě DSG ve Fabce. Pak ještě stáhli u 81 kW manuál, takže to vypadalo, že chtějí zákazníky do DSG vyloženě přinutit. V jiných fórech lidi hodně prskali, že stáhli ten manuál u nejsilnější verze. Podle šéfa Škodovky to bylo z důvodu redukce komplexity. https://m.autorevue.cz/nejsilnejsi-fabia-s-manualem-se-do-prodeje-nevrati-sef-skody-uvedl-duvody Pak to ale ještě Škodovka vylepšila tím, že stáhla i to DSGčko. K tomu už jsem vyjádření nečetl. Buď jde také o redukci komplexity a nebo o to, že by motor nesplnil eko normu.
  9. Za těch 30 tis., za které byla ve Fabii, to byla dobrá koupě. Ve Scale je za 40 tis., tolik už bych asi nedal a určitě bych za ní nedal 50 tis. za které ke třeba v Octavii.
  10. Jak jsi to tady zmínil, tak jsem si vzpomněl, že se přišlo ještě na další podvodníky. VW je v tomto neznámější, možná proto, že se na ně přišlo nejdříve (jestli si to dobře pamatuji) a že je VW větší automobilka, než Renault nebo Opel. Zrovna to RDE je podle mě přímý důsledek podvodů. Byrokraty z Bruselu by možná doteď nenapadlo požadovat testy v reálném provozu. Mrzuté na tom je, že automobily podváděly a odnese to zákazník, který už v podstatě nemá z čeho vybírat. I ta redukce komplexity v tom ale podle mě je. Motor 85 kW je a nejspíš i bude k dispozici v mnoha jiných modelech (Scala, Octavie, Karoq a asi i v Kamiq) a ve Fabii asi ne. Není úplně vyloučené, že jednou ve Fabii tento motor bude, zatím to tak ale nevypadá. Je pravda, že DSG celkem ochotně podřazuje, ale aby se v režimu D dostaly otáčky nad 3 000, to už na to musí řidič hodně šlápnout. Režim sport je podle mě k motoru šetrnější, ale zase je o něco méně šetrný k peněžence. I když nepřijde mi, že by se spotřeba nějak dramaticky zvyšovala. Zkusím zajet stejnou trasu na D a na S a porovnám to. Ten, kdo zajíždí auto jen na D, ten ho podle mě moc dobře nezajede. I z tohoto důvodu bych nechtěl ojeté auto s DSG.
  11. DSG v režimu D udržuje otáčky při klidné jízdě mezi jedním a dvěma tisíci. Nepoškozuje to motor? Vždycky se tvrdilo, že nejvíc se ničí motor podtáčením, ale nevím, jestli to neplatilo jen u atmosfér. Jsou ty otáčky pro turbomotor OK?
  12. Kdo ví, jak to je, ten to nepoví, protože to nesmí říct. Když Škodovka stáhla šestistupňový manuál u motoru 81 kW, tak taky spostu lidí tvrdilo, že je to kvůli tomu, že automat se lépe ladí pro splnění emisních norem. Je to pravda nebo ne? A pokud ano, to se nepovedlo vyladit ten motor ani s DSG? Není za tím spíš redukce komplexity? Pokud je to skutečně kvůli emisím, tak je to téměř jistě další z důsledků mnohaletého podvádění koncernu při emisních zkouškách (ve VW si mysleli, že stačí software a nemusí tolik investovat do vývoje čistších motorů). Nevím o jiné automobilce, která by u některého modelu přišla téměř o všechny motorizace. Ale třeba to ještě přijde, ostatní mají zpravidla kratší dodací lhůty, takže mohou nevyhovující motory stáhnout později. Podle mě jde spíš o tu redukci komplexity, kterou už někdo jinde také zmiňoval. Fabka byla jediný model s motorem MPI 55 kW a TSI 81 kW. Osobně by se mi líbila Scala s DSG (když je ve Fabii nedostupná), tam je ale jen s 1.5 TSI nebo 1.6 TDI a obojí je přes půl milionu?
  13. Když používají ve všech modelech stejnou převodovku, tak se nedivím, že už ve Fabii není. Tam dostali od zákazníka 30 tis., u ostatních modelů dostanou 50 tis. Dokud se to nepo mi připomíná "Jaká je šance vyhrát v loterii? Pokud si nevsadíte, tak žádaná".
  14. Tak to možná bylo u jiné automobilky, která má jiný automat pro motory s nižším kroutícím momentem a jiný pro motory s vyšším kroutícím momentem. Také rozdíl v ceně (ve Fabii bylo DSG za 30 000 Kč a v ostatních modelech většinou za 50 000 Kč) mě utvrzoval v tom, že nejde o stejnou převodovku. Zřejmě tedy mohu počítat s dlouhodobou dostupností náhradních dílů. A co ty náklady? Dá se to nějak odhadnout? Kolik stojí výměna oleje se dá jednoduše zjistit, ale co případné opravy? Nevysají mi konto?
  15. DSG už ve Fabii nebude (někde jsem četl, že ostatní modely mají trochu jiné DSG). Budou k sehnání náhradní díly třeba i za 15 let?
×
×
  • Vytvořit nový...