Přejít na obsah

svirus

Uživatel
  • Počet příspěvků

    36
  • Registrace

  • Poslední návštěva

O uživateli svirus

  • Narozeniny 24.9.1975

Kontaktní metody

  • Web URL
    http://www.spritmonitor.de/en/user/suprak.html

Návštěvy profilu

Návštěvy profilu jsou zakázány a nejsou zobrazeny ostatním uživatelům.

Oznámení svirus

Nováček

Nováček (1/14)

  • First Post Vzácný
  • Collaborator Vzácný
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Nedávné oznámení

29

Popularita

  1. svirus

    Karoq řazení

    Tak v úterý 11.1.2022 předáno do servisu a provedena oprava. Otevření ze zadní strany (bez demontáže z vozidla), demontáž "šroubu" utažení nového na větší utahovací moment, doplnění maziva, očištění, nové těsnění a zavíčkování. Asi už je nějaký standardizovaný postup, vše nafoceno na obrázcích co asi posílají Škodovce. Co přesně se v soustrojí děje asi ví jen výrobce, protože provedeno v servise podle "manuálu". Ale podle úšklebků mechanika se tato převodovka v Karoqu tak nějak nejlépe nevyvedla :-). Auto 13.1.2022 již doma a snad už bude v dalších letech jen jezdit.
  2. svirus

    Karoq řazení

    Tak nám utekl rok od výměny převodovky. Řadí normálně, ale..... v prosinci roku 2021 se po startu na neutrál začalo občas ozývat hrčení, které po vyšlápnutí spojky vymizí a po uvolnění spojky se opět vrací. Včera poslán dotaz s videem do servisu a dnes technik volal, že to přeposlali do Škodovky a že to snad vypadá na výměnu převodovky :-D. No chláma jak sviňa - auto má najeto 11500 km a má si jít už pro třetí převodovku? Ta druhá vydržela 9500km. Technik říkal, že prý máme strašnou smůlu - no já spíš v tom vidím blamáž ve formě brutálního snižování kvality. Když to takto půjde dál, tak autu bude za chvíli 20 let a bude mít fungl novou převodovku - sice dvacátou, ale budiž... Jakmile budu vědět víc, tak sem informaci vložím. Hrceni_po_startu.mp4
  3. svirus

    Karoq řazení

    Tak dnes telefonát ze servisu, že se bude měnit celá převodovka. Cca dva týdny na ni budeme čekat, ale auto si můžeme vzít domů a drandit po nákupech :-). Snad do Vánoc bude hotovo.
  4. svirus

    Karoq řazení

    Další krok v řešení reklamace. V pondělí jsem auto vracel do servisu se slovy, že je situace po seštelování stejná ba i horší, protože jednou se mi tam 4 nepodařilo dát vůbec až po dvou zpětných hození 3. st. a "meziplynu". Také jsem i s kolegou co to v sobotu testoval vypozoroval, nebo si možná jen uvědomil, že u studené převodovky to tak hrozné není. Ale stačí ujet kilometr možná dva a začne blbnout. Servisák říkal, že to je důležitá informace a že ji podstoupí do Škody - má prý podezření, ale prý bez jejich svolení u takových typů reklamací nesmí dělat nic. Nic neřekl, ale asi nějaký lempl nebo cutovač costů v převodovkárně pustil nějakej zmetek dál do montáže. Příští pondělí budeme volat do servisu co je nového (termín jim běží). Kolegové v práci mi slibují novou celou převodovku a kéž by měli pravdu. Nerad bych se dožil doby, kdy budeme mít nové auto s "repasovanou" kuchanou převodovkou. Pokud budou kuchat a machrovat, že to nemá na nic vliv, tak hned naběhnu na prodejce ať mi poví, když je to auto v tak bezvadné stavu, jaká je jeho cena, že ho chci okamžitě prodat a koupit jiné. Ať si to pak s kupcem dva měsíce staré ojetiny užijí :-). Dnes jsem mluvil náhodou s člověkem co dělal v automotiv (neřekl co přesně dodávali pro Škodu), ale říkal, že po zkušenostech se svou Škodůvkou a po té co viděl na lince tak už by ji nekoupil. Dělali prý nějaký inženýring (nechtěl říct které konstrukční nebo procesní skupiny) a když viděl jak Moldávci, Poláci a další neschopná pakáž mrvila jejich práci tak mu bylo do breku - na pár schopných lidí na lince hromada lemplů. Hold kapitalismus - za málo peněz hodně muziky - podstatný je dnes zisk. Bohužel. PS. Díky všem za příspěvky.
  5. svirus

    Karoq řazení

    Přidám se s naší zkušeností. Karoq 1,5 TSI 6st manuál. Už při první jízdě špatně zařazen 4.st a rachot synchronů. Oká musí třeba moc nové a tuhé. Jízda domů pocit nedotažení 4 st. Hovor s prodejcem a prý máme zkusit nechat sednout. OK moc nejezdíme, takže cca měsíc jízd a cca 1800 km. Občas zařadí dobře občas blbě. Už poznám, že nesedlo, takže nepočítá zuby. Jedu do servisu a technik, že to není jako u ostatních. Nádleduje po dvou týdnech servis, kde údajně podle instrukcí seřízení lanovodů. Teď jsme dostali servisní úkol víkend testovat (ani jsem nepodepisoval předávací protokol, takže asi vědí, že nepomohlo, budiž). Už při odjezdu ze servisu jsem poznal, že je to stejné. Kolega vlastnící stejný motor i převodovku dnes zkoušel řídil taky a podle jeho slov to není normální (dokonce jednou počítal zuby). Já vzápětí projížděl jeho auto a kvalty tam zapadávaly hladce jak nůž do másla. V pondělí vezu do servisu zpět. Nemám ještě přesné informace, ale z náznaků technika hádám, že zkusili v servise vše co mohli, a že asi auto poputuje někam jinam, asi do nějaké centrální servisní divize??? :-) Ideální situace - koupit si nové auto za skoro 700 táců a už cestou domů ztratit veškerou radost. :-( Jak budu vědět víc tak zkusím napsat další kroky - třeba to někomu v budoucnu pomůže nebo ho alespoň uklidní, že v tom není sám.
  6. svirus

    Fabia III

    Pokud někomu na bezpečné předjetí nestačí 81 kW - není to třeba tím, že se na okrsce snaží předjíždět auto, které jede 88 km/hod? Není jednoduší chvilku počkat? Většinou stejně někde odbočí. Pokud předjížděcí manévr bude trvat pouhých 5 sekund tak to auto ujede mezitím 122m. Pro relativně bezpečné předjetí vám nepomůže ani modla Octa RS. Pořiďte si regulérní sporťák atakující 500kW a pak si hrejte na piloty F1.
  7. svirus

    Fabia III

    NE. To platí pro naprosto všechny pohonné jednotky. I 4MW lokomotiva jede jinak když jede sama a jinak, když táhne 30 vagonů s uhlím. :-)
  8. svirus

    Fabia III

    Špatný pocit. Do salonu z kamionu na letních. V salonu koupit zimáky a s letníma v kufru pak šupky dom.
  9. Naprostý souhlas - kultivovanost a projev 1,2 TSI se přeci absolutně nevyrovná vidlicovému 16-ti válci. Škoda, že ho Škoda do svých lidových rodinných vozů nemontuje...
  10. Dovolím si vyslovit hypotézu, že volný (než se natlakuje napínák) řetěz se v příčném směru pohybuje (kmitá) hlavně v místě mezi řetězkami, takže spíše to rachtání způsobuje hluk pohybu řetězu po napínácích. Ale těžko nám to výrobce potvrdí....
  11. Přeskočení nastane tehdy, když váleček řetětu "přeleze" zub řetězového kola. Jestliže nálitek obepíná těsně (s určitou vůlí samozřejmě) řetězové kolo s řetězem, tak jednoduše zabrání pohybu řetězu směrem od středu řetězky, protože se při "pokusu o přeskočení" řetěz horní částí opře o nálitek a dál už nemůže.
  12. Co blázníš? Žádnej stres a hlavně neber moc vážně diskuze "rádobyodborníků". Prostě jezdi a buď v klidu. Místní komunitě už nikdo na planetě nevymluví, že se dnes vyráběné VW motory nijak neliší od kterékoliv jiné produkce. Na řeči o naprosto dokonale spolehlivých 3-litech starých 20 let s a s nájezdem 751425 km se vykašli. Když se budeš chovat k motoru slušně = což znamená tak jako by ses choval k jakémukoliv jinému (zahřívat pozvolna pak teprve výkon na plno a před koncem trošku pozvolna dochladit vlažnou jízdou), tak bude šlapat v pohodě spoustu kilometrů a spoustu let. Sami máme 1,2 TSI vyrobený ještě v době, kdy nebyly zavedeny do výroby všechny úpravy rozvodů (bylo více etap vývoje) a zatím úplně v pohodě - nic se neozývá, nic nechrastí. Sice máme najeto zatím jen 34000km, ale přece. A pokud se něco začne ozývat tak je tu záruka, pak kulance na materiál a nebo se prostě rozvody vymění na své náklady (beru v hluboké budoucnosti, když už nebudeš mít ani záruku mobility).
  13. Ale on tě nikdo ani přesvědčovat nechce :-) Každému je jasné, že čím víc objem tím více motor. Třeba takové motory z poloviny minulého století. Objem kolem 2-3 litrů a výkonu na rozdávání = 50 kW vždy stačilo na krásnou a sportovně laděnou minutovou akceleraci z 0 na 100. A před touto érou? I naši otcové v mládí tvrdili, že objem ničím nenahradíš a se závistí v oku vzpomínaly na dědečkův 4-litr s megavýkonem 20 kW. Nechci tady rozdmýchávat nějaké emoční výlevy, ale myslím, že dnes jsme na tom mnohem, mnohem lépe: 1) Auta jsou velice laciná, pohodlná a bezpečná - stačí se podívat 15 roků dozadu a dál (srovnat platy, tehdejší ceny a nabídku) 2) Když pomineme jisté malé procento totálních uživatelem nezaviněných poruch tak životnost je dosti velká. Koho by dříve napadlo, že bude 10 let lít do motoru jen olej a benzín a najezdí bez zásadních oprav 200000 kilometrů? Ano mezi staršími vozy se najdou držáky co mají najeto kolem milionu kilometrů. Ale ruku na srdce, opravdu si všichni myslíte, že takové auto a motor vydrželo tak dlouho jen silou vlastní konstrukce? Vzpomeňte na éru našich otců a dědů, kteří trávili v garáži stovky hodin, aby udržely své plechové mazlíčky v kondici. Kdyby nebylo takovéto péče, kde by ty káry teďka asi byly? skoro V každém městě byla dilna na generálkování motorů, a když jste najeli kolem 60000km tak jste se již zapisovali do pořadníku. Dneska se tato kilometráž považuje za pěkně zajetý motor s výhledem mnoha spokojených let. 3) Auto je jen další spotřební zboží. Prodat levně, pak relativně draze udržovat a co nejdříve sešrotovat a koupit nové. Téměř všechny automobilky se potýkají s dílčími problémy kolem rozvodového mechanismu. No a co? Vždy se to dá vyřešit. První 4 roky záruka, pak další roky placená (formální částka) záruka mobility. Pokud se i po této době (řádově 6-8 let stáří) něco začne na motoru ozývat šup do servisu. V pípadě rozvodů 1,2 TSI ať mi nikdo neříká, že cca 6000,- Kč za opravu je částka likvidační. Vždyť se jedná o 1/4 průměrné mzdy. Pochybuji, že naši otvcové provedli generálku v 80-tých letech za 400,- Kč. Smutné je, když je někdo osudem předurčen k totální pozáruční destrukci motoru jako takového. Takový člověk je potom právem konsternován do nejkrajnější meze. Bohužel se to občas stane, ale naštěstí jen v mizivém procentu. Je však doba internetu a tak tito jedinci zcela logicky prezentují svoji mizernou zkušenost na všemožných forech. Pak se svrhne lavina nespokojených, ale hlavně vystrašených jedinců, kteří od té doby při každém startu či jízdě ostrým sluchem naslouchají každému zavrznití či zachvění motoru - už nemají takovu radost z jízdy jakou by měli, kdyby si nikdy na foru nepřečetli, že vlivem mírného protažení řetězu a uvolnění nenatlakovaného napínáku se při startu může chvíli ozývat kovové klepání. Podstatné je užívat si a jezdit a jezdit. Dokud můžem.
  14. Ale no tak děcka: 0 kč je podle mě adekvátní cena za novyho rapida v 1,2tsi ... nebo raději MINUS 150k a proč si neříct třeba o MINUS milion.....
×
×
  • Vytvořit nový...