Přejít na obsah

TomasM

Uživatel
  • Počet příspěvků

    44
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem TomasM

  1. Dnes jsem opravil občas nezamykající pravé zadní dveře na své Octávii II 4/2004. Postupoval jsem podle origo dílenské příručky z 2/2004 a tady je pár poznatků: - mikrospínač byl v pořádku, minimálně opotřebovaný. Příčinou závady byl studený spoj na plošném spoji v místě konektoru - klasika. Pozor, někdy nemusí být studený spoj na první pohled okem rozeznatelný. Při kontrole pomůže s konektorem zlehka zahýbat, popř., použít lupu. - Plech co drží motor pro stahování oken je jak známo přinýtovaný, nýty jsem nahradil šrouby M6 (původně jsem doporučoval M5, ale díry v plechu jsou dost velké), matky jsem přichytil z druhé strany přes oboustraně lepicí pěnovku viz obrázek. Matky na pěnovce poměrně dobře drží, pokud se lepí na čistý povrch. Neprotáčejí se a po utažení vznikne pevný a rozebíratelný spoj. Je velmi důležité před nalepením pěnovky místo očistit !!! Při dalším rozebírání dveří se nesmí na povolované šrouby tlačit. Další (asi lepší) možností jsou nýtovací matky o čemž se tady taky psalo ve vláknech o utěsňování oken, ale k tomu jsou potřeba nýtovací kleště. - Při sundávání pouzdra s krytkou (u vnější kliky) se musí povolit z boku přes otvor šroub stahující třmen (20 Torx). DP doporučuje cca 3 otáčky. V mém případě bylo nutno skoro 20 otáček než třmen opravdu uvolnil pouzdro. Jen je třeba hlídat aby šroub nevypadl do dveří, ale to normální člověk včas pozná a 1-2 otáčky zpět šroub udrží v závitu ... Takže všem dalším přeji mnoho zdaru !
  2. Jo, základní nastavení jsem udělal po každé výměně. Dlouhý stisk ECON + levé spodní tlačítko..., ale nepomohlo to. Myslím si, že ten Climatronic, co jsem koupil byl nějaký nemocný.
  3. Výhřevy dodělány, ale vyskytl se další problém. Po výměně ovládacího panelu Climatronic mi začala zlobit klimatizace, nešla vnitřní cirkulace a celkově se to chová dost zmateně. Původní Ř. jednotka Climatronicu (OII předface) bez výhřevů z 04/2004 měla označení 1Z0907044D, nová (taky předface) s ovládáním výhřenů z 01/2007 měla označení 1Z0907044S. Je možné , že jsem přes inzerát koupil už vadnou. Ale taky už tady někdo psal, že bude třeba přehrát v ŘJ Firmware. Určitě vím, že elektronika Climatronicu nemá žádnou vazbu s ovládáním výhřevů. Jsou tam jen reostaty s rezistorem v sérii. Takže problém jsem vyřešil doplněním původní ŘJ o chybějící součástky tj. 2x reostat na ovládání výhřevů, 2x zelená LED pro podsvit, 4x rezistor. Prostě jsem ty součástky prohodil a vypadá to, že klima bude opět fungovat OK.
  4. TomasM

    Chyby na VAGu

    Ve výpisech některých vad v VAGu je uveden datum a čas. V mém případě tam mám ale nesmysly (Date: 2000.00.00) U jiných aut jsem viděl ve výpisu skutečné datum. Dá se ten datum někde nastavit ? díky
  5. No já měl úplně stejný problém. Také Nexus od výroby a pin nikde. Ve škodovce mi ho zjistili za 220Kč
  6. Dnes jsem se úspěšně pustil do tempomatu a pokud se použije origo pin, který by měl v konektoru opravdu držet, musí se nutně na to jít z meziprostoru. Pak to není až taková pakárna. Tady stručně shrnu postup: 1. odmontovat stěrače a kývavým pohybem je sundat z ozubených kůželíků. Zdá se, že to drží jako přilepené ale jde to. 2. sundat pryžové těsnění ze strany motoru, vyjmout plastový horní kryt (rozpojit hadičku k ostřikovači) a mezistěnu ze strany od motoru, kterou drží dva šrouby. 3. odšroubovat dva šrouby které přes pryžové silenbločky drží sestavu motorku štěračů s táhly. Poté vyjmout sestavu ven. Je to tak trošku "Ježek v kleci", ale jde to :-). Samozřejmně také nejprve odpojte konektor k motorku stěračů. 4. odšroubovat tři matky držící plastový kryt konektoru, poté už je volný přístup k modrému konektoru T12d zajištěném červenou lištou. viz foto 5. uvolnit červenou lištu, rozpojit konektor a zatlačit jej dovnitř, uvolnit fialové zajištění pinů atd.... Mnoho zdaru a dík za informace autorům předchozích příspěvků.
  7. Taky mě to čeká, chtěl bych se zeptat, zda se k tomu konektoru T12d mám teda dobývat zevniř auta, nebo musím jít do meziprostoru? Budu si muset před odpojením Akumulátoru zvednout stěrače? Předpokládám, že konektor bude nějak přístupný zevnitř někde za jednotkou BSG. Ale jestli to dobře chápu, tak abych byl schopen konektor vytáhnout z držáku, budu muset jít do toho meziprostoru (pod stěračema). Je to tak? díky předem za rady.
  8. Nainstaloval jsem konečně kabeláž na výhřevy a ouha. Piny koupené do ř.j. Climatronicu N__90358501 nejsou totéž co piny se žlutým servisním kablíkem 000 979 009. Typ N__9... je menší a v konektoru je pak "volný", takže na to ostatní upozorňuji. Někde na Inetu jsem našel, že tento samotný kontakt by měl být levnější náhradou, žlutého servisního kablíku. Doporučuji pustit raději pár Kč navíc a koupit 000 979 009.
  9. Tak jsem dnes koupil kontakty, potřebné do palubky při dodělávání výhřevu. Konkrétně pro pojistky SC37 a SC46 (větší a menší ISO kontakty), dále pro tři vodiče k potenciometům do Climatronicu a kontakt do BSG. Číslo samostatného kontaktu do BSG jsem nikde nenašel, ani mně ho nikdo neporadil, takže mám drahý žlutý kablík se dvěma koncovkami. Akorát je problém, že samostatné kontakty se objednávají po 10ks, z čehož můžou mít někteří prodejci ohromnou radost, když po nich chcete jen 1ks Jinak viz foto účtenky. Edit: Pozor !!! Kontakt N__90358501 neodpovídá požadovanamu originálu, proto tento typ nedoporučuji, ostatní kontakty jsou OK.
  10. TomasM

    PINY

    Netušíte někdo jaké má číslo samotný kontakt, který se jinak dodává jako kablík č. 000979025 ? Je to kontakt č.1 na hnědém 12-ti pinovém konektoru centrální řídicí jednotky vozu, kam se přivádí signál od řídicí jednotky vyhřívání předních sedadel. Díky
  11. Rozhodně zmíněná kabeláž není "ta co se tam dává originál" alespoň ne do OII. Já jsem totiž tu zmíněnou kabeláž koupil a upravovat se musí. Konkrétně tam třeba zcela chybí bílý vodič do BSG, za to je tam několik vodičů navíc na pozicích, které se vůbec nepoužívají, některé jsou příliš dlouhé atd.... Ale po úpravách se bez problémů použít dá, to zase jo. A víc už se okolo toho hádat nebudu... Jinak čísla pinů které jsem uvedl ve své předchozí zprávě nejsou samotné piny ale krátké kablíky s pinem na obou koncích, takže samotné piny lze sehnat ještě výrazně levněji. Jak jsem napsal i tak s těmi čísly si nejsem 100% jistý Někde tady na fóru existuje vlákno, kde se čísla pinů řeší. Takže kdo chce ať hledá. Také jsem teď hledal piny pojistkám do BSG a do Climatronicu, protože ty svoje sedačky mám zatím zapojené provizorně. Nechtěl jsem oddělávat plasty když mrzne. Takže provizorní kabeláž vypadá jako by mě tam někdo nainstaloval nástražnou plombu .
  12. Informace o číslech pinů uvádím bez záruky, číslo konektoru je na 100%. Takže mělo by to být takto: Konektor 7L0 972 762 by měl stát cca 67Kč Budeš potřebovat 4ks kontakt se zajištěním 2,8mm 000 979 022, sada 5ks by měla stát 87Kč Budeš potřebovat 5ks kontakt se zajištěním 4,8mm 000 979 136, sada 5ks by měla stát 87Kč Oba konektory i s kontakty bys měl pořídit za cca 308 Kč, což je lepší než jakýsi "hotový" kabel který se stejně musí upravovat za 1600 (některé dráty tam chybí a některé jsou navíc...) Climatronic, pokud má potenciometry pro ovládání výhřevů by měl s regulátorem fungovat vždy. Ovládání vyhřívání sedaček nemá s se zbytkem Climatronicu žádnou souvislost. Tam se připojují jen ty dva potenciometry (10kOhm). Je to obyčejný analogový regulátor se vstupem pro blokování. To je ten tuším bílý drát co vede do BSG. Takže to co máš obrázku by mělo být OK. O principu funkce regulátoru k výhřevům jsem tady psal už dříve.
  13. Ano, origo kabeláž vede ve společném svazku je daná VINem, závisí na výbavě. Zvlášť origo kabel jen pro výhřevy neseženeš. Ale dá se koupit za šílené peníze jakýsi podobný (pro OII ne úplně vhodný ) kabel pro dodělání sedaček, který se dá po určitých úpravách použít viz: http://www.auto.asp2.cz/images/octavia2/kabelaz%20na%20vyhrevy.jpg Když ale koupíš 10ti pinový konektor 7L0 972 762 a do něj příslušné piny (jsou tam dva druhy plochých kontaktů šírší a užší viz Etka) ušetříš mnoho a mnoho peněz. Ostatní informace najdeš, když projdeš celou tuto diskusi. Ach jo, kdybych já měl tuto informaci před pár měsíci, tak bych taky ušetřil mnoho zbytečně vyhozených prachů za kus drátu s 5x předraženým konektorem ...
  14. Chtěl bych se zeptat, nedal by tady někdo prosím originální čísla pinů pro kabeláž do palubky dle Etky? konkrétně tyto: - pin pro pozici č. 1 konektoru do BSG ? (není to náhodou stejný typ jako do Climatronicu ?) - kontakt k pojistce SC37 ? - kontakt k pojistce SC46 ? - do Climatronicu č. pinu mám, mělo by to být: 000979009 dutinka pin 2,54mm Hledání obj. čísel pinů v Etce je šílené, pokud konektor obsahuje různé velikosti pinů tak nevím, který je který a u nás ve Škodovce se jim to taky nechce hledat. Na druhou stranu, chci to mít všechno originál a nenahrazovat piny nějakými jinými z GM, dávat pojistky bokem atd. Raději vysolím pár stovek navíc a bude to skoro jako od výroby. Zatím jezdím s provizorním propojením vedeným po povrchu, místo potenciometů tam mám trimr nastavený "5" a celé se to zapíná do cigaretovky, prostě děs. Ale až se oteplí hodím to konečně pod plasty tak jak to má být.
  15. Mně hadička praskla v místě pod předním sklem :-( a kapalina mi kapala na nohy. V takovém případě. Rozhodně nedoporučuji opravovat původní hadičku, je snažší ji nahradit novou po celé délce. Mimo jiné ty příšerné spojky, které rády nedrží jsou i na dalších místech. Hadička je vedena v hlavním svazku. Nejlépe PU hadičkou na stlačený vzduch o průměru tuším 6mm. 10m stálo v SMC cca 220Kč. Novou hadičku protáhneš z motoru pod palubkou a pak přes prahy dozadu. Spotřeba cca 7-8m. Kup raději 10m:-) Jinak někde tady už jsem asi před rokem o tom psal.
  16. Možná jsou to dečky do Golfa, těžko říct, ale dečky do OII vypadají jinak a těžko půjdou do OII použít. Origo dečky mají prostředkem otvory pro napínání čalounění, jsou delší protože procházejí přes záhyby atd... A to tam prostě musí být. Rozebírání sedadel je hnusná práce a taková pakárna, že bych raději každému doporučoval mít origo dečky, než ještě k tomu všemu řešit přizpůsobení nějakého jiného typu. Jinak konektor vypadá stejně, odpor topení je řádově cca 1 Ohm (sedák a opěra jsou zapojeny do série takže celkem 2Ohm) Odpor teplotního čidla (termistoru) je při 25 stC cca 10k Ohm.
  17. Bočnice jsou fajn, i když jejich výkon je menší (každá má cca 8W), celé sedadlo má cca 80W. Úplně ideální by bylo, kdyby byla vyhřívaná i přední část sedáku, to už bych se cítil jako Honza na peci
  18. Cena je to dobrá, já to koupil i s molitany za cca 1600,- a ještě k tomu byl regulátor (relé) a kabeláž pod sedadlo. Na dečkách by mělo být označení, podle toho poznáš jestli jsou to ty pravé. Pro informaci: 1Z0 963 555 A pro sedák s látkovým potahem nebo kombinace látka/kůže, 1Z0 963 555 F pro sedák v kůži 1Z0 963 557 D(L) pro operadlo s látkovým potahem nebo kombinace látka/kůže, 1Z0 963 557 C pro operadlo v kůži 1Z0 963 556 B vyhrivane bocnice jen pro provedení kombinace látka/kůže nebo kuže
  19. Bílý vodič od regulátoru vedoucí na pin č. 1 12-ti pólového konektoru BSG při uzemnění vypíná regulátor výhřevů. Což se dalo tušit To bylo potvrzeno experimentálně... Jinak vstup regulátoru je připojen na napěťový dělič tvořený reostatem (2,6 - 7,6kOhm) na ovladači Climatronicu a termistorem umístěným v dečce sedáku. U termistoru NTC, jak známo se s teplotou snižuje odpor. Použitý termistor má 10k Ohmů při 25 st C. Regulátor spíná výstup topení tak, aby se na zmíněném vstupu objevila přibližně polovina hodnoty napájecího napětí.... Tolik stručně k teorii regulátoru topení 1Z0 959 772, zvaného zde též jako relé
  20. Přesně tak, taky to mám už nějaký čas spojené pájením. Před pár dny jsem dodělával do sedaček výhřevy, takže jsem spoj jednoduše rozpojil a znovu spojil. Není to až tak strašná komplikace. Jinak Sedačka jde i potom jednoduše demontovat, protože o pár desítek cm za pohyblivým vlnovcem je v "kanálku" další konektor, který Ti umožní sedačku odpojit.
  21. Jasně Ferda25 a Jirik.DC mají naprostou pravdu. Jde to hlavním svazkem v prazích, což potvrdilo hledání v katalogu ETKA. takže to taky tak povedu. Mimo jiné jsem zjistil objednávkové číslo pro kontakty, kterými se připojují ovládací potenciometry na ovládacím panelu Climatronicu piny 10,11,12 ETKA č: 000 979 009. Aby nevzniklo nedorozumnění, u Climaticu jsou to piny 12,13,15, a u verze pouze s topením jsou to piny 11,15,16. Typ 20ti pinového konektoru je snad stejný. Není mi taky úplně jasné, jestli musím tahat vodič od pinu 12 (u Climatronic) až k pojistce. Má to být připojeno na větev č. 75a (jedna z větví +12V) a možná bude tato větev dostupná někde blíže ovladače Climatronicu. V dokumentaci se píše, že toto propojení č. A33 je realizováno v kabelovém svazku přístrojové desky... no jistěže, ale to je u auta, kde jsou výhřevy od výroby. Poslední otázkou co mi není úplně jasná, jaká je přesně funkce propojení s BSG (bílý vodič vedoucí na pin č. 1 12-ti pólového konektoru BSG centrální řídicí jednotka vozu). Jaký typ kontaktu tam patří? Nevím jestli je to stejný typ pinu jako do Climatronicu, nebo jiný. Samozřejmně přeji všem hezké pohodové Vánoce
  22. Takže obhlídka trasy kabeláže výhřevů se dnes nekonala. Kamarád-lyžař kvůli oblevě nepřijel. Jirik.DC má pravdu, asi nejpravděpodobnější cestou jsou prahy, kudy vedou hlavní svazky. Moje úvaha o cestě středem kolem řadičky vycházela z úvahy, že by to tudy bylo kratší... Uvidím později až někoho s originál výhřevama odchytnu.... Už si taky vzpomínám, že když jsem si kdysi prohlížel prostor pod sedadlem, kabely od airbagů, kontroly zapnutí pásů a výhřevů jdou všechny společně jedním husím krkem (tím myslím pohyblivý přechod mezi sedadlem a podlahou).
  23. Díky, mezitím jsem si domluvil, že zítra mi přijede kamarád s OII s origo výhřevama od výroby, tak jsem s ním domluven, že na to mrknu. Vyjmeme deklík z podlady a pak už se uvidí na kterou stranu ty dráty vedou. Mně taky přijde logičtější že by ty dráty šly kolem řadičky.
  24. Dodělávám si výřevy do OII Elegance předface a chtěl bych se zeptat, kudy přesně vede originální kabeláž od 10ti pinového konektoru ke Climatronicu, pojistce atd? Má to vést přes přes prahy, nebo sředem (kolem řadicí páky) ? A od sedačky vedou vodiče husím krkem ke "kanálku" v podlaze společně s vodiči od Airbagu popř. kontroly zapnutí pásu, nebo tam jdou dva husí krky od Airbagů a výhřevů zvláš? Mám takový dojem, že do ten kryt do "kanálku" v podlaze je jen pro jeden kabel. Díky moc předem za odpověď Pro informaci zájmcům uvádím čísla 10ti pinových konektorů pro kabeláž mezi sedačkou a Climatronicem, pojistkou atd.. nikde jsem to nemohl spolehlivě sehnat, tak jsem nakonec koupil celý kabel, za strašnou cenu. Takže pro ostatní aby ušetřili 10ti pinový konektor zásuvka od sedačky je 8E0 972 710 10ti pinový konektor vidlice do podlahy 7L0 972 762
  25. Jo, to mně praskla hadička v prostoru pod palubkou a kapalina tekla na nohy u řidiče a spolujezdce. To mě celkem vyděsilo a tak jsem rozebral kvůli tomu kompletně celou palubku, což je příšerná práce, kterou moc nedoporučuji dělat. Velice pracně, jsem našel prasklé místo. Pomohl mi kamarád - kuřák, který vyfukoval kuř do jednoho konce hadičky. Hadička je součástí hlavního svazku kabelů o průměru cca 3-4cm a ještě je omotaný textilní páskou. Naštěstí unikající kapalina netekla do žádné elektroniky. Po opravě prasklého místa a složení palubky jsem zjistil, že to teče taky ještě o kousek dál. No prostě děs. Nakonec jsem koupil 10 metrů polyuretanové hadičky 6mm na stlačený vzduch od firmy SMC a vyměnil jsem hadičku celou od pumpičky až k poslední spojce vzadu. Lidem co mají podobný problém vřele doporučuji v takovém případě hadičku vyměnit celou, pak není potřeba rozebírat úplně celou palubní desku, stačí bohatě jen sundat spodní kryty na straně řidiče a spolujezdce, což je brnkačka. Rozebrání a opětovná montáž plastů na levém prahu taky není problém. Horší je pak projít bez ztráty těsnosti z prostoru pod palubkou do motorového prostoru. kdyby tu měl někdo zájem mohu poskytnout pár ilustračních fotek. Moje zkušenost s původními nacvakávacími spojkami je špatná. Tyto spojky moc dobře netěsní a také rády vypadnou viz předchozí příspěvek. Originál vroubkovaná hadička má celkem tenkou stěnu a nejspíš při zamrznutí snadno praskne, jinak si nedokážu vysvětlit proč to bylo prasklé na více místech.
×
×
  • Vytvořit nový...