Přejít na obsah

jkrajinka

Uživatel
  • Počet příspěvků

    25
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem jkrajinka

  1. Jde u SDI demontovat motor bez převodovky? Vlastně se ptám na to o kolik hřídel převodovky přesahuje přírubu převodovky, jinak řečeno zda stačí misto v motorovém prostoru na to, aby šlo rozpojit motor a převodovku. Podle dilenské příručky se motor s převodovkou demontuji jako celek.
  2. Tak v ceně za práci se neshodneme, chtít fakticky 4000Kč za necelých 30 až 60 minut práce je prostě zlodějna. Když vynechám výměnu filtru což je klasická práce tak výměna oleje je vyšroubování jednoho šroubu, olej po vytažení plastové trubky vyteče sám a pak stačí trubku vrátit, přišroubovat šroubení s hadičkou a nalít olej, olej steče samospádem to je čistá a triviální práce. Má kterou nepotřebujete nic kromě kusu hadice + šroubení a rovnou podlahu. Nicméně mě by spíše zajímalo jaký je stav převodovky a co u tohoto typu způsobuje škubání v režimu P. V každém případě dík za videa, celkem potvrdili to co jsme si přečetl a jak jsme si to představoval. z mého pohledu je to trivialita.
  3. Známý si pořídil auto s automatickou převodovkou DSG 02E (DQ250) 6/1 , která má nalétáno 350k km. V jeho případě jde o Caddy 1.9 TDI (77 kW) DPF 2006 ale vím, že se tato převodovka dává i do Octavii a tak si říkám, že tu bude více uživatel a servisáků než na fóru o Caddy. U převodovky je problém v režimu P kdy cuká, jinak při běžné jízdě problémy nejsou . Dokáže tu někdo odhadnout v čem je problém a co by stálo jeho řešení? Považujete za vhodné vyměnit ihned olej v převodovce a jak náročné to je? Co tak vím tak je v této převodovce cca 5,2l a G 052 182 A2 + filtr, jediný zádrhel je nutnost pořídit si hadici se šroubením pro nalití oleje, ale zkušenost s tím nemám a tak se ptám Předem díky za info. Pro zajímavost, v servisu si za výměnu oleje chtějí 6500 Kč , přičemž 6l orig. oleje stojí cca 1700 a filtr 300-400Kč
  4. Poradí mi někdo jak nalisovat přední silentblok ramene do ramene? Mám rameno z něj sem vyndal vadný a chci nalisovat novy předpokládal jsem, že nebude problém. namažu rameno i silentblok vrazím do svěráku nebo pod lis a zalisuji. Problém je, že guma se místo dovnitř stále hrne ven a mám pocit, že když ještě zvýším tlak tak jí urvu. Není na to nějaká finta? V podstat jsem postupoval stejně jako na obrázku, jen s tím, že tlak místo šroubováním šroubu vyvíjím lisem s tím. že rameno stoji a do něj tlakem na kovové jádro lisuji silentblok, tedy vlastně obráceně než to dělají přípravkem na obrázku. Nicméně to by neměl být problém objímka ramene do které se lisuje je z obou stran stejná. Nekoukal jsme na tlak, kterým jsem na silentblok působil, ale i když to mám namazané tak se začala hrnout už i ta střední číst gumy a dovnitř nelnezla ani desetina mm gumy, prostě se vše tlačilo ven. EDIT: Tak hotovo , zdravím to hovado, které před cca 12 lety vyrobilo dané rameno. Nevím jak se jim to povedlo (rameno je původní to s kterým auto vyjelo ze škodovky, ale má o 0,5mm menší vnitřní průměr pouzdra( porovnáno s jiným originál ramenem). Problém to tam nalisovat měl zřejmě již před lety někdo v škoda servisu, který tento seletblok měnil před cca 6 lety, také mu to nešlo a když ho tam narval více méně urval celou přední gumovou hranu. Vydrželo to tam 6 let pak se komplet urval ocelový střed od gumy a cele to létalo jak nudle v bandě. trochu jsem to líznul pilníkem, abych dostal hladký povrch, pak jemným šmirglem, namazal a pak s pomocí boží, tlaku 8,5 tun na lisu a mocného kladiva to tam vlezlo. Fakt zážitek.
  5. Dělal jsem pomocí Body 950 prahy s tím, že jsme to vytáhl i na bok prahu až k podběhu, následně jsem to přestříkal do barvy vozu , tedy bílou bohužel po dvou letech je to na předělání, tam kde na Body 950 svítí sluníčko to UV záření dost degradovalo, z pružné hmoty se stal nepružná, objemově viditelně ubyla a začíná to opět reznout. Už nevím co s tím, původně jsem si s tím docela vyhrál, tzn. očistil na plech, stříknul zinkem, pak základnovou pak několikrát Body 950 zvenku pak přestříkal do barvy vozu a zevnitř prostříkal voskem. Po dvou letech to mohu předělat a vážně nevím co lepšího s tím udělat.
  6. Nevíte někdo z jakého materiálu jsou originál přední nárazníky na Fábii I z roku 2004? Čeká mě sváření praskliny na jeho přední spodní části a potřebuji sehnat správný svařovací drát. Vím, že to bude na nárazníku zevnitř vyraženo , ale to zjistím až ho sundám. Orientačně se dá typ plastu zjistit zkouškou plamenem, ale není to mé auto a majitel to prostě nepozná. Proto zkouším štěstí zde a naivně se domnívám, že Škoda zrovna u nárazníků používá jeden typ z jednoho druhu plastů, třeba ABS.
  7. Proud roste s zatížením, a pohyboval se mezi 4A až 50A , teď si nejsme jist zda v klidu bylo 4A nebo 0A, prostě si to nepamatuji. V každém případě to nevypadalo na zaseklý motor ani motor s mezi závitovým zkratem, protože proud rostl s zatížením. Nevybavuji si ,ale že by se měnili otáčky motoru, , nejsem si tím jist, ale podle mého mi to ukazovalo konstantní otáčky a to 1331 ot./min a to jak v požadované tak skutečné otáčky . Zítra to zkouknu ještě jednou, , neměl jsem sebou manuál a tak jsme vůbec nekoukal na 0004 Kdyby to někdo hledal tady jsou popsané jednotlivé bloky hodnot a co obsahuji.
  8. To s tím snímačem vím, v bloku 002 je první hodnota úhlová rychlost snímače servořízení ve stupních za sekundu, při otáčení volantem to "něco" ukazuje. Na vyteklou hydraulickou kapalinu, tedy netěsnost nesázím , když pro nic jiného tak jak v bloku 1 tak v bloku 2 lze vyčíst proud motoru čerpadla a ten se pohybuje mezi 4 - 50A, nedovedu si představit, že motorem teče 50A tj. při 13,8V 690W a přitom je zubové čerpadlo na suchu. Těch skoro 700W se musí do něčeho "opřít" tzn. olej tam být musí, i když pokud by se těch 700W přeměnilo na tlak tak by vše mělo fungovat leda, že by bylo něco ucpaného a nebo zadřeného, proti čemuž ovšem hovoří to že to občas funguje.
  9. Možné je všechno, jde o to jak identifikovat v čem je problém.. Nicméně, samotné řízení je v podstat tyč doplněná o přímočarý hydromotor toho posilovače. Nevím co by na tom mohlo odejit, ano mohl by začít téct ten hydromotor , ale to by snad nemohlo občas fungovat . Je pravda, že jsme zatím nekontroloval hladinu hydraulické kapaliny, které hovado napadlo dát servo pod baterku tak, že bez demontáže baterky, jejího obalu a filtru sání se člověk nepodívá do nádobky ... I tady platí bez hydraulické kapaliny by to nemohlo občas fungovat. Původně jsem sázel na vadný snímač úhlu natočení volantu, ale teď nevím, pokud to nedělal úplný blb tak by snad měla řídící jednotka serva odhalit nesmyslné vypadávaní pulsu od snímače natočeni a zahlásit vadný snímač což neudělala.
  10. Mám problém se servořízením na 1,9SDI. Spíše nejde než jde, tj. většinu času nefunguje, občas se, ale vzpamatuje a funguje., Možná bych řekl, při potřebě rychleji točit volantem nefunguje a při pomalém otáčení ano i když ne na 100%. Pokud pomalu, točím volantem a nejedu jsou ve volantu cítit vibrace, ale koly hybe servo, pokud chci točit volantem rychleji musím s koly hýbat já tj. vynaložit velkou sílu. Připojil jsem diagnostiku a servo nehlásí žádné závady. Čerpadlo je dle čísla TRW, Teplota dle teplotního čidla 27C, proud servem se pohyboval mezi 4 - 50A při 50A bylo napětí 13,85V, otáčky 1331/min. Řekl bych, že to je vše OK, ale přesto to nefunguje jak má, Kontrolka servořízení na přístrojovce také nic nehlásí, ani nemam problém s pohasínáním světel atp. Trochu mi dochází nápady na co se mrknout , respektive nevím kde hledat problém a hlavně jako ho lokalizovat. Poradíte?
  11. Řeším zde popisovaný problém, Fabia , nalétámo skoro 200k km, po přezutí z zimních na letní auto začalo hučet mezi 80-100km/hod tak, že si člověk připadá jako ve startující stihačce. Chvílemi se zda jako by to hučelo zezadu, ale chvílemi zepředu, v každém případě vibruje celá karoserie a tak je problém zdroj hluku lokalizovat. Podezříval jsem gumy, tak jsem na zadní nápravu vrátil zimní a jediná změna hučet to začíná o trochu dříve. tak při 75km/hod. Vidím to na ložiska kol a to na zadní kde jsou původní, ve předu jsou již vyměněné, tak před 25k km. Nicméně není nějaký objektivnější způsob jak identifikovat vadné ložisko zadního kola, tedy bez montáže vibračních čidel na všechna kola? Nerad bych investoval do zadních ložisek a po výměně zjistil, že je to přední nebo úplně něco jiného.
  12. Poslední dobou mi kontrolka žhavení svítí jen 1 až 2s , auto startuje normálně ,ale i tak mě zajímá v čem by mohl být problém?
  13. Jak zjistím jaká manžeta homokinetického kloubu patří na Fabia I , limuzína 1,9SDI z roku 2001, někde uvádí 6Q0498203 jinde 6Q0498203A
  14. A teď to hlavni, dělá to jen když jedete rovně nebo čím více do zatáčky jedete tím je to výraznější? Zkuste na rovném placu co to udělá při plném levém a pravém rejdu, tedy zda to bouchání bude výraznější. Dobře by bylo aby se na auto při jízdě někdo podíval z venku, zda na kole nebude patrné nějaké cuknutí. Je to spíše takové cvaknutí jako když něco přeskočí nebo rány jako by vám někdo bouchal do podvozku? Boucháni na rovné silnici navázané na otáčky kola svědčí pro problém na poloose neb obecně rotující čísti, Nejčastěji některý z kloubů na poloose, ale tam se zpravidla problém zvyšuje s poloměrem zatáčení. Zkrátka pokud test s zatáčením ani visuální kontrola viz výše nepřinese výsledky budete muset nadzvednout kolo , připadně ho pak i sundat a zkontrolovat. Zaměřil bych se na - na kulový čep 15, kontrolo viz obrazky na boku, nesmí tam být žádná vůle - přední gumové uložení ramene nápravy , žlutí šipka, a když už tak i zadní ale to spíše ne, to pod zelenou šipkou poznáte pohledem, to žlutě označené je poměrně huře vidět, ale pokud to je ono mělo by při jízdě a cvaknutí na kole být patrné jakoby cuknutí - dále zkontrolovat povšechně kotouč brzdy zda tam není něco co by mohlo cvakat Možností je více , chce to prohlédnout, ale první podezřelý jsou rotační části, tedy kluby poloosy.
  15. Když jsem zde nakousl homokinetický kloub budu ho muset vyměnit na levé poloose. Jak velký problém je demontáž? Podle dílenské příručky se povolí matice poloosy, pak šrouby na přírubě převodovky a pak 3 šrouby které drží kulový kloub na rameni nápravy a pak se vytlačovákem hřídel vytlačí z náboje. Jak velký problém je dostat hřídel z náboje bez vytlačováku? U šroubu příruby i šroubu držících kulový šroub je uvedeno, že se mají nahradit novými, upřímně pro to nevidím důvod, na rozdíl od matice poloosy, pletu se? Měnit budu vnější kloub, tedy předpokládám, že bouchání při prudkém zatáčení a couváni v plném reidu způsobuje právě on. V dílenské příručce suše konstatují oddělit kloub silným úderem plastového kladívka. Mám se připravit na to, že do toho budu ve svěráku řezat palicí jak hluchý do vrat nebo vážně stačí uder plastovým kladívkem? Pokud ano proč demontuji poloosu od převodovky, to by pomalu mělo jit na autě? Když je kloub dole měla by být montáž nového sranda. Nasadit talířovou pružinu, náběhový kroužek pak pojistný kroužek do drážky, naklepnout nový kloub až do odpružení pojistného kroužku. Pak se vtlačí tuk přetáhnout manžetu a zajití ocelovými pasky. Nemám kleště na jejich fixaci, čím si pomoci, klasické čelní štípačky nebo kombinačky? Na co jiného si dát bacha?
  16. Bouchá to na nerovnostech nebo zcela pravidelně i na rovné silnici? Co to udělá když date plny reid a začnete couvat? Pokud to bouchá i na rovné silnici při pomalé jízdě a problém výrazně vzroste při plném reidu viděl bych to na homokinetický kloub.
  17. Začalo mi cosi bouchat v přední nápravě jakoby bouchání kov o kov při spíše pomalejším přejíždění drobných nerovností, typicky příčně zvlněný asfalt. Levá strana. Na první pohled nikde nic utrženého ani natrženého (silentblok) není. Zároveň, možná nezávisle na první věci se objevilo klepáni v levém kole při couváni s maximálně vytočeným kolem. Problém se projevuje jen při couvání s max vytočeným kolem a pohonem od motoru, při stejném manévru bez motoru (pohon gravitací) se klepání nedostaví. Tyčka stabilizátoru + uložení stabilizátoru? Možná + homokinetický kloub?
  18. jkrajinka

    Ruční brzda

    Ono se nedá říci, že to nefunguje, poskladam, sešlápnu brzdu a klinky se propadnou , brzda brzdi jak ma. Jen se na mi zdá, klinky propadaji moc a ručka také brzdí až moc vysoko. Mám nové pakny, bubny, lanka , pera, původní jsou jen rozpěrné tyče a klínky samostavu. Čili bych předpokladal,minimální vůle, tedy po smontovani by měl klinek zapadnout minimálně tak aby jak se budou pakny a bubny postpně obrušovat mohl i nadale plnit svu funkci, oni se však propadnou tak na 90% (odhad ted od stolu). Podobně ručka čekal jsme,že pokud bude na prvním zubu začne znatelně brzdit již v polovině závitu na táhlu, realita mám to utažené skoro až na doraz a stejně dokážu ručku zvenout až na poslední zub. Špatně poskládané, tam se snad nic špatně dát nedá. Jediné co se dá otočit je snad ten klinek samostavu, Podle mého ho mám dobře, ale pro jistotu. Klinek má v horní části výstupek, výstupek mámsměrem k nápravě, asi tak ajko na této sestavě.
  19. jkrajinka

    Ruční brzda

    Díky zarezlému lanku od ruční brzdy mi brzdilo zadni kolo na Fabii I. Vyměnil jsem lanka, pakny a dokonce i pružiny. Nyni mám, ale problem nedaří se mi to celé seřídit. Povolil jsem ručku vyměnil lanka, dal nové pakny a nové pružiny, dale jsem předlopkadal, že nasadím bubny sešlápnu brzdu, čímž se nastraví samostavy, pak už jen maticí na ručce nastavím ruční brzdu tak aby začala brzdit na prvním zubu. Problém je, že po sešlápnutí brzdy se mi samostavy "propadnou" tedy nastaví tak jako by byly pakny totál sjeté nebo bubny probroušené. Podobně ručka čeklal jsem , že začne zabírat někde v první polovině zavitu na tahlu ručky, ale defakto jsem matku zašrouboval až na konec a i tak dokážu ručku zvednout do maximální polohy. Co dělám blbě nebo v čem by mohl být zakopaný pes? Vše až na klinky samostavu a rozpěrné tyče je nové!
  20. Nevite jaký inbusový klič je potřeba na demontáž brzdového válečku (zadní bubnová brzda) na Fabia I , váleček 19.05mm? 5 inbus mi tam nepasuje a 4 se protači.
  21. Piska mi ložisko v alternátoru, nejrozumější mi příjde výměna ložista. 1. Jaký alterátor se v roce 2001 dával do Fabia 1.9SDI ? 2. Jake v něm jsou ložiska? 3. Kde koupit uhliky? 4. Není někde na netu návod na pitvu tohoro typu alterátoru? Děkuji
  22. Mám Favorita s jednotkou Ecotronic a trochu mi nateklo do motoroveho prostoru, nic dramatickeho, přesto to nemužu natočit. Standardně jsem vše vypucoval, vyměnil civku, svičky, pro jistotu i vyčistil karbec, sání atd. Nicmeně aktuálně, svičky hází jiskry a nic, dokonce to ani neblafne i když přímo do sání nastříkám směs benzínu s propanem. Podle mého, pokud nasávám přímo hořlavou směs tak bez ohledu na dodávky nebo nedodávku benzinu to musí alespon nachvíli naskočit, pokud ne musí být nějaký problém s zapalováním, nicmeně pokud mám svíčky venku tak pálí a ve správném pořadí. Nicméně ve válcích mi ani jednou neblafne ani směs benzínu s propanem. V motoru je klasicky mechanicky rodělovač s palcem tak ani není moc co by nělo být OK, přesto je Poradíte? Respektive co řídí předstih u tohoto bastlu, kde je řídící jednotka, karburátor + kus rozdělovace?
  23. Chystám se na výměnu zadních brzdových čelistí u Fabie I SDI a protože jsem to na Fabii zatím nedělal rád bych nějaký bodový navod nebo alespoň na co si dát bacha. Něco jako 1. Napravu na špalky 2. Kolo dolu 3. Povolit M6 držící buben, sundat buben 4. ... Děkuji P.S. Jak je to u Fabky s brzdovým válečkem (prasátkem) budu muset odvzdušnovat brzdy, po výměně čelistí?
×
×
  • Vytvořit nový...