Přejít na obsah

.Honza.

Uživatel
  • Počet příspěvků

    188
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem .Honza.

  1. Tak oleje bylo v převodovce asi 1,5 litru. Mělo být správně 1,1. Také se jednalo asi o neoriginální olej a po nahrazení originálním (a taky dražším) a doplněním aditiva pro snížení tření lze zase řadit prstem.
  2. Ježděním se to trochu zlepšilo, ale před výměnou šlo řadit lépe. Jedině mě napadl autorizovaný servis, jestli není od Škodovky nějaké oficiální řešení.
  3. Originální Škoda č.G06 072 6A2 - SAE 75W-90
  4. Ahoj, nechal jsem vyměnit převodový olej v Citigu r.v.2013. Použit originální olej, ale převodovka je hlučnější a jde trochu hůře řadit. Je možné, že tam doteď bylo nějaké aditivum nebo se za těch 10 let změnily vlastosti originálního převodového oleje. Dá se to nějak vyřešit?
  5. Jaký je prosím správný výpustný šroub? Já jsem koupil tento: https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/n90288901-sroub-m14x1-5x16-skoda-30645.html A podložku tuto: https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/n0138158-tesnici-krouzek-skoda-43134.html Nebo je správně tento: https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/n90288901-sroub-m14x1-5x16-febi-11274.html U všeho je, že je vhodný pro Citigo.
  6. Není to zahřívání katalyzátoru při teplotách kolem 17 °C ? Okamžitá spotřeba 3 l/hod a po asi 20 sekundách spadne na 1,2 l/hod.
  7. Tak už mám hotovo. Po 42t. kilometrech, svíčky NGK ZFR6T-11G. Pokud někomu pomůže pár fotek: F1 - Nářadí potřebné pro výměnu. Torx je č.30, gola hlavice č.16 Odstranit 4 šrouby plastového krytu cívek F2 - Odklopit 6 ks kabelových příchytek plochým šroubovákem F3 - 6 ks kabelových příchytek F4 - Detail kabelové příchytky F5 - Vytáhnout zapalovací moduly (Speciální nástroj z AliExpressu - T10094A) Povolit a vytáhnout staré svíčky Našroubovat a ručně dotáhnout nové svíčky F6 - Utáhnout nové svíčky požadovaným momentem 30Nm (AliExpress - Digital Torque Wrench Meter)
  8. No vždyť odpověď je v otázce: Trasy většinou 10 km, jen občas nějaká delší cesta = rychlejšího promazání pri studeným startu. Čím dříve se motor celý promaže, tím méně trpí a tím se zvyšuje jeho životnost. Olej měnim max. po 10 tkm, ale spíš dřív = perfekt. Italská udržba = snížit usazeniny karbonu pomůže také aditivum do benzínu např. VIF. Případně tankovat prémiové benzíny, tam už aditivum je ve větším množství než v obyčejných. Hezký článek (pokud se mu dá věřit) je tady: https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/technik-overil-zda-porucham-modernich-motoru-opravdu-zamezi-tzv-italska-udrzba/ Je tam lepší základový olej - to ví jen výrobce, ale spíše ne. Nevýhody: cena, střihová nestabilita způsobující zhoršení viskozitní vlastnosti oleje, vyšší spotřeba oleje před dosažením provozní teploty, možná i vyšší hlučnost před zahřátím.
  9. Mě pomohlo toto video, i když jsou to jen fotografie. https://www.youtube.com/watch?v=YCGLAY8cpAM
  10. To je pravda. Nechám vypustit chladič, propláchnu destilovanou vodou až teče čistá a napustím 1:1 G13 s demi vodou. Měnil jsem už dvakrát po 4 letech a naposledy jsem asi za čtvrt roku po výměně ještě vyměnil obsah vyrovnávací nádržky. Nic lepšího bez rozebírání asi neudělám.
  11. Nemohu nikde najít konečný nabíjecí proud u charakteristiky IU pro akumulátor AGM s kapacitou 60 Ah. Našel jsem v jednom článku u popisu charakteristiky U, že "Konečný nabíjecí proudu dosahuje asi 0,002 násobku jmenovité kapacity akumulátoru". Tedy v mém případě ukončím nabíjení, pokud proud klesne na 120 mA? Mám totiž jen laboratorní zdroj a tak musím nabíjení trochu hlídat. Tak už nemusím. V Lidlu byla akce na nabíječku Ultimate Speed ULGD 5.0 A1. Počáteční napětí bylo 12,39 V, asi po 9 hodinách po odpojení nabíječky 12,77 V.
  12. To by v originálním balení vše vydrželo navždy. Ale tak to nefunguje. Vše stárne, i když se nepoužívá. Jednotlivé složky se rozpadají a kapalina stárne i uzavřená v lahvi. Když se k tomu přidá její tepelné namáhání v motoru, tak po těch pěti letech už opravdu nemá původní vlastnosti. Nechrání proti korozi, nekonzervuje pryž.
  13. Chladicí kapalina obsahuje aditiva proti korozi, chrání gumové části proti zestárnutí atd. viz. např. příspěvek Ekkara výše. Životnost je 5 let, třeba já jsem si ji vyměnil dříve. Protože se nedá vyměnit všechna, tak jsem ještě měsíc po výměně vytáhnul z expanzní nádržky stříkačkou celý obsah a dolil čerstvou směs, která mi zbyla z výměny. A klimatizaci jsem také řešil a po 10 letech ne moc častého používání chyběla polovina náplně. Přitom také fungovala perfektně a nic jsem nepozoroval. Za mne tedy chladící kapalinu vyměnit a dá se to i svépomocí, klimatizaci nechat odborně zkontrolovat.
  14. Po 10 letech používání už originální baterie není to, co bývala. Mohu ji nahradit baterií typu EFB nebo dokonce i AGM ? Rád bych něco odolného vůči cyklickému zatížení. Nevím však, zda AGM nevyžaduje jinou metodu dobíjení a Fabia na to tehdy nebyla uzpůsobena.
  15. Tak jsem byl zase na STK. Protože při poslední kontrole emisí jsem musel čekat, než se hodnoty dostanou do správných mezí, vyzkoušel jsem místo klasické Efecty 95 od Benziny jejich Vervu 100. Stejně tomu nerozumím, jestli se po roce 2015 měnil limit z 0,5 na 0,3 % a jestli tedy emise budou jen lepší a lepší. Dokonce v roce 2015 jsem měl samé nuly - opravdu to je v protokolu. Rok měření Rozsah Max. limit CO [%] Naměřené hodnoty CO [%] 2013 Při volnoběhu 0,5 0,459 Při zvýšených otáčkách 0,3 0,124 2015 Při volnoběhu 0,5 0,299 Při zvýšených otáčkách 0,3 0,000 2017 Při volnoběhu 0,3 0,186 Při zvýšených otáčkách 0,3 0,058 2019 Při volnoběhu 0,3 0,090 Při zvýšených otáčkách 0,3 0,010
  16. Dobrý by byl nějaký adaptér, který by se nasadil na hlavu hydraulického zvedáku a tlačil by najednou v obou zvedacích bodech na jedné straně auta. Po zvednutí by se pod tento adaptér vložily pevné podpěry a auto by bylo bezpečně a rychle zvednuto. Potom by bylo možné např. očistit dosedací plochu kol, nakonzervovat střed apod. Ale jednodušší je asi použít dva hydraulické zvedáky, páky směrem k sobě a použít obě ruce. Karoserie se nekroutí a můžu měnit dvě kola najednou. Jenom něco mezi hlavou zvedáku a prahem - aby se nezdeformoval lem a nezačalo to korodovat.
  17. A co zvedat takto ? Jen jsem si koupil druhý originální zvedák a pro jistotu ještě ten univerzální uprostřed. Ten je ale jen lehce přitisknut k prahu, protože toto místo není určeno na zvedání a zvedák ani nemá patřičnou drážku. Výhoda je v tom, že se zvedá celá polovina auta najednou - nekroutí se karoserie a je menší riziko spadnutí auta.
  18. Ať už v létě nebo v zimě, nastartuji a .. počkám asi 30 sekund, až se olej dostane na všechna místa. Volnoběžné otáčky mezitím klesnou a auto tak neškube při rozjezdu. Rovněž je sluchem poznat utichnutí zdvihátek ventilů. Pak se teprve rozjedu, otáčky do 3000. Na volnoběh se motor zahřívá příliš dlouho, rozumnou jízdou tuto dobu zkrátím na minimum.
  19. Převodník k tomu existuje - LV-CAN200. Já ale nepotřebuji vzdálenou správu. Stačí jen využít vstupy.
  20. Bohužel nemám. Jen jsem využil tento příspěvek, protože řeším stejný problém, ale s Teltonikou. Rád bych využil její digitální vstup, aby mi přišla SMS při aktivaci alarmu. Také řeším v jiném vláknu co rozpojit, aby auto nejelo, ale abych nepobláznil řídící jednotku.
  21. No právě že není. Těch konektorů je v autě hodně, kabel je třeba odizolovat a napojit se na něj a zpátky kvalitně zaizolovat. Proto než rozebrat půl auta je lepší se zeptat zkušenějších a potom už jít najisto.
×
×
  • Vytvořit nový...