Přejít na obsah

MarekOct2

Uživatel
  • Počet příspěvků

    18
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem MarekOct2

  1. Zdravím, pořídil jsem si ojetou fábku 1.4 (2006), najeto 140k se serviskou. V parádním stavu, jen po měsíci stání v bazaru docela trvalo, než se jí "odřely" brzdy. Najel jsem s ní teď v prosinci ale 100-200 km, a teď jen 10 dní stála. Čekal jsem, že bude mít trochu přidrhlé brzdy (neměla), ale po vyjetí na silnici takové hučení v kabině, až jsem tomu nevěřil. Na trojku čtyřku byl v kabině takový randál, že nešlo skoro slyšet slova. Nic na to nemělo vliv, spojka, neutrál, brždění, zatáčení - hučení se měnilo jen s rychlostí auta (kol). Zvedl jsem auto, levé přední kolo při roztočení začne mírně drhnout, a když chytnu pružinu, tak cítím, jak se to do ní přenáší. Na druhé straně kolo při roztočení OK, bez jakékoli anomálie. Takže ložisko - ale může ložiško takhle odejít ze dne na den? To auto jezdilo úplně normálně, žádný hluk, 10 dní stálo na místě, a pak vyjede s úplně KO ložiskem, které dělá takové hučení, že mám strach s tím jet 10 km do servisu. Setkal se s tím někdo?
  2. Byly to uhlíky ve startéru. Akorát jak na sviňu mám typ startéru, kde dodací doba odpovídající uhlíků (či čeho) je tři týdny. Takže mám zbrusu nový startér.
  3. Po telefoním hovoru s mechanikem je on přesvědčený, že jde o uhlíky ve startéru. Tak uvidím, jestli se to zítra potvrdí.
  4. To tento případ není. Na první otočení klíčku se motor neotočí, na druhé nastartuji. Pak auto dva dny funguje jak má, a pak se zase startér neroztočí na žádný pokus. Přes kabely nastartuji, a po pár kilometrech jízdy vypnu motor a 4x po sobě bez problémů nastartuji, i se zapnutou veškerou elektronikou, co v autě je.
  5. Zdravím, mám před rokem koupenou tuším Varta 70mAh baterii, v O2 1.9TDi. Má 200 000 km, každý pracovní den jezdí 2x50 km. A následujcí problém. V týdnu jsem po půl hodině od zastavení přišel k autu, chci nastartovat, palubka svítí jak má, a po otočení klíčkem jen cuknutí startéru a ticho. Jako by se jen horkotěžko pootočil startér, sotva čtvrtsekunda pohybu. Lekl jsem se na smrt vybité baterky, ale palubka mi nezhasla, počítač se nevynuloval. Vrátil jsem klíček, otočil znovu, a auto okamžitě nastartovalo jako za mlada. Jen motor při natočení více "zabral", jako by zbylo ve vstřících palivo nebo tak nějak. A pak vše v pořádku. Za dva dny jede žena z práce (ten den ale auto různě pojíždělo po městě), po 40 kilometrech zastaví na benzínce, a auto už nenastartovalo - startér horko těžko motor utáhl na tři pomalé otočky a ticho. Přes kabely nastartování na první brnknutí. Dojeli jsme domů, čtyřikrát vyzkoušli start a všechno v pořádku. O den později první start motor skoro neroztočil, druhý pokus úplně normální nastartování... Absolutně netuším, o co může jít. Žádná kontrolka nesvítí, už vůbec ne dobíjení, a baterie jednou start neutáhne (ale nevynuluje počítač), a o pět sekund později nastartuje bez zaváhání. Ale co jiného by to bylo než baterie? Je možné ji nějak zjistit, jestli je "špatná"? ----------------------- Nebo už se nám kuna konečně prokousala do kabelů, a při některém startuje dochází ke zkratu, že není proud pro startér, a při jiném je bez zkratu vše OK? Kuna nám do motoru leze, ale nevím, jestli by problém v kabeláži to chování auta vysvětlil. ----------------------- EDIT: Výsledek - dosloužily uhlíky ve startéru.
  6. Jen pro formu zpětně reaguji - ano, bylo to spojkou a po její výměně zmíněné chování zmizelo. Auto už necuká
  7. Řazení se jednu dobu trochu zhoršilo, ale to je tak rok zpátky - zatímco tohle znát bylo, tak spojka funguje identicky celé ty dva roky Požádal jsem mechanika o výměnu převodovkového oleje, nad čímž sice kroutil hlavou, že ta náplň je "jedna na celý život auta", ale ty problémy okamžitě zmizely. Při řazení trojky to bylo cítit, jako by tam byl z neutrálu ještě malý mezikrůček, minimální odpor, který je třeba ještě překonat. Respektive tak je to sem tam znát teď, před výměnou oleje párkrát trojka nešla ani zařadit. Rozhozená a seřízená geometrie už párkrát byla, zatímco tohle chování (cuknutí) je konstatní. Jen jsem nevěděl, že to značí nějakou potíž. Inu, jdu si domluvit "operaci" Díky za rady.
  8. Sákryš. Fakt mi přišlo, že to není to stejné co v ostatních příspěvcích (jen jedno cuknutí, jen z volnoběhu do záběru, žádné vibrace atd). Každopádně díky za odpověď Mechanik mi říkal, že nová spojka by vyšla na 18000, ale že by měl možnost sehnat ji i za 10000. Vůbec netuším, jaké jsou možnosti. Co byste mi doporučili? Ne že bych tedy chtěl nutně uvalit 20000, ale nějak nevím, co si o té levnější variantě myslet.
  9. Zdravím, předem píšu, že "škubání" a "cukání", co zde popisuju, má jiné symptomy než všechno, co jsem zde na fóru našel Mám O2 1.9TDi/77kW 2006, najeto 180 000 km (koupená při 120000 km). Za ty dva roky, co ji mám a najeli jsme 60 000 km (každý prac. den 80 km) jsem si všímal jedné věci - když jsem při libovolném kvaltu z volnoběhu přidal plyn, celé auto sebou lehce cuklo. Obdobně při sundání nohy z plynu. Vůbec nejde o nějaké "škytnutí" motoru nebo změnu otáček, vše je plynulé. A děje se to pouze při přechodu z volnoběhu do záběru (a opačně), nikoli při přidávání plynu v záběru. Selským rozumem mi přijde, jako by se při přidání plynu nejdříve "pohnul" celý motor (z klidové pozice) a teprve poté se síla přenesla na kola (až se motor zapře do kastle a nemá kam dál). A obdobně při sundání nohy z plynu jako by se motor "usadil" do klidové pozice. Jeden kamarád mi řekl, že mám určitě poškozený některý ze silentbloků, co drží motor, a přesně tak se motor/auto chová (přesně by taková závada odpovídala tomuhle chování). Když jsem s tím přijel za mechanikem, tak ten tomu nechtěl věřit, že o takové závadě nikdy neslyšel, že poškozený silentblok motoru nikdy neviděl. No auto si nechal, měnil jsem kotouče atd a druhý den mi oznámil "Jo a to cukání je jasný, odchází ti spojka. A proto ti jde taky ztuha pedál!" (silentbloky zkontroloval a nic na nich nenašel - tedy asi). A tak se ptám - může tohle škubnutí souviset se spojkou? Jasně, má odjeto 180 000, a je dost tuhá, jenže to je už 60 000 km stále stejně, žádná změna. Ani s řazením nejsou problémy (úplně minimálně občas zaprotestuje zařazení trojky, jako by šajtrpáka neměla do téhle pozice úplně volný chod). Cuknutí, které popisuji, se děje pouze při práci s plynem, nikoli se spojkou! Tedy: nechce se mi věřit, že by mi odcházela spojka jen proto, že mám tuhý pedál (což mi ostatně vyhovuje). A protože se mi také nechce věřit, že by tohle škubnutí souviselo se spojkou - bylo to pro mě něco normálního až donedávna, kdy mi ten kamarád po svezení řekl, že to vypadá na prasklý silentblok. Ale taky jsem v autech absolutní amatér. A tak se ptám na vaše názory tady
  10. Díky! Mám jen trochu obavy, aby to obložení a tapec šlo dobře zpátky (nafest) a neplandalo mi pak za hlavou Do toho jsem ještě nezasahoval.
  11. Zdravím, mám na O2 sedanu ve střeše "přípravu" pro příčníky pod rakev - z mého laického pohledu tam jsou závity pro šrouby v takovém prolisu v rámu pro dveře. Odpovídající příčníky z druhé ruky ale žádné díry pro šrouby neměly a byly uchycený jen "stažením" ke střeše - ale pořádně nedržely a i když jsem je přitáhl na fest, co to šlo, tak jsem je klidně posouval rukou. Takže naměření a vyvrtání děr do příčníků a jejich přišroubování odpovídajícími šroubky do střechy včetně dotažení původního mechanismu. Odjeto 1000 kilometrů na dovolené, sundávání rakve i příčníků a šroub v tom nad sedadlem řidiče se točil stále dokola, ale vyšroubovat nešel ani při brutálním páčení, tahání, nadávání. Na žádnou stranu žádná změna, šroub se točil na volno na obě strany. Po odbroušení hlavičky a sundání příčníku se ukázalo, že se se zbytkem šroubu točí i "kulatý" závit, do kterého je zašroubovaný. Takže - jde s tím něco dělat? Je možné to "opravit"?
  12. Díky za odpovědi, budu to řešit co nejdříve.
  13. Zdravím, nenašel jsem lepší místo kde se zeptat, tak snad nejsem úplně špatně. Situace: rozhozenou sbíhavostí jsem zvládl úplně zničit nové přední pneu (na vnitřních stranách, zjištěno až při výměně za zimní). Nyní na léto jsem tedy přehodil zadní kola dopředu a na zadní mi místní pneuservisák sehnal "ojeté" pláště "jen tak na dojetí přes léto" po 300 Kč/kus. Vzorek mají, do těch kontrolních drážek ještě nějaký milimetr chybí. A až později jsem si všiml, že na každé té pneumatice je na boku malinká boule. Nejsem žádný odborník, prohledal jsem net a našel fotky velkých boulí a zkazek o tom, že když se s tím bude jezdit, tak leda tak rovnou na hřbitov a podobně ... a tak nevím, jestli je tohle na řešení nebo je to ještě v nějaké normě. Při focení jsem se musel trochu soustředit, abych je našel, a nafocené je to samozřejmě tak, aby byla co "nejvýraznější". Jak ty boule vznikly netuším, jestli na obrubníku, při sundávání z disku (může se to vůbec stát?), jestli jsou prasklé kordy ... na potlak jsou měkké. Mám se toho bát a hledat nové pneu už teď a ne až na podzim? Jsou to zadní kola.
  14. Taky si myslím, že by se kryt neměl odklopit vůbec ... je možné, že když jsem různě auto zamykal a odemykal a zkoušel kryt zavřít, než jsem si všiml vzpříčené gumičky, že se tam někde něco "šprajclo"? Onen trn, který by měl kryt držet? Nemůžu se na to nyní podívat.
  15. Tak to je vtipné :-D Přesně takto jsem dnes dopadl já, přivřel jsem tu gumičku do pantu a odjel, a pak zjistil, že je víčko pootevřené a ať cvakalo jak cvakalo, nenechalo se zavřít. Po odstranění gumičky se zacvaklo v pořádku, ale kvůli tomu jsem narazil na jinou věc, na kterou se chci nyní zeptat: když je auto zamčené (OII 2006) a zmáčknu víčko jako bych chtěl nádrž otevřít, tak se mi nyní asi o centimetr pootevře, ačkoli dále již otevřít nejde. Při odemčeném autě funguje jak má. A teď opravdu netuším, jestli to je v pořádku - protože díky té centimetrové mezeře by to snad šlo ulomit i rukou. Je to normální chování, nebo se nemá při zamčeném autě otevírat vůbec? Můžete mi prosím někdo poradit?
  16. Clint: však jsem psal, že s tím nemám žádné zkušenosti, a když hledám na netu, tak je to samé vyhrožování korozí a tím, jak mi do roka upadne půlka auta :-D Neřešil bych to, kdyby to nebylo zřejmě až na plech. Gracho: asi tak A co byste dělali s tím škrábancem u nádrže? Přijde mi, že je to možná ideální případ pro jakousi tu tužku "Fix it pro". Jestli to není moc hluboký.
  17. Uff, konečně jsem přiložil fotky do původního příspěvku. Teda, není to právě intuitivní, ale funguje to Auto mám z druhé ruky, různé jemné škrábance má všude možně, takže to moc řešit nechci, ale ten škrábanec na kufru je hluboký, takže se bojím koroze, a ten u nádrže je zase nejviditelnější, tak bych ho rád zamaskoval.
  18. Zdravím, mám Octavii 2 s černou metalízou, a povedlo se mi otevřít kufr přímo pod nízkým stropem -> malý škrábanec, ale až na plech (asi) -> viz přiložený obrázek, pro srovnání velikosti i s klíčem. Jak to nejlépe opravit? Půl dne zkoumám všechna témata ohledně korekčních tužek a všeho možného, ale nemám s tím prakticky žádné zkušenosti. Druhý obrázek je škrábanec od zadních dveří až k víku nádrže, není tak hluboký, ale jasně viditelný. Jak nejlépe řešit ten?
×
×
  • Vytvořit nový...