Přejít na obsah

mandido

Uživatel
  • Počet příspěvků

    123
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem mandido

  1. Tak po dlouhé době reportuji stav. Motor přestal po několika tisících km klepat, nynější zvuk je tak tichý, že jej přes celkový hluk motoru nedokážu nahrát. Vypadá to, že byl motor opravdu v záběhu a potřeboval si trochu sednout po tom, co byl dlouhou dobu venku z auta.
  2. Tohle jsem se snažil vyřešit asi dva roky. Celkem jsem na autě vystřídal čtyři sady originálních sad kol různých rozměrů včetně pneu a auto vždy začalo vibrovat v rychlosti od cca 130 do 150 km/h. Nějakou dobu jsem jezdil na pravidelné vyvažování na laserovou vyvažovačku, která sice není tak dokonalá jako Hunter, ale je lepší než klasika. Vzdal jsem to a uzavřel s tím, že tohle auto je náchylné na rozkmitání právě v uvedené rychlosti. Za posledních několik let jsem jezdil různými auty včetně tzv. prémiových značek a každé auto má své rychlostní "pásmo", ve kterém začne vibrovat. Navíc sleduji klesající trend kvality nových vozovek, na kterých jsou od válcování pravidelné nerovnosti, které podvozek rozkmitají.
  3. Můj "nový" motor na volnoběh opravdu hodně klepe a všimne si toho každý, kdo si sedne do auta. Zvuk vydává nějaká komponenta rozvodu motoru. Ale jede bez problémů, nežere olej a paliva si také moc nevezme. Už to nechci řešit, až se ten krám znovu vysype, tak půjde rovnou do šrotu nebo někomu náhradní díly. Pro porovnání můžu projev motoru nahrát.
  4. Tak jinak, mám nyní motor z nějaké předprodukční série, neznám první náplň atd., nicméně stále nese označení CJZA a bez problémů si rozumí s původní řídící jednotkou. Co můžu zkazit pokud přejdu na low saps olej pod normou VW 504 00? Pokud budu dávat olej se sníženým obsahem síry, fosforu a sulfátového popela, můžu tomu ublížit když budu měnit řekněme do 15 000? Auto má "jen" katalyzátor, žádný filtr pevných částic. Třeba nyní dávám Mobil 1 FS 0W40 (502 00) a ten má dle specifikace 1.34% sulfátového popela a viskozitu 12,9 mm2/s při 100°C. Když přejdu třeba na Mobil 1 ESP 5W30 (504 00), který má 0,8% sulfátového popela a ještě nižní viskozitu při 100°C (11,8 mm2/s), je toto opravdu zásadní rozdíl v obsahu popela (nebo celkově SAPS), který rozhodne o životnosti motoru? Děkuji.
  5. A nemohl jsem jednoduše svým způsobem užívání auta zavinit předčasnou degradaci oleje a 15 000 km interval už nestačil? Olej není zase tak drahý, můžu přejít na "americký" interval 8000 km.
  6. Já neříkám, že nemáš pravdu, nechám si poradit. Celé se to nějak komplikuje, je tam křížové honování.
  7. Ohledně turbodmychadla se zeptám zkušenějších. Před kolem kompresoru je na sání napojená trubka vedoucí kamsi do motoru, vypadá to na nějaké odvětrání. Podle stavu trubky a "komory" kola kompresoru to vypadá, že se tam dostávalo hodně oleje.
  8. Foto ventilového rozvodu, vahadla a hydroštely jsem vyndal - jeden díl jako druhý, bez poškození kromě drobných rýh na rolnách vahadel ve směru odvalování. Hlavu jsem nečistil, je v původním stavu.
  9. Snad omluvíte duplicitní fotku, ale tady je vidět, jak se "pozicovaly" svíčky při dotažení na předepsaný moment - kromě třetího válce, tam dotaženo jen nouzově citem. Výfukové ventily jsou dole.
  10. Další foto. Pohled do spalovacích komor. Zatím jsem nenašel žádné poškození, stěny válců nesou jen drobné rýhy, které jsou ve všech válcích stejné. Třetí válec, který selhal, je nejčistější, ale těžko říct jaký vliv měl olej, který tam natekl a nějakou dobu tam zůstal. Doplnění: do třetího válce jsem provizorně našrouboval zdravou svíčku jen kvůli uzavření komory.
  11. Ok, nechci se s tebou přít. Nicméně olej 5w40 VW 502.00 jsem použil už od první výměny. Vše probíhalo v autorizovaném servisu, kam jsem přinesl olej, oni následně zkontrolovali nastavení servisního intervalu a normu na oleji. Proběhl zápis do servisní knížky s tím, že záruka není dotčena. Takhle to probíhalo i při následných servisních prohlídkách, později jsem v tom pokračoval sám. Dále jsem se byl informovat v několika servisech na problém se spotřebou oleje a bylo mi řečeno, že mohou použít olej 5W40 a pokud jsem dobře hledal, tak ten se v normě VW 504 00 / 507 00 nevyskytuje. Stále se bavíme o první generaci motoru rodiny EA211, tzn. EURO 5.
  12. Proč mám tedy v návodu vozu uvedeno, že pro pevný servisní interval používat olej se specifikací VW 502 00, což uvedený olej splňuje.
  13. Do auta jsem dával jen Liqui Moly Synthoil High Tech 5W-40 specifikace: ACEA A3/B4, API SM/CF, BMW LL-98, MB-Approval 229.3, Porsche A40, VW 502 00/ 505 00(dz) a měnil nejpozději v 15 000 km. Benzín jen stooktanová Verva. Vše v souladu se specifikací škodovky. Kdyby náhodou někdo narážel na nevhodný benzín, tak mám na víčku nádrže uvedeno min. 95 oktanů. A co se otáček týká, motor nikdy nejezdil pod 2000 ot./min. I vzhledem k tomu, že přes 50% tras byly dálnice a choval jsem se k tomu jako k atmosféře, tak si myslím spíš opak a to, že jsem motor přetěžoval.
  14. Možná někde zůstala bublina. Tohle jsem řešil na TSI, které má přídavné vodní čerpadlo s vlastním elektromotorem a jestli se nepletu, tak 1.6 TDI jej má též. Každopádně já jsem plnil okruh toho TSI se zapnutým přídavným čerpadlem (přes VCDS), bubliny jsem vyháněl asi 15 min. Po tomto jsem s autem začal normálně jezdit. Topilo hned, ale hladina v nádržce zůstala stabilní až po cca 1000 km.
  15. Sice motor 1.2 TSI, ale svíčky a předpis pro natočení stejné. Ke konci života motoru jsem kvůli spotřebě měnil svíčky jak na běžícím páse, vždy je obalil popel vzniklý nadměrnou spotřebou oleje. Prohledal jsem garáž a našel dvě sady svíček, jedny nesou označení VW AG NGK a druhé jsou aftermarket NGK, obě Made in Japan. Sady jsou od sebe několik let vzdálené, což je vidět i na stavu - aftermarket NGK (modrý potisk) už trpí nadměrnou spotřebou oleje. Náběh závitu je ve stejném místě na všech svíčkách. I kvůli tomuto jsem pořizoval momentový klíč s certifikátem. V motoru jsem za 180 000 km vyměnil svíčky celkem šestkrát a spoléhal jsem se jen na nastavený moment na klíči, žádný problém s poškozením svíčky nenastal. Tedy až do smrti motoru, kdy jsem našel ustřelenou svíčku, ale natočením to být nemohlo.
  16. Popravdě problém s přetlakem v nádrži nemám, snad jen pokud je v nádrži už jen pár litrů, pak to po otevření zasyčí, mám 1.2 TSI 77kw CJZA.
  17. Pokud je ovlivněn i chod motoru, bylo by dobré nechat načíst výpis chyb z řídící jednotky. Jde o zvuk, který vydává/šíří výfuková soustava, nebo je myšlen zvuk, který přímo vychází z palivové nádrže (podávací čerpadlo)?
  18. Prosím, dej vědět, jestli bude mít olej s vyšší viskozitou nějaký vliv na zvukový projev tvého motoru. Já nyní laboruji s Mobil FS 0W40 a jsem z toho docela rozpačitý. Naplnil jsem motor dávkou na proplach, najel cca 500 km a za horka vypustil a musím říct, že takhle nízkou viskozitu jsem ještě neviděl. Teklo to jak voda. 5W40 Synthoil od Liqui Moly se v porovnání s tímto táhnul jak med. A protože v novém motoru je jeden zvuk trochu podezřelý, tak mě bude zajímat právě tvá zkušenost. Moc se mi nechce testovat 5W40 a pak se zase vracet k 0W40, řekl jsem si, že s viskozitou oleje půjdu jen směrem nahoru a to podle postupného vývoje spotřeby oleje.
  19. Zatím foto zničené svíčky ze třetího válce. Toto se stalo už s novými vstřikovači. Jen dodám, že jsem po jejich výměně udělal reset adaptací v řídící jednotce a pro jistotu také novou kalibraci škrtící klapky. Pravděpodobně se tedy nestalo, že by řídící jednotka špatně dávkovala palivo na základě dat ze starých vstřikovačů a tím došlo k víceméně neřízené detonaci a tím poškození svíčky. Výměnu vstřikovačů doporučil autorizovaný servis na základě výpisu chyb z diagnostiky, což se ale ukázalo jako zbytečná práce. Svíčka je černá, protože zatím z neznámého důvodu se třetí válec začal plnit olejem, jak jsem již psal výše, tak inspekční kamerou byla vidět hladina oleje na povrchu pístu.
  20. Zatím prozradím, že jsem z Ústeckého kraje. Díky za nabídku s pomocí při rozborce, ale takové věci dělám rád sám. Celý motor rozložím na plachtu, aby to nebyla jen hromada dílů s těžko identifikovatelným původem. Zatím nebudu nic čistit, pro snazší zmapování karbonových úsad. Jestli budeš chtít, můžeš se potom zastavit. Jinak stooktanový benzín tankuji hlavně kvůli tomu, že auto už toho tolik nenajezdí a benzín bude v nádrži ležet déle.
  21. Díky za názor, řídící jednotku jsem použil z původního motoru, jen jsem vymazal některé adaptace a přesto se chová jinak. Původně jsem myslel, že se takto bude chovat, než si řídící jednotka vytvoří nové adaptace, ale za těch 250 km se chování nezměnilo ani trochu a váhání pod plynem nebo nižší výkon nepozoruji. Začal jsem rovnou se stooktanovým benzínem, který budu tankovat i dále. Je načase podívat se na mrtvý motor, pokud někoho zajímá konkrétní část, dejte vědět, nafotím.
  22. Najel jsem prvních 250 km s novým motorem a chová se úplně jinak, než jak si pamatuji z minulého motoru. Vypadá to, že nový motor je asi z předprodukční série, nebo sloužil jako testovací kus. Má regulérní označení všech komponent, ale měl např. jednodušší chladící okruh (chybějící větev a jiná hlava vodního čerpadla). Dále povrch bloku motoru je jiný, byl odlitý do jiné kokily než standardní produkce. Zvenku vypadá jako nový, ale těžko říct, co má za sebou a jak dlouho vydrží. Je z roku 2013, takže jsem se snad vyhnul problémové sérii přestavovačů vačkové hřídele. Každopádně tento motor zatím ani jednou neškubl pod plynem, táhne velmi lineárně. Chybí mu tzv. turboefekt, se kterým jsem se potýkal u předchozího motoru, prostě jede jak atmosféra. Nevím, jestli to tak má být, ale mně to celkem vyhovuje. Jinak motor jsem pořizoval kompletně nastrojený, předělával jsem jen chladící okruh. Zatím jediným negativem je zvuk, má takový chraplák. Popravdě ani nevím, jestli lze srovnávat sériové motory s tímto, protože opravdu nevím, co je zač a jestli nemá nějaké komponenty s jiným designem.
  23. Tak jsem nainstaloval "nový" motor, nalil olej 0W40, najel prvních 250 km a vydává podobné ne-li horší zvuky, než co je zde popisováno, takže asi standard.
  24. Dle mého manuálu vozu je předpis norem olejů následující: Pro pevný servisní interval používat normu VW 502 00 Pro proměnlivý servisní interval používat normu VW 504 00 Nouzově lze použít ACEA A3, resp. ACEA B4 nebo API SN, resp. API SM - max. 0,5 litru do příští výměny. Jinak těžko říct jestli to cukání pod plynem je předzvěst problémů. Můžu poreferovat, jak se chová "nový" motor, ale zatím to ještě nemám poskládané. Další fotky rozebraného motoru chystám do konce měsíce, plánuji úplnou rozborku.
×
×
  • Vytvořit nový...