Přejít na obsah

Tycoon

Uživatel
  • Počet příspěvků

    152
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem Tycoon

  1. Ručičku teploty chladicí kapaliny už od dob Fabie první generace nemá cenu sledovat. Ona totiž neukazuje teplotu, ale vymyšlenou hodnotu. Sleduj ukazatel teploty oleje.
  2. Tycoon

    START-STOP

    Na novém Seatu Leon a mírně jeté Škodě Yeti to nechávám odpojené už dva roky. Zapojím to jen týden před servisní prohlídkou, nebo STK.
  3. Elektrické ovládání oken je u jedničkové Fabie zdrojem nepříjemných závady - praskne plastový jezdec a je po zábavě. IMHO bych si určitě nechal ovládání kličkou.
  4. Startování za studena nebo za tepla? Jako první bych zkusil přidat do benzínu čisticí adivitum.
  5. Jako první bych vždy zkoušel dát čisticí aditivum do benzínu a pár týdnů počkat, zda se to nezlepší. Pak udělat diagnostiku, tím nemyslím jenom načítání chyb. Jinak už jste vyměnili vše kromě lambda sond, řidicí jednotky a vstřikovačů, takže kromě toho už zbývá jen celkové opotřebení motoru.
  6. Jakou chybu ukazuje diagnostika? Kontrolka motoru bliká před, nebo až po přepnutí na LPG? BTW U auta na LPG trvá dost dlouho, než čisticí adivitum začne působit, doporučuju zvýšit dávkování aditivaa počkat.
  7. Tycoon

    Kontrolka EPC

    Když svítí nějaká kontrolka, tak první věc je dát to na diagnostiku. Ten spínač brzdových světel se opotřebovává postupně. To není, že by z ničeho nic přestaly svítit brzdová světla. Z počátku brzdová světla občas svítí, občas ne. Z mé zkušenosti to závisí na teplotě, čím vyšší teplota, tím vyšší pravděpodobnost, že se kontakt ve spínači nesepne.
  8. Moje zkušenost. Měl jsem dvoulitrovou Fabii, která má vpředu standardně 288 mm kotouče. Co se týče brzdného účinku při prvním zabrždění, tak byl vždycky slabý. Aby to brzdilo, muselo se na to dupnout vší silou chlapa. Nedovedu si představit, že by nějaká 60 kg žena měla rychle zabrzdit. Problém Fabie IMHO není v základní mechanice brzd. Problém je nastavení systému brzd. Z mého úhlu pohledu má posilovač brzd velmi slabý účinek (což je problém na suchu) a naopak systém ABS je zbytečně hodně akční (což je problém na sněhu a ledu, kde to velmi prodlužuje brzdnou dráhu). Ano, diesely mají jinak řešený posilovač brzd, takže to může odlišné. Nedokážu posoudit, dieselovou Fabii jsem neřídil. BTW Čím větší přední kotouče, tím větší náchylnost ke kroucení. Taky jsem s tím měl problém. A zadní kotoučovky neustálý zdroj problémů, jak samotné třmeny, tak i kotouče, kterí zrezly rychleji, než člověk opotřebil 10 % destiček.
  9. Obecně je závazné to, co je uvedeno v TP, nebo v typovém listu koupených disků. Z dílenské příručky lze vyčíst následující: Disk 5J x 14 H2ET35 má mít pneumatiky 165/70 R14. Pro 1.4 16V 74 kW tato kombinace není povolena. Pneumatiky 185/60 R14 82H mají být nazuty na disk disk 6J x 14 H2ET38 nebo 6J x 14 H2ET43.
  10. Díky za nápovědu. Škoda Yeti r.v. 2016 Active s obyčejným palubním počítačem (bez Maxi Dotu a Infotanmentu): Vypnout zapalování, držet pravé tlačítko u budíků, zapnout zapalování, chvíli podržet a bez potvrzování se vynuluje výměna oleje. Když jsou navíc zapnutá výstražná světla, vynuluje se servisní prohlídka.
  11. Souhlas, určitě změřit kompresi. A že byla diagnostika dělána v autorizáku, to samo o sobě nic neříká. Já mám zkušenost, že nejlepší diagnostiku uměl LPG servis.
  12. mirec1: Byla provedena kompletní diagnostika včetně testu akčních členů a kontroly bloků naměřených hodnot? Není motor nebo hlava motoru opotřebená? Pokud to emisemi neprošlo jen těsně, co takhle zkusit natankovat kvalitní benzín s aditivy, případně benzín s přídavkem E85? Může to emise o něco snížit.
  13. Pokud vibruje celé auto, tak to asi nebude podvozek, ale něco na ose motor-spojka-převodovka-poloosa s klouby-náboj s kotoučem-kolo. Z toho popisu bych tipoval klouby nebo něco s motorem. Klouby se měnily vnější i vnitřní? Zapalují všechny válce? Pokud jeden válec nepálí, tak to vibruje do cca 2000 otáček (když je motor v zátěži) a naopak otáčkách nad 2000 nebo když je motor bez zátěže (volnoběh, brzdění motorem) vibrace cítit nejsou. Silentbloky motoru by to taky mohly být.
  14. Pokud je to 1.9 SDI, tak tam dávej specifikaci VW 505.00. Viskozitní třída 5W40 je asi ideální kompromis.
  15. No pokud by byl katalyzátor nebo středový nebo koncový tlumič plný vody, tak startující motor bude mít problém tu vodu "přetlačit". Jakmile už auto jede, tak se voda z výfukového systému vytlačí a nebo odpaří. Voda může být z chladiče. Ale dovedu si i představit, že tam je nějaký špatný tlumič, ve kterém se nadměrně hromadí kondenzát. Máš to auto delší dobu nebo si ho teď koupil? Samozřejmě nevíme, jestli ty všechny věci (kondenzát, špatný start, kontrolky, tři válce) spolu přímo souvisí, může tam být těch závad víc.
  16. Tycoon

    Rozmery kol

    To nemusí být pravda. Širší pneumatiky se vahou auta o něco méně deformují a ve výsledku často mají nižší valivý odpor a menší opotřebení. Vyšší spotřeba je dána spíše tím, že širší pneumatika je těžší (vyšší moment setrvačnosti kol) a že zvětšuje čelní plochu auta (vyšší aerodynamický odpor).
  17. Více kontrolek najednou se pravděpodobně rozsvítí kvůli tomu, že napětí v palubní síti v okamžiku startování klesne pod určitou mez (většina řídicích jednotek si jako jednu z hodnot hlídá napětí, ale jestli se to při krátkodobém poklesu zapisuje do chyb, to teda nevím). Není už špatná baterka? Není nějaký problém s elektroinstalací?
  18. Zapisuje to chyby snímačů souvisejících s klimatizací, regulačního ventilu kompresoru a servomotorků rozvodu vzduchu. Ale třeba nedostatek chladicího média, což je nejčatější důvod, proč klima ve Fabii neběží, zjištíš jen v bloku naměřených hodnot, do chyb se to nezapisuje. A kupříkladu nefunkční ventilátory motoru (Fabia s klimou má dva) jde zjistit jen přes test akčních členů, takže jsem snad 2 roky jezdil s nefunkčními. Mechanický stav kompresoru diagnostikou nejzjistíš.
  19. Kdysi jsem to sledoval a v létě byly Fabie o něco dražší.
  20. IMHO to moc nedává smysl. Ten motor není nijak přiškrcený ani softwarově, ani hardwarově, tzn. nemá nějaké velké rezervy pro zvyšování výkonu. Chiptuning pár kW asi dá. Hardwarově by asi nejvíc výkonu dalo ladění výfukových svodů, potrubí a tlumičů, ale to dnes už asi ani nikdo nedělá. Filtr bych nechal origo.
  21. Ono je to jednoduché. Překupník využívá sezónnost. V zimě levně nakoupí a čeká na léto, kdy "český Pepík/Mařena" jdou vyměnit starou škodovku za o něco méně starší. V létě jsou ceny Fabií vždycky vyšší. BTW Já jsem kdysi kupoval 7letou Fabii Combi, dvoulitr, Elegance, za 99 tisíc. Cíleně jsem nakupoval na konci zimy, abych nemusel připlácet za "Pepíky".
  22. Podlepené kontrolky jsou evidentní snaha něco zatajit. AUA se dle servisní příručky montoval jen do jara 2002. Něco tady smrdí. Na druhou stranu, popsané "problémy" ještě samy o sobě neříkají nic o vážné závadě. Emulzi na víčku může způsobit nalití long-life oleje. Chladicí kapalina se může ztrácet netěsnostmi. Problémy zapalování můžou dělat u auta na LPG nesprávné svíčky.
  23. To je manévr, kterým jsem zjišťoval, zda tam je prodleva i ve vyšších otáčkách. V běžném provozu tento manévr samozřejmě nemá žádný smysl. Otázka je, co je to znatelné. Kdo přesedá z nějakého jiného turbomotoru, tak si toho možná ani nevšimne. Já jsem přesedal z 2.0 MPI, který měl okamžitou reakci na sešlápnutí plynového pedálu v jakémkoliv provozním režimu (mírná prodleva byla paradoxně znát při ubrání plynu).
  24. IMHO to motoru neuškodí, ačkoliv je to olej zaměřený na diesely. Vyměnil bych to normálně po 15 tkm nebo jednom roce. Kdyby to dělalo šlemy, tak dřív. Obecně vzato Castrol se zaměřuje na diesely, pokud chceš kvalitní olej na benzín, poohlédni se u jiné značky.
  25. Bývá to přibližně litr oleje. Můžeš si změnit interval výměny oleje na pevný po 15000 km a dávat tam hustší olej. Ten bude ubývat pomaleji.
×
×
  • Vytvořit nový...