Přejít na obsah

Supermarine_Spitfire

Facebook Uživatel
  • Počet příspěvků

    705
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Dny vítězství

    1

Vše zveřejněné uživatelem Supermarine_Spitfire

  1. Tím jak roste počet O4 s matrixem, tak čím dál častěji pozoruju, jak mě ty dálky(vykrývání) umí občas hezky oslnit. Není to nic hrozného a je to jenom chvilku do sekundy, ale to ořezávání není z pohledu protijedoucího řidiče (nebo když jedu před váma) úplně dokonalý. Rozhodně vás kvůli tomu nebudu problikávat, vím, že to nemůžete úplně ovlivnit, ale čím víc jich potkávám, tím víc mě to v noci štve.
  2. Teče to mezi blokem a vodní pumpou. Odstrojit. Sundat pumpu, očistit dosedací plochy, dát nové papírové těsnění, vrátit zpátky.
  3. 4150 - 4300K je barva OEM xenonových výbojek. Ale barva není všechno, stejnou hodnotu kelvinu lze namíchat různě dle poměru spektrálních složek, takže ikdyž bude mít ledka stejnou barvu, ten pocit z ní nemusí být tak příjemný jako z xenonu.
  4. Na toto téma má hezké povídání Hynek Medřický, kde docela jednoduše vysvětluje, proč naše oči nedokážou tak bílé světlo(6000K) z LED světlometů správně využít, protože z RGB receptorů máme právě nejméně receptorů B.
  5. jo takové ty "voděodolné" zásuvky, co mají nahoře gumovou zátku, tak voda se do nich dostane s přehledem taky. vydrží tak 2 - 3 než zevnitř shnije a odpraví připojené zařízení. Moje zkušenosti z motorky. Ale když ji dobře schováš, kde na ni nebude stříkat voda, tak vydrží déle.
  6. V první řadě je pro nastavení světel potřeba najít rovnou podlahu, třeba podzemní garáže. Potom je nutné zjistit zástavbovou výšku světlometu. Parabolické světlomety mají většinou na skle vyražený takový malý terčík, to je osa potkávacího světla. Projektorové světla mají před čočkou kříž, takže když překryješ rozsvícené světlo látkou, tak se ti zobrazí. Když nenajdeš ani jedno, tak měř výšku někde zhruba ve středu světla. Viz moje Mondeo. Většina výrobců si díky ostrému přechodu světlo/tma může dovolit obligátní sklon 1%, což je klesání 10cm na 10m. Pro řidiče auta je to dobré v tom, že vidí opravdu, ale opravdu daleko. Pro řidiče protijedoucích aut je to v pohodě do první nerovnosti na silnici... Takže postup je takový: dorazíš do podzemních garáží, postavíš se 10m metrů od zdi. Změříš výšku středu světla. S touhletou výškou jdeš ke stěně a 10cm pod ní si uděláš rysku (já si ji dělám el. páskou). Tím si stanovíš výšku, na kterou seřídíš světla. Seštěluješ obě světla. Pak si do něho sedni a koukni, jestli se sklon tvojí váhou nezměnil. Když ne, tak odjíždíš. Poznámka: Světla otočným přepínačem přepni na raději z AUTO do potkávacího režimu, aby si vypnul adaptivní fce. Jenom pro jistotu, aby nebylo seřizování ničím ovlivněno. Třeba u Mondea je natáčení hodně citlivé a mírné otočení volantu znamená že světa na auto režim svítí hodně na stranu a zapíná se přisvětlování, které smaže tu ostrou hranu.
  7. Které konkrétně z těch "všechny" si zkoušel?
  8. No většina LED co se dá na aliexpressu koupit, má menší jas, jak obyčejná halogenová žárovka třeba od Helly za 40Kč. Zatím jsem viděl na youtube jen jednu LEDku, která jasně porazila halogen.
  9. S tím pasivním chlazením je to u diod v uzavřeném prostoru trochu kříž. S rostoucí teplotou ledky klesá její účinnost klidně i o 10%. Taková pomyslná horní hranice teploty PN přechodu je 125°C. Trvalá provozní teplota by měla být do zhruba 80°C. Což v případě pasivu a třeba 30 stupňovýho horka v létě může být tuto mez problém udržet v nevětraném prostoru navíc v blízkosti motoru.
  10. Jo mít to vychytaný i pro parabolu už chce docela kumšt, tam přece jenom už velmi záleží na přesné pozici zdroje, aby nevznikaly parazitní odrazy všude po parabole. Ale jdou tomu napřed, podle datasheetu bude mít světelný tok 1500lm, tedy stejný jako žárovka. Tím pádem by to nemělo zvyšovat index oslnění. Podle toho toku to nebude mít asi takový wow efekt jako žárovka vs. xenon, ale zase to bude o krok dál, než jsou teď Osramy NBL.
  11. Buď je děravý plovák, nebo je špatně nastavený jeho jazýček, tím pádem neuzavírá přívod paliva včas.
  12. To je velmi dobrá rada v případě, že dotyčný bude jezdit ve Finsku na celoročně zasněžených silnicích a nebo připravuje auto na zimní rallye. V naší kotlině to moc logiku nemá. Naopak se tím připravuje o styčnou plochu (a tedy adhezi) na našich max. mokrých cestách.
  13. To sice jo, ale díky tomu rozptylu se za šera težko odhaduje rychlost auta a jeho vzdálenost. Stejný efekt jako dálková světla. Taky netušíte jak daleko je auto před vámi a jak rychle se pohybuje. S potkávacími světly bez problému. No a jak odhadujete za tmy rychlost a velikost(umístění světel je dáno vyhláškou) protijedoucího auta jinak, než jen podle světel??? Proboha. Tohle je cesta na hřbitov!
  14. Jezdit o půl deváté večer i v těchto letních dnech jenom na denní svícení není moc ideální. Pro mě je třeba docela obtížný odhadovat rychlost a vzdálenost takhle osvětleného protijedoucího auta. Jednou mě takhle překvapilo auto ve tmě s denními, když jsem předjížděl. Blbec jsem si myslel, že jenom stojí u krajnice a já v klidu předjedu auto, ze kterým jsem se táhl už dobrých 5 minut. Jenže ono nestálo... To byla hoňka se dostat zpátky do svého pruhu.
  15. Jo jenom když tu pořád zmiňujete jak jsou bridgestone tvrdé pneu = špatné pneu... tak měkčí pneu neznamenají lepší. Měkčí směs nedokáže tak dlouho teplotně vzdorovat při namáhání, daleko rychleji se přehřeje a přestane fungovat, má daleko menší nájezd. Abych to uvedl na příkladu. Když se jedou track days na obyčejných silničních pneu, tak ty s měkčí směsí umí rychleji projet první tři zatáčky, potom se přehřejí a začnou klouzat. Zbytek okruhu lépe zvládají ty s tvrdší směsí. Jenom bych chtěl připomenout, že tvrdší směs neznamená jenom špatné vlastnosti.
  16. Trochu zvláštní, ale proč ne, každý jsme nějaký. Když si koupíš sedmičku vína, tak z ní taky vypiješ jenom dvě deci a pak koupíš novou? Nebo to tak máš jenom s pneumatikama? Nicméně až se budeš zbavovat 5mm pneu, určitě napiš, rád si je od tebe vezmu.
  17. Tyhle ty "dekarbonizační" sady jsou tak trochu tahání peněz z lidí. Spíš bych se zamyslel nad tím kolik najedu ročně, jestli spíš město(zkrátit interval výměny oleje) nebo dálnice(nechat ho na 15tkm), jak dlouho uvažuji to auto mít(viz místní kluci zde, co do nich nacpou hromadu peněz a pak ho za rok prodají s neuvěřitelnou ztrátou). Pro čistotu motoru je nejdůležitější pravidelná výměna oleje a tankování pokud možno kvalitnějších paliv nebo si pomoct s VIF, ikdyž u tvého TSI to bude spíš jenom o čistotě vstřikovačů.
  18. A dělá to jenom při klimatizaci nebo i v jiných případech - když se zapne vnitřní okruh, nebo se klimatizace zkusí pustit při nejvyšších otáčkách ventilátorů. Možná se špatně otvírají nebo přivírají zadní klapky, kterými odchází vzduch z kabiny a můžou vznikat výkyvy tlaku v kabině.
  19. No já nevím. Černá kola mi nikdy nepřirostla k srdci. 100 lidí, 100 chutí. Výhodou je prakticky nulová údržba a "zamaskování" designu. Nicméně černá dokáže i pohřbít nápaditost kol a opticky zmenšuje. Ale každému se líbí něco jiného. Napříč modely je tu stále dokola stejný opakující se vzor - bílá karoserie a černá kola. Nic nudnějšího jsem snad neviděl. Ale s jinýma barvama karoserie je to už snesitelnější. Ale jak říkám, každý má jiný vkus a je fajn že, když chce mít člověk černobílé auto, tak ho může mít.
  20. Jo chlapci, když máte na autu typu superB s ne zrovna ukázkovým odhlučněním podvozku a podběhů pneumatiky rozměr R19, který má šířku pneu 235, se s hlukem od kol musíte smířit. Na mondeu mám sice R17, ale šířku taky 235 a ta široká styčná plocha sama o sobě je největší generátor hluku. Intenzita hluku jde modulovat tvarem dezénu, ale u těchto rozměrů už jaksi bohužel s tím moc dělat nejde.
  21. Co čekáš, že se dozvíš? Na to není v rámci výběru jasná odpověď. Zapoj hlavu. Když nekoupíš vyloženě čínu, tak neuděláš špatně. Jestli chceš to nejlepší, tak vyber z pětice Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Bridgestone. Ale ani jiné značky nejsou špatné. Nebál bych se ani Barum, Matador, Toyo, Vredestein, Hankook, Sava, Kleber, Nexen, Falken, Yokohama, Nokian. Co se týká přilnavosti: pětice mě nikdy nezklamala, ale nejsem takový střelec, abych mezi nimi pozoroval nuance. Přilnavost klesá stárnutím a tvrdnutím gumy. Chtě nechtě proces vulkanizace a oxidace vlivem tepla a UV záření pořád probíhá i přes účinné látky, které jsou v pryžové hmotě obsaženy. Co se týká hlučnosti. To je hodně subjektivní záležitost... jak jsem se mnohokrát přesvědčil. Nájezd u pneumatik neřeším. Závěrem - chceš-li mít jistotu drž se osvědčených značek. Chceš-li ušetřit, jdi do zbylých známých, které jsou menším kompromisem.
  22. Nejjednodušší by bylo poprosit Andreje ať vypne foukání větru. No a potom už pomůže jenom kontrola podvozku a hlavně pryžových částí, kde by mohla vznikat vůle. I tlumiče na to můžou mít vliv. Jinak už s tím nejde nic dělat. Účinek posilovače bych neřešil. Ten na to nebude mít takový vliv.
  23. No tak tohle jestli ti řekli do telefonu v AS tak jsem o nich ztratil všechny iluze. Světla jsou nastavitelná jak mechanicky, tak diagnostikou. Většinou je potřeba udělat obojí.
×
×
  • Vytvořit nový...