Přejít na obsah

1TOM1as1

Uživatel
  • Počet příspěvků

    41
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Vše zveřejněné uživatelem 1TOM1as1

  1. Ahoj,

     

    můžu se zeptat na ty plastové krytky na kolejnice sedaček (číslo dílu: 5j7881477 47H ) viz: 

    https://forum.skodahome.cz/topic/136988-fabia-iii-combi-ambition-plus-wirer/?page=6

     

    Chtěl bych je do Fabie 2, ale ty z Rapida tam zdá se pasovat nebudou, kvůli jinému tvaru kolejnice stejně jako u Fabie 3, co jsem koukal na fotky. Co nějaká úprava, ořezání, nalepení, zkoušel jsi?? 

     

    Nezkoušel jsi ještě z jiného auta?? Třeba z VW Polo to vypadá, že by mohly být vhodné, ale vůbec nevím kde zjistit VW číslo toho dílu. 

     

    Díky za odpověď.


    Tomáš

     

  2. Ten CAN BUS decoder simulator je zvláštní, ty 2 vodiče označené jako CAN by přece měli být zakroucený do sebe, pro správnou funkci. Ale koukám že to tam takhle mají i utěch ostatních převodníků a krrabiček. A nechodí ty data z toho zas nejdřív přes gateway a pak až do rádia, jako u těch parkovacích senzorů na CANu 2.0 ?? Ale nevím, jen tak tipuju. Mě to přestalo hrát až po vytažení klíčku, ale tak asi to připojil na něco jiného. A co to zapínání teda, zapne se rádio samo nebo je potřeba zapínat vždy ručně ??
  3. To propojení PINů 15 a 16 je standart, to je myslím to propojení svorky 30 a "SAFE" že. Stanice si to pamatuje dokonce i po vytažení z auta, co jsem těď měnil za to rádio DANCE, tak na něm bylo uložené nějaké BBC radio a další anglické stanice. Třeba by to šlo vymyslet i lépe s těma relátkama, nejsme žádný velký elektrikář, k výsledku jsem došel víceméně metodou pokus-omyl. Myslím, že ideální by bylo, kdyby se rádio samo zaplo jakmile do něho přijde proud - sepnutí relátka otočením klíče do první polohy, a vyplo se vytažením klíčku ze spínačky. Zkrátka aby výchozí stav rádia byl vždy "zapnuto". Věřím tomu, že přepájením někde na zdroji, ve zdroj rádia by to určitě udělat šlo, ale zkrátka nejsem elektrikář. A ta funkce GALA mi na Swingu taky chodila pěkně, to DANCE se v tomhle chová tak nějak zmateně co jsem vysledoval.
  4. Jestli to teda bylo na mě, tak tady úplně dole je popsáno finální zapojení: https://forum.skodahome.cz/topic/122948-swing-do-f2-předfl/ A teď jak jsem to vyndával z auta nedávno, tak jsme koukal, že přes to relátko jak tam píšu byl zapojený i ten převodník, tudíž i ten se vypínal vytažením klíčku ze spínačky = přerušila se v ten okamžik CAN komunikace rádia s autem. Je to zvláštní, že to 2 měsíce chodilo a najednou z ničeho nic to vybije baterku. Mě to baterku vybíjelo hned první noc, co jsem rádio a převodník zapojil. Jinak origo rádio jako třeba Dance jde právě znovu zapnout i po vytažení klíče ze spínačky, hraje pak ještě asi půl hodiny a až pak se sám vypne (ale nevím jak v zamčeném autě, to mě nikdy nenapadlo ani zkoušet ). A to rádio umí zobrazit přes převodník i věci z climatronicu ?? Já climatronic nemám, takže mě to ukazovalo jen vnější teplotu, tu měří čidlo a data z toho jsou pak na CANu. A displej climatronicu + palubní pc (a nebo rádio z faceliftu) jí proto zobrazují. A odběry jsem taky měřil, hodnoty už si samozřejmě vůbec nepamatuju. Jen hned po zamčení auta je větší ještě, a po pár minutách to klesne na minimum.
  5. Řešil jsem přesně to samé, když jsem měl rádio Swing v před FL autě, takže CAN 1.6 vs 2.0. S použitím Škodováckého převodníku fungovalo jen zobrazení teploty na rádiu, ale hodiny to neukazovalo vůbec. (Jen s tím samotným převodníkem mi to vybíjelo baterku...). A co se týče parkovacích senzorů, tak je asi nemožný to rozchodit. U před FL je jednotka parkovacího asistenta na CAN komfort a komunikuje to přímo s rádiem, ale u FL je jednotka parkováků na CAN pohonu, a do rádia to jde přes gateway ještě, takže prostě všechno je tam jinak. Já jsme nakonec vyhodil swing a dal tam rádio Dance, sice vypadá už dost retro, ale všechno funguje tak jak má na 100%.
  6. Netušíte někdo, jestli ty háčky jsou stejný pro krátkou verzi i pro combi ?? Díky za odpověď
  7. Díky, dnes jsem se k tomu konečně dostal a vyzkoušel Vaše rady. Takže v každém senzoru lupe, a na diagnostice jsem našel v bloku měřených hodnot ty vzdálenosti, max byla těch 255cm, jen teda min hodnota byla cca 40cm, už si nepamatuju přesně. Ale kontroloval jsem tu vzdálenost na VAGu a při tom hýbal různě senzorama až se podařilo, všechny 4 skočily na 255cm a konečně utichl pípák . Při přibližování překážky to taky reaguje zvyšováním, v paměti závad bez chyb, takže super. Takže už jen nastříkat senzory a zabudovat to do auta. Jo a ještě pro info, rádio Swing v předFL autě na ty senzory vůbec nijak nereaguje, prostě bez komunikace, jak jsme předpokládal.
  8. Ahoj, tak jsem "pokročil" Mám komplet senzory, kabeláž, jednotku pro předFL. Vymontoval jsem si to víceméně sám z bouračky. Samozřejmě jsem je chtěl nejdříve vyzkoušet ve svém autě. Pozapojoval jsme je provizorně na CAN u rádia, na pojistky a kostru. Po zařazení zpátečky se ozve pípnutí a pak asi po 3 vteřinách dlouhý nepřerušovaný tón. Prostě se to jeví, jako by blízko u senzorů byla překážka. Přitom jsme se je snažil umístit tak, aby nebylo nic blízko před nimi. Zkusil jsme na to naběhnout s diagnostikou. (Nikde jsme nic neaktivoval, předpokládám že komunikace je ok, když to pípne po zařazení zpátečky) Když nějaké čidlo odpojím, v ŘJ parkováků se uloží chyba toho čidla, ale jinak se to tváří jakože bez chyb. Mám jen nějaký osekaný vag, tak jestli to není teda tím, ale jinak mi přijde že ta diagnostika toho moc nepozná A ještě teda, že při odpojení jednoho či více čidel je ten tón jiný, předpokládám že to je upozornění že je někde chyba.
  9. Jj, díky. To jsem už tady na foru taky našel, tam se to řeší přes ten pin na rádiu původně určený pro dodělávané HF sady. Rádio si v ten okamžik myslím že má probíhat hovor a vypne zvuk nejspíš.
  10. To zobrazení na rádiu bych oželel, ale tak kdyby alespoň fungovalo to ztlumení hlasitosti. Je to něco za něco. Nejjednodušší zahodit Swing rádio, ale když to mi dalo taky takovou práci než jsem to rozchodil v předFL autě, tak to raději obětuju ty senzory as i
  11. To si myslím že by nešlo rozchodit. Tam zas jde o to, že ty senzory, jednotka PDC musí komunikovat s autem, aby věděla že máš zařazenou zpátečku. Což by nefungovalo, protože opět rozdílný verze CANu.
  12. No právě proto váhám jak to vyřešit. Ale co tady pročítám v sekci "Autohifi", tak je asi jistota, že ten Swing origo park. senzory ukazovat vůbec nebude. Převodník ničemu nepomůže, prostě to rádio nebude s PDC jednotkou komunikovat. U facelifta to asi bude řešené jinak. Takže v případě použití origo senzorů by fungovala pouze akustická signalizace (a vyjde to tak nastejno jako nějaká neorigo sada). A nebo samozřejmě vyměnit rádio za Dance, zahodit převodník a pak by to šlapalo. Kdybych to vyšlo fakt komplet se vším do 2tis, tak bych i ty origo vzal, ale zas za ty peníze už jsou i myslím si stejně kvalitní neorigo sady co umí taky jen ten zvuk. A nebo zkusit neorigo sadu, co by měla komunikovat se Swingem po CANu. Otázka je, jestli když to napojím až přímo do rádia, bude to tedy chodit po CANu 2.0 a veškerá komunikace tam fakt probíhá mezi tou "zázračnou krabičkou" z neorigo sady a jen rádiem. Jestli se do toho ještě nemusí požívat data z gateway. Je to zkrátka výzva, aby to chodilo i se Swingem Nebo se na to vykašlu a hodím tam jen akustickou neorigo sadu, žádné sběrnice, data prostě jen napojit na světlo zpátečky a hotovo.
  13. Díky za rychlou odpověď Takže vzít napětí se žárovky na zpátečce, pak zapojit relé..., takže by to mohlo jít. No to je otázka, samozřejmě, nejraději bych origo, ALE. Našel jsem jen samotnou jednotku pro PDC, celou sadu ne. Takže jedině vymontovat z nějaké bouračky. Nejsem si ale vůbec jistej, zda by mi fungovala komunikace s rádiem, jelikož tam mám ten SWING (rozdílný typ CANu) a i když mám před rádiem zapojený převodník CANu, kdo ví, zda by ty data mezi jednotkou PDC vs. rádio chodily. Kdyby ne, tak ten origo PDC bude ve výsledku taky jen akustický a nic jiného umět nebude.
  14. Zdravím, v případě, že namontuji neoriginální sadu, pouze se zvukovým signálem, dalo by se nějak vyřešit ztlumení rádia při zařazení zpátečky ?? Mám origo rádio SWING (ale ve Fábii před FL), a to má zezadu připojení MUTE, asi pro HF sady. Čím se ta funkce MUTE aktivuje ?? Nestačí na ten pin přivést +12V např. ?? Nevím, jestli se pokoušet o instalaci třeba této drahé sady:https://alarmtuning.cz/parkovaci-senzory-zadni-akusticke-pro-vw-skoda-seat-cerna-matna-25mm-steelmate-pts410-vw-int.htm kde by mě být i komunikace s rádiem po CANu, nebo se spokojit pouze s obyč sadou, kde je jen zvuk. upozornění. Autíčko na rádiu bych klidně oželel, ale to snížení hlasitoti by bylo fajn. Díky.
  15. Takže všechny díly nové jo ?? Tak ta hadice může být i nějaká univerzální.
  16. Podle těch čísel ti jde asi o Fabii ještě před FL ?? Bazarový díly tady: https://www.sbazar.cz/AMR/detail/17878888-ostrikovace-svetel-fabia-ii-roomster ale je to nejspíš na facelift a i ta cena je teda dost. Tady mají vše potřebné: https://www.skoda-dily.cz/online-obchod.html Když jsem si tam vyhledal snad všechny potřebné díly, vychází to přes 2 tis., furt nad tím taky váhám (možná by se teda dala dodělat díra do malé nádobky co máš nejspíš teď a ušetřit tak něco z ceny). Návod a fotky, to je jinak víceméně tady v tématu, něco se ještě řešilo tady:
  17. Tak jsem nakonec použil odpor 350 ohmů, pár dní to testoval a pohoda, to kolísání napětí s intenzitou svitu nedělá vůbec nic, takže supr. Napojil jsem to nakonec na podsvícení ovladačů. Tady foto výsledku, jak to svítí
  18. Podsvit zásuvky jsem právě rovnou taky dodělal, jestli je tím teda myšlena taková ta zelená objímka zásuvky. Ale zdá se mi že ta malá žárovka se tam celkem slušně hřeje, uvidím jak dlouho tam vydrží. Nebo to vyměním za LEDku případně. Odpory zatím nemám, tak jsem ještě měřil a zkoušel. Přeměřoval jsem ještě to napětí a při běhu motoru se to drží kolem 14V, po vypnutí motoru to klesne někde 12,5V a pak samozřejmě když nechám stále svítit světla tak to padá i pod 12V. Měřil jsem svorku 58 i 58d, a obojí se chová naprosto identicky. 58d by mělo být měnitelná intenzita podsvitu, ale to kolečko pro nastování intenzity ve Fabii 2 vůbec není a nikdy ani nebylo myslím, takže předpokládám že je jedno jestli to zapojím na svorku 58 nebo 58d.
  19. Jasný, vyzkouším to Mě šlo jen o to že to napětí v sítí se dost liší, tak aby se i ta intenzita svícení nějak výrazněji neměnila, když je nastartovaný/ nenastartovaný motor. Tak jestli se to řešilo jen odporem a vše funguje jak má, udělám to samozřejmě stejně.
  20. Myslel jsem, jestli třeba ty se zabudovaným předřadným odporem nejsou vyloženě určené pro použití v autě, ale asi tedy ne. Díky, koupím někde ten odpor a vyzkouším to.
  21. Jsou to přesně tyto: https://www.puhy.cz/led-dioda-kulata-s-vyvody-kingbright-l-934sgd-20-ma-3-mm-2-2-v-60-40-mcd-zelena-8799.html Jde mi zkrátka o to, jakou hodnotu "napětí zdroje" do toho výpočtu zadat. Ještě jsem našel LED se zabudovaným předřadným odporem: https://www.puhy.cz/led-dioda-kulata-s-vyvody-l-934gd-12v-9-ma-3-mm-60-zelena-9214.html Chápu to dobře, že když bych použil tyto, lze je každou zvlášť připojit paralelně do obvodu v autě a mělo by to funogvat??
  22. Ahoj, prolezl jsem celé téma několikrát, ale nenašel jsem jak je to s velikostí odporu. Rád bych si podobné podsvícení dodělal do fábky. Nejde mi však do hlavy, na jaké napětí počítat ten odpor. Měřil jsem napětí na podsvícení tlačítek pal. desky desky, a i zde se mění od cca 12V až někde ke 14,5V při dobíjení alternátorem. To už je dost velký rozdíl pro led diody, předpokládám že o Octavky je to kolísání stejné. Ještě, chtěl bych zapojit 4 ledky do série (ubýtek napětí 2,2V x 4), "zbytek" dohnat odporem. Díky
  23. Čau, chtěl bych vyměnit ofuky za ty z facelft Fabie II, ale když to teď zkoumám, koukám že třeba Passat, Superb atd. má ty ovládací kolečka na každém ofuku už z výroby podsvícené. A na Octavii II si to tady na foru lidi taky předělávají, nezkoušel už někdo ty podsvícené kolečka třeba z Octavie napasovat do Fabky ?? Když už bych je ve svým autě vyndával, tak by stálo za to zkusit i ten podsvit Ukázka podsvitu:
  24. Pokud do té garáže parkuješ často, tak pokaždé sklápět anténu je dost otravný, sám jsem kvůli tomu měnil za kratší prut Původní anténu jsem měl sklápěcí, pak jsem ji měnil za tu krátkou, co se dávala na některé facelift fábky, asi podle výbavy a rádia.
  25. Tak po několikatýdenní bitvě se snad zadařilo, a Swing je na svém místě. Konečným řešením (po mnoha pokusech) nakonec bylo použití relátka, které spíná napájení rádia. Rádio tedy komunikuje s autem přes převodník, ale komunikace s gateway asi není v případě Swingu 100%, protože nedocházelo k uspání, jednotka v autě byla stále vzhůru, čekala na rádio a díky tomu vybíjela vesele baterku. Napájení rádia mám tak řešené následovně: Napájecí přívod do rádia (stálých +12V) je spínán přes relé, které je ovládáno proudem z S-kontaktu, neboli svorky 86s. Jakmile dojde k vytažení klíče ze spínačky, do relátka nejde proud = napájecí obvod rádia je přerušen. Díky tomu rádio nestihne vyslat žádnou zprávu, žádost o usínání a nehrozí tak vybíjení akumulátoru. (Při standardním zapojení je funkce rádia taková, že po vytažení klíče ze spínačky je ještě 30min rádio v pohotovosti, a až poté proběhne to vyslání žádosti o uspání). Stále napájení pro funkci rádia "SAFE" zůstalo zachováno, kvůli PINu. Nevýhody takového zapojení: - rádio je nutné zapínat ručně (výchozí stav rádia po přivedení napětí je VYPNUTO, nejlíp kdyby se rádio dalo předělat tak, aby jakmile je pod proudem, bylo celou dobu zapnuté, ale to asi nelze). - samozřejmě po vytažení klíčku rádio nelze zapnout, jako v originále Jako bonus, tento Swing podporuje AUX vstup, takže jsem při tom laborování s rélátkama apod. rovnou dodělal originál aux zásuvku. Co jsem se taky dozvěděl, tak rádio si čas bere z budíků přes CAN, ale moje budíky si info o čase nechávají pro sebe, a na sběrnici nic nevysílají. Problém by mohli vyřešit budíky s maxidotem, tak to možná zrealizuju časem výměnou budíků. (Kdyby někdo měl zájem, zbyl mi kastlík po neoriginálním 1DIN rádiu pro Fábii/ Roomster.)
×
×
  • Vytvořit nový...