Přejít na obsah

Přibržďování při parkování


tichyz

Doporučené příspěvky

Zdravím příznivce Škodovek. Vlastním Octávii 4x4 1,9 TDI PD r.v.2002 najeto cca 192000 km. Auto už mám cca dva roky a maximální spokojenost hlavě pohon 4x4 super. Prosím o radu co může způsobovat následující závadu. Při parkování nebo otáčením na parkovišti dochází k blokování zadních kol. Děje se to pouze v malé rychlosti do 20km a přední kola jsou v rejdu a je jedno jestli couvám nebo jedu do předu. Při popojíždění rovně je vše v pořádku. Při jízdě cca 100 km v kuse se závada potom neprojevuje. Až zase po třeba hodinovém zastavení. Ve vyšších rychlostech a při smykování na louce nebo na sněhu vše funguje tak jak má. Olej v Haldexu a filtr jsem vyměnit před 2000 km. Závada se projevovala už před tím. Kontroloval jsem čidla ABS vyměnil jsem zadní kotouče a furt nic. Pravda je, že po výměně zadních kotoučů a destiček to ihned po opravě přestalo ale druhý den se závada opakovala. Celková kontrola na počítači dopadla bez závad. Tak nevím. Za radu nebo názor předem děkuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Luďa:

Já Ti nevím, ale píše, že jinak to jezdí normálně. Dělá mu to jen když jsou přední kola v rejdu a při malé rychlosti. Jinak ne.

@tichyz:

Čidla ABS jsi vyměnil všecky? Já bych tipoval chybu někde v předku. Jestli nějak porovnává otáčky kol a zdá se mu, že přední kola se netočí, jestli on nechce přibrzdit i ty zadní.

Píšeš, že při plném rejdu. Nejsou vadná vedení ke snímačům?

Já vím je to opačně než u ASR (u předního náhonu) kdy elektronika rychlejší přední kola přibrzďuje, nebo teda snižuje moment atd aby se otáčky srovnaly se zadními.

Ale máš 4x4, takže jestli jen u předku dělá všechno proto aby se ten srovnal se zadkem, proč by to nemohlo být u 4x4 tak, že dělá všechno proto aby ho srovnal s předkem.

Nevím, jen uvažuju "na hlas".

Napadá mně taky příměr s EDS, kdy přibrzďuje protáčejíci se kolo.

ASR/ESP máš? Zkoušel jsi ho vypnout?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řekl bych, že údaj 20 km/h je jenom orientační, myslím, že chtěl říct, že při popojíždění. A jak to pozná? Že na ledě, sněhu, mokré trávě se mu ty kola smekají a netočí.

Shrňme si to:

Jaké jsou fakta:

Děje se to při:

- kola v rejdu, když jsou rovně NE.

- při malé rychlosti, při rychlejší jízdě NE

- bezprostředně po delší jízdě NE, po pauze ANO

- čidla ABS jen kontroloval, NEměnil

- NEVÍME jestli kontroloval i kabely k čidlům, hlavně k předním, hlavně jestli neprojevují závadu v krajních polohách rejdu.

Co mně napadá:

- kola v rejdu mají jinou polohu než rovně, tudíž i kabely ke snímačům ABS se nějak zalamují

- takové EDS zasahuje jen do určité rychlosti

- proč do toho pletu EDS? (mají to 4x4 vůbec?) Jestli má špatné inormace od předních čidel, tudíž si myslí, že se zadní kola protáčejí, tak je logicky přibrzdí.

No, jenže my tady řešíme problém a jeho majitel jaksi v nedohlednu :)

PS:

Jak se delší jízdou rozhejbou zatuhlé lanovody?

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za vaše názory. Netušil jsem že vaše názory budou tak rychlé (jsem tu nováček).Žádnou kontrolku ani spínač ASR ani ESP tam nemám.U zadních kol jsem vše pouze kontroloval tzn. vyčistil čidla,promazal spoje kabelů i ten nalisovaný plech pod kotoučem co snímá čidlo ABS. Dnes jsem se zkoušel na ručku otáčet na louce a pravděpodobně se něco děje na předku,jak jste naznačovali. Při zatáhnutí za ruční brzdu něco zadrnčelo u LP kola a auto se na pravou stranu blbě stáčelo. Na levo to šlo líp. To je divný co? Sundám přední kotouče a vše zkontroluju. K té rychlosti 20 km - to mám vypozorované podle tachometru. Opravdu při té vyšší rychlosti nic nebrzdí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 let později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...