Přejít na obsah

Problém s nedotočením volant, ztěžklé řízení


tholis

Doporučené příspěvky

Tak mám ještě jeden problém. Hodně mi ztuhl posilovač, při zatočení se mi volant nechce vrátit do původní polohy. Pneu mám dohuštěné, všechny čepy včetně táhel, tlumiče, horní uložení mám vyměněné. Na diagnostice nic není. Olej v servu jsem ještě nekontroloval. Co mohu čekat? Odešlo řízení? V prd*li servo? Mám ještě zimáky ale ty by neměli mít takový význam ne? Mám 1,9TDI RSo.

Editováno: , autor: tholis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ztuhlo to z ničeho nic nebo postupně? olej klidně zkontrolovat můžeš, za to nic nedáš (kromě práce díky "skvělému" přístupu k měrce).

ve vagu jsi doufám koukal do jednotky posilovače (tuším, že 44)? při startu kontrolka na budících se rozsvítí a za chvilku zhasne?

jinak můžeš ve vagu kouknout v jednotce posilovače na měřené hodnoty, kde uvidíš jestli čerpadlo běží nebo neběží (kromě toho jde slyšet i venku). zajímat tě může blok 1, pole 4 (čerpadlo běží/neběží), blok 2 -> 1.úhlová rychlost na snímači serva, 2. pož. otáčky čerpadla, 3. skutečné otáčky čerp., 4. proud do motoru čerpadla.

vše samozřejmě při nastartovaném autě

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na Vagu to bylo u kamaráda a ten projel jen chyby. V pondělí jsem objednanej do servisu na pořádnou diagnostiku. Kontrolku zkontroluji. Ale nijak zvlášť jsem si jí nevšiml při otočení klíčku určitě nesvítí. To svítí jen bagy, abs a baterie. ale jak říkám nezaměřil jsem se na to mrknu znova. Zdá se mi že postupně, ale měl jsem blbej přechod s 1.2HTP se kterou jsem byl týden na služebce. Takže je dost možný že to je normální. co beru jako problém je to nedotočení, které po nahuštění pneu na 2,8 je ještě horší. Včera se nedotočili kola o čtvrt otáčky teď skoro o 3tinu.. Co všechno potřebuju za nářadí? 10tku klíček na baterii a třináctku s dlouhým nástavcem na držák..co ale dál?

Editováno: , autor: tholis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

co si pamatuji, tak se dá nastavit pár úrovní "posilování", ale i když budeš mít to normál, tak jde s volantem točit lehko.

to, že se ti nevrací volant do středu bych zrovna netipoval na problém s posilovačem. neutahoval jsi (nebo někdo jiný) štelovací šroub na převodce kvůli tomu, že ti klepal volant při rychlém střídání pravá-levá? nebo nějaké opravy, záshay do řízení? případně nějaká rana?

každopádně tohle začalo dělat z ničeho nic?

pro kontrolu oleje odpojíš baterku a vytáhneš ji ven. potom myslím musíš sundat filtrbox (tuším, že 2 šrouby) a nakonec odděláš držák baterky (3 šrouby). kontroluje se to u studeného auta. snad jsem na nic nezapomněl. vše je ale pěkně vidět. potřebovat budeš 10 klíč, dlouhou 13 a snad křížový šroubovák

Editováno: , autor: boobika
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No posilovač běží, slyším ho, nemusím s tím zápasit, jednou rukou to utočím, ale není to takový jako třeba u pola předchozí generace. Nikdo ani na vagu ani mechanicky nic nedělal. Problém se objevil z ničeho nic. V čem tedy ten problém s vracením volantu může být? V pneu? Přímo v řízení? Že by to měl za sebou hřeben? Ten už nevrací a zároveň mohl výtéci olej tím pádem jde servo na sucho? Jak říkám teoreticky funkci znám, ale jak to tam je nevím :feve:

Editováno: , autor: tholis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

stát se může cokoliv a kdykoliv, ale kdyby ti vytekl všechen olej, tak by jsi to viděl pod autem. nicméně v rámci údržby ho zkontroluj.

problém s vracení volantu může být na hodně místech - geometrie, příliš utáhlý štelování na hřebenu, horní uložení tlumičů ... když zatáčíš na místě do plného rejdu, nevrže ti to jakoby od A-sloupku? nejlepší asi bude, když to hodíš někomu na kontrolu/opravu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem objednanej na pondělí. Ale veškeré podvozkové opravy mi dělali přímo tam, nikdy s nimi nebyl problém, ale zase chci vědět co by měli kontrolovat. nikdy člověk neví. Ano jakoby slyším při točení jakoby praskání a vrzání, ale spíš od motoru. Když chci úplně odtoči poslední kousíček už jde hodně ztuha. Horní uložení tlumičů mám úplně nové. Je možný že dostalo ránu, ale že by odešlo úplně nové? Jen se bojím aby s tím měli dostatečné zkušenosti. Nechci kupovat zbytečně řízení nebo servo protože to je velká investice, které bych se rád vyhnul.

Editováno: , autor: tholis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

takhle nějak se projevuje horní uložení - točíš do strany (klidně i s vyplým motorem) a protože se neotáčí volně, napíná se pružina, která až je napnutá dost, s klepnutím to protočí. pokud je ale nové ....

nedělá ti to třeba od poslední návštěvy v servisu? že by třeba řízení trochu přitáhli z důvodu, že klepalo?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hm takže bude něco s geometrií. No ale co tak najednou :( :( Takže mám nechat udělat geometrii? Nebo jak to mám zkontrolovat? Levé kolo dostalo neskutečnou ránu od díry, ale ten problém se projevil o dost později až. A na pohled je vše v pořádku. Auto drží směr, všechno.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

narazil jsem na tohle tema nahodou a chtel bych se podelit s mym problemem treba nekdo vi co to bude

z niceho nic mi ztuhne rizeni halvne se to objevovalo v zime kdyz byla teplota - 5 st a vic tak rizeni ztohlo i vickrat za sebou kratce po nastarovani pomohlo vypnuti motoru a opet nastartovat nez rizeni ztuhlo nekdy se rosvitila kontrolka na palubce nekdy vubec, volantem tocim jak s nakladakem bez posilovace z predrevolucni doby, rizeni bylo meneno pred 2 lety tekly manzety tedka sem vymenil cislo rizeni ale po 2 dnech to stalo zase od te doby je klid na olej jsem se nedival zkontroluji ale mam podezreni na servo

budu rak kdyz mi nekdo rekne co a jak

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...