Přejít na obsah

Napínací kladka alternátoru 3.Octavia 1,6 55kW


caleb

Doporučené příspěvky

Zdravím zkušené.Potřeboval bych vyměnit ložisko na kladce od napínáku kl.řemene.Jde o Octavia r.v.1997 1,6, 55kW.Ale ještě než se do toho pustím,rád bych vlastně věděl,jak to vlastně napíná.Jaký je správný postup pro demontáž a zpětnou montáž.

Děkuji za rady.

Boban ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Před demontáží drážkového řemenu se má na něm vyznačit směr otáčení ( třeba šipku ve směru jízdy ), při montáži pak správně nasadit řemen podle označení a správně ho usadit na řemenice. Opačné nasazení řemenu vede k jeho předčasnému zničení.

Pro demontáž kladky stačí sundat řemen a vyšroubovat jeden šroub, který drží kladku ( váleček, který napíná řemen ). Kladka je přišroubovaná na napínací mechanizmus s pružinou. Tento mechanizmus se demontovat nemusí. ( Mechanizmus s kladkou napíná řemen automaticky).

Demontáž řemenu a kladky se nejlépe dělá zespoda, protože je zde, po demontáži spodního krytu, dost místa. Stačí k tomu očkový klíč č.16, který se nasadí na hlavu šroubu který drží kladku a utahováním šroubu se začne uvolňovat kladka a tím i řemen, který se dá lehce sundat. Samotný šroub se nebude utahovat dokud se nepřekoná síla pružiny a napínací mechanizmus se nedostane do krajní polohy.

Pak stačí šroub povolit, vyšroubovat a kladka s ložiskem je dole. Při montáži pozor na správnou polohu podložky. Ložisko se musí vylisovat nebo vyrazit. Já ložisko neměl, tak jsem šroubovákem vydloubnul plastový kryt ložiska a máznul jsem vazelínou. Pískání přestalo, tak doufám že vydrží dalších 150 000km. )

Když je dole řemen, je dobré zkusit v jakém stavu jsou ložiska alternátoru. Montáž = opačný postup.

Tomáš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...