Přejít na obsah

kontrolka epc+akumulator


pajula

Doporučené příspěvky

Mám Fabii 1.2, včera se mi rozsvítila kontrolka EPC + akumulátoru, nebylo možné nastartovat (až po dojetí, kdy jsem chtěla zaparkovat do garáže). Až poté mi soused cosi udělal s baterkou (zřejmě odpojil a zapojil, říkal cosi o restartu). Co s tím, aby se to neopakovalo, čím to může být způsobeno? Fabka má 6 let, najeto 56000, rok stála v bazaru, já s ní teď jela asi počtvrté. Baterka je podle souseda zřejmě ještě origoš.

Jsem naprostý začátečník, tak se prosím nezlobte, že se vyjadřuju jako lama :) Díky za každou radu!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přikláním se k tezi "baterka kaput" - pokud autí stálo rok v bazaru, jsou možné 2 eventuality:

1) o baterku se celý rok nikdo nestaral, teprve když přišel zájemce s vážnými úmysly, baterku připojili na nabiják, aby auto vypadalo OK i po této stránce. Rok neudržovaná a nedobíjená baterka samozřejmě podlehla sulfataci a těch posledních pár startů ji definitivně odeslalo na cestu bez návratu. I kdyby s tím autem během roku jednou za měsíc někdo popojel z jednoho rohu dvora do druhého, na dobití baterky je to málo.

2) v bazaru původní baterku vyndali a uložili do skladu na konzervační dobíjení - jak se to správně má dělat. Jenže nikdo už nezaručí, že do auta při koupi dali právě tu původní, kterou z něj vyndali - takže baterka v autě z bazaru může někdy být podstatně starší než samotné auto (viděl jsem na vlastní oči!).

V obou případech je jen jeden výsledek - koupě nového akumulátoru Tě nemine. Naštěstí pro řidičku - nekutilku se dnes už baterky prodávají ve stavu nalitá a nabitá (plug & play) - takže přijedeš s autem k obchodu, odděláš starou baterku, vezmeš ji do krámu, tam jim řekneš že si ji jdeš vyměnit - a podle osobních sympatií ke značce a případně i k doporučením prodavače si vybereš a zaplatíš novou, ketrou přišroubuješ do auta a normálně odjíždíš.

Já osobně doporučuju značku Banner nebo Varta, kapacita pro HTP motor stačí 44Ah - je ale lepší koupit 55Ah, pokud se vejde rozměrově do kastlíku - musí se porovnat na prodejně s tou starou. Někteří prodejci od ceny nové baterie odečítají malý obolus jako protihodnotu za starou baterii - poslední dobou vídávám nápisy "Výkup starých aku" s udáním ceny od 4 do 7 korun za kilo starého akumulátoru. Každopádně - i když nezaplatí, je každý prodejce nového akumulátoru ze zákona povinný od Tebe odebrat ten starý k recyklaci - BEZPLATNĚ.

Ženě - nekutilce, která o baterce v autě ví hodně málo, doporučuju přibrat na takový nákup nějakého ochotného chlapa s techničtějším přístupem k věci - minimálně se mu jednak nebude eklovat pohrabat se vercajkem ve špíně motorového prostoru při demontáži a opětovné montáži baterky a druhak jej lze výhodně využít k transportu těžkého akumulátoru (10-12kilo!) z auta do prodejny a zpátky... ;););) Popřípadě mu svoje autí na takovou půl hodinky až hodinku trvající akci svěřit úplně... lollollol

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pravděpodobně NEUDĚLALI NIC - a tím baterce pohnojili... Ale myslím, že i kdyby ji měli "napíchnutou" na udržovací dobíjení, vzhledem k jejímu stáří 6let by už "měla nárok na odchod".

Což mi ale připomnělo, že mojí baterce už taky budou brzo 4 roky, ze kterých minimálně rok stála někde na odstavné ploše ŠkoFinu jako součást zabaveného nespláceného leasingu - a že bych ji tím pádem měl před letošní zimou (a prvním STK-čkem - obojí přijde na to šup) poněkud překontrolovat, aby mě taky nevyšplouchla... Moderní baterky mají vyšší životnost, které navíc pomáhá i skutečnost, že moderní motory mají rychloběžné startéry s reduktorem, takže při větším krouticím momentu než ty staré mají z baterky menší odběr = baterky se tím šetří, takže 6-7 let je poměrně běžně dosahovaná životnost na rozdíl od minulých let, kdy 37Ah akumulátor ve "stovce" nebo 44Ah ve "stodvacítce" byl po 4 letech používání zralý do sběru...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...