Přejít na obsah

Přídavné dálkové světlomety


Andreeee

Doporučené příspěvky

Pěkný den přeju,

rád bych se chtěl zeptat, a požádat o radu ohledně přídavných dálkových světel na Felicii. Jde mi o správné zapojení. Mám v plánu dát světla na zvláštní vypínač, vlastní relé i pojistky. Prošel jsem si nějaké fóra na jiných webech, ale nic moc jsem nenašl a když, tak si nejsem jistej, jestli je to správně.

Pokud byste mohl někdo načrtnou schémátko zapojení těch přídavných světel, budu moc rád.

Díky za pomoc, zatím ahoj Ondra.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapínání přídavného povoleného páru dálkových světlometů můžeš dát na samostatný spínač a rozsvěcet tak dálková po párech,nebo najednou,ale při přepnutí z dálkových světel na tlumená musí zhasnout všechny rozsvícené najednou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Udělal bych to následovně - na páčce přepínání světel si najdi kabel, na kterém se objeví 12V při přepnutí na dálková světla nebo při zablikání světelnou houkačkou. Vede od páčky za palubkou k nohám spolujezdce k pojistkové desce, kde se tímto napětím spíná ovládací relé dálkových světel.

Na tomto kabelu udělej odbočku, kterou povedeš k nějakému vypínači na palubní desce - nemusí být nijak masivní, protože od vypínače nebudeš napájet ta přídavná světla, ale jen cívku relátka, které koupíš za cca 50,- kaček v kdejaké prodejně autodílů. Druhý drát povedeš právě od vypínače k relátku na jeden konec jeho ovládací cívky - její druhý konec ukostříš. A tímto relátkem budeš spínat proud odebíraný od hlavního přívodu z baterie přes pojistku (s hodnotou nejméně 20A, radši bych dal 30A) - a dál od relátka ho povedeš k napájecím přívodům těch přídavných světel. Nezapomeň druhé vývody těch světel ukostřit.

Pomocné relátko si namontuj někam pod kapotu do chráněného místa, aby na něj necákala voda. Výsledek bude takový, že pokud ten vypínač na palubce bude rozepnutý, odbočka z kabelu od páčky ovládání světel se neuplatní, spínat bude jen původní relé v pojistkové skříni auta, svítit budou jen původní "dálky". Jakmile ten nový spínač sepneš, sepne se při rozsvícení původních dálkových světel i to nové pomocné relé, přes které se rozsvítí i přídavné světlomety. Existují i jednodušší způsoby, například "odběr" ovládacího proudu pro pomocné relé přímo od některého vlákna původních žárovek pro dálková světla, ale je to prasečina - daleko čistší a "elektrikářštější" je to s tím odbočením od kabelu od páčky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

->Díky za vyčerpávající a podrobný popis Ekkar_z_Bastlírny :)

o přivedení proudu přímo od žárovky světla jsem už taky četl a nezdá se mi to jako vhodné řešení. Způsob zapojení, který popisuješ se mi líbí, něměl by stím snad být problém. Spínač dám nějaký malý, nenápadný asi někde pod volant. K tomu kabelu 12 V od přepínače. Jsou tu čtyři barvy. Šedá, bílá, žlutá, modrá. Nebude to ten šedý? Vypadá to, že jde do relé na vývod 30. Vývody ovládací cívky relátka budou asi 86 nebo 85.

Ještě jednou díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš v tom chybu, ten vypínač by byl jediným ovládáním přídavných dálkáčů - abys je mohl ovládat zároveň se sériovými dálkovými, musíš ho zapojit až "za páčku" pod volantem - upravené schéma je v příloze. U sdruženého spínače světel jsem pro jednoduchost vynechal obvody pro mlhovky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zase blbost - v sérii je jen jejich ovládací obvod s tím přepínačem pod volantem, jinak je všecko (vůči zdroji = baterce) zapojované PARALELNĚ - i ta ovládací relátka (původní dálky mají svoje origo relé), takže přepnutím páčky pod volantem přivedeš proud zároveň na obě dvě relé - a tím samostatným vypínačem dokážeš v případě potřeby relé k přídavným světlometům vyřadit - původní relé zůstává trvale zapojeno a dálky v původních světlometech nic neovlivňuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...