Přejít na obsah

Uspornost motoru 1.6


sweetleming

Doporučené příspěvky

Dobry den prosim o radu zkusene zavodniky na feliciich, koupil jsem si starsi Felicii 1.6 GLX, dovoz z Nemecka, najeto 73 000 km. Dle ruznych recenzi by mela mit spotrebu na dalku kolem 6-7 litru. Minuly vikend jsem absolvoval cestu do Prahy po dalnici, prumernou rychlosti 120-130 km/h, po spocitani natankovanych pohonych hmot/poctem km, my vysla spotreba kolem 8,5 litru. Mate nejake tipy jak jezdit ekonomicteji? Predtim jsem mel Mitsubishi 2.0 a u nej se vyplatilo treba pri dojezdu , nebo z kopce nevyrazovat. Plati to same i u Felicie? Dalsi dotaz se tyka xenonovach svetel. Lze je pouzit do tohoto typu? Predem dekuji vsem za odpoved Spozdravem Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U motoru 1,6 je spotřeba 6-7l udávána pro rychlost 90km/h - při 120-130km/h si samozřejmě "pápne" víc a těch Tvých 8,5l/100km je velmi dobrý výsledek pro jízdu po dálnici. Vzhledem k tomu, že 1,6 je MPI stříkačka, která při nuceném běhu na prázdno = brždění motorem (= dojíždění s úplně uvolněným pedálem plynu) samozřejmě totálně uzavře vstřiky, je při dojíždění lépe nevyřazovat - motor pak má okamžitou spotřebu 0l/100km, zatímco když vyřadíš, bere si volnoběžnou spotřebu - cca 7-8 deci na hodinu chodu a to už se při delších "výbězích" nějakou tou deckou podepíše i na celkové spotřebě.

A k těm xenonům. Na rovinu - nacpat je do normálních parabol je o přes držku, a ani nevím, jestli někdo má v nabídce kitovou sadu pro Felicii, ve které by musely být ostřikovače světel, zátěžový regulátor sklonu podle zátěže zadní nápravy a speciální světlomety s polyelipsoidním zrcadlem a čočkovou projektorovou optikou, do kterých lze legálně vkládat xenonové výbojky. Takzvané "HID sady", které jak "náhradu" halogenových žárovek H3, H4, H7 a podobných nabízejí nejrůznější e-šopy, jsou nelegální a když Tě s nimi chytí PaChové, minimálně Tě bude čekat cesta na nejbližší STK - kde samozřejmě neprojdeš a "přijdeš o papíry od auta", protože Felina neměla a nemá xenony homologované...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobry den prosim o radu zkusene zavodniky na feliciich, koupil jsem si starsi Felicii 1.6 GLX, dovoz z Nemecka, najeto 73 000 km. Mate nejake tipy jak jezdit ekonomicteji?

Pokud o ní nic nevíš, zkontroluj/vyměň vzduchový filtr, vyměň svíčky.

Možná budeš překvapený, jaký vliv to na spotřebu umí mít.

Vhodné je pochopitelně vyměnit i motorový olej s filtrem - zase pokud nevíš kolik mají najeto. A to asi ani vědět nemůžeš. Nebo ano?

Měl jsi na dálnici puštěnou klimatizaci? To umí udělat 0,75l/100. Ve městě ještě víc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

někteří majitelé Felicií 1,6 mi říkali, že při jízdě po dálnici rychlostí 130 km/h mají s tímto motorem spotřebu něco kolem 6,5 l/100 km, ale na podobnou hodnotu se nemohu dostat ani při jízdě s lehkou nohou a to je auto udržované. Dá se s tímto motorem jezdit v tomto režimu opravdu za těch 6,5 - 7 l/100 km nebo je to nesmysl? Jaké jsou vaše spotřeby při této rychlosti?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pneu mám sériové 165/70 R13 a stejně se na dálnici nemohu dostat na spotřebu cca 7 l/100 km při rychlosti 130 km/h. Někteří mi říkali, že není problém při 130 km/h jezdit s Felicií 1,6 za těch 7 l/100 km, ale na tuto spotřebu se nikdy nemohu dostat i přesto, že se snažím jezdit s lehkou nohou. Mám combi. Kde může být chyba?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Třeba zrovna v těch gumách - různý značky a dezény mají různě velkej jízdní odpor, svoje dělá i tlak na kterej gumu foukáš - podhuštěná guma se rozčápne jako bačkora a brzdí, naproti tomu přefouknutá guma se nadme jako měchuřina, silnice se dotýká jen úzkým pruhem uprostřed běhounu jako galuska a klade při jízdě jen minimální odpor - samozřejmě pak má ale minimální přilnavost, uskakuje v zatáčkách a podkluzuje při akceleraci i brzdění... Je to hooodně o kompromisech.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Najel jsem s tímto vozem 200tis km,namícháno dálnice, mimo město,ale i hodně město,a nedám na něj dopustit.Spotřebu jsem si po celou dobu zaznamenával,takže mi  vyšla na 7,1,což považuji  vzhledem k nárokům na něj kladeným,za dobrý průměr.Potvrzuji co bylo  řečeno výše ohledně spotřeby,zejména pak velký vliv  vzduchového filtru,který jsem měnil pravidelně s výměnou oleje  jedenkrát ročně.Při lehké noze  6,3 /100.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 8 let později...

Mam felicii 1.6 kombi asi 5let od 2016, najel jsem cca 6 tis.km. Spotreba byla 8-10 L/100km, byl podchlazeny motor, termostat vymenil servis, trochu to pomohlo, ale ne dost. Chce to mrknout na pamet zavad aja mel zakarbonovanou konc.vyfuku a chybu lambdy, tuto jsem vymenil a spotreba tehdy klesla o cca 1,5-2L na cca 7,5 a mesto do 9. Po 3 letech opet spotreba stoupla, tataz zavada na lambde v pam.zavad, vymazal jsem, a objevila se zase. Zase nova lambda a na dalnici pri 90-100 po 126km mi vyslo 5,49 L/100, nat95+VIF, tepl.2-9°C, letni gumy, tlak 2,1 / 2. Neco sem jel za kamionem, i kolony cca 8km a poskakovani na 1 a 2ku sem si uzil i stani. Lambda se mi sekla na hodnote 0.04V a nova beha 0-0.9V co 1-2s. Stare lambdy mohou byt funkcni ale uz ne tak presne. 2.lambda vydrzela 4 tis.km a po 5ti tis.sem ji po cca 4 letech podruhe menil. Dle spotreby smyslne a i dle kontroly VAGem v Ntb uspesne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...