Přejít na obsah

Poměr hnacích sil na nápravy.


Celerjehnusnej

Doporučené příspěvky

Ach jo kluci, to nás zkoušíte nebo ne ???

40-t.png

40.jpg

Spojka Haldex umožňuje při pohonu všech kol 4Motion u vozidel s příčně uloženým motorem variabilní rozdělení pohonné síly mezi přední a zadní nápravou. Zajišťuje také účinnost elektronických systémů jako je protiblokovací systém, protiprokluzový systém, nebo elektronická uzávěrka diferenciálu. Díky počítači jsou při regulaci zohledňovány další informace. Kromě vyrovnávání prokluzu a z něj vyplývajících rozdílů v počtu otáček spočívá úkol počítačového řízení také v porovnávání dalších regulačních veličin jako jsou jízdní dynamické poměry nebo točivé momenty. Lze tak zlepšit vzájemnou souhru s protiblokovacím / protiprokluzovým systémem nebo elektronickou uzávěrkou diferenciálu a zlepšit rozdělení pohonných sil s ohledem na jízdní stabilitu a bezpečnost. Za ideálních podmínek se přenáší na přední nápravu 100% výkonu, na zadní nápravu 0% výkonu. Při běžném provozu se přenáší 90 % výkonu na přední nápravu a 10 % na nápravu zadní. Počítač využívá informace snímačů otáček kol a řízení motoru. S těmito údaji má počítač k dispozici všechny podstatné informace a může tak optimálně reagovat na vzniklé situace.

edit : další materiál ke studiu

Haldex 4. generace - Jak funguje?

Na základě údajů o jízdní situaci nastavuje řídicí jednotka spojky Haldex potřebný tlak, který ovlivňuje stupeň sepnutí spojky a tím „přenášené množství“ točivého momentu. V případě zásahu ESP přebírá řízení sepnutí spojky Haldex řídicí jednotka systému ESP. V případě zásahu ABS dochází k rozpojení spojky Haldex.

Po zapnutí zapalování (nikoliv nastartování) stojícího vozu se aktivuje pouze řídicí jednotka spojky Haldex, k vytvoření tlaku v systému však nedojde. Elektrické čerpadlo oleje je nečinné a řídicí ventil je otevřen.

Jakmile motor dosáhne 400 otáček za minutu aktivuje se elektrické čerpadlo oleje. To čerpá olej přes olejový filtr do zásobníku tlaku až do doby, kdy je v okruhu dosažen tlak 30 bar.

Při rozjezdu a zrychlování je nejefektivnější pohon zadní nápravy. Během akcelerace je proto řídicí ventil zcela uzavřen, aby pracovní tlak na lamely spojky mohl dosáhnout maxima a pro kola zadní nápravy byl k dispozici co nejvyšší točivý moment.

Pro jízdu vyšší rychlostí je na zadní nápravě potřeba pouze malý točivý moment. Pracovní tlak působící na pracovní píst je regulován dle potřeby.

Při brzdění není zapotřebí přenášet točivý moment na kola zadní nápravy. Řídicí ventil se proto otevře, čímž klesne tlak v systému a spojka se rozpojí.

U zabrzděného vozu s běžícím motorem je spojka rozpojena. K řízení spojky Haldex je v tuto chvíli využíván signál polohy plynového pedálu. Při rozjezdu (po sešlápnutí plynového pedálu) se pracovní tlak v systému opět zvyšuje, aby byl k dispozici.

Při parkování je přenášen na kola zadní nápravy pouze malý točivý moment. Pracovní tlak působící na pracovní píst je regulován dle potřeby.

Při jízdě na kluzkém povrchu je pracovní tlak působící na pracovní píst regulován dle potřeby. Signály pro řízení spojky Haldex přicházejí od řídicí jednotky ABS, která rozpoznává prokluz kol pomocí senzorů otáček kol a propočítává potřebnou trakci.

Při zásahu systému ABS je spojka Haldex zcela rozpojena, zatímco při zásahu elektronického stabilizačního systému ESP je míra sepnutí spojky Haldex řízena signály řídicí jednotky ABS.

Protáčejí-li se obě kola přední nápravy, spojka Haldex se sepne a pohon přebírají zadní kola.

Protáčí-li se jedno kolo na přední nápravě, zasáhne elektronická uzávěrka diferenciálu (EDS) tím, že přibrzdí protáčející se kolo. Točivý moment je směřován na druhé kolo na nápravě a zároveň se sepne mezinápravová spojka Haldex, která přenese větší část točivého momentu na kola zadní nápravy.

post-58894-0-99125000-1320701812_thumb.j

Editováno: , autor: WalkerT
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj Heki i ostatní čtyřkolkáři, tak to jsem rád, že jsem Vám já jako dvoukolkář čtyřkolkářům trošku vysvětlil na co taháte v autě těch zhruba 110 kg navíc když už jste si za ně zaplatili 50 tisíc kaček kol-23.gif Na sraz se už těším musíme pomalu zahájit přípravy kol-24.gif

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ač jsem strojař přiznávám že jsem z toho trošku country....

Zde je o tom příručka pro OCT1:

29-Octavia 4x4.pdf

Jak píše Sranki-není z toho ta planetovka vidět.

A to že je to starý, píše se: NOVINKA 4x4 a je to s pěti°převodovkou berte sportovně a s velkou rezervou kol-28.gif

Editováno: , autor: Dodo-Kolín
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...