Přejít na obsah

V6 automat tiptronic - řazení neutrálu za jízdy


Flat..

Doporučené příspěvky

Ahojte kluci, jsem zatím šťastným majitelem Superbu 2,5 Tdi V6 120 kw (2007) a mám ho v automatu. Nedávno jsem někde četl, že zařazení neutrálu během jízdy a po chvilce zase třeba zpátky na D-éčko dost ničí převodovku.

Co si o tom myslíte? Osobně někdy docela často takhle přeřazuju kvůli spotřebě např. když jedu z mírného kopce.

Opravdu je to s tím ničením převodovky pravda? Mně by se nezdálo že by při tom řazení šlo něco na sílu a něco by se více opotřebovávalo. Neutrál tam jde vždycky krásně hladce, stejně tak zpáty zase D-éčko….

Díky moc všem za postřehy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Má odpověď nebude moc rada a asi ti ani moc nepomůže, ale já když jsem měl Tiptronic, tak jsem nevyřazoval na N ani na semaforech - když jsem auto kupoval, tak jsem se na to vysloveně ptal prodejce a prý to nemám dělat, že stále stačí mít D a užívat si to, že je to automat, že stále přeřazování na N by mu neprospívalo. Ale v praxi jsem to nikdy neověřil, když jsem chtěl spořit palivo, tak jsem si řadil a hlavně podřazoval manuálně. Já měl ale benzínovou V6, ta žrala i na volnoběh trávu kolem cesty. :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně jak píše Samurai, myslím, že pro automat to není dobré! To co jsi četl je asi od někoho, kdo o tom něco ví! Při opětovném zařazení to musí být takovej "štoss", že bych tu převodovku osobně odprosil za prasárnu!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za cenné rady. Fakt jsem nevěděl že jo to taková prasárna přeřazovat na neutrál za jízdy. Vždycky jsem si říkal že tam nejde nic na sílu, ani nic necukne, takže by to mělo být v pohodě. Každopádně dneska ještě pro jistotu zavolám do Škodovky, pořád mi to popravdě trošku nejde do hlavy :-/ V manuálu je psaný, že když stojíme s autem dlouho na místě, tak můžeme zařadit nautrál. Ale o neutrálu za jízdy tam píšou prd :-/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, myšleno, když delší dobu stojíš na místě, tak aby se zbytečně neunášely planety, resp. aby nebyl vůz stále v záběru! Ale zároveň je z toho jasné, že když STOJÍŠ!!! Jinak je dobře, že se ptáš, nějak ty vědomosti získat musíš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak děkuju. To víte, je to můj první automat. Předtím to pro mě byla španělská vesnice a taky jsem automat předtím možná tak trošku odsuzoval… Ale stačilo nějakej čas bydlení v centru Brna a už byl zálusk na automat :) A spokojenost sama :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě, neřadit neutrál během jízdy!!!Převodovka pak může být po delší době kaput...repas cca 30-40 tis. kč, což mluví za své. Automat je od toho, aby sis užíval jízdu komfortně :kol-31: , to si zapiš za uši...

Editováno: , autor: Fanny84
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak kluci jak jsem slíbil, tady je email ze Škodovky…..

Vážený pane Lůbale,

mnoho řidičů má také u automatů snahu za jízdy vyřazovat na neutrál. Ačkoliv se to vysloveně nezakazuje (u vozů bez stabilizace to může pomoci přesněji zvládnout smyk), automatika už ze své podstaty není na takové manipulace stavěná. Při vyřazování na neutrál a následném opětovném zvolení jízdního režimu za jízdy dochází k prudkým změnám hydraulického tlaku ve spojkové skupině rychlostního stupně, z něhož převodovka odřazuje a na který s po přesunu z neutrálu za jízdy opět vrací. Tím se žádné palivo neušetří, často právě naopak. Navíc převodovce to jenom zbytečně ubližuje. Vyřazování na neutrál během jízdy a následné opětovné zařazení automatu přímo škodí.

S pozdravem

Ing. Alexander Pelikán | PST - Péče o zákazníka, Customer Care

ŠKODA AUTO a.s. | V. Klementa 869 | 293 60 Mladá Boleslav | Czech Republic

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Upravit mapy řazení nejde elektronicky tak jako u novějších převodovek (BMW, Mercedes a jiné). Moji servisáci automatů znají jen jednoho v ČR co to dokáže. Ale musí se dát převodovka ven, řídící jednotka vymontovat a z ní demontovat nějaké součástky a nahradit je něčím jiným. Ale nedává na to záruku.

Kdysi jsem se o to zajímal a chtěl jsem to udělat kvůli chipu. Tohle mě odradilo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...