Přejít na obsah

1.2 TDI CR 55 kW vs 1.6 TDI CR 55 kW


Doporučené příspěvky

To jsou "testmeni". Motor se roztáčí od volnoběhu jak u kamionu, topení nás šokovalo. To bych nenapsal a jako šéfredaktor ani nepustil do tisku. Trápit motor od volnoběhu může akorát vemeno nemajíc potuchy o průběhu spalovacích procesů a to že to není žádné pozitivum pro motor- a to by páni redaktoři měli, teda doufám mít. A v topení je topný element tak nechápu ten "ŠOK".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Já měl půjčené asi 2 hodiny Polo 1.2 TDI, Ty 2 hodiny jsem jezdil zprvu hodně dynamicky, zkoušel jsem co ten motor umí a co ne, pak ke konci zase na spotřebu a výsledek byl 5.1 l/100.. Najel jsem asi 60 km. Co se týče výkonu motoru, tak to nebyl žádný závoďák, v autě jsme byly 2 a nejelo to vyloženě špatně, ale rychle také ne. Nicméně pro někoho, kdo chce jezdit za minimální náklady na palivo a nepotřebuje tolik výkonu je ten motor určitě dobrá volba.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ako píšu v tom článku, nevidím dôvod kupovať 1.2 TDI GreenLine, keď 1.6 TDI je lacnejšie. Iné je to v krajinách, kde ja vjazd do veľkých miest obmedzený podľa emisíí, a tak isto sa podľa emisií platia registračné a iné dane, ale u nás si iba blázon kúpi 1.2-ku, keď tu je 1.6-ka s normálnym počtom valcov s lepším priebehom výkonu a s možnosťou úprav pre ešte väčší výkon.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nasiel som totiz na predaj par kusov Fabie II prave s tym GreenLine motorom za (podla mna) dobru cenu okolo 7 tisic eur (myslim ze to bol rocnik 2011) a ta papierova spotreba 3 litre mimo mesto ma dost uchvatila..aj ked ta 1.6 TDI na tom nie je ovela horsie.

Editováno: , autor: Feejay
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Háčik je v tom, že tá spotreba je naozaj iba papierová a rozdiel medzi papierovou a reálnou spotrebou bude u 1.2 TDI ešte väčší ako pri 1.6 TDI. Neexperimentoval by som, a kúpil by som 1.6 TDI ktoré sa montuje do takmer všetkých koncernových áut. S tým motorom sú už reálne skúsenosti, má normálny priebeh výkonu, dá sa s ním normálne jazdiť a akonáhle nebudeš jazdiť ecorally, tak spotrebou sa vyrovná 1.2 TDI. Ďalej má aj dlhší prevod, takže ak nechceš závodiť v šprintoch na svetlách, tak pri jazdách mimo mesta alebo na diaľnici ten motor bude aj menej točiť (2200 oproti 2500 ot./min. pri 130 km/h v prospech 1.6-ky).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha.. zaujimava info teda. Dost sa ale bojim kupovat ojazdene, a este k tomu diesel. Naftak som nikdy nemal, ale z pocutia viem, ze tam treba trocha intenzivnejsiu starostlivost a udrzbu, mozno aj sposob jazdy..? (kvoli nejakemu filtru ci co.. ale to neviem ci sa tyka aj tohto motora).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skús kúpiť nejaké predvádzacie vozidlo, alebo jazdené auto cez nejakého autorizované predajcu ktorý dáva aj záruku. Pozri napr. http://www.skodaplus.sk

Ja osobne som kupoval predvádzacie vozidlo a keď budem kupovať ďalšie auto, tak spravím asi to isté. Takto neprídem o veľkú časť peňazí hneď v momente ako vyjdem autom zo salónu, ale zároveň budem mať takmer nové auto ešte stále so zárukou. Nevýhodou je nemožnosť vlastnej konfigurácie. V prípade naftových motorov nie je potrebný žiaden extra servis oproti benzínovým motorom, tak isto treba chodiť pravidelne na servisné prehliadky a pravidelne meniť olej. Doporučuje sa vyhýbať predĺženému (2 roky, 30 tisíc km) servisnému intervalu a je lepšie meniť olej a filtre minimálne raz ročne alebo najneskôr po najazdení 15 tisíc km. Ak plánuješ jazdiť často krátke trasy, alebo v meste, doporučuje sa servisný interval ešte skrátiť. Najviac ničia naftové motory (ale aj benzínové motory) práve krátke jazdy so studeným motorom pri vysokej záťaži (typicky jazda v meste a časté státie na svetlách).
Ďalej tu máme takú špecialitu pri moderných naftových motoroch, a to je filter pevných častíc, DPF. DPF naozaj vyžaduje určitý štýl jazdenia aby sa dokázal zregenerovať a to je dlhšia jazdia ustálenou rýchlosťou. Ak plánuješ jazdiť dlhšie trasy po okresných cestách, alebo po diaľnici, tak žiaden problém, ale ak to má byť auto výhradne na presúvanie sa v meste, tak je lepšie ostať pri benzínovom motore.
 

Potom ešte treba zvážiť, či sa investícia do naftového motora vôbec vráti.
Napr. pri mojom ročnom nájazde by sa naftový motor oplatil, lebo prvý rok som s 1.2 TSI najazdil 31 tisíc km, a ani teraz to nebude menej ako 20 tisíc ročne Kým auto predám, bude mať určite 150 tisíc km, možno aj 200 tisíc. Na druhej strane ale jazdím naozaj veľa v meste, väčšinou krátke 5-10 km trasy, kde sa benzínový motor ledva zohreje, nie to ešte nafťák. Takže treba nájsť kompromis (alebo kúpiť naftový motor, neriešiť štýl jazdenia a ešte pred tým ako by sa začal srať, predať ho).

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, ta tvoja posledna poznamka by asi najviac vystihovala to, ako by som to riesil ja. Ak by sa dala dat predlzena 4 rocna zaruka, tak by som sa ani toho diesla nebal. Jazdim prevazne kratke trasy, sem tam dialnica. Rocne najazdim tak 13 tisic, ale asi by sa mi to oplatilo aj tak. Sam som kupoval predvadzacie s doplnkovou vybavou v cennikovej cene 13500, cena ale bola 10 tisic, co je teda dobry rozdiel, ak beriem do uvahy, ze to malo iba dakych 4 tisic km. To co mam teraz je fajn, ale - zerie. Cloveka to stale nuti trocha ho vytacat, uzivat si ten zdanlivo pekny vykon. A tak to potom aj vyzera.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ak počítam so spotrebou 7,5 litra benzínu a 6 litrov nafty pri cene 1,5 € za benzín a 1,4 € za naftu, tak úspora na 60 tisíc km je 1710 €. Takže naftový motor sa ti oplatí brať iba vtedy, keď rozdiel oproti benzínovému motoru je cca. 1500 €, max. 2000 € ak stratí menej na svojej hodnote. Na druhej strane treba do vzorca "započítať" kultúru chodu motora, tj. za akú úsporu si ochotný 4 roky počúvať zvuk traktorového motora a obetovať takmer ticho benzínového motora. :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, to je tiez pravda. Zrejme to urobim tak, ze si "vstupim do svedomia" a zacnem jazdit normalne a nie ako pubertiak :D Lebo je pravda, ze ked som to mal v zabehu, teda cca do 5000 km, tak som jazdil velmi kludne a raz sa mi podarilo urobit 100km trasu za 4,7 litra (hoci nemuselo to byt uplne presne - tankoval som plnu a potom znova do plnej na rovnakej benzinke, ale aj tak). Ty e1., nechodis ty niekde mojim smerom alebo stretnutie na polceste? Ja by som si strasne rad vyskusal DSG.. v zivote som nesoferoval automat :)) Ale to je uz ina tema, snad sukromna sprava niekedy ked tak :) Zatial vdaka za postrehy.

Editováno: , autor: Feejay
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Najviac paliva sa dá ušetriť tým, že včas vyrazíš. Potom tým, že predvídavo jazdíš, tj. čo najmenej zbytočných brzdení a zrýchlení. Tiež rád jazdím rýchlo, ale jazdím tak, že mám aktuálnu priemernú spotrebu na displeji a snažím sa ju podľa možností držať pod 5,5 litra, cez deň v meste keď sa 5,5 litra nedá spraviť, tak pod 6. 
 

P.s.: Tvojím smerom (tj. na východ ako to my voláme v BA  :kol-48: ) nechodím vôbec. Reálne sa pohybujem v Bratislave a v jej blízkom okolí, resp. niekedy v okresoch DS/KN. Ak by si mal cestu do BA, napíš.
 

P.s.2: Aby som nebol OT, naďalej trvám na tom, že je lepšie kúpiť 1.6 TDI ako 1.2 TDI.  :kol-75:

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

No, ten výsledok 3,9 litra nie je žiadna sláva na také ekoauto, a hlavne ak som spotrebu 4,4 litra spravil aj na benzíne a nepotreboval som k tomu ani pomoc vetra. Ale zase nepoznáme terén a priemernú spotrebu. :-)
Každopádne budeme radi, ak si založíš svoje vlákno a podelíš sa o ďalšie tvoje skúsenosti, lebo 1.2 TDI Greenline je naozaj raritka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

 Tiež rád jazdím rýchlo, ale jazdím tak, že mám aktuálnu priemernú spotrebu na displeji a snažím sa ju podľa možností držať pod 5,5 litra, cez deň v meste keď sa 5,5 litra nedá spraviť, tak pod 6. 

 

 

Neviem ako to robis, ale ja sa v meste iba velmi zriedka dostanem pod 8. Ak, tak nanajvys na 7.5-7.6. Neviem, cim to je - nemoze to byt nejakou poruchou? Pretoze ked som mal auto nove, bezne mi to robilo okolo 6 v meste.. Ja pritom jazdim rovnakym stylom stale - do krizovatky idem brzdenim motorom, rovnako aj z kopca.. nevytacam to..snazim sa cely cas ist v optimalnych otackach.. nie som ani ziadny zavodnik, ktory toci turbo, čo to dá... no nerozumiem vobec, preto to tolko zerie. Mimo mesta je to trochu lepsie, ale ani tam sa velmi pod 6 neviem dostat.. fakt nechapem.

Editováno: , autor: Feejay
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Väčšinou sa pohybujem v meste mimo špičky. Ak jazdím v špičke a nedajbože sa aj ponáhľam, tak aj ja idem cez 7 litrov, a keď sa posúvam viackrát za sebou na krátke vzdialenosti (napr. z obchodu do obchodu), tak mám displeji aj hodnotu cez 10 litrov. Celkový priemer mám teraz ale okolo 6,2 litra pri svižnej jazde. Ak by som posledné dni stále všade nemeškal, som tesne pod 6 litrov na 100 km. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Já greenline combi mám a dlouhodobá je 4,1l, najeto 60 tis za rok a půl. Ano není to závoďák, ale nejezdí to o nic hůž než 1.6TDI 55kw. Je to tišší a pokud se člověk snaží, tak se s tím dá jet za 3,5l Prostě super, pouze pořizovací cena je poměrně vysoká, ale při nájezdu 30 - 40tis km ročně to je jistě dobrá volba. Ale pokud chceš auto na krátké trasy, tak nikdy nekupuj diesel s DPF protože si zaděláváš na problémy. Moderní dieselové auto musí jezdit na dlouhé trasy.

Editováno: , autor: Michalus85
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

čau pánové , pročítám si vaše téma o 1,2 TDi CR a psychicky se připravuju , protože ho zachvíli dostanu jako služebák a to v roomsteru , momentálně mám vw caddy TDi PDr.v. 2007 najeto 480 xxx tis km a můžu říct že je to držák , jezdím s ním dost takže většinou ve spěchu jak chodí všechno u nás ve firmě , jsem zvědavej jak bude fungovat s nějakým nákladem  těch 55 kw a 180Nm .... spotřeba se u nás neřeší , kyždopádně určitě napíšu zkušenosti z provozu... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, do toho firemného Roomstra by bola lepšia asi 1.6-ka. To auto je veľké, k tomu ešte náklad a pre takúto porciu kilometrov sa určite hodí valec navyše. Ďalej 1.6 TDI sa dá aj pekne upraviť, takže ak by časom výkon nestačil, stačí zájsť na chiptuning, a firma si to ešte môže dať aj do nákladov. Pri takto veľkom aute ani tá spotreba nebude s 1.2 TDI lepšia.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zrovna nedávno jsem měl půjčeného Greenline Roomstera 1.2 TDI a popravě tě nechci strašit, ale byla to celkem tragedie. Krom opravdu pěkné spotřeby, je ten motor hodně špatný pro velkého Roomstera. Přitom má relativně vysoký krouťák 180 Nm tuším, ale při jízdě mi připadalo, že má tak sotva polovinu.. Rozjet se na semaforech tak aby člověk držel krok s okolními auty se mi moc nedařilo, i když jsem sázel jednu rychlost za druhou. Přišlo mi totiž, že má strašně krátké rychlosti.. Bez problému Rooma s tímto motorem předjede na rozjezdu každé HTP nebo felda.. Tak tragický ten motor v Roomsteru byl :kol-32: ..  A co se týče dálniční rychlosti, do cca 120 se rozjíždí jakš takš, ale pak už také hrůza nakonec se rozjel na 160 ale došla rovinka a v mírném kopci začal ihned zpomalovat (v autě jsem byl sám + pár drobností v kufru).. Takže jediné pozitivum je u tohoto auta spotřeba, i když máš pořád pedál na podlaze (aby auto trochu jelo), tak mě ukazovalo něco přes 6 litru.. Tuším 6,7 nebo tak nějak.. ale to si nepamatuji

Editováno: , autor: Galvi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...