Přejít na obsah

Jak postupovat při zjištění skryté vady na zakoupeném voze


Standis

Doporučené příspěvky

Skryté vady:

Co je to skrytá vada:

Jsou to vady, kterou při koupi běžným způsobem neodhalíte. Obvykle se jedná o závady vážnějšího charakteru např. vadné palivové čerpadlo, prasklá hlava válců, spotřeba oleje, únik oleje atd. Tyto vady představují velký finanční výdaj, který se s porovnáním ceny automobilu nevyplatí do vozu investovat..

Odpovědnost prodávajícího

Prodávající není odpovědný za závady uvedené v kupní smlouvě. Není odpovědný za vady očividné a za vady a za vady které vznikly běžným opotřebením.

Odpovědný je za všechny závady, které deklarovány nebyly tzn staly se tzv skrytými vadami a projevily se až po určité době.

Uplatnění odpovědnosti prodejce

Uplatnit lze nárok na náhradu skryté vady do 6 měsíců od koupě vozu. Prvním krokem je kontaktování autobazaru, prodejce a „reklamovat“ – uplatňovat rozpor s kupní smlouvou. Prodávající musí zajistit opravu věci nebo výměnu věci (celého auta). Výběr mezi opravou nebo výměnou je na spotřebiteli. Můžete se dožadovat výměny opravy věci nebo výměny věci tedy vůz za vůz ve 100% stavu. Z osobní zkušenosti doporučujeme oboustrannou dohodu, pokud prodejce odpovědnost za vadu neuzná je jedinou možností uznání soudní spor, který je založený na vyjádření soudního znalce. Zde je však třeba zvážit finanční náročnost kdy základní cena za soudní posudek je vždy vyšší než 5 000Kč.

V případě podepsání seznamení se stavem vozidla:

I přes podepsání Vašeho seznámení se stavem vozidla je možné uplatnit náhradu a to v případě, jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil. Kupující právo na přiměřenou slevu nebo náhradu části sjednané ceny odpovídající rozsahu vady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

ahoj,
       díky za příspěvek.Potřeboval bych se optat, jestli se něco změnilo pro rok 2015. 3.12.2014 jsem koupil octavii 2 s motorem 1.6 75kw, vše bylo OK, než se   rozsvítila kontrolka oleje a zjistil jsem, že motor si vezme 1L oleje na 1000km. Pravděpodobně ventily,kroužky. Oprava cca 15000, nevíte někdo zda se něco v zákoně upravovalo?   Moc díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bohužel s tím nic neuděláš bo v návodu je spotřeba oleje cca 1 litr na 1000 km, takže ti řeknou že to je OK. Bohužel.

Dal jsem auto do servisu a zjistili mi vadný kroužky a gufera. Oprava cca 10 000Kč, říkám si, jestli se vůbec vyplatí tohle dávat k soudu, když výdaje na proces budou více než polovina nákladů. Pokud by musel prodávající uhradit celý spor, bylo by to OK, ale pochybuju. Podle mechaniků je jasně prokazatelný, že jsem to nemohl zničit já  za 3000 najetých km. Tohle je vážně na hlavu  :/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

Ahoj mel bych na vas prosbu zakoupil jsem auto skoda superb 1.8 tsi po ujetych 700km mi kontrolka nahlasila ze tam neni olej tak jsem litr dolil po 200km opet kontrolka a tak jsem nechal udelat kompletni vymenu a problem se porad opakoval po najetych 3000km mi to sezralo asi 12litru oleje kdyz jsem se obratil po 2mesicich na prodejce nabidl mi ze pulku zaplati on a pulku ja ale stim nesouhlasim muzete mi poradit co mam delat a jakou mam sanci jak problem vyresit pri koupi i ve smlouve stoji ze auto je uplne v poradku diky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chce to novou pístní sadu. 150tis je asi za short motor. A není ještě v záruce?

Raději vrátit a chtít peníze zpět. Právník a soudy jsou na dlouhé roky a ve finále můžeš utrpět vítězství. Všichni ti daj za pravdu, bazar klidně taky a prachy neuvidíš. Mezitim budeš chodit pěšky. Záleží co je to za bazar atd....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jediná správná cesta je to vzít přes právníka. Už aby tomu dal patřičnou podobu, aby jsi mohl doložit, že jsi to vůbec reklamoval. Pak nezbývá než doufat, že se k tomu bazar postaví čelem. Soudní spor se ti pravděpodobně nevyplatí. A nikde nemáš dáno, že žalovaná strana bude muset platit tvé soudní výlohy - to je čistě na soudci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

ahoj, 4.6. jsem koupila ojetou škodu octavia 1.9TDI  4krat4 rok vyroby 2006 v autobazaru AUTAPAVEL v Berouně a pan prodávající mi neřekl zě je auto bourané. Což jsem zjistila před 2tydny kdyz jsem byla na geometrii, tak mi rekli ze je to bourany za zadni cast vozidla a proto to nejde vycentrovat a zustava tam tedy odchylka 2mm coz povede k neustalemu sjizdeni zadnich pneumatik. A reseni je pry vymenit nekolik soucasti protoze neni evidentni, ktera je poskozena.  Da se to brat jako skryta vada kterou mi prodavajici zatajitl a mam narok uplatnit tu 6mesicní ,,reklamaci,, ?   díky za odpoved Romana

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud na nápravě a jejím zavěšení není patrná zjevná příčina závady, bude se těžko dokazovat, že toto "nic" je způsobené nehodou... A máš s tím autem reálně nějaké problémy? Ty gumy se opravdu sjíždějí? Mně se dva milimetry (sice přesně nevím, co je kam šoupnuté) zdají u deset let starého auta jako naprosto luxusní parametr. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no v kupni smlouve pise např. 1) vyse kupni ceny zohlednuje pocet ujetych km, míru opotrebení, poškození a vady předmetu koupe

                                                2)Okamžikem převzetí předmětu smlouvy (auto) přechazí nebezpečí skody na veci kupujíciho.

                                                3)Kupující vyslovne prohlasuje, ze mel moznost prohlednout si predmet koupe, ze se dusledne seznamil s                                                          technyckym stavem vozidla a se vsemi jeho vadami.Kupující nebude činit prodavajícímuzadne namitky zakladající                                                se na opotrebení, poskození ani vadach predmetu koupe. Vozidlo ojete, nekompletní, poškozené před generalní                                                  opravou, prodej bez jakeko-li garance. Kupující kupuje vozidlo ve stavu tak jak stojí a leží.

 

A pred chvilí jsem mluvila se servisem kde mi delali tu geometrii a mimochodem minulí tyden menili pravy prední kloub vnější, tak mi rekl ze by se to cely muselo rozebrat aby se prislo na to co tam je pohnuteho a ze by v tomto případe byl lepsi soudní znalec.. Najeto melo pri koupi cca 240 000tis. km. No mozna muzu byt rada ze se nerozbylo neco mnohem mnohem drazsího. Diky

Editováno: , autor: romanaginova
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To by tam muselo být konkrétně. Že neváznou další práva, nebylo bourané, km atd. Zkus domluvit s prodávajícím a když neuspěješ, tak klasika právník, soudní znalec... Bohužel je to dost peněz a návratnost nejistá.

Otázka je, jak se sjíždějí a jestli je to způsobeno opotřebením, nebo nekvalitní opravou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hmm pěkný:

"Kupující nebude činit prodavajícímu zadne namitky zakladající se na opotrebení, poskození ani vadach predmetu koupe."

 

tohle by se ještě ukecet dalo, některých práv se nelze vzdát, navíc, ty jsi slabší smluvní strana

 

rozhodující je podle mě tohle:

"Vozidlo ojete, nekompletní, poškozené před generalní opravou...."

 

pokud toto není dále specifikováno, tak můžeš být ráda, že to vůbec jezdí. Pod touto specifikací se dá prodat i čtvrtka vraku.

Navíc 240 tisíc je poměrně vysoký nájezd, který +/- odpovídá plánované životnosti vozu. Že to může ujet ještě jednou tolik je v tomto případě vedlejší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...