Přejít na obsah

Vymena otackomeru za hodiny


ttominoo

Doporučené příspěvky

Ahoj, nacetl jsem toho celkem dost, ale mam par otazek. Chci vymenit analog hodiny za otackomer, neexistuje nejakej obrazek kde jsou srouby na odmontovani casti palubovky, origo knizku nemam. Taky jsem se docetl, ze vodic na otackomer by tam mel byt, ale vubec nemam poneti jakej to je(napr barva, tlustka, koncovka). A co s tou dirou na ty digitalni hodiny? A hlavne nemuzu tam keco zkazit, aby ke treba budiky neprestaly fungovat, jeste jsem to nikdy nedelal. Dik moc za odpovedi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@ttominoo:

Proč chceš měnit pouze otáčkoměr za hodiny? Na vrakáči jsem kdysi koupil celou přístrojovku za 500,-. Tu pak jen přehodíš celou.

Neporadil jsem Ti s dráty, ale minimálně s problémem "...A co s tou dirou na ty digitalni hodiny?..."

A rozebírá se tak, že pod krajními kryty u tlačítek na světla a těch středových jsou šroubky, pak je šroubek pod krytkou mezi středovými ofuky. Nevím jistě jestli nebudeš muset sundat kryt z volantového sloupku a raději i celý volant. Vím, že bez jeho demontáže je to kurevská pakárna. Prostě je tam málo místa dostat tu palubovku aspoň nějak rozumně ven.

Jo, a odpoj si bovden k tachometru u převodovky.

Tu demontáž už si přesně nepamatuji, ale tak nějak to bylo.

EDIT:

A ještě jeden pod krytkou vlevo od budíků, jak se tam dávál palubní počítač.

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Proč u Felicie začne fungovat otáčkoměr až po nastartování motoru, do té doby se ručička ani nehne a u novějších aut začíná otáčkoměr fungovat už během startování, to znamená, že když startuji, ručička otáčkoměru se začíná postupně zvedat?

Odkud získává signál otáčkoměr u novějších dieselů? U starších dieselů je napojen na alternátor, ale jak je to u novějších dieselů, třeba motory TDi PD nebo novější? Děkuji za odpověď

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tohle mně nikdy nenapadlo řešit.

Motor mi chtne na "drnc", prostě ručka nemá čas 'během startu stoupat', nastartaváno je jednoduše hned a taky hned otáčkoměr ukazuje otáčky.

Proč Ti vadí, že otáčkoměr ukazuje až u nastarovaného a ne už u startovaného motoru?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to snímač otáček jen pro otáčkoměr nebo pro ŘJ motoru všeobecně?

Mám za to, že pro ŘJ a otáčkoměr už jen získává signál právě z ŘJ.

 

 

Ještě se zeptám:

...Odkud získává signál otáčkoměr u novějších dieselů? U starších dieselů je napojen na alternátor, ...

To jako jak si to představuješ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Starší dehty měly vyvedenou svorku W z jednoho vinutí alternátoru PŘED USMĚRNĚNÍM a z ní patřičně nacejchovanej otáčkoměr dokázal indikovat otáčky motoru - samozřejmě záleželo na dodržení převodovýho poměru mezi klikou a altíkem, ale ty otáčkoměry na to jsou speciálně "připravený" a mají možnost měnit dělicí poměr vnitřního čítače a tím i upravit případnou změnu poměru průměrů řemenic na motoru a na altíku. Novější dehty mají otáčkoměr napojenej taky na ŘJ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na otázku Wojnara odpovím, že jsem to myslel tak, jestli novější diesely mají otáčkoměr napojen také na alternátor jako starší nebo je zapojen jinak a Ekkar už napsal, že mají otáčkoměr napojen na ŘJ. Jinak moje Felicie 1,6 startuje okamžitě, motor naskočí hned a u některých novějších aut musím při startování držet klíček delší dobu než motor naskočí a možná proto ta ručička otáčkoměru začíná ukazovat už při startování. Ta Felicie 1,6 opravdu startuje lépe než některá moderní auta

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...