Přejít na obsah

Signalizace zapnutých / nevypnutých světel


Doporučené příspěvky

Že jaký je rozdíl mezi Zapnutí světly? Významově žádný. No v "teorii kontrolek" je rozdíl dost velký.

Co se týče signalizace zapnutých světel, tak ta se dá využít hlavně v zimním období, kdy je svícení povinné i přes den az auta se nedá zjistit, zda svítíme, nebo ne. Používá se světelná "kontrolka". Stačí se na ni podívat a hned se ví, zda se svítí nebo ne.

Funkce signalizace nevypnutých světel je opačná. Při odstavení auta nám dává na vědomí, že jsme zapomněli světla vypnout, což se stává také buď v zimním období přes den, nebo např.. když se vychází s autem za tmy nebo mlhy a do cíle se přijíždí už za vidět. Používá se akustická signalizace.

Signalizace zapnutých světel

Ve všech typech přístrojových desek v Š105-136 je přichystána kontrolka se zeleným sklíčkem na takové použití (v literatuře označována jako kontrolka dodatečného zařízení, pro tlumená světla nebo pro vnější osvětlení vozidla - "zvláštní výbava"). Ve většině případů je však od výroby buď nezapojen (kabely) nebo v ní není osazena žárovka. V tom druhém (lepším) případě, v jakém jsem se ocitl i já, stačí vybrat přístrojovou desku (postup v článku Montáž otáčkoměru) a žárovku (12V, 2W) jednoduše založit. V opačném případě třeba sehnat i objímku (pokud tam není) a napojit na ni 2 kabely od některé ze žárovek podsvícení přístrojovky (platí pro přístrojovky s kulatými přístroji - u jiných typů by to mělo být podobné - prostě to třeba připojit na podsvícení, to se zapíná současně se zapnutím světel, přes den ho však nevidno - kontrolku ano). Symboly kontrolky světel se v škodovkách používaly dva - starší (podobný symbolu dálkových světel, čárky vlevo jsou však našikmo) a novější.

A to je všechno. Jednoduché a efektní. :)

Signalizace nevypnutých světel

Signalizace nevypnutých světel je o něco důležitější, protože když za vidno zapomeneme světla zapnout nevadí až tak, jako když je pak zapomeneme vypnout, následkem čehož je po několika hodinách stání vybitý akumulátor ...

Instalace signalizace do škodovky je velmi jednoduchá. Základem je koupení, sehnání, nebo pořízení nějakého jednoduchého "pípacieho" zařízení na 12V. Pak už jen třeba zařízení připojit do auta na horní šrouby (výstupy) dvou pojistek (v pojistkové skříňce pod volantem - černá krabička o rozměrech cca 9x4cm) a to takto: "-" (většinou modrý vodič) na pojistku č.. 2 (zleva) a "+" (většinou červený vodič) na pojistku č.. 5.

Funkce zařízení je následující: Pojistka č. 2 je spínaná klíčkem zapalování. Při vypnutém zapalování (klíček na 0) je ukostřen, tedy na její výstupu je "-" pól. Při zapnutém zapalování (klíček na 1) je na její výstupu "+" pól - tedy o. i. jsou v provozu i všechny spotřebiče. Na pojistce č.. 5 jsou připojeny tlumené (potkávací) světla. Při zapnutých světlech je na ní "+", při vypnutých ani "+", ani "-".

Na "pípání" samozřejmě potřebujeme "+" i "-":

vypnuté světla (nebo zapnuto jen parkovací), vypnuté zapalování - nepípá, máme jen "-" na pojistce 2, chybí nám "+"

vypnuté světla (nebo zapnuto jen parkovací), zapnuté zapalování - nepípá, na pojistce 2 máme "+", na pojistce 5 nic

zapnutá světla (potkávací), zapnuté zapalování - nepípá, na pojistce 2 máme "+", i na pojistce 5 máme "+"

zapnutá světla (potkávací), vypnuté zapalování - pípá, - na pojistce 2 máme "-" a na pojistce 5 máme "+"

Tedy pípa to jen tehdy, když máme zapnutá potkávací světla a vybereme klíček. Pokud potřebujeme, aby nám to Pípal i při zapomenutí vypnout dálková světla, nejjednodušším řešením je připojení ještě jednoho zařízení na pojistky č. 2 a 7 (dálková světla).

Takové zapojení připojením přímo na pojistky je nejjednodušší a podle mě i nejlepší. Je zde možnost zapojit to např.. i přes dveřní spínač, ale je to zbytečně složité a neefektivní. Zkoušel jsem to, ale nakonec jsem se i tak vrátil k původnímu zapojení. Prostě od auta nikdo neodchází bez klíčků a když mu to při jejich vyjmutí ze zapalování začne pípat, ví, že třeba vypnout světla. A funkce parkovacích světel je zachována (můžeme nechat svítit). Žádné zbytečnosti :)

zdroj tématu:

http://skoda120.inetbox.sk/skoda.php?id=navody⊂=sign_svetla

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...