Přejít na obsah

1.4 TSI RS spotreba oleje


Doporučené příspěvky

Kontrolka motoru nesvítí? Jestli jo, tak je to v nouzáku a emise jsou špatné. Teď ale ještě před měřením čtou readiness kódy a již tam by chybu vyčetli a k měření vůbec nepřistoupili.

Budeš muset do servisu na diagnostiku. Tam si emise přeměří a určitě příčinu najdou. Kolikrát stačí vadná svíčka, nebo podobná blbost. Horší to je, když má některý válec mizernou kompresi.

Konzumace oleje má na emise vliv, ale to už by fakt musel být extrém. I když motor bere půl litru na tisíc, tak jsou emise OK.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kontrolka motoru nesvitila, ani na diagnostice nebyla žádná chyba. Zajel jsem do servisu Škody, kde jsem rekl ze mam problem s emisema, ze to potrebuji opravit a nabidli mi ze nejdriv zkusi udelat technickou oni a pak se uvidi jestli je potreba na technickou ta oprava. nevim jak to udelali ale emisema prosli takze ted mam dilema zda hledat pricinu nebo jezdit jak doted v nevedomi :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Přátelé, nechci zakládat nové téma a napadlo mne, že oživím to staré. Nastudoval jsem problematiku RSek. Problémem je, že jsem se do ní zamiloval a chci si jí koupit. Samozřejmě, že jsou všechny již bez záruky. Můj dotaz tedy zní - mám do toho jít, nebo je riziko problémů tak velké, že se na to mám vykašlat? Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 roky později...

Asi preto, že máš auto s dvojitým preplňovaním, do ktorého 10W nepatrí, a to obzvlášť nie v zime. Viem, máš LPG, ale aj tak si to prehnal. 10W-60 používajú v púštnych rally, v okruhových závodných autách alebo v športiakoch ktoré chodia na okruhy, prípadne ich prevádzkujú vo výrazne južnejších zemepisných šírkach, u nás je to overkill.
Čo sa týka oficiálnej stránky, napriek tomu že uvedený olej je kvalitný, tiež nemá potrebné schválenia. Radšej tam dávaj lacnejší olej a meň ho častejšie, pre motor to bude lepšie.
Pozri nejaké 0W-40-ky (tieto budú mať aj potrebné schválenie VW), prípadne ak tam silou mocou chceš mať nejakú rezervu, tak sa poobzeraj po nejakej 0W/5W-50-ke.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

e1: čítal som pár príspevkov od teba na fóre o olejoch. Určite viem, že vieš viacej toho o tých olejoch ako ja ale povedz mi prečo by nemohol používať olej, ktoré síce nemá schválenie pre daný motor ale parametrovo je oveľa lepší ako to čo je schválené.  

Prečo by sem nemalo patriť 10W ? To, že raz dva krát za zimu je tu -15,-20°C neznamená hneď, že to je nevhodné. Aspoň si tak myslím. 

 

petrLa možno našiel práve olej, ktorý by mal byť do tohto motora používaný od výroby, aby nebola z toho motora olejnička ako to vo väčšine prípadoch býva. 

 

 

PS: Na tom fóre venujúceho sa olejom som sa ja osobne pýtal na olej do Octavii RS TDI, poradili mi tam neschválený olej pre tento motor mám ho tam teda dať ?? Auto je bez záruky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji, že jsi si mě zastal Marfan?, máš pravdu většina RS je volejnicka". Tento olej 10w60 Castrol používám co vozidlo vlastním, ten od koho jsem RS kupoval ho tam lil taky a vlastně min ho doporučil, konzultoval jsem to ještě s dvouma nezávislými automechaniky a neměly nic proti. Vím, že jsem uvažoval ještě o 5w40, zůstal jsem u toho, který mi byl schválený. Ještě jednou píšu, že žádný olej nedolejvam!

Určitě by mohl e1 napsat jaký to může mít do budoucna dopad 10w60 na motor?

A co jsem prehnal s tím LPG, jestli má nějaký poznatky z PRAXE, čím je nebo může být LPG pro tento motor škodlivý?

Editováno: , autor: petrLa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ako som písal vyššie, uvedený olej nie je zlý, a na 99,9 % chýbajúce schválenie nebude problémom. To 0,1 % je to čo riskuješ, lebo olej môže načať napr. tesnenia, alebo môže dôjsť k nejakej chemickej reakcií ktorá môže napr. poškodiť gumené, alebo plastové časti v motore. 
Čo sa týka viskozity, 10W je prvý problém. Okrem samotného motora, turbo aj kompresor potrebujú po štarte čo najskôr mazať, a kým sa 10W pretlačí to chvíľu trvá. Čím väčšia je zima, tým dlhšia je tá chvíľa, a práve vtedy, keď sú v motore najväčšie trenia a motor sa najviac opotrebúva, je potrebné čo najskôr mazať. Na YouTube je kopa videí, ktoré ukazujú správanie sa oleja v mraze. A áno, -15°C alebo menej nie je každý deň, ale aj v ten jeden deň treba naštartovať, a ja osobne by som nebol rád keby motor sekundy až desiatky sekúnd išiel bez mazania. A tak isto keď je síce iba -10°C, alebo -5°C, ale celý týždeň, alebo mesiac (veď nie každý býva napr. na južnom Slovensku).
Druhá vec je tá viskozita za tepla. Neviem aká je bežná teplota oleja u 1.4 TSI (CAVE, CTHE), ale treba si uvedomiť, že kým sa motor a olej v ňom zohrejú na prevádzkovú teplotu, tak to trvá, v zime aj 10-20 km. Aj aj keď budem predpokladať, že motor zohreje pri bežnej jazde olej na ideálnych 100°C (napr. u 1.2 TSI CBZx sa to nedeje), tak ten olej bude mať stále vyššiu viskozitu, ako to, s čím pri návrhu motora počítali, t.j. mazanie síce bude, ale nie ideálne, čo môže hlavne pri vyšších otáčka spôsobiť, že plánovaný prietok oleja v motore bude nižší.
A toto je motor, do ktorého bol pôvodne určený olej 5W-30, ktorý je dnes už nahradený 0W-30-kou. Netvrdím, že by to nechcelo viac, ale 60-ka je zbytočne viskózny olej. 
 

Aby sme sa bavili o číslach, ideálna viskozita oleja je okolo 12-15 mm²/s, a teraz porovnanie 0W-30-ky a 10W-60.

Castrol EDGE Professional Longlife III 0W-30
Kinematická viskozita pri 40°C: 66 mm²/s
Kinematická viskozita pri 100°C: 11,5 mm²/s

 

Castrol EDGE Professional TWS 10W-60

Kinematická viskozita pri 40°C: 160 mm²/s
Kinematická viskozita pri 100°C: 22,7 mm²/s

 

Ako môžete vidieť, 60-ka sa k správnej viskozite vôbec nepriblíži, len ak motor zohreje olej nad 100°C. 30-ka ideálnu hodnotu viskozity pri prevádzkovej teplote dosiahne niekde okolo 90°C. Čo je oveľa zaujímavejšie, je to, že to je už skôr, ako olej dosiahne prevádzkovú teplotu, a aj kým tú teplotu nedosiahne (napr. pri krátkych jazdách), tak jeho viskozita sa aspoň ako tak blíži k ideálu. Oproti tomu je 10W-60 celý čas úplne mimo, a to výrobca oleja uvádza hodnoty viskozity až pri 40°C. Viete si predstaviť, že aké tam budú viskozity pri 0°C, alebo pri -20°C? A teraz sa zamyslite, že aké dlhé jazdy robíte, koľko krát sa stihne olej v zime zohriať na tých ideálnych 100°C, Toto je dôvod, prečo by som ja do tohto motora dával 0W-40, s tým LPG možno nejakú 0W/5W-50-ku.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Jednodznačne sa doporučuje olej motorový. ;-) Ak si prečítaš manuál, tak zistíš aj to, že musí mať schválenie VW 502.00 alebo VW 504.00.
Čo sa týka spotreby, Škodovka v manuáloch uvádza, že spotreba oleja do 0,5 litra / 1000 km je v pohode, takže ak za 15 tisíc km doleješ 7,5 litra oleja, podľa nich je to stále v poriadku. Podľa tohto si dokážeš domyslieť, že čo vyriešiš s vysokou spotrebou oleja mimo záruky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...