Přejít na obsah

Twisted

Doporučené příspěvky

No a co bys jako chtěl jestli jsou ty škrábance hluboké? Zalestit to pod hloubku barevného pigmentu na plech nejde. Takže určitě použili přípravky které ty rýhy vyplňují a retusuji, něco jako ty zázračné retušováci fixy z reklamy, to samé podobne je i u profi past. To ovsem nevydrží věčně.

Editováno: , autor: dick
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...
  • o 1 rok později...

Zdravím, koupil jsem ojetou Fabii II a má pár kosmetických vad, kterých bych se rád zbavil nebo je trošku dal do pucu...

 

Jednak jsou tam nějaké ty drobné povrchové "provozní škrábance" z parkoviště atd. - nové zatím nijak zásadně nepřibývají, takže si říkám, že bych to něčím přetáhl, na to by předpokládám mělo stačit třeba něco takového? Či má někdo lepší tip?

 

https://www.auto-doplnky.com/tuzka-na-opravu-laku-quixx-pen-paint-repair-pen-12-ml-p37267

 

A pak mám na hraně levých zadních dveří pár míst, kde je to až na plast pod lakem - tam předpokládám tužka už nee (viz kolega nade mnou), takže z techničáku zjistit kód barvy, koupit si origo barvu ve spreji a normálně stříknout (s oblepením okolí), jest tak? Ty vady jsou minimální - na té hraně dveří cca průměr kolem 5-7 mm, ta místa jsou tam tři. Takže zatím bych to rád zvládl "po domácku" ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 30 minutami, Wittmann napsal:

ta tužka funguje na principu sjednocení povrchu - škrávabec po "opravě" zůstane, ale jelikož se na něm neláme světlo, tak není tak vidět. Nevydrží to ale nadlouho.

 

Ty dveře bych vzal štětečkem - sprejem plošku 5-7 mm nenastříkáš.

 

Jasný, to mi pak taky došlo, že na ty dveře asi nebude sprej to pravý. To bych to půl hodiny oblepoval a stejně by se to tam nepovedlo sprejem pořádně cáknout. Štěteček si asi pořídím... S tou opravou tužkou vím, že to  nevydrží - kamarád něco takovýho měl a pár umytí auta a mohl to dělat znova. To by mi ale tak výrazně nevadilo - jestli to je fakt o tom, že se to přetáhne tužkou a hotovo, tak bych s tím asi neměl problém.

 

Opravu laku jako takového bych vzal asi normálně origo sadu toto, nebo je něco výrazně lepšího?

 

https://www.auto-doplnky.com/opravna-lakova-tuzka-skoda-fabia-ii-2006-2014-original-touch-up-set-3t0050300-3t0050300a-p40493

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Škrábance na nárazníku řeším barvou se štětečkem a přetáhnu to platební kartou, jako bych to zakytoval. Aby barva zůstala jen v rýhách. Přebytky barvy lehce setřít hadrou navlhčenou v acetonu. Třeba i opakovaně.

Po zaschnutí rozleštit lehce abrazivním leštidlem. Nejlepší pomocník je prach, který to celé překryje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Wittmann napsal:

tohle stačí, jen ten štěteček je na prd. Buď natupovat párátkem, nebo hledej "štětec kolibri 00, případně 000)

 

Jasný, ono to má tedy štěteček "jako na nehty", je to tak? Ten Kolibri myslíš tento?

 

https://www.art-creative.cz/zlata-kuna-kulaty/7071-akvarelovy-stetec-kuna-c-000-kolibri-88.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Zdravím, dnes jsem přišel ke kufru auta a všiml jsem si u levého světla na 5. dveřích malého rezavého fleku. Kousíček barvy šel odloupnout, zbytek už drží, jedná se o flek 5x2mm. Zajímalo by mě čím šetrně odstranit rez aniž bych nějak extra poškodil okolní barvu (napadla mě citrónová šťáva se solí, ale nevím jestli je to dost šetrné a zároveň účinné). Plánuji po té koupit origo černou barvu od škodovky a natřít štětečkem (je mi jasné, že to půjde poznat, ale jde mi hlavně o to, aby to dál nerezlo).

rez 5. dveře.jpg

Editováno: , autor: AkrijKubas
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, tohle je sprej, ještě mají opravnou tužku. Je to malá lahvička s barvou a ve víčku je štěteček + ten drátěný kartáček u metalízy je v sadě i ten krycí lak. Pokud bys použil chemický odrezovač, tak pozor, některé opravdu naleptají lak. Mám doma jeden, ale odlitý ve skleničce, tak ti už neřeknu, jaký to je a ten je přátelský i k těmhle lakům. Jelikož to máš na plech, ono to stejně takhle nezabrání té rzi napořád, nějakou dobu ale určitě ano. Muselo by se to udělat profi, zbrousit na větší plochu a pak nanést antikorozní vrstvu a další nutné přípravky. Každopádně než tam naneseš tu barvu, tak pořádně odrezit, nejlépe tím odrezovačem a nechat ho dostatečně dlouho působit, třeba ho použít i několikrát a nakonec odmastit.

Mimochodem mám to samé na téměř stejným místě ještě jako naschvál na místě prolisu a taky na hraně, nejdřív to byla téměř neznatelná dírka, tak jsem to vzal tou opravnou tužkou a teď po asi třech letech se tam udělal puchýřek, tak jsem to oškrábal tím kartáčkem, pak odrezovač, nakonec jsem si  vzpomněl  na jednoho  známého a ten to zbrousí a říkal, že za 500 to udělá pořádně a nakonec přelakuje.

Editováno: , autor: mambo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Presne jak pise mambo  objednej  http://eshop.skoda-auto.com/cz/cs/b2c/lakova-tuzka-hfb38000xx

Nejlepe primo ve Skodovce pokud to mas blizko. Jde jen o cislo barvy ktere mas ve velkem technicaku nebo datovem stitku, nebo jim zasli VIN oni budou vedet.

 

Pokud jsem něco obednaval stacilo naspsat mail a 2 den jsem si to vyzved a bez postovneho.

Je pak otázka jakou mas barvu nekde jsou 2 lahvicky kdy bys mel dat nejdříve baru a pak ten pruhledny lak.

Ja to smicham dohromady a pak aplikuju paratkem nebo extra steteckem.

Příp. se da dat primo na kov ještě trocha tmelu a na nej pak barvu.

 

Editováno: , autor: zwan
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 4 hodinami, AkrijKubas napsal:

Zajímalo by mě čím šetrně odstranit rez aniž bych nějak extra poškodil okolní barvu (napadla mě citrónová šťáva se solí, ale nevím jestli je to dost šetrné a zároveň účinné)

 

organické kyseliny skvěle odsraňují rez, ale nadruhou stranu (až na výjimky) silně podporují korozi - takže to ani nezkoušej. Opatrně to ošmirgluj až na čistý kov. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že se to trochu zvětší. Tohle je ralativně dobře přístupné místo, takře bych lakovou tužku použil přímo na plech - v budoucnu, pokud to vyleze, není problém to předělat. Jinak by bylo dobré to máznout antikorozní základovku. Případně odrezovač - bacha on neodrezuje, ale jen chemicky váže oxidy železa. Vždy platí, že je lepší to mechanicky odrbat. Jo a pro úplnost odrezovač je z větší části také kyselina - anorganická fosforečná - H3PO4

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...