Přejít na obsah

Ječí ve vysokých otáčkách


Wittmann

Doporučené příspěvky

Mám tady zakovou zapeklitost, se kterou bezvýsledně bojuji již několik let, tak třeba to někdo rozlouskne :-). Pokud motor vytočím do vysokých otáček - před začátkem červeného pole, tak se z palubky ozve ječivý zvuk - jsem přesvědčen, že to dělá větrák topení (ten zvuk je srovnatelný s větrákem s vyčvachtanými ložisky - stodvacítky to dělávaly). Normálně je ventilátor naprosto tichý i na nejvyšší chod.

Moje teorie je taková, že ve vysokých otáčkách ("vytočený" alternátor) vznikne v síti přepětí a ten větrák to prostě nedá. Jen nevím proč to nedá a co se s ním vlastně stane. Je ovšem také možné (moc tomu ale nevěřím), že to s větrákem vůbec nesouvisí a zvuk z prostoru palubky vychází pouze zdánlivě a může být i z motoru. Problém je stále stejný cca 10 let, nijak se nezhoršuje. Má někdo nějaký tip. Jen doufám, že to není nějaký škodovácký varovný systém :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyby to bylo tím alternátorem, potažmo zvýšeným napětím a potažmo vysokými otáčkami ventilátoru, tak předpokládám, žeby Ti odcházely i žárovky. Akumulátoru se taky líbit nemusí.

Nicméně může být. Regulátor je vadný, nereguluje buzení alternátoru a ten dává napětí závislé podle otáček.

Vem a připoj na akumulátor multimetr a měř napětí v celém průběhu otáček. Mělo by být cca 14,4V, pokud poroste a poroste hodně, je to alternátorem, rsp. regulátorem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to ne, drnčení čehosi to není určitě. Je to prostě jako když pustíte elektromotor, jehož rotor má vakl - motorky ostřikovačů mívají podobný zvuk, případně ty větráky. Ale jak jsem psal, souvisí to s otáčkami motoru a je to něco hodně blízko. To napětí mi tuším ukatuje také PP - dá se na to spolehnout?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...