Přejít na obsah

Vhodné rozměry pneu na alu disky


ivan kmetko

Doporučené příspěvky

ET je vyosení uchycení ráfku ze středu disku v mm, nesouvisí to vůbec s pneumatikami. Čím je ET nižší, tím je ráfek víc venku z podběhu např. disk s ET40 bude o 14mm více vystupovat než disk s ET54. Pro rozměr 17 palců jsou na O2 schváleny disky s ET 54. Pokud máš od disku typový list s homologací, pak si je musíš nechat zapsat do TP, když nemáš, tak se tam se mrkni a uvidíš, co můžeš na autě použít. To samé platí pro pneu - na O2 pneumatiky šířky 215 nejsou schváleny, pro 17 palcovou pneumatiku je jediný povolený rozměr 225/45/17 91W. Používat disky s jiným ET nebo jinými pneumatikami může být sice efektní, ale je to trochu riziko při havárii, pokud pojišťovna zjistí neschválené disky nebo pneu, může krátit pojistné plnění. Další problém můžeš mít na STK, všimne-li si toho mechanik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V tom případě musíš mít Typový list k disku = papír, rozsahu jedné strany A4, na kterém je uveden konkrétní prodávaný typ kola, typ vozu pro který je určen, doporučené velikosti pneu a číslo schválení. Musí být potvrzený dovozcem zaregistrovaným na MDČR a prodejcem.

Editováno: , autor: Fakultak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

Ja viem že Octavia II ma na diskoch rozteč 5 x 112 lebo mám Octaviu II. Ale chcem kúpit originál škodovácke hliníkové disky na moju Octaviu II od majiteľa Octavie III. Z toho dôvodu potrebujem vedieť či sú rozmery diskov na obidve Octavie rovnaké - teda či aj na Octavii III je rozteč 5 x 112. Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...
  • o 1 měsíc později...

Zdravím. Prosím hneď ma nekritizujte, ale hľadal som a nenašiel vhodné vysvetlenie. Môj problém je asi takýto. V TP mám povolené tieto rozmery kolies :

205/60 R15 6,5Jx15 ET 50

195/65 R15 6Jx15 ET47

Chcel by som si kúpiť ALUTEC SHARK BLACK 6Jx15 ET45 a potrebujem poradiť. Je možné tieto disky použiť na pneu o rozmere 205/60 R15?

Viem, že podla TP správne nie, ale ide mi skôr o to, či nebude pneu neako zachytávať o blatník, ...

A ešte doplnenie. Aký je rozdiel medzi 6Jx15 a 6,5Jx15? Môže mi to niekto vysvetliť, prosím.

Vopred ďakujem za odpoveď.

post-42332-1267567039,5411_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hodnota ET je v mm. Vo všeobecnosti: "Čím väčšie číslo ET, tým viac bude koleso zapustené v podbehu a naopak." Trošku podrobnejšie: http://www.pneumatiky.cz/info/alu-kola-et-zalis.html

Ja som to síce ešte neriešil, ale kolegovia tu na fóre majú väčšinou názor, že o niečo menšie ET prispieva na celkový desing auta, lebo originál disky sú trošku zapustené.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 roky později...

Dobrý večer,

předem se omlouvám, že otravuju pro někoho možná s primitivní věcí, ale...mám Š-Octavii II combi, 1,9TDI. Dále mám klasický škodovácký alu disky 15". V techničáku mám "povolený" letní pneu 205/60/15. Tímto prosím o radu, jelikož jsem pouhopouhý laik, jestli na ty alu 15", můžu dát např. rozměr 205/55/15??? Nebo případně 205/50/15??? Nejde mi teď ani o cajty, ani případně o STK, ale čistě o technické vlastnosti auta, tím myslím např. jestli se to moc nesníží atd...

 

Dík.

Editováno: , autor: romanje71
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobrý večer,


předem se omlouvám, že otravuju pro někoho možná s primitivní věcí,
ale...mám Š-Octavii II combi, 1,9TDI. Dále mám jen obyč klasický škodovácký alu
disky 15", zatím jiný, větší disky kupovat nehodlám. V techničáku mám "povolený" letní pneu 205/60/15. Tímto
prosím o radu, jelikož jsem pouhopouhý laik, jestli na ty alu 15", můžu
dát např. rozměr 205/55/15??? Nebo případně 215/55/15??? Nejde mi teď
ani o cajty, ani případně o STK, ale čistě o technické vlastnosti auta,
tím myslím např. jestli se to moc nesníží a nebude to každou chvíli škrtat o zem a hlavně, jestli tam ty pneu prostě půjdou, jestli se tam vejdou atd...


 

Dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No jak jsem psal už výše, jsem pouhopouhý laik a chtěl bych prostě docílit toho, že si tam dám šírší pneu, bude to líp sedět, možná i vypadat líp:), aniž bych si musel kupovat větší disky. Jen o toto mi jde, jestli mě rozumíš? Pokud mi můžeš poradit nějak líp, a jde to i jinak určitě budu jen rád a předem ti dík.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jak jsem psal už výš, jsem jen pouhopouhý laik...No a jde mi o to, že bych tam chtěl mít širší pneu (papuče) aby to líp sedělo a možná i trochu líp vypadalo:), aniž bych musel kupovat větší disky...jestli mi teda rozumíš? Pokud mi můžeš poradit nebo doporučit jiný rozměr, který to splní, budu jen rád a předem ti díky moc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...