Přejít na obsah

Nic moc zvuk - rádio Swing + 4 repro


Doporučené příspěvky

Ahoj,

Mám v Rapidu rádio Swing a 4 repro. Nevím jestli je to jen můj pocit, ale řekl bych že kvalita zvuku je podprůměrná. Tak jsem se chtěl zeptat jestli někdo nemáte radu jak ne moc draze tento problém odstranit. Jsem v tomto směru nepříliš technicky znalý, tak by mě zajímaly vaše názory. Stačí jen vyměnit repro za lepší ? doporučujete nějaké ? je složité dodat další repro dozadu ( vedou tam již dráty, nebo je třeba je nechat dodatečně domontovat ?  Jde to vůbec ?

Díky všem za odpovědi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zvuk dělá především repro, nikoliv kabely nebo rádio. Samotné rádio výsledný zvuk částečně ovlivní (různé ekvalizéry, loudness apod.), ale nijak markantně (leckdy spíš k horšímu!). Pro zásadnější vylepšení zvuku běžnému spotřebiteli postačí pouhá výměna originálních repro. To jsou náklady v cenovém rozpětí 3-5t za sadu lehce nadprůměrných komponentních repro (středobas+výška+aktivní výhybka). Kdo už chce kvalitní zvuk, ale také větší výkon celé audio sestavy, pak musí nutně zapojit zesilovač, zároveň dát silnější kabeláž a také řádně vytlumit dveře. Kdo už chce špičkový výkon, pak přidá subwoofer. A kdo už to myslí smrtelně vážně a chce maximální maximum, pořídí si kapacitor a také adekvátně silnější autobaterii.

V Rapidu jsou z výroby v předních dveřích komponentní repro. Tzn. pod plastovým tapecem máš středobas o průměru 16,5cm (tedy doufám že ne 13cm) a pod oplastováním mechanismu zrcátek jsou výškáče (předpokládám průměr 25mm). Pouze k těmto repro je také vedena signálová kabeláž od rádia. Do zadních dveří nevede nic, pokud nejsou objednána další dvě repra dozadu rovnou z výroby (příplatek 1600,-). Dodatečná montáž kabelů do zadních dveří není až tak složitá. Jen je trochu technický problém demontovat samotné tapecírunky. Jsou totiž uchycené na takových plastových úchytkách, které výrobce vyrobil jen pro jejich prvotní montáž a nikoliv další manipulaci (praskají).

To, jak zásadní změnu chceš udělat, to už záleží jen na tobě a na tvých nárocích na hudební výsledek. Pokud hrají roli peníze, pak měníš jen repro. Se zvýšenými nároky na kvalitu zvuku, pak přicházejí další popsané úkony a také úměrně stoupá cena.

Editováno: , autor: fufal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem si dodělal na FII další 4repro (repro+výšky) origo papíráky ze Superba do zadních dveří a jsem spokojen. Hraje to lépe,ale jek je psáno výše záleží na vkusu. Dodělávka pro trošku zručného není problém. Ano čudlíky v tapecu praskají alejeden stojí cca 7kč ve ŠA? Dokoupil jsem-měnil jsem nakonec asi jen 2ks?takže to není taková trága... Kabeláž jsem objednal na HTCar Vsetín,naměrená přímo na auto,zapojení v pohodě,vše je součást balení. Poslali mi jen kabely,nebo můžeš objednat i s reprákama. Z první FII jsem je montoval ven(auto šlo do světa) a namontil jsem je do své druhé FII MC. Zase jsem napsal do HTCar a poslali mi kabely...Vše o.k. Takže záleží na tobě. 

Editováno: , autor: Jay Kay
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi teda vymenim predni repro a bude... ty vyskove repro nahore muzu nechat tak jak jsou a postaci vymenit jen repro ve dverich dole ? nepotrebuju zadny extra vykon. Jde mi jen o to ze ve starem aute jsem mel neoriginalni radio a nejake noname repraky a hraly o poznani lepe. Nemusim resit nejake impedance atd.. ? Staci koupit stejny rozmer repro a je to ? koukal jsem na ty dvere a zda se jak pisete ze je nutne rozebrat cely tapec - asi budu muset do servisu na tohle jsem fakt levy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No je levy a levy :kol-47:  já jsem vyučený automechanik (dělal jsem to asi jen 3roky) ale spoustu věcí si logickou cestou odvodíš sám,není to zas tak složité  :kol-32:  ale samozřejmě záleží na tobě jak se cítíš??? Ohledně rozměrů repro nevím,ale tady na foru to určitě najdeš. Jsou tady i návody,jak rozebrat tapec atd...jasně Rapida tady asi ještě nikdo nerozebíral,ale postup bude stejný,jeto koncern.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

runner: Jak shora píše Jay Kay, není to zas tak složité... tapec bude na pár šroubech zpravidla ve střední oblasti okolo madla a asi kapsy na nápoje. Pak ho jen stačí odloupnout z těch plastových stopek či jak je nazvat. To je asi to nesložitější, vyžaduje to cit a trochu šikovnosti. A i když se ti nebude dařit, maximálně některý praskne a vyměníš ho za nový (cca 7,-/ks). Audio Car servisy k tomu používají takovou malou kovovou montpáku (něco jako mohutnější vidličku). Je možné ji koupit za cca 300,-.

Pro vylepšení audio Ti postačí výměna jen předních repro a dojde k citelnému zlepšení. Doporučuji Ti ale výměnu i výšek. Ano, repro o stejném průměru jako jsou originály (předpokládám 16,5cm) a s impedancí 4 Ohm, stejně jako má na výstupu rádio Swing. Můžeš namontovat i repro jiného průměru, avšak to už zvyšuje náročnost nové instalace (nutné redukce apod.) Výkon repro bohatě stačí do 60W RMS i méně, když budou jen na rádio, výkonnější ztrácejí smysl. Čím budou mít vyšší citlivost, tím lépe, nejméně však 92 dB!!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Chci jen všechny ty, kteří hodlají sundavat tapecy ze dveří upozornit, že by se Fufalem zmíněná "vidlička" opravdu hodila, protože běžnými nástroji je velice otížné ony známé bílé kulaté příchytky vypáčit. U některých se mi podařilo sundat tapecy vyháknutím úchytů ze zmíněných příchytek, tyto však tvrdošíjně zůstaly vězet ve dveřích a následné vypáčení příchytek např. šroubovákem bylo velice pracné. Následkem příliš těsného uchycení příchytek v otvorech rámu dveří, došlo ve dvou případech k prasknutí plastových držáků tapeců, které půjdou jen těžko opravit. K prasknutí držáků došlo také proto, že jsem tapecy sundaval venku, v zimě, kdy je plast křehčí a tím náchylnější k poškození. Takže ještě jednou doporučuji zvýšenou opatrnost při sundavání tapeců. Připomínám to také proto, že tento neměkčený a myslím, že i na pohled nepříliš estetický plastový výlisek stojí 5500Kč!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Já tohle úplně potvrdit nemůžu. Ano můj tovární Focus hrál o poznání lépe, ale ten hrál lépe než kdejaké auto, vlastně ani nevím proč, nicméně Rapid nehraje zase tak zle. Když si člověk pohraje s ekvalizérem, dá se to. Bassy je potřeba vytáhnout - protože je tam asi nějakej ubohej středobas a absolutně to nemá výrazný projev. Za to výšky, ty jsou klasicky až hrozně zbytečně narvané a tak jsem si ubral. Ze středy nevím co vymyslet, protože buď jsem vložil nesprávný segment hudby nebo s věrností nemají co společné.

 

Každopádně, kdo poslouchá rádio, stěžovat si nebude. Kdo poslouchá hudbu a má nějaká očekávání, bude si muset říct ano, tak mi to stačí a není to zase taková bída na poslech v autě nebo řešit výměnu. Já jako hudebně zainteresovaný člověk jsem aktuálně s hraním si s nastavením ta první varianta, ale netuším, jak dlouho mi to vydrží.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Samozřejmě to tak je ;). Pokud potlačíš zadek, na předek to pustí o pár wattů víc a mechanická odezva je tak silnější (pro mě je to tedy nepříjemné, když mi to mlátí do nohou, ale basuje to pak už slušně).

 

Obecně to hraje relativně slušně a věrně, pokud si s tím pohraješ, ale na level 18 a výše už se přenáší odezva do plastů a celé to nezní kultivovaně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Maverick: některá autorádia na tebou popsaný posun ve funkci fader mohou takto reagovat. Tedy potlačením zadních repro jejich výkon částečně přejde ve prospěch preferovaných předních repro. Nicméně takto integrovaný zesilovač v rádiu primárně fungovat nemá a v jeho čisté podstatě tak není konstruován. Laicky se dá říci, že to je jakýsi vedlejší účinek levných komponent, použitých při výrobě "asi neplánováno" výrobcem... nicméně jak jsem uvedl, některá autorádia se takto mohou zachovat. Popisovaný jev bohužel jen potvrzuje, že v OEM autorádiích nejsou příliš kvalitativní zesilovače, stabilních za všech okolností na každém výstupu.

Jen pro doplnění: počet reproduktorů v případě komponentních repro nemá na nic vliv. Rádio pošle daný výstupní výkon a aktivní výhybka jen rozdělí frekvenční pásma nejčastěji na středobasy, příp. jen basy a výšky, ovšem stále při stejném množství výkonu. Nemá proto vliv, zda má někdo ve předu kompa, tedy 4x repro a vzadu jen 2 koaxiály. 

Editováno: , autor: fufal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

fufal: netuším, jak moc je to tvou předkládanou nekvalitou, ale nesedí mi to. Vepředu i vzadu jsou počítám naprosto stejná repro. Netuším, jaký je výkon rádia, jaká je impedance repro, ale podle mého to pouští výkon kvadrofonně. Rozhodně si nemyslím, že pohráváním si s Faderem je vyšší výkon na požadované straně nestabilitou zesilovače.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Alfl: Zesilovač autorádia Swing má jmenovitý výstupní výkon 4x 20W RMS, tedy signál dává kvadrofonně, jak správně uvádíš. Ovšem zadní repro nejsou komponenty, proto jsou poslechově horší a už ze svého principu se nemohou kvalitou zvuku vyrovnat předním komponentům.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

vormen: Já ty zadky používám spíš jen na akustickou ozvěnu a aby mě to tolik nemlátilo do nohou. Vědět, že jsou to jebky, tak si tam snad nechám jen ty přední, ale takhle mám přípravu na výměnu :)

 

fufal: V tom případě je teda předek řešený jako 2x20W Stereo přes výhybku a zadek nacpanej na 2x20W taky? Není ten zesík přes fader potom řešený jako 2x40W variabilně 4x20W? Neříkej mi, že to ubrání výkonu na výstupu má za následek tak obrovskou nestabilitu koncáku. Přeci tam ten fader k něčemu je a není to jen utlumení dané větve, ale i přidání té druhé.

 

Když už jsme u toho, řekněte mi prosím:

 

Počet repro 4/6

Nastavení ekvalizéru - BASS/MED/TREBBLE/BAL/FAD

Poslouchám rádio ANO/NE

Převážný styl hudby 

 

Já za sebe:

 

Počet repro 6

Nastavení +7/+3/-3/+1/+2

Poslouchám rádio NE

Převážný styl hudby ROCK

 

Díky

 

P.S.: Založil jsem na to vlákno, myslím, že nám to může trochu pomoct ;)

Editováno: , autor: Ajfl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Já jsem taky nespokojený. Mám i zadní a je to bída, FII kterou má žena má repro jen ve předu a hraje to líp. Proto bych se chtěl zeptat, jak připojit nějaký aktivní woofer na origo radio. Myslím si, že měnit výsky je naprosto zbytečné, je potřeba jen zlepšit basy. Neorigo radia mají výstup na subwoofer, u origo to asi není. Existuje nějaké řešení jak pripojit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...