Přejít na obsah

Pomoc- zalomený šroub v bloku


kojocz

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

na tohle fórum už nějaký čásek chodím, a mám pocit, že se tady vždycky dozvím něco zajímavého ohledně mého "Šarkána".

Mám teď velký problém- můj mechoš mi měnil těsnění pod hlavou a při povolování hlavy mu jeden šroub prasknul. Zbytek je utopený cca 2-3 cm pod úrovní horní stěny bloku a navíc drží jak bejk. Můj mechoš- mimochodem velmi dobrý a spolehlivý- se škrábe na hlavě, nikdy se s tím nesetkal. Dal mi možnosti- vyjiskření (netuším ani časovou náročnost, ani cenu), nový blok nebo motor (mám mlhavou představu, a není dvakrát příznivá, už jen proto, že máme za dva týdny jet na dovču), nebo poslední pokus- vidiakovým vrtákem se pokusit trosku šroubu odvrtat.

Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo nezná nějaký trik, nebo neporadí ohledně téhle patálie. Motor je 1,4 MPi, 44 kW, r.v. 2000 (kód z hlavy momentálně nevylovím, ale předpokládám, že bloky 1,4 budou +/- podobné).

Předem mooc díky za případné odpovědi!

kojocz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za odpověď! Mechoš se s tím už setkal, ale nikdy ne takhle, tedy že by se to zalomilo uvnitř bloku. Navrtat to prý nejde, navíc je prý ten šroub "připečený", takže zřejmě nějaké termální změny na šroubu, nebo závitu. Netuším, nevyznám se v tom...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kup si taketo nieco:

https://katalog.wuerth.cz/vytahovaky-zalom-sroubu-sada-6-16mm-069014-090-1/

  

a zmrazovaci spray a navrtaj do skobika v strede dieru a normalne ho vytocis...Mam vyskusane...tym,ze zmrazis ten zalomeny srob,tak sa stocha stiahne a povoli v zavite...a potom pojde von... :kol-47:

Editováno: , autor: cmoud
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc za tip! Možná na to nakonec dojde, ale momentálně se chystá velká chemická akce- mechoš to zkusí vyleptat kyselinou dusičnou- ta ocel sežere beze zbytku, ale při správné koncentraci nechá hliník zcela nepoškozený. Bude na to dohlížet zkušený chemik (můj otec  :kol-28: ) takže by to mělo být bez problémů. Když tak pak podám hlášení, jak to funguje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kojocz-chci tě jen ujistit,že navrtat to jde. Samozřejmě ne vrtákem ze supermarketu. V každém tzv. Spojmontu,železářství,prodávají aspon 2 druhy vrtáků co se týká kvality. Řekni že chceš vrták na nerez ocel a v pohodě. Nejprv menší na předvrtání,pak větší na rozměr vytahováku. Ten jak naklepneš,tak se šroub uvolní. Cena dvou vrtáků max.200kč. Samozřejmě ten vytahovák nejlíp kvalitní NAREX. Cena asi 150kč, Taky se nemusí kupovat celá sada.Jinak na tu kyselinu jsem hodně hodně zvědav. Držím pěsti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tedy oznamuji, že kyselina se ukázala být slepou uličkou. Přestože to mechoš celý den nahříval a vyměňoval starou kyselinu za novou, odleptalo se nula nula nic. Nakonec, přestože dokonce na šroubu zalomil i vytahovák, se mu to podařilo vytáhnout konvenčním způsobem.

Je to docela kupodivu, protože podle všeho ta kyselina měla fakt tu ocel sežrat komplet...

Každopádně moc díky za reakce, moc si toho cením!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...