Přejít na obsah

Kontrolka chladící kapaliny


boureanuz

Doporučené příspěvky

  • o 6 měsíců později...

aj mně a to jsem nádržku před rokem vyměnil, ale už jsem rezignoval, prostě též po chvilce udělám restart a je klid, další nádržku, abych měl na chvilku klid kupovat už fakt nebudu, jen občas skouknu hladinu, zda to přece jenom není hladinou a jinak na to kálím ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Tak se mi po třech letech opět rozsvítila kontrolka chladící kapaliny (předtím výměna nádobky, poté výměna těsnění hlavy a rovnání hlavy). Tentokrát mi to ale nedalo, koupil jsem si novou nádobku sám, s tím, že se kouknu, jestli v ní nejsou vidět ty dráty, které je potřeba očistit, stejně jako to jde udělat v Oktávce. Vidět jsou, ale jenom trošku, protože inženýři vymysleli, jak je schovat.

 

Níže posílám fotky, stačí kouknout z vrchu, kde je připojen kabel a pak pod víčkem strčit šroubovák mezi ty dva zobáčky a najít ty dva dráty a pořádně šroubovákem oškrábat (oba dva), aby byly trochu čisté a kontrolka sepla = nebude svítit ani pípat. Když tam máte kapalinu, tak moc vidět nejsou ani takhle z boku, takže je to naslepo, ale "kov na kov" pocitově rozhodně poznáte.

 

Vyzkoušeno na mé Fábii a funguje. Sice teda ještě propláchnu motor čističem chladiče, ale i kdybych tohle měl dělat jednou za měsíc, tak je to lepší, než nic.

 

Rozhodně doporučuju vyzkoušet toto řešení, než to tahat do servisu, kde primárně budou z principu měnit díly.

 

 

IMG_20161213_162530.jpg

IMG_20161213_162549.jpg

Editováno: , autor: Wyder
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím hele, jestli to vidět není, tak asi nemáš přesně tuhle (ta nejdražší)? http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/6ru121407-vyrovnavaci-nadobka-chladici-kapaliny-skoda-12068.html

 

Tahle origo přímo od škodovky je (dráty) tam vidět takhle má a šlo mi to tím šroubovákem ošmrdlat, jestli to není není vidět u jiných nádobek, to nevím.  

 

 

Asi to bude u jiných výrobců různě dostupné/viditelné. Holt to chce vyzkoušet, trošku mi to připomíná situaci s termostatama, kde naopak originální jsou horší a ty polské díky lepšímu materiálu vydržej 2x tolik...

Editováno: , autor: Wyder
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

jj, já to tak konečně předevčírem večer udělal (konečně byla volná garáž, manželka byla roomem v práci, tak jsem tam najel s Fábulí) ... chvíli jsem hledal vhodný drát, nakonec jsem tam dal drát čím byl svázán svazek kabelů k onboard kameře, odizoloval jsem konce, natvaroval, tak aby smyčka nepřekážela, oba konce zastrčil do konektoru a ten napíchl na piny v nádržce ... a ... bohovský klid :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mne sice všetko funguje ako má,ak sa rozsvietila kontrolka dolial som chladiacu zhasol mortor znova naštartoval a už nesvietila,ale ja sa chcem spýtať na typy týchto nádržiek,lebo na F1 HTP 2004 mám na nádobke to vyžšie modré víčko a na F1 1.4 2009 mám to nižšie so zárezom a aj nádržky sú pri pohľade dovnútra trochu iné.V čom je rozdiel,iba v modernizácii novšej alebo sú tam aj iné zmeny.

Obrázky sú z netu.

F1 nádržka.jpg

F 2 nadržka.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak restart fungoval i u mě po mírném zahřátí motoru (cca 1-2km), ale už mě to prostě nebavilo, furt restartovat, ikdyž vody je po horní rysku. Mezi nádržkami bude nepatrný rozdíl, zda je origo, nebo jak já jsem koupil EU, nebo čínou. Mezi origo a EU je rozdíl k přístupu k vývodům na čidlo. Jak tu někdo popsal výše s fotkama, já se u té EU na vývody nedostanu, proto jsem kontakty propojil. Kupovat každý rok nádržku také odmítám. Co se týká víček, řekl bych že to bude jen otázka designu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...
  • o 1 rok později...

Takze ono je to vlastne kontrolka oleja v nadrzke! Je to blbe, ked ignorujes realny ucel kontrolky, pre drobny unik oleja do kvapaliny. Mohli to urobit tak, ze by blikala roznymi rychlostami pri roznych problemoch. Tiez si chcem uzivat ten klud, ale ked uz to dokaze v RJ snimat aj hladinu, bola by skoda to uplne obist. Napadlo ma tam okrem vyssie popisanej skrutkovacovej metody strcit 2 rozzeravene droty cez obal nadobky a zalepit. Ale pretlak by mohol lepeny spoj znicit. Alebo zavrtne skrutky do dreva zavrtat do vhodneho miesta a ich konce spojit s konektorom. Aku hodnotu to ma namerato som nenasiel nikde - ani v "1. Motor 1.0 37 kW, 1.4 44 kW, 1.4 50 kW vstřikování.pdf", ani v "1. Motor 1.0 37 kW, 1.4 44 kW, 1.4 50 kW mechanika.pdf" a ani v "Elektrická zařízení.pdf". V "Elektrická schémata od 1999.pdf" som nasiel na str. 22 info, ze "G32 -snímaè hladíny chladící kapaliny" je odporovy snimac . Koho by zaujimalo, akej farby su kable(kto mal vyssie problem to hladat), tak na kostru vedie hnedobiely a do svorkovnice "T11 b -svorkovnice, 11-pólová, na příčné stěně vlevo (červená)" modrocerveny a odtial modrocerveny do riadiacej jednotky panelu pristrojov.

 

Mozno by to slo pouzivat aj v zaolejovanom stave, ale so zosilovacom signalu, respektive so senzorom akeho takeho odporu, co mozno zaolejovana kvapalina ma oproti cistemu vzduchu. Pohram sa so sadou rezistorov a zistim, pri akom najvacsom to prestane obtazovat. Podla diskusie https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,23749.msg174648.html#msg174648 je odpor takejto vody 180kohm/m. Z toho predpokladam, ze pre vzdialenost odhadom 3mm ktoru podla fotky tipujem v snimaci hladiny je vo vodivom stave odpor 540ohm. Mozete to prosim niekto odmerat v nadobke, kde nie je primiesany olej? Ja este dnes odmeriam v tej s olejom. Pisu tam, ze vodivost malo vodivej vody(destilovanej?) zvysili malym mnozstvom octu. Co urobi ocot v chladiacom systeme? andílek

Ako funguju tieto snimace? https://race-shop.sk/sk/nadrze-na-vodu/54975-snimac-hladiny-kvapaliny.html a https://www.autoricambi.sk/senzor-hladiny-chladiacej-kvapaliny-iveco-trakker-p6989/? Tu je snimac vhodny pre olejnate tekutiny http://www.sensit.cz/shop/opticke-snimace-hladiny-do-140-c/optsn140/0cd5baf4.html :D!

 

Este som rozmyslal plavakovy system so spinacom, ale akceleracia a naklon vozidla ma vyrusuje z tohoto napadu. Moznosti je vela - http://www.jsp.cz/cz/sortiment/seznam_dle_kategorii/snimace_hladiny/magneticke_spinace_hladiny/
Najlepsie asi budu opticke http://www.jsp.cz/cz/sortiment/seznam_dle_kategorii/snimace_hladiny/teorie-hladina/opticke-hladinomery/snimace-vyuzivajici-pruchod-svetla.html a mozno aj kapacitne http://www.jsp.cz/cz/sortiment/seznam_dle_kategorii/snimace_hladiny/kapacitni_spinace_hladiny/  Pre zaujimavost aj http://www.techpark.sk/technika-562014/opticke-snimace-hladiny-kvapalin.html Opticky by mohol byt lacnejsi a jednoduchsi na vyrobenie a mohol by fungovat aj z vonku nadobky.

Jedno z rieseni je vnutorne opticke https://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot-Liquid-Level-Sensor-Water-Level-Monitoring/1911249233.html na urovni MIN hladiny, alebo tu https://www.aliexpress.com/item/Relay-switch-output-Liquid-level-sensor-liquid-level-detection-module-Dual-level-alarm-switch-Infrared-optical/32873251413.html aj s relatkom(na 220V) kde by sa zapojil konektor k cidlu a bolo by vyriesene. Senzor sa vsak moze zababrat od oleja. Je tu aj samotny senzor za velmi lacno https://www.aliexpress.com/item/15mA-5V-Optical-Infrared-Water-Liquid-Level-Sensor-Liquid-Water-Level-Control-Switch-Favorable-Level-Sensors/32752456624.html.
Alebo radsej rovno senzor zakalenosti https://www.aliexpress.com/item/Turbidity-Sensor-Liquid-Suspended-Turbidity-Value-Particles-Sensor-Water-Turbidity-Detection-Module/32833501483.html? Alebo kapacitne snimanie hladiny https://www.aliexpress.com/item/capacitance-sensor-CR18-8DP-PNP-level-water-proximity-sensor-quality-guaranteed/32284399611.html? Ale tento je len do 70C. Iba ak by sa elektronika vyviedla mimo nadrzky a samotny snimac by sa mohol spustit s prederaveneho veka nadrzky.

 

Toto https://www.aliexpress.com/item/Water-Liquid-Level-Switch-Contactless-Detector-Outer-Adhering-Type-Level-Sensor-NPN-PNP-Rs485-Interface-Compatible/32833417039.html by tiez mohlo riesit nase problemy. Pouzitie je na obrazku https://www.aliexpress.com/item/Fast-Free-Ship-2PCS-Sewage-Treatment-Plant-liquid-level-Sensor-Liquid-level-Monitoring-Sensor-Probe-liquid/32798221575.html? Alebo iny model https://www.aliexpress.com/item/Free-Ship-Tube-Type-Non-contact-liquid-level-Sensor-Non-contact-liquid-level-Switch-Non-contact/32798261206.html

 

Najlacnejsi je tento plavak aj s tesnenim, ale ako ma byt umiestneny netusim. https://www.aliexpress.com/item/52mm-PP-Liquid-Water-Level-Sensor-Horizontal-Float-Switch-Down/32816496293.html

 

Najlacnejsie vyjde tento https://www.aliexpress.com/item/5pcs-Smart-Car-Obstacle-Avoidance-Obstacle-Sensor-Module-Barrier-IR-Infrared-Tube-Module-Photoelectric-Reflection-Sensor/32800559667.html kde za 2€ ziskam okrem seba este 4ks pre znamych. :D Co to taram, ze 0,29€ 1ks https://www.aliexpress.com/store/product/Smart-Electronics-New-for-Arduino-Diy-Smart-Car-Robot-Reflective-Photoelectric-3pin-IR-Infrared-Obstacle-Avoidance/1326062_32462888575.html !

 

Uz len odkial napajat tie neplavakove? Kde by tam mohlo byt najblizsie 5V pri zapnutom motore, alebo kolko znesie RJ, keby sa nahodou napajacie napatie skratovalo na vystupne snimaca/elektroniky snimaca?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...