Přejít na obsah

Zimní kola - plecháče nebo ALU ?


Xaradas

Doporučené příspěvky

Pomalu začínám řešit zimní obutí pro své Rapid přibližovadlo. Jelikož jsem nejlevnější plecháč (5x100 6J R15 ET38) našel asi za 1050 Kč a určitě bych k plecháči chtěl alespoň poklice, přemýšlím, že by se už dalo koupit na zimu i ALU kola. Nejsem v tom ale žádný odborník a nevím jestli to není blbost (nikdy jsem neměl na autě ALU kola až nyní s Rapidem). Poradíte mi? Děkuji za pomoc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja jezdim zimu na alu, dokonce mam 7,5Jx18 s pneu 225/40 R18.

Ty sice nepasuji na Rapida, ale na zimu se vratim o tridu vys do OIII - jen tim chci rict, ze netreba se bat alu kol na zimu. Snad jen pokud pouzivas retezy bych byl opatrnej prave kvuli riziku poskrabani laku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ALU kol na zimu není třeba se vůbec bát. Jezdím takto bez problémů už 10 let, ovšem nepoužívám řetězy, pouze kvalitní pneu a vzorek nejméně 5mm. Jen bych se velkým obloukem vyhnul použitým ALU... nikdy totiž nevíš, kdy kolo (disk) dostalo nějakou pumelici a může být naražené, byť jen mikroskopicky!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No nevim teda, zase tak uplne v pohode alu na zimu nejsou. Na leto mam pallas, na zimu pyxis a proste ty se zimakama jsou o dost vice znicene, jsou na nich rezave tecky a to se o ne dost peclive staram. Takze za me alu na zimu ano, ale me osobne by bylo lito si nicit hezci letni kola.

Editováno: , autor: michal86
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja se o kola nestaram vubec, jen je pri prezuti nechavam myt tim automatem, co maj v kazdem pneuservisu, a taktez mezi zimnimi a letnimi neni zadny rozdil. Obecne moc nechapu tu teorii mnoha ridicu, ze maji hezke kola na leto a nejaky hnus na zimu. Vzdyt na zimnich kolech se jezdi skoro polovinu roku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

může mi někdo znalý poradit jaký rozměr kola a pneumatik mam tedy objednat pro svého Rapida? Líbí se mi tyto kola http://www.pneumatiky.cz/dezent-v-dark-6.5x15-5x100-et38-lestena-celni-plocha--cerny-lak-PCZTVL6B.html a tyto pneumatiky http://www.pneumatiky.cz/michelin-alpin-a4-185-60-r15-88-t-zimni.html,

 

Jen nevím jestli tyto položky jdou dohromady a jestli mohou být na mém Rapidu.

 

Díky za pomoc :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to je právě ten bordel, většina fakt pěknejch kol se v 6J nedělá. a ty konfigurátory je třeba brát dost opatrně. on ten 6,5 tam jde dát taky, jenže není v TP zapsanej. 

 

ještě dodám, že bych si na zimu osobně koupil určitě plecháče. bohužel budu letos jezdita na alu, který mám uplně nový a zústaly z předchozího auta. nejde mi o to, že se můžou nějak ty disky poškodit, ale spíš mě štve, že se bude dostávat bordel na brzdy, písek, štěrk, rozsolenej sníh. když jsem měl plecháče a originál celoplošný poklice, tak se tam nedostalo nic. teď budu mít pětipaprsky :-(

Editováno: , autor: vormen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám objednaného také Rapida. Zajímám se též co za kola na zimu. Zde někdo píše že jsou vhodné disky z OI. Ale pozor.U prodejců na netu upozornují i když značení  je stejné  6jx15 5x100 ET38 díra 57  ale kód 8380 je pro OI a není vhodný pro Rapida.Kód pro Rapida je 7760 a je také cca o 100 Kč dražší. Neví co ten kód značí (vyšší cenu)?  Hrnek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak já mám objednáno NOKIAN WR D3 185/60 R15 XL 88T. A doufám, že 15" ráfky z mého AEE-čka půjdou i na TSIčko. Nechápu, proč by neměly jít, když mají ty správné stejné rozměry. Možná ráfky pro RAPIDa jsou modernější, tzn. třeba odlehčený při stejný pevnosti, nevím. Nebo to prostě jen kvůli zisku, nový auto = nový disk ale se stejnýma vlastnotma za vyšší cenu.

 

Tak jen doplnění:

KFZ 7760 pro RAPID hmotnost 8,02kgpost-6633-0-21187400-1376599454_thumb.jp

KFZ 8380 pro OI hmotnost 8,9kgpost-6633-0-30472000-1376599493_thumb.jp

S tou rozdílnou hmotností je pak otázka zatížení přední nápravy, zda 2x0,88kg neodpružené hmoty navíc není problém pro životnost nápravy konstrukčně původem z FABIE. O zadní nápravu původem z Golfa/OI/RO strach nemám.

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...