Přejít na obsah

Uvolněné sklo el.okna


Joppien

Doporučené příspěvky

Zdravím, mám Feldu combi, 1.3 MPi, r.v. 1999. Dnes ráno sem dojel do práce a chtěl sem stáhnout nahoru el okno u spolujezdce a zadrhávalo se a vysunulo se bezpečně kousek zpět, jako by tam měl překážku v podobě ruky apod. Rozebral sem vnitřní kryt dveří a zjistil jsem, že je tam vše v pořádku, žádné známky poškození, ani plastových trubek u motorku stahování. Motorek je plně funkční. Když se stáhne okno dolů nadoraz, bezproblému se dolů stáhne ve vodorovné poloze okna, bez vychýlení. Ale jakmile ho stáhnu nahoru, tak se chová dost uvolněně, jakoby se překřížil a rohem okna se kousne do gumy, která je pódel oken, motorek to pak pochopí jako překážku a zastaví vysouvání nahoru a bezpečně se sám stáhne krátce dolů a zastaví se. Tak sem to udělal tak, že jsem krátce stiskl tlačítko nahoru a pak sem ručně vyrovnával okno, aby bylo ve bezproblémové poloze na zvednutí. A takhle sem postupoval dlouho, až sem okno úplně zavřel. Pak sem zjistil, že jak jsou ty dva linety (plechový účka, které drží spodní část okna), tak jeden linet blíže ke zpětnému zrcátku má drážku a dva šrouby. A druhý nemá drážku a je napevno přišroubován. Oba dva linety jezdí po vodících tyčkách. Tak se ptám, zda-li drážka se šteluje a nebo je tam pochopitelně drážka jen proto, že jak se otevírá nebo zavírá okno, tak se linet sveze po té drážce podle toho, jak se stahuje. Když oba dva vodící tyče mají jiný úhel sklonu. Někde sem četl, že je důležité ustanovení obou linet, že má být mezi linety nastavení dlouhé 464,5 mm s tolerancí 0,5. Akorát nepíšou, zda-li se to nastavuje v zavřené, nebo polootevřené poloze okna?

 

Předem díky za odpověď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak sem na to přišel, rozdělal jsem ten mechanismus z auta a až teprve sem si přitom všiml nešťastné prasklé bílé plastové trubky, z kterýho koukala šroubovice. Vše je tam funkční i šroubovice. Jen prostě blbej kus plastové trubičky praskl, která má výrobní hodnotu cca 2-3 Kč. Okno se dalo dolů v pohodě vysunout, ptz šroubovice procházela elektromotorkem na druhou neporušenou trubku. A když sem to měl zvednout nahoru, tak procházela elektromotorkem přes tu prasklou trubku a jak tlačila okno nahoru, tak to téměř vylezávalo z trubky ven, proto vznikla ta vůle okna. Proto bylo sklo uvolněné, pak sem hodím fotoseriál, jak sem to rozdělal a spravil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Zdar,

 

mám též problém s oknem. Okno je zavřené a nejde otevřít, motorek je jasně slyšet že cvaká. Myslím si na 90 %, že jde o stejný problém s prasknutým bovdenem. Sundal jsem tapecírung, ale za boha jsem nedošel na to, jak demontovat motorek ven, abych mohl bovden opravit/vyměnit. Neporadil by mi někdo? Návod nebo fotky by pomohly.

 

Díkec

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...