Přejít na obsah

Problemy s rizenim - vibrace


runner

Doporučené příspěvky

Uz me to nebavi a chci ze zeptat jestli mate nekdo podobny problem.

Muj rapid s originalnimi 15" koly ma neustale problemy s koly.

Poprve jsem zjistil ze pri rychlosti kolem 100 km/h vibruje volant a tak jsem jel na zarucni servis. Nez byl problem odstranen slozitym vyvazovanim byl jsem tam nekolikrat. Nedavno se objevil problem ze auto tahlo na pravou stranu tak jsem jel opet na servis a bylo opraveno. Ted po teto oprave se mi opet zda ze volant kolem 100 km/h vibruje... uz me to nebavi. Byl jsem v servisu uz asi 10 x. Mate nekdo podobny problem ? Auto ma 5 mesicu a asi 5000 km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mi to vibruje na nerovnostech taky, to bych rekl ze to je citlivym rizenim. Ale pri stovce ustalenou rychlosti na hldake silnici bez nerovnosti to mirne klepe.. pri kratke ceste si toho temer nevsimnu, ale kdyz jedu +/- 100 km/h dyl tak to proste citim a vidim to na volantu.

Editováno: , autor: runner
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Osobně si myslím, že je to diskem nebo pneumatikou. Pokud Ti kola několikrát složitě vyvažovali a máš najeto cca 5 tis. tak se hodnoty pro vyvážení při tomto nájezdu mají lišit zanedbatelně. Nejrychleji se závada odstraní "metodou vylučovací" :-)

Jak ji nejrychlaji aplikovat? Domluv se s dobrým technikem v dobrém servisu, že s Tebou vyjede v předváděčce. Pokud je na ní řízení OK, tak pak ty kola z předváděčky dejte na Tvého Rapida a znovu se s ním projeďte. Pokud je klid, tak pak se soustřeďte pouze na ty kola.

Na kolech bych prověřil horizontální i vertikální házivost disku. Pokud je v normě, tak bych dále pořádně prohlídnul plášť pneu, a to důkladně i zevnitř. Dobrý pneuservisman defekt kostry dokáže rozpoznat. Má cit v prstech.

Takto jsem kdysi objevil odtavení běhounu od kostry pláště, který taky způsoboval v určitých rychlostech vibrace.

Editováno: , autor: MiKy*
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mne to docela vadi, jelikoz to neni uplne nejslabsi, proste jakmile jedu cca 100 km/h tak mi to klepe do ruky. V servise s tim uz zkouseli temer vsechno co se vyvazeni tyce a na jinych kolech to nedelalo. Zitra mi vymeni gumy za nove tak se pak podelim o informace jestli to bylo tema pneumatikama.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takze prezuto na nove pneu a jezdi rovne a hlavne volant nevibruje. Pochvala servisu za ochotu a korektni jednani.

Pro ostatni co by meli stejny problem:

problem: vibrace ve volantu okolo 100 km/h. kola: 15" Carme.

vyreseno: po nekolika pokusech o vyvazeni a prohozeni kol [ v ramci reklamace ], atd.. byly pneumatiky vymeny za nove jine znacky a problem se jiz nevyskytuje. Puvodni pneu: Dunlop SP sport. Nove pneu: Bridgestone B250

Vsechno v ramci reklamace.

Editováno: , autor: runner
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nebyl a ani nehodlám, za chvilku hodím zimáky, pak ještě jedno leto a jdou pryč, to přežiju. to bude stejně nějaká špatná kombinace gum a citlivosti řízení, čili vlastnost. v rapidu spaceback už je jiný řízení a jinak nastavený, kvůli stížnostem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nebyl a ani nehodlám, za chvilku hodím zimáky, pak ještě jedno leto a jdou pryč, to přežiju. to bude stejně nějaká špatná kombinace gum a citlivosti řízení, čili vlastnost. v rapidu spaceback už je jiný řízení a jinak nastavený, kvůli stížnostem.

 

pravda. taky se mi to nejak nechce resit, neni to nic co by mi nejak extra vadilo pri rizeni. na fabiich r.v. 2012 to delalo taky tak, akorat uz presne nevim co tam tehdy bylo z vyroby za gumy...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mi to teda vadilo u noveho auta... tak jsem to reklamoval. po nekolikate navsteve a neuspesnem ladeni vyvazeni jsem pozadal o vymenu pneumatik pokud je to zpusobene prave jimi, a oni mi je proste vymenili za nove Bridgestone - v ramci zaruky samozrejme.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

třeba se zlepší až se víc ojedou, já jsem teď v poslední době dost zkoušel možnosti podvozku a funkčnost ESP a od té doby bych řekl, že je to lepší :-) 

 

tak včera jsem si všiml, že vibrace jsou uplně pryč. napřed jsem si říkal, že je to třeba teplotou silnice a gum, ale dnes ráno zase zcela bez vibrací. posledních 10 dnů jezdím zatáčky dost ostře a i motor dost provětrávám. všechny 4 gumy mají teď pěkně sjetý (stržený) hrany a řekl bych, že to bylo tím. takže zase se potvrdilo to co říkám pořád, nehrabat zbytečně do novýho auta kvůli pi.ovinám. představa, že bych si nechal několikrát rozebrat nápravu u novýho auta nebo cokoli jinýho je hrozná, to už bych asi prodal :-) jak je auto složený z fabriky, tak už ho takhle nikdy nikdo v dílně nesloží.

Editováno: , autor: vormen
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

Ahoj , včera jsem koupil rapida ambient nebo jak se to piše kola alu 185/60/15 ravky 15" šiři navím , a od 115 kmh do 160 Kmh to vybruje hodně ! tedy až bych řakl neunosně ! na to že to je nové auto najeto 225 km po moji testovací jizdě :) když jsme to bral z prodejny najeto 32 Km, motor 1.2 TSI  jo jinak gumy kleber zimni :) nové za fabriky nebo co tam obouvají v prodeji :)  a mužu říci že gumama a ani ravkama to není !

 

podobny problem jsem řešil na fabii 1 , vibrovala jako krava mezi 120 až 170 volant  se klepal jak zulc :) fabie 1 mněla najeto podle tacho 192 tkm , vibrace šly jako by od pravého kola smněru jízdy čili dlouhá poloosa , vymněnil jsme skoro "celly předek" auta ramena čepy spodní čepy ložiska poloosy kola ravky vše nové krmně ravku vše original škoda žedné china nahrady :) nic nepomohlo sice vibrace se mirně snižily vymněnou všech dilu , ale i tak byly dost silné , až pak mně napadlo jít po motoru tedy po uložení motoru tak jsem vymněnil silem převodovky nic žadná zmněna , pak spodní silem taky žadná zmně , ale jak mile jsme vymněnil hlavní silem motoru "hrušku" tak to zmizelo !!! a byl klid , sice mně to mnělo napadnout dřívé , ale ja raději pomněím celé auto po dilech naž aby na to nepřišel kde je problém :)

 

takže podle popisi co ty pišete a nejsou sami stimhle má lproblém vice lidí bych typoval na problém vybraci od motoru , ale samo problem muže být i jinde !!!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dobrý den. Sem tu mladej cucák a moc se tu ještě neorientuju.

 

Tohle vlákno s řídícím soustrojím auta trochu souvisí.

 

Ale potřeboval bych zjistit jaký je předepsaný utahovací moment matice kulového čepu řídící tyče na Fabii II 1,2 htp 51 kW?

 

Nebo jestli by někdo neporadil kde to na internetu vyštourat? Třeba i někde stáhnout knížku "Jak na to?"

 

Děkuji za případné rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

tak po reklamci která byla minulý čtvrtek , jsem dopadl asi tak : odpověd při přebírání auto řizení je v pořádku , nic sním není, nic jsme stim dělat nemusely ! hm zmněna nastala vybrace jsou okolo +- 100 kmh až do 150 kmh pak už ustavají , auto začalo tahnout do prava (tedy po reklamaci ) volant je když jsou kola rovně mírně do prava +2 mm resp když jedu rovně volant není v ose

navíc, už je tedka vidět když ho pustíte jak pěkně vybruje zleva do prava a prava do leva max 2 mm což je podle mně dost !

 

takže kecaly že stím nic nedělaly ! hrabaly do geometrie kol a převažovaly kola ! jine zavaží na kolech než bylo :)

 

jinak na každém kolej je cca 25 až 40 gramu zavaží , a to jsou original kola !!! mněl jsem před tím RC rafky a to mněly max 10 gramu tak že by mně zajímalo kdo škodě vyrábí rafky ?

 

jinak v uterý další reklamace  , tak uvidím co bude , jsem dost alergicky na to když mi volant vibruje :kol-43:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

tak z tou reklamci nakonec ještě čekam začalo blbnout více než jen vibrace volantu :(

 

Tak že nakonec opět převížily kola :) a když jsem to projížděl z technikem , tak zase ty debilní vibrace :( a on na to že to dělaji i nová auto co mají , takže defakto mně poslal do :kol-46:  a tím pádem že z tím nic dělat nebudou (když to dělají i nová auta tak je to OK )

 

fakt super postoj k problému ! když to dělaji i nová auta , tak podle ša je to "vlastnost" ! to si fakt dělaji srandu ze zakazníku :kol-32: :kol-32:

 

Stejně si myslým že problem vibraci spusobuje uložení motoru (ale to se řeší v jiném "vlákně" )

Editováno: , autor: vikyviky
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...