Přejít na obsah

On Board Camera - vše o kamerách (jakou vybrat, umístění, zapojení)


bicista

Doporučené příspěvky

V praktické rovině vidím jako bezproblémové takové to běžné použití kamery v autě jako bezpečnostní kamery. Tzn. kameru instaluješ, "zapomeneš", a kamera při jízdě natáčí záznamy a neustále přepisuje staré záznamy novými. Takže záznamy jsou jednak uchovány limitované a po limitovanou dobu, dle kapacity karty, a pak smazány - přepsány.

V případě nehody bude využití záznamů (pojišťovna, policie, soud) jednak pro úřední účely, jednak tím pravděpodobně odvracíš daleko vyšší škodu než je nějaké popotahování od úřadu pro ochranu os.údajů. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě ke kameře, já jsem si chtěl pořídit kameru s wifi připojením, s tím, že bude stabilně nalepená na skle, tedy co nejmenší. Protože jsem sociálně slabý :-), vybíral jsem noname kamery do 22 EUR (bez-DPH-limit), koupil jsem jich dvě různé (různých tvaru), a nakonec si naistaloval tuto:

https://www.aliexpress.com/item/Mini-Car-DVR-With-Wifi-Car-Camera-Full-HD-720P-Dash-Cam-Registrator-Video-Recorder-Camcorder/32842910953.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.wd6FPa

 

Umístění: za zrcátkem, trochu vpravo, tedy cca za pravou polovinou zrcátka. Z pohledu řidiče je schovaná za zrcátkem. Přesně do středu se kamera nevešla díky poloze držáku zrcátka. Ale díky širokoúhlému pohledu kamery to nevadí. Má stavitelný sklon objektivu. Kamera je skryta za začerněnou plochou skla, dolů vyčnívá pouze objektiv cca 2cm, takže je celkem nenápadná při pohledu zvenku. Napájení je ze zapalovače, jinak jsem nemohl, auto není moje. Kabel jsem schoval pod tapecírunk, šlo to jen tak zastrčit, a pod schránkou spolujezdce vyvedl k zapalovači - délkově to vyšlo dobře.

 

Výhoda wifi kamery (tato nemá displej) je, že si můžete do mobilu streamovat obraz kamery - přes staženou aplikaci ke kameře. Což pomůže hlavně, když instalujeme kameru, takže vidíme online obraz a můžeme ji umístit do správné pozice. Dále se parametry kamery nastavují přes aplikaci v mobilu.

 

Nevýhoda této levné kamery je, že její aplikace nějak zamrzá, v mém mobilu s androidem 7, takže přes wifi nejdou stáhnout samotné záznamy, což by mělo teoreticky jít. Takže k případnému stažení záznamů se dostanu jen, když vyndám pamětovou kartu a z ní si to stáhnu. Toto mi ale v praxi nevadí, mám ji tam jen kvůli bezpečnosti při případné nehodě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, ani GPDR pouziti kamery v aute taxativne nevymezuje, ani asi nemůže - jak by asi bylo resene to, ze spolujezdec v ruce drzi mobil s kamerou, ci nejakou beznou kameru. Je s tim samozrejme problem při pripadnem pouzití a publikaci/zverejneni takového záznamu, jak jiz někdo vyse poznamenal. To je ale něco jiného.


Jen okrajem, myslim ze v Rakousku (i jinde) je pouziti těchto kamer omezene primo národním zákonem, ovsem pokud se ridic policistovi ohradi s tim, ze si tim nahrava krasnou ubihajici krajinu, a ne ostatní účastníky provozu, tak se z toho vymezi.

 

Má již někdo nějakou zkušenost s on-board kamerou, které jsou designovány přímo pro různá uspořádání sestavy senzorů/kamer na předním skle ? Tzn. že se nasadí/přisadí přímo k tomuto bloku ?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vydloubnes opatrne kryci sklo ze strany od predniho okna, povolis dva sroubky a jses u proudu. Mam to u VW Caddy, ale tam je policka, u normalniho stropu mozna jednodusi se dostat k pojistkam okolo okna kvuli kabelu...u police vetsi moznost vse schovat.

Editováno: , autor: Čečulák
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, spartakcz napsal:

A nezkoušel již někdo připojit kameru na světlo? Nebo jsem první kdo se ptá?:)

Lepší je připojit kameru na pojistkovou skříň. Volných pozic je tam dost a k tomu účelu (k vyvedení jištěného napájení k různým zařízením a komponentům) byla poj. skříň vynalezena. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 28. 3. 2018 na 0:27, misor1994 napsal:

Kameru mam v aute. Zatial som ju nenapajal do poistkovej skrine, ale len do zapalovaca a kabel som strcil pod tapacir. Prekvapilo ma, ze kamera stale nahrava. Od vcera vecera mi auto stoji a dnes podvecer som sa na nu napojil cez wifi, ked som siel okolo. Myslel som si, ze zapalovac po istom case nebude mat napatie.

Editováno: , autor: misor1994
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdarec, tak jsem nakonec vážně vyměnit Yi Ultra za Viofo A119s. A i z nočních záběrů jsem nadšený - ne vždy sice jde přečíst RZ (na dálnici v noci nemožné prakticky), ale v noční Praze super :-) Wifi mi sice chybí, ale ta GPS v reálu je fajn, víc, než jsem čekal :-) Přidávám foto, jak vypadá umístěná kamerka - líbí se mi nenápadnost. Jen si zvykám na čudlíky, a od řidiče mačkám po hmatu jedině. Ale tak co bych do toho furt musel šťourat, že :-)

 

Každopádně, rád bych se zeptal, jestli někdo nemá, např. na videu, postup k sundání obložení řidičova A sloupku. Vůbec to nemůžu dostat dolů, kabel bych rád protáhl souběžně s kabeláží, aby mi nekolidoval s airbagem. Video na YT jsem nikde nenašel, u jednoho to tam jen týpek zašoupl ten kabel zepředu, takže tam bych se bál právě kolize s airbagem. Díky moc :-)

20180419_153337.jpg

20180419_153317.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Psal jsem tu návod, jak sloupek sundat. Je tam jeden fígl.:

 

Demontáž obložení A sloupku chce u OIII trochu zkušenosi a šikovnosti. Na něčem se to naučit musíte. 

 

Tapec A sloupku u O III je uchycen pomocí 2 ocel spon. 

Začněte nahoře. Za obložení A sloupku horní sponu vysuňte resp. vycvakněte cca o 1.5 cm. Stejně uvolnit i spodní sponu. 

Pak doporučuji vzniklou škvírou mezi sloupkem a obložením šroubovákem horní sponu posunout nahoru (jako v ose A sloupku). Tím ocel sponu úplně uvolníte a tapec jde hned více odklonit od A sloupku. To samé opět provést se spodní sponou. 

Tím je tapec uvolněn ze spon a stačí ho vysunot nahoru opět v ose A sloupku. Bacha, nepoškodit stropnici. 

 

To je můj postup (který mi jeden fachman z fóra poradil). Porovnejte si ho s postupem v DP, to neuškodí. Postupujte opatrně. A jestli jste ještě nic na autě nesundávali, počítejte s tím, že se Vám podaří něco rozlámat. Ale dá se to zase někde koupit :-). Tak hodně štěstí a nevymyslete kravinu. Lepší držet se origo postupů, řešení a materiálu a spíš neimprovizovat.....

Editováno: , autor: Clerfayt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...