Přejít na obsah

On Board Camera - vše o kamerách (jakou vybrat, umístění, zapojení)


bicista

Doporučené příspěvky

  • o 4 měsíce později...

Ahoj všem, jsem nový, tak prosím o shovívavost. Prošel jsem celé tohle téma a narazil na jediného člověka (na předchozí straně), který tady dával foto zapojení v případě, že má měnič napětí tři kontakty.

 

O co mi jde. Mám O III FL a objednanou kameru 70mai Dash Cam Pro Plus a k ní hardwire kit, jelikož bych rád využíval parkovací režim. Hardwire kit hlídá napětí baterky a když klesne na / pod 11,4 V, tak kameru odpojí. Má otázka zní... je tohle min. napětí ještě pořád v pohodě? A druhá otázka zní... do jakých pozic pojistek to mám připojit, abych měl zapojené oba kabely, jeden pod stálým napětím a druhý spínaný, jestli jsem to pochopil správně? Přikládám fotku aktulního stavu pojistek.

 

Hardwire kit: https://www.sunnysoft.cz/zbozi/169PXI-485/xiaomi-70mai-hardware-kit-sada-pro-napajeni-kamer-v-parkovacim-rezimu.html

 

Kabel od kamery povedu A sloupkem a podle předchozích komentářů zde to udělám pořádně, kdy sundám kryt a chytnu kabel k ostatním, aby nezavazel airbagu. Plus budu mít i zadní kameru, kterou potáhnu vrchem kolem těsnění? Nebo jsou tam taky airbagy a měl bych to táhnout jinudy?

 

Předem díky za odpověď a případné tipy!

 

Pojistky_auto.PNG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odpojení při 11,4 V mi připadá už dost pozdě, bývám nervózní, když vidím dvanáct. Ale možná jsem přecitlivělý.

 

Neznám tento konkrétní model, ale obvykle se jistí pouze jeden vodič (zpravidla ten připojený natvrdo). Nic se nezkazí, když bude pojistka u obou, ale většinou je to zbytečné. Vyber si kterékoliv volné pozice, které ti budou vyhovovat. Jen se zamysli, jestli budeš v budoucnu nějak měnit výbavu, a případně se vyhni příslušným pozicím.

 

Kabel dozadu táhnout vrchem není problém, nevím, jestli některé výbavy mají airbag i vzadu (moje jen vpředu), ale i kdyby, nečekal bych nějaké další komplikace. Pro mě byl největší porod protáhnout kabel tou průchodkou pátých dveří.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za rychlou odpověď. Z toho napětí taky, po pravdě, nejsem nadšený, ale nemám v tomhle směru vůbec žádné zkušenosti, tak třeba někdo řekne, že to je v pohodě. Jde o to, že z těch pojistkových pozic úplně nedokážou posoudit, co je napájeno stále a co jen po otočení klíčkem. Výbavu asi nějak extra už doplňovat nebudu, takže tady problém nebude.

 

S protažením kabelu do pátých dveří bude asi trocha práce, ale co jsem to zkoumal, tak by to snad nemusel být takový problém. Uvidím, jaká bude realita :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Moje zkušenost je taková, že nejlepší je si ty pojistkové pozice změřit. Vždycky jsem měl dojem, že různé modelové roky a různé výbavy v tom dělají takový zmatek, že je to nejbezpečnější cesta.

Pokud budeš osazovat novou pojistku do samostatné pozice, doporučuju si to pak poznačit do seznamu pojistek, pokud budeš jen přidávat ten adaptér na existující pojistku, tam tohle samozřejmě odpadá.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pod stálým napětím je např. zapalovač, můžeš to tedy připojit na něj. Ten druhý kabel pak na pozici stěračů, led denního svícení, výhřevu okna, prostě čehokoliv, co je pod napětím až po otočení klíčku/zmáčknuti tlačítka. V návodu najdeš jaký "spotřebič" je na dané pojistkové pozici. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Takže... konečně jsem se dostal k napojení 70mai Dash Cam Pro Plus přes hardwire kit na pojistky. A když už jsem byl v tom, tak jsem se rozhodl natáhnout kabel pro zadní kameru. Tři a půl hodiny práce a stejně nemám hotovo, zatím jsem kabel přitáhl k ostatním kabelům v úplně zadním sloupku a musí počkat, než zase budu mít nervy pokračovat a než vůbec zjistím, jak sundat plastové kryty z pátých dveří 😄 Každopádně jsem musel demontovat B i C sloupek, abych byl schopen ten kabel nějak rozumně vést za airbagy a protáhnout jej stropnicí až dozadu...

 

PS: Můžete mi, prosím, aspoň podle fotek, zkontrolovat to zapojení těch pojistkových odboček, jestli to mám ok? 😁 Fungovat to funguje, ale rád bych, aby to i správně jistilo. Hlavní napájecí kabel je napojený na pojistkovou pozici 12V zásuvky a žlutý, tedy pro spínané napájení, je napojený na zadní stěrač. Díky moc!

IMG_7655.thumb.jpg.10cb8616634312a9752b4cc6da3a1604.jpg

 

IMG_7657.thumb.jpg.f3ced02b6449dbd8ae00d7ad8988d710.jpg

 

IMG_7658.thumb.jpg.1e3268fb17ba4e03eba657cb98a04f8b.jpg

 

IMG_7663.thumb.jpg.a35e939809eb9168eb4abb0cd4dcc832.jpg

 

IMG_7661.thumb.jpg.a3eafdc485313a48b272a4da26ccc5d3.jpg

 

Editováno: , autor: xmenadis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak, chytl jsem to k ostatním kabelům, takže by airbag měl být úplně v pohodě... a dál dozadu jsem kabel dal na vnější stranu airbagu zase tak, aby mu nepřekážel, pokud by vystřelil. Teď mě čeká protáhnutí kabelu kabelovou průchodkou a vyvedení ke kameře na zadním skle... to bude asi ještě opruz

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kolem té ceny je podle mě nejlepší https://www.isix.cz/gitup-viofo/gitup--viofo-a119-v3/ , v testech má velice dobré hodnocení. Obraz super a nemá to nějaký zbytečný ptákoviny navíc co většina stejně potom vypne.

Já chci kameru 2 roky a ještě jsem se k tomu nedokopal, budu brát rovnou https://www.isix.cz/gitup-viofo/gitup--viofo-a139-2ch-2k-1440p-zadni-1080p-5ghz-wi-fi-gps-autokamera/ .

Editováno: , autor: rarach89
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kameru jsem vybíral hodně dlouho a po shléhnutí videí na YT a recenzích jsem byl rozhodnutý pro Viofo a119v3 a nakonec jsem k narozeninám dostal a139 a velká spokojenost.

Jen ta montáž zadní kamery a tahání drátu bylo za trest.

 

 

Editováno: , autor: Nemfis
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po půl roce používání jsem si dal práci a napsal jsem celkem rozsáhlou recenzi na autokameru Mio 846 Wifi

Kdo hledá nenápadnou malou kameru se slušnou kvalitou záběrů za dobrý peníz (teď 3500 Kč), určitě se na tu recenzi koukněte. Je tam, myslím, dost zajímavých informací. 

kam1.jpg

kam5.jpg

kam4.jpg

IMG_5723.jpeg

Editováno: , autor: Pawlisko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pěkná recenze. Párkrát už jsem nad kamerou uvažoval. Když už jsem se dokopal k tomu, abych se po nějaké porozhlédl, vždycky tam bylo nějaké "ale", to mě otrávilo a nikdy jsem nenašel chuť je nějak sáhodlouze porovnávat a zkoumat. Tahle vypadá ale fakt dobře za ten peníz. Přítelkyně mi nějakou chtěla nadělit pod stromeček k Vánocům. Jsem ji důrazně varoval, že si chci vybrat sám, ať nekupuje podle jejího uvážení. To by nedopadlo dobře. Tak teď bude mít radost, že ji alespoň budu moc dát tip :-D 

Editováno: , autor: Rapid1.0
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já dostal v lednu polínkem na dálnici do čelního (auto jsem měl týden!). Předjížděl jsem ve 120km/h kamion, přítelkyni jsem vezl na státnice. Na okně byl bordel od dřeva, nevěděl jsem, jestli je prasklé nebo co, byla to fakt šlupa. Zařadil jsem se za kamion a navedl ho k tomu aby sjel (samozřejmě bezpečně). Borec měl na přívěsu dřevo, takže to odletělo od něj. Řekl jsem mu co se stalo a on na mě začal řvát, že to je pojistný podvod a že kecám. Ještě mi vyhrožoval, že mi rozbije držku.... sedl do kamionu a odjel pryč. Já spěchal kvůli přítelkyni, tak jsem ji hodil a cestou jsem zavolal na PČR, s tím, co se stalo. Ve stručnosti.... pokud nemám záznam, tak nemám nic.... proto jsem ji pořídil.

Jinak taky jsem měl nutkání už pár let zpátky, ale nevěděl jsem co. Tentokrát jsem s tím dal i práci a nějakou vybral. Za úplné tmy je to horší, ale pro účely černé skřínky to je dostačující. Kameru za 8 tisíc jsem nechtěl, takže vyšla tato. Tak pokud budeš hodný a dostaneš pod stromek, tak pak napiš co a jak.

Jinak přeji, aby si ji nikdy nepotřeboval.....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V téhle ceně určitě Viofo nejlepší. Já teda koukal po A129 duo, ale to připojení druhý kamery je hrůza. Tak jsem chtěl objednat A119 V3, ale teď to vidím na https://www.isix.cz/gitup-viofo/gitup--viofo-a139-2ch-2k-1440p-zadni-1080p-5ghz-wi-fi-gps-autokamera/ .

Jen ještě najít někoho v Praze kdo mi to namontuje a zapojí na pojistky, protože dělat to já, tak auto bouchne. 😄

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...